Metre ve Ölçüm Aletleri

Toplam 4 sonuç

Aradığınız ürünü bulamadınız mı?

Formu doldurarak aradığınız ürünü bize iletin, sizin için ürünü bulalım.

Teşekkürler, ürün talebiniz alınmıştır.

Mezura Nedir?

Mezura, terzilik mesleğinde kullanılan ve 1,5 metre uzunluğunda olan metreye denilmektedir. Terziler mezurayı genellikle gelen müşterilerinin vücut ölçülerini almak kullanmaktadır. Metre ölçme amaçlı bir alet olarak bilinen mezuranın üretildiği malzemeler plastik ve kumaşlardır.

Sarı zemin üzerinde siyah rakam ve çizgilerden oluşmaktadır. Her iki ucunda metal parçaları bulunan ölçüm aletinin bir tarafında cm, diğer tarafında ise inç ölçü birimleri bulunmaktadır. Bu sayede santimetreden inçe, inçten santimetreye dönüştürme işlemi de oldukça basitleşmektedir. Mezura kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:

  • Kumaşı ölçerken hep dümdüz bir yüzeyin üzerine düzgün bir şekilde yaymanız gerekmektedir.
  • Metal uç kısmı kumaşın bir kenarının üstüne getirilmektedir.
  • Ölçüm işlemleri anında mezuranızın gergin olduğundan emin olmanız gerekmektedir.
  • Hazır giysilerin ölçümünü yaparken kıvrım mesafesi ve dikiş gibi küçük yerleri kaçırmamalısınız.
  • Mezuranızın gevşek olması halinde ölçümleriniz hatalı çıkmaktadır.

Kısaca, TDK’ye göre “Mezura nedir?” sorusunun cevabı, terzilerin kullandığı 1,5 metrelik ölçüm aletleridir.

Metre ve Ölçüm Aletleri Hangi Amaçlarla Kullanılabilir?

Ölçüm aletleri, belirli bir alanı veya bir şeyin ölçülmesini ve gerekli hesaplamaların yapılmasını sağlayan aletlerdir. Pratik bir şekilde kısa zamanlarda her alan için ölçüm yapıp rahatlıkla kullanabileceğiniz ölçüm aletlerinin her birinin ayrı özellikleri mevcuttur. Her biri ayrı ölçümler yapan bu aletlerin dijital ve lazerli özelliklere sahip olanları da vardır. İlerleyen teknoloji ile ölçüm aletleri de daha kolay ve daha kesin çözüm imkanları sunmaktadır.

Terzilerin kullandığı metre ve ölçüm aletleri kıyafetlerin ve kumaşların ölçümlerini yapmak için tercih edilmektedir. Eni, boyu, uzunluğu, yüksekliği metre ve mezuralarla ölçülerek hesaplanmaktadır. Genellikle terziler iş yerlerinde kullanmayı tercih etmektedir. El aletleri arasında bulunan bu metreler evlerde de kulanım imkânı sunmaktadır.

Sınıflandırmak gerekirse ölçüm aletleri kaydedici, analog, dijital ve toplayıcı olarak ayrılmaktadır. Ölçüm yapılan alanın değerini kaydeden cihazlar kaydedici alet olarak belirlenmiştir. Kâğıda değerleri kaydederek bu özelliğini kullanmaktadır. Kalp atışları ve deprem gibi olaylarda bu tür cihazlar kullanılmaktadır. Tüm değerleri toplayarak kaydeden ölçüm aletleri, toplayıcı gruba dahil olmaktadır. Elektrik sayaçları gibi alanlarda tercih edilmektedir.

İbreli ve kadranlı olan ölçüm aletleri analog sınıfına dahildir. Devamlı olarak değişim gösteren büyük ölçümlerde kolaylıklar sağlamaktadır. Sayısal değerli olarak çalışan cihazlar ise dijital grupta yer almaktadır. Ölçüm yapılan alanların büyüklükleri ekran üzerinde rakamlarla gösterilmektedir.

Ölçüm Aletleri Nelerdir?

Ölçüm aletleri genellikle iş yerleri ve atölyelerde ölçüm yapmak amacı ile kullanılmaktadır. Ölçü yapma işlemlerini daha sağlıklı ve güvenli hale getirmek için ölçüm aletlerinden faydalanmak gerekmektedir.

Fiziksel olarak nicelik ölçmeye yarayan bu ölçüm aletleri termometreden cetvele, terzi mezüründen teraziye kadar çeşitli ölçümleri yapmak için kullanılmaktadır. Genel olarak kullanılan ölçüm aletlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Şerit Metre

Ölçüm işlemlerinde en çok kullanılan çizgisel olarak bölmelere ayrılmış bir ölçüm aletidir. Şerit metre büyük parçaların ve hassaslık gerektirmeyen küçük parçaların ölçülmesinde kullanılmaktadır. Şerit metrelerin ölçü hassasiyeti 0,5mm ve 1 mm’dir. Bu metre çeşidi büyük uzunlukların ölçülmesinde daha çok kullanılmaktadır. Alet takım çantası içerisinden eksik olmayan en önemli ölçü cihazları arasında yer almaktadır.

Terazi

Terazi veya diğer bilinen adıyla baskül, bir cismin ağırlığını ölçmek ve kütlesini belirlemek için kullanılan ölçüm aletidir. Dijital olarak kullanılan bu cihazlar kilogram cinsinden ağırlık ölçümlerini yaparak üzerindeki LCD ekran sayesinde gösterilmesini sağlamaktadır.

Su Terazisi

Su terazisi, bir alanın veya yüzeyin dikey mi ya da yatay mı olduğunu belirtmek için kullanılan bir ölçüm aletidir. İnşaat sektöründe kullanılan en önemli araçlardan biridir. Su terazileri sayesinde yapıların eğimleri kolay bir şekilde hesaplanabilmektedir.

Multimetre

Ölçüm yapılan birim ile ilgili değeri LCD ekran üzerinden gösteren ölçüm aletlerine multimetre denilmektedir. Bu alet, çok amaçlı bir ölçü aleti türüdür. Multimetre ile akım (amper), gerilim (volt) ve direnç (ohm) gibi nicelikler ölçülmektedir.

Lazer metre

Lazer metre mesafeyi ölçmek için kullanılan bir ölçüm cihazıdır. Hassas ölçüm yapması ile amatör ve profesyonel olarak kullanıcıların çok fazla tercih ettiği bir alet çeşididir. Lazer metre kullanmanın en büyük avantajı, tek kişi ile ölçüm yapılabilmekte ve normal metrelere göre daha hassas sonuç alınabilmektedir. Ürün, lazer ışınları yardımı ile mesafeleri ölçmektedir.

Distomat

Distomat, arazi ve bahçelerde hizalama işlemleri için sık sık kullanılan bir ölçüm aletidir. Belirlenen iki nokta arasındaki mesafeyi, lazer ışınları göndererek ölçümleme işlemlerinin yapılmasına katkı sağlamaktadır.

Kumpas

Kumpas, hassas ölçüm yapan bir cihazdır. Kumpas ebatların derinlik, yükseklik, uzunluk, iç çap ve dış çap gibi değerlerin “mm” ya da “inç” cinsinden hesaplamalarında kullanılmaktadır. İhtiyaç duyulan alanlara göre çeşitli boyut ve şekillerde üretilmektedir.

Mikrometre

Kumpastan daha hassas ölçüm yapabilen cihazlara mikrometre denilmektedir. Milimetrenin yüzde bir (0,01 mm) hassasiyetinde ölçüm yapabilen alet, genellikle otomotiv sektöründe kullanılmaktadır.

Metre Çeşitleri Nelerdir?

Şerit metreler teknik ressamların, camcıların ve inşaat sektörü çalışanları tarafından en çok tercih edilip kullanılan metre çeşitleri arasındadır. Büyük uzunlukların ölçülmesi için kullanılmaktadır. Uzunlukları 2 m, 3 m, 5 m, 10 m, 20 m, 30 m ve 50 m genişliğe sahiptir. Genişlikleri ise 12 ile 16 mm arasında değişmektedir. Yapım malzemesi paslanmaz yay çeliktir.

Katlanabilir metre, arazilerde yapılan çizim ve ölçümlerde kullanılan bir alettir. Ölçümleri kolayca almanızı sağlayan bu cihaz açma-kapama sırasında gevşeme yapmamaktadır. Genelde ahşap malzemeden üretilen bu ölçüm aletinin uzunluğu 2 m, genişliği 16 mm’dir.

Çelik metreler; matbaacı, dekorasyon, mobilya sektörü, mermerciler ve demircilerin en çok tercih ettiği modeller arasındadır. Üzerinde ölçü birimlerinin yazıldığı küçük bir kutuya girebilen ürün, ince çelik metalden üretilmektedir. Çelik metrelerin uzunlukları da aynı şerit metreler gibi farklı farklıdır.

Şerit Metre Boyutları Ne Kadardır?

Şerit metreler günlük hayatın birçok alanında kullanılan ve gerekli olan ölçüm aletleri arasındadır. İş yaşamı gibi diğer alanlarda da kullanılmaktadır. Bu metreler doğru bir ölçüm işlemlerini gerçekleştirebilmek için genellikle sert malzemeden üretilmektedirler.

Çelik veya plastikten imal edilen bu metreler oldukça dayanıklı yapıdadırlar. Ölçüm sırasında oluşabilecek hataları olabildiğince küçülten ürünleri ihtiyaç doğrultusunda farklı uzunluklarda bulabilirsiniz. Piyasada 2 metre gibi kısa modelleri de bulunan bu metrelerin, 10 metreye kadar uzun kapasiteli olan ürünleri de bulunmaktadır. Metre boyutları, uzunluk ve genişlik açısından şöyledir:

  • 2 m x 13 mm
  • 3 m x 13 mm
  • 3 m x 16 mm
  • 5 m x 19 mm
  • 5 m x 25 mm
  • 10 m x 25 mm

Avansas’ta Satılan Metre Modelleri Çabuk Kırılır mı?

Avansas’ta satılan metre modelleri oldukça kaliteli ürünlerdir. Sağlam yapılı ve dayanıklı malzemelerden üretilen bu modeller, kırılma veya çatlama yapmamaktadır. Ayrıca ölçüm esnasında kırılma ihtimaline karşı kaliteli ve yumuşak malzemelerden üretilmektedir.

Metre Fiyatları Ne Kadardır?

Metre fiyatları aletlerin marka ve çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Ölçüm aletleri ve hırdavat ürünlerini sunan markalar ihtiyacı gidermeye yönelik üretim yapmaktadır.

Metrelerin fiyatları arasında değişiklik gösteren bazı farklılıklar mevcuttur. Malzeme türü ve metre kapasitesi bunları etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. İş güvenliği malzemelerinin de bulunduğu sayfamızdan alışverişinizi gerçekleştirebilir ve istediğiniz ürünü hızlıca alabilirsiniz.