Yeni bir klima alacağınız zaman, BTU kısaltmasıyla karşılaşma ihtimaliniz yüksektir. Fakat BTU tam olarak ne anlama gelir?

BTU Nedir?

BTU, British Thermal Unit şeklinde açılıma sahip bir İngiliz birimidir. BTU/h terimi, klimanın bir saatte ortamdan taşıdığı ısının niceliğini belirleyebilmek için kullanılır. İngiliz sıcaklık birimleri ile açıklandığında; 1 litre suyun sıcaklığının 1 fahrenhayt yükseltebilmek için gereken enerji miktarına 1 BTU denir. İşyeriniz için yeterli soğutma ya da ısıtmayı sağlayabilecek BTU/h değerine, alan metrekaresi ve mekanda bulunacak kişi sayısı gibi veriler doğrultusunda ulaşılır.

İlgili İçerik: Klima Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Klima Satın Alma Rehberi

BTU Neden Önemlidir?

BTU Neden Önemlidir?

Klimalar evinizin içindeki havadan ısıyı uzaklaştırır ve dışarı taşır. Karmaşık bir bobin ve fan sistemi kullanarak, bu sıcak ve nemli havayı, evinizde dolaşan daha soğuk hava ile değiştirir. Hava boruya girer, kayar ve ardından evinizin her yerine doğru yol alır.

BTU, klimanızın tüm bunları yapmak için ne kadar enerji kullandığını size söyler. Dolayısıyla, klimanızın 12.000 BTU’ya sahip olduğunu görürseniz, bu, her saat 12.000 British Thermal Unit ısıyı emdiği ve ortamınızın daha serin olması için dışarıya taşıdığı anlamına gelir.

Klima BTU Hesaplama Nasıl Yapılır? Klima BTU Hesaplama Örneği

Pratik bir hesaplama seçeneği olarak alanın metrekaresini 2,2’ye bölüp 1000 ile çarpabilir ve ihtiyacınıza uygun bir BTU değeri bulabilirsiniz. 25 m² boyutundaki bir alan için 25/2,2×1000 = 11363 BTU/h şeklinde bir hesaplama gerçekleştirebilirsiniz. 11363 BTU/h değerinde enerji ihtiyacı duyulan mekanlarda 12000 BTU/h seviyesinde bir klima tercih edebilirsiniz.

Alanın büyüklüğünün yanı sıra çalışacak kişi sayısı ve işyerinizin hangi coğrafi bölgede bulunduğu gibi verisel bilgileri de klima kapasitesi hesaplamasına dahil etmekte fayda vardır. Bölge ve kişilerin göz önünde bulundurulduğu hesaplamada; işyerinin alanı bölge katsayısı ile çarpılırken, kişi başına da 600 BTU/h eklenir.

Coğrafi bölge katsayıları şu şekildedir:

  • Marmara: 385
  • Ege: 423
  • Akdeniz: 445
  • İç Anadolu: 346
  • Karadeniz: 385
  • Doğu Anadolu: 308
  • Güneydoğu Anadolu: 462

Bu bilgiler ışığında BTU hesaplama formülü: Soğutma İhtiyacı (BTU/h) = Bölge Katsayısı x Soğutulacak Alan (m2).

İşyerinizin Marmara Bölgesi’nde bulunması dahilinde 25 m² bir alan sahip, 10 kişinin çalıştığı bir mekan için 25×385 = 9625 BTU/h ve 10×600 = 6000 BTU/h şeklinde bir hesaplama yaparak 9625+6000 = 15625 BTU/h sonucuna ulaşabilirsiniz. 15625 BTU/h sonucu ile işyeriniz için 18000 BTU/h kapasiteli bir klima seçiminde bulunabilirsiniz.

Hesaplama yaparken ayrıca aşağıdaki diğer faktörleri dikkate almalısınız:

  • Odadaki insan sayısını da dikkate almanız gerekir. Klimanın önerilen BTU/saat kapasitesini ilave her kişi için yaklaşık 600 BTU/saat kadar ayarlamanız gerekiyor.
  • Ardından, odanın konumunu ve türünü de (yatak odası mı yoksa mutfak mı, vb.) dikkate almamız gerekir. Klimayı bir mutfağa kuruyorsanız, önerilen klima kapasitesine 4000 BTU/saat ayarı eklememiz gerekir. Bu ayar, buzdolabından ve diğer mutfak aletlerinden gelen ısıyı telafi etmek içindir.
  • Son olarak, güneşten gelen ısıyı da dikkate almanız gerekir. Odanız gün içerisinde güneş alıyorsa klimanızın kapasitesini %10 oranında artırmamız gerekmektedir. Ancak, odanız gün içinde gölgeliyse veya güneşe bakıyorsa, önerilen kapasiteyi %10 oranında azaltarak daha küçük bir klima ünitesi tercih edebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster