El Telsizleri

Toplam 0 sonuç

Aradığınız ürünü bulamadınız mı?

Formu doldurarak aradığınız ürünü bize iletin, sizin için ürünü bulalım.

Teşekkürler, ürün talebiniz alınmıştır.

El Telsizleri Kaç Metre Görüşme Mesafesine Sahiptir?

Telsiz, hemen hemen her yere götürebileceğiniz kadar küçük ve kablosuz olan iletişim cihazıdır. Mikrofonu, hoparlörü ve anteni olan el telsizi, gövdesi ile telefon ahizelerine çok benzer. Telefondan farklı olarak telsizin hoparlörü ve mikrofonu yan yana yerleştirilir ve hoparlör çok daha yüksek sesle dışarı ses verir. Böylece işitme mesafesindeki herkes konuşmayı rahatlıkla duyabilir.

Telsizler, hem şarj edilebilen hem de pille çalışabilen alıcı ve vericilerdir. Yani hem radyo mesajları gönderip hem de dışarıdan mesaj alabilirler. Aynı zamanda yarı çift yönlü bir kanala sahipler.

Yarı çift kanala sahip olması sebebiyle kanaldaki kişiler arasındaki sinyaller aynı anda iletilmez ve yalnızca bir telsizin sinyali iletilmiş olur. Bu yüzden el telsizi, bir bas-konuş sistemiyle çalışır. Bu sistem, konuşmak için sırayla bir düğmeye basmayı zorunlu kılar. Aynı mantıkla diğer birimlerden gelen sesi duymak için bu düğmeyi bırakmanız gerekir.

İletmek istediğiniz sesli mesajı anında alıcıya ileten telsizler, yaygın bir şekilde kullanılır. Her seferinde bir numara çevirmeniz gerekmediğinden telsizler hızlı çalışır ve kullanımı kolaydır. El telsizi, cep telefonları gibi sinyallerle çalışmaz. Bu, onları bir telefondan ayıran en büyük özelliktir.

El telsizleri, doğrudan birbirlerine aktarım yaparlar. Böylece doğal afetler veya elektrik kesintileri sırasında ve hücre şebekeleri arızalandığında çalışmaya devam ederler. Böyle durumlarda kullanılan el telsizi, kısa menzilli iletişim için tasarlanmıştır.

İnsanların el telsizi alırken sordukları en yaygın sorulardan biri, telsizlerin kaç metre görüşme mesafesine sahip olduklarıdır. Satın alabileceğiniz iki yönlü telsizler genellikle 150 MHz ile 900 MHz frekans aralığındadır.

Genel radyo dalgalarının aksine, bu frekans aralığındaki radyo dalgaları düz çizgiler halinde hareket eder. Genel bir kural olarak bu radyo dalgaları fazla yükseklikte etkili değildir ve katı engellerin üstünden iletilemez.

Bir telsizin görüşme mesafesi için net bir şey söylemek biraz zordur. Anten çıkış gücü, antenin boyu veya diğer başka telsiz özellikleri olacak şekilde kategorize etmek mümkün değildir. Beşeri engeller, manyetik alanlar, yüksek binalar, tepeler, görüş açısı veya bulunulan yükseklik gibi birçok etken, görüşme mesafesi parametrelerini değiştirmektedir.

0.5W’lık telsiz en iyi sinyal alan lisanssız telsizlerden biridir. Bu telsizin menzili ise coğrafi şartlara bağlı olarak şehir içi 3-5 kilometredir. Şehir dışı, gürültüden uzak ve engebesiz yollarda 20-30 kilometreyi bulmaktadır. Şehirlerdeki el telsizi uzun mesafesi; frekans kirliliği, bina ve engellerin yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir.

El Telsizleri Nasıl Çalışır?

El telsizi genellikle pille çalışır. Bu telsizler mesaj göndermek ve almak için kullanılır. Aynı zamanda belirli radyo frekanslarında çalışmak üzere üretilir. Radyo dalgaları, elektromanyetik spektrumun bir parçasıdır. Bu ses dalgaları, ışık hızında veya saniyede 186.000 mil hızla iletilir.

Telsiz ile iletişim kuran kişiler, öncelikle aynı kanalı veya aynı frekans bandını paylaştıklarından emin olmalıdır. Hiç kimse konuşmadığında, cihaz muhtemelen akustik bir radyo gibi statik ses yayınlıyor olacaktır. Birisi konuşmak istediğinde, telsizde bulunan konuşma düğmesine basıp hoparlörlerini mikrofon olarak kullanmalıdır. Böylece el telsizi, oluşan statik sesi ortadan kaldırır.

El telsizi, konuşurken kelimeleri radyo dalgalarına dönüştürür ve önceden ayarlanmış bir kanalda yayınlar. Radyo dalgaları elektromanyetik spektrum içine düşer ve bu nedenle ışık hızında hareket eder. Telsizin diğer tarafındaki dinleyici, konuşmacıdan gelen bu sesi direkt olarak duyar.

Konuşmacı konuşmayı bitirdiği zaman, dinleyiciye konuşmayı bitirdiğini bildirmek için 'tamam' der ve düğmeye basmayı bırakır. Böylece el telsizi dinleme moduna döner.

Telsiz, iki yönlü bir radyodur; yani normal bir radyodan farklı olarak hem bilgi gönderip hem de bilgi alabilir. Her iki işlev için de aynı kanal kullanıldığından, bu aynı anda yalnızca bir kişinin konuşabileceği anlamına gelir. Bu sebeple el telsizi kullanımında ‘tamam’ diyerek konuşmayı bitirdiğinizi belirtmek çok önemlidir. Belirtmediğiniz takdirde iki taraf da aynı anda konuşur ve telsiz işlevini kaybeder.

El Telsizi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

El telsizi alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Telsiz alışverişinizden önce bu husuları göz önünde bulundurursanız, doğru ürünü verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.

El telsizi satın alırken, telsizi nerede kullanacağınız çok önemlidir. Alacağınız telsiz; kapalı alan, gökdelen, park, alışveriş merkezi ve fabrika gibi şehir içinde alanlarda kullanılacaksa, orta menzilli bir el telsizi seçebilirsiniz. Şehir dışında, dağlık ve ağaçlık ortamlar için daha geniş kapsamlı telsizleri tercih etmelisiniz.

Şarj imkanlarının kısıtlı olduğu yerlerde, pille çalışan telsizleri kullanmalısınız. Pille çalışan el telsizinin ortalama kullanım süresi 4-5 saatir. Çantanızda taşıyacağınız yedek pil sayesinde, şarj tükenmesi sizler için bir problem olmayacaktır.

El Telsizi Nerelerde Kullanılabilir ve Avantajları Nelerdir?

El telsizi, anlık ve grup iletişiminin gerekli olduğu çeşitli organizasyonlarda ve endüstrilerde hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlar arasında acil durum hizmetleri, güvenlik hizmetleri, askeri ve ulaştırma endüstrileri bulunmaktadır. Ayrıca inşaat, konaklama, imalat ve diğer birçok sektörde iş güvenliği konusunda denetim için kullanılmaktadır.

Dayanıklı olmaları ve kullanımlarının kolay olması da onları aileler arasında oldukça popüler kılıyor. Çocuklar onları dışarıda ve dışarıda kullanmayı severler. Örneğin, kamp tatilindeyken ebeveynlerin çocuklarıyla telsiz sayesinde iletişim halinde kalabilmeleri harikadır. Aynı şekilde bu telsizler, bebek odalarında da kullanılmaktadır. Bebeğin ağladığını ebeveynlere haber veren kullanışlı telsizler günümüzde her yerde kullanılmaktadır.

El Telsizinin Avantajları Nelerdir?

  • Sınırsız İletişim: Arama ücreti olmadığı ve konuşma süre sınırı olmadığı için insanlar el telsizi ile sınırsız süreli iletişim kurabilirler. Hücresel sinyallerin olmadığı yerlerde de telsizler kullanılabilir. Bu nedenle kamp, yürüyüş, balık tutma gibi kalabalık aktiviteler için oldukça avantajlıdır.
  • Zahmetsiz Haberleşme: El telsizi cihazları, anında iletişimi sağlar. Bu rahatlık ve kolay kullanımı, telsizleri telefondan ayırmaktadır. Telsiz kullanımında bir numarayı çevirip kişinin telefonu açmasını beklemeye gerek yoktur. Aynı frekans dalgası üzerinde bulunulduğu takdirde uzun mesafelerde bile karşı taraftan anında cevap alabilirsiniz.
  • Kalite: Telsizlerde, birçok insanla kolayca konuşmak için bir hoparlör bulunur. Böylece el telsizi, gürültülü ortamlarda bile karşı tarafla iletişim kurmanızı sağlar.
  • Kolay Kullanım: Telsizler basit bir kullanıma sahiptir. İletişim kurmak için tek bir düğmeye basmak yeterlidir. Mesafe kısaysa, cep telefonlarına kıyasla telsizle ücretsiz konuşmak daha iyi bir seçenektir.

El Telsizi Kullanmak İçin Lisans Gerekir mi?

Lisanslı el telsizi, profesyonel kullanım için daha doğrudur. Polis, jandarma ve arama kurtarma ekiplerinin kullandığı lisanslı el telsizi, lisanssız telsizlere göre daha işlevsel ve çok yönlüdür. Bu telsizlerin bulunduğu radyo frekans aralığı daha geniştir. Bu özelliği sayesinde geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Ürün pazarında, lisanslı telsizler gibi lisanssız el telsizleri de mevcuttur. Bu telsizler, lisanslı ürünler kadar profesyonellik sağlamasa da geniş dalga boyuna sahiptir. Kapsama alanının genişliği sayesinde arkadaşlarınızla ormana yürüyüş yapmaya gidebilir, onlarla el telsizi kullanarak iletişim kurabilirsiniz.

Lisanssız el telsizini amatör ve profesyonel alanda sizler de kullanabilirsiniz. Siz de arkadaşlarınızla kamp yapmaya gidebilir ve telsiz sayesinde kesintisiz iletişim sağlayabilirsiniz. Avansas’ta bulunan telsiz modellerini kullanmak için lisansa ihtiyacınız yoktur. Hemen şimdi sitemizde bulunan lisanssız telsizlere iş güvenlik kategorimizden ulaşabilirsiniz.