Genellikle insanlar başarılarını şanstan ziyade zekâ, yetenek ve çok çalışmaya bağlıyor. Ancak yapılan araştırmalarda başarılı insanların genel olarak orta derecede yeteneğe sahip ancak çok şanslı insanlar olduğunu gösteriyor.

Yirmi yıla yakın bir süre boyunca başarı ve şans ilişkisini araştıran Stanford Üniversitesi profesörü Tina Seelig ise bu araştırmasına dayanarak başarılı kişilerin şanslı olduklarını ama bu şansı kendilerinin yarattığını savunuyor.

Şansınızı arttırmanın yolu ise dört temel davranıştan geçiyor:

  1. Tüm ihtimallere karşı hazırlıklı olun ve her ihtimale pozitif yaklaşın.
  2. Konfor alanınızdan çıkmaktan ve risk almaktan korkmayın.
  3. Çevrenizdekileri takdir etmekten vazgeçmeyin.
  4. Fikirlerinizi hemen çöpe atmayın, kötü fikirlerden bile faydalı şeyler öğrenebileceğinizi unutmayın

Şansın Başarılı Olmadaki Rolü

Şans olarak nitelendirilen olaylar kişinin doğduğu yer ve ailesi, hayatı boyunca karşılaştığı kişiler gibi genellikle kontrol dışı tesadüflerden oluşuyor. İtalya’da yapılan bir simülasyon araştırmasında görev alan fizikçi Alessandro Pluchino, çok yetenekli ve zeki insanların başarılı olmasının beklendiğini ancak araştırma sonucunda ise orta derecede yetenekli ancak çok şanslı insanların en başarılı gruba girdiğini belirtiyor. Şans ile başarı arasında kesin bir bağlantı olduğunu ileri süren Pluchino, gerçek dünyada da başarılı olan insanların özel bir zekâya sahip olmadığını sadece şanslarını iyi değerlendirerek başarıya ulaştıklarını savunuyor. Kişinin önüne çıkan fırsatları iyi değerlendirebilmesi için tabii ki belirli bir seviyede zekâya ve yeteneğe ihtiyacı oluyor. Ancak tek başına yetenek ya da zekâ başarıyı getirmiyor. Yapılan simülasyon çalışmasında üst düzey yeteneğe sahip kişilerin çok az bir kısmı başarılı insanlar arasına girmeyi başarıyor.

Şanslı İnsanların Özellikleri

Şanslı olduğu düşünülen insanların en önemli özellikleri arasında fırsatları fark etme ve değerlendirme konusundaki özel yetenekleri yer alıyor. Hayat boyu karşılaştıkları her duruma karşı her zaman doğru karar verebilme yetisine sahip olan şanslı insanlar, yaşama karşı sergiledikleri olumlu bakış açıları ile dikkat çekiyor.  Yapılan çalışmalarda şansız olduğunu düşünen kişilerin ise genel olarak yetenekli fakat gayret gösteremeyen kişiler olduğu gözleniyor. Karşılarına çıkan fırsatları fark etme konusunda yeteneksiz olan bu kişiler aynı zamanda güçlü yönlerini geliştirme konusunda da sıkıntı yaşıyor. İş hayatında başarıyı yakalayan insanların sadece şanslı olduğunu düşünmek kişilerin yeteneklerini ve zekâlarını geri plana itiyor. Şans elbette kişinin başarısında önemli rol oynuyor. Ancak çok çalışmak ve sorumluluklarının farkında olarak eksiksiz yerine getirmek için yapılan fedakârlıklar şans ile birleştiğinde başarıyı yakalamak çok daha kolay oluyor.

Başarılı Olmak için Tavsiyeler

  • Hedefiniz olsun: Başarının en büyük sırrı bir fikre âşık olmak ile açıklanıyor. Kişinin kendine bir hedef koyması ve bu hedefe ulaşmak için azimle çalışması başarıyı getiriyor.
  • Harekete geçin: Aşık olduğu fikri hayata geçirebilmek için beklemeden büyük bir tutku ile adımların atılması iş hayatındaki başarının temelini oluşturuyor.
  • Zamanı iyi kullanın: Çok çalışmanın üretebilmek olduğunu anlayan kişiler başarıya bir adım daha yaklaşıyor. Doğru ve planlı bir şekilde zamanı kullanabilme yeteneği başarılı insanların ortak sırları arasında yer alıyor.
  • Takıntılarınızdan kurtulun: Mükemmeliyetçiliğe takılan insanların işleri genellikle sekteye uğruyor. Doğru zamanda en iyi kararları inisiyatifleri doğrultusunda alabilenler başarıyı yakalıyor.
  • Risk alın: Yetenek ve zekâyı kısıtlayan basmakalıp fikirlerden uzaklaşarak risk almayı becerebilen başka bir deyişle maceraperest bir ruha sahip olanlar daha başarılı oluyor.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster