Ramazan ayında oruç tutarken işyerinde üretkenliğinizi nasıl koruyacağınızı anlatan birkaç yazı bulabilirsiniz, ancak bu yazı, sadece üretken kalmanız için değil, zinde ve sağlıklı kalmanız için de size rehberlik etmeyi amaçlıyor.

Ramazan’da Daha Verimli Olmanızı Sağlayacak İpuçları

Oruç tutarken işe nasıl odaklanacağınızı düşünüyorsanız, aşağıda vereceğimiz ipuçları tüm gününüzü yönetmenize ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olacaktır.

1. Sahuru Atlamayın

Sahur, Ramazan’da günün en önemli öğünüdür. Bu yüzden sahuru kaçırmamanız önemlidir. Aksi takdirde, yeterli enerjiyi alamadığınız için çalışırken gününüzü yönetmek son derece zor olacaktır.

Yapılan araştırmalara göre, çalışanların %57’si Ramazan’da verimliliklerinin etkilenmediğini söylüyor. Sahuru atlamamak, muhtemelen verimlilik üzerindeki pozitif etkide en büyük paya sahiptir.

çalışanların %57’si Ramazan’da verimliliklerinin etkilenmediğini söylüyor

2. Sağlıklı Yemek Seçeneklerini Tercih Edin

Oruç tutmadığınız saatlerde yemek için sağlıklı seçenekler tercih edin ve aşağıdaki önerileri dikkate alın:

  • Bol meyve tüketmek gün boyu susuz kalmamanızı sağlar.
  • Kızartılmış yiyeceklerden ve tuz içeriği yüksek yiyeceklerden kaçınmak, daha az susamanıza yardımcı olur.
  • Karbonhidrat, protein ve lif açısından zengin öğünler tercih etmek, gün boyu enerjik kalmanızı sağlar.

Dengeli bir yeme içme döngüsü, gün boyunca sağlığınızı ve enerji seviyenizi korumanıza yardımcı olur.

 3. Ofis Saatlerinde Yapacağınız İşleri Önceden Planlayın

Açlık, susuzluk ve yorgunluk, dikkatin dağılmasına neden olduğu için Ramazan ayı boyunca işe konsantre olmak profesyoneller için çok daha zordur. Bu yüzden zamanınızı ve enerjinizi işinize odaklamak ve işleri gecikmeden bitirmek için ofiste yapacağınız işleri önceden planlayın. Bu, Ramazan ayı boyunca sağlıklı bir iş-yaşam dengesini kurmanıza yardımcı olacaktır.

 4. Sadece Ofisteki Değil, Evdeki İşlerinizi de Planlayın

Genel bir planlama yapmak, Ramazan ayı boyunca tüm gününüzü en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olur. Planlama yapmak, sağlığınıza aşırı yük bindirmeden daha kısa sürede daha çok iş yapmanıza olanak tanır. 

Ek olarak, evdeki işleri tüm aile üyeleri ile arasında paylaştırmak, iftar saatine kadar kolayca zaman geçirmenize ve aile üyeleri ile aranızdaki bağları güçlendirmenize olanak tanır.

5. Enerjinizi Verimli Kullanın

Günlük rutin görevlerin listesi hazırlayarak çok önemli ve hemen ilgilenilmesi gereken işleri belirleyin. Sabah saatlerinde enerji seviyeniz zirvede olacağı için önce daha fazla enerji gerektiren yüksek öncelikli görevleri üstlenin ve tamamlayın. 

Erken kalkabilmek ve sahurda özellikle yemeğin üstüne hemen yatmamak için de gece erken yatarak yeterince dinlenmeye özen gösterin. Sahurda yiyeceğiniz sağlıklı ve doyurucu bir yemek, sabahlarınızı enerjik hale getirir ve daha çok göreve odaklanmanızı sağlar.

Ayrıca yapılan araştırmalara göre, Ramazan ayı özellikle sonbahar ya da kış aylarına denk geliyorsa, çalışanların %22’si daha enerjik ve üretken olduklarını dile getiriyor.

Ramazan ayı özellikle sonbahar ya da kış aylarına denk geliyorsa, çalışanların %22’si daha enerjik ve üretken olduklarını dile getiriyor

6. Toplantıları Akıllıca Organize Edin

İşiniz, müşterilerinizle ofis dışında buluşmanızı gerektirebilir. Bu yüzden Ramazan ayı süresince bu tür toplantıları dikkatli ve akıllıca planlamanız gerekir. Enerjinizi çok harcamamak adına eğer mümkünse, müşteri toplantıları iş gününün ilk yarısında yapabilir ya da Zoom gibi  uygulamalar üzerinden toplantılarınızı planlayabilirsiniz.

Yapılan araştırmalara göre, çalışanların %39’u iftardan sonra çalışmaya devam ediyor. İsterseniz siz de toplantılarınızı daha enerjik hissedeceğini iftar sonrasına da bırakabilirsiniz.

çalışanların %39’u iftardan sonra çalışmaya devam ediyor

7. Molalarda Kendinizi Şarj Edin

Ramazan süresince açlık ve yorgunluk gün geçtikçe üretkenliğinizi olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden her bir saatte beş dakikalık hızlı bir mola vermeniz önerilir. Molalarınızda yüzünüzü birkaç kez yıkayabilirsiniz, bu bir süreliğine taze ve rahat hissetmenize yardımcı olacaktır.

Bu ipuçlarının Ramazan ayı boyunca işyerinde üretkenliğinizi korumanıza yardımcı olacağını umuyoruz.

Sahurda Ne Yemeli? Çalışanlar İçin Sahur Önerileri

Sahurda Ne Yemeli? Çalışanlar İçin Sahur Önerileri

Çalışan insanlar oruçluyken günlük işlerinde yaşayabileceği zorlukların önüne geçebilmek için sahur menüsünde mutlaka günlük protein ve enerji ihtiyaçlarını karşılayabilecek besinleri tercih etmelidir. Bu yüzden sahur menüsünde vücutta şişkinliğe neden olmayacak ve uyku sırasında hazımsızlık problemlerini önleyecek lifli besinler ile sağlıklı yağ ve protein kaynakları tercih edilmelidir. Örneğin, fındık ve badem gibi protein ve yağ bakımından zengin kuruyemişlerin sahur menülerinde mutlaka yer alması gerekir.

Yeterince protein tükettiğinizde, gün içinde daha az açlık hissederek enerjinizi daha verimli kullanırsınız. Sahur menülerinde tercih ettiğiniz kuruyemişler, metabolizmanızın enerji ihtiyacını karşılayarak gününüzün enerjik bir şekilde geçmesini sağlayacaktır.

Tüm bunlara ek olarak, sahurda tuzlu ve acılı baharatlardan oluşan zengin öğünlerden de kaçınmanız gerekir. Çünkü bu besinler, susuzluğu ve vücudun su ihtiyacını artırabilir. Bu nedenle oruç sırasında aşırı susuzluğa neden olabileceğinden bu tür yiyeceklerin sahurda yenmesi önerilmez.

İftarda Ne Yemeli? Çalışanlar İçin İftar Önerileri

Sahurda alınan yüksek enerjili besinler sayesinde işyerinde üretkenliğiniz çok etkilemese de, iftar saatine doğru bu enerji yerini yavaş yavaş yorgunluk ve açlığa bırakabilir. İftar, enerji seviyelerinin tekrar yenileneceği zamandır. Bu nedenle meyve ve sebzeler, pirinç ve alternatiflerinin yanı sıra et ve süt ürünleri dahil, tüm ana gıda gruplarından gıdalar tüketmek için her türlü çaba gösterilmelidir.

Meyve ve sebzeler

Health Promotion Board (HPB), günde 2 porsiyon sebze ve 2 porsiyon meyve önerir. Bu yüzden hem sahurda hem de iftarda 1 porsiyon meyve ve 1 porsiyon sebze yediğinizden emin olun. 

Geleneksel olarak Ramazan ayında orucun açılmasını sembolize etmek için iftarın başlangıcında hurma yenir. Hurma, mükemmel bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra potasyum açısından da zengindir, kasların ve sinirlerin iyi çalışmasına yardımcı olur. Ancak şeker oranı yüksek olduğu için fazla tüketmeniz önerilmez.

Pirinç ve benzer alternatifler

Kepekli ekmek, esmer pirinç veya tam tahıllı ürünler vücuda enerji, lif ve mineral sağlayan karmaşık karbonhidratlardır. Hızlı yanan şekerli yiyecekler ve tatlılarla karşılaştırıldığında, daha istikrarlı ve sürdürülebilir enerji seviyeleri sağlar.

Et ve benzer alternatifler

Yağsız et ve tavuk, balık, yumurta, baklagiller ve az yağlı süt ürünleri gibi protein açısından zengin kaynaklar, bu gruba dahildir. Fakat bu alternatifleri tüketirken yemeklerinizi sağlıklı tutmak için yağ kullanımını sınırlamanız ve bunun yerine buharda, ızgarada veya fırında pişirme sağlamanız önerilir. 

Özetle diyebiliriz ki, Ramazan’ı iyi beslenme alışkanlıkları geliştirmek için kullanmanız gerekir. Bu sayede orucunuz bittiğinde kendinizi daha sağlıklı hissedersiniz.

İçeriği Zengin Ürünlere Sahip Ramazan Kolisi Avansas’ta!

Avansas’ın protein ve sağlıklı karbonhidrat içeren besinlerden oluşan klasik, büyük ve mega olmak üzere ramazan kolileri satışta. Ramazan ayının yaklaştığı bu günlerde uygun fiyatlara ramazan paketleri satın almak istiyorsanız Avansas yanınızda. Kolay sipariş ve avantajlı ödeme seçenekleri, stoklu çalışma sayesinde yalnızca 1 iş gününde ve ücretsiz teslimat ayrıcalıklarıyla Avansas’tan hemen ramazan kolisi siparişi verebilirsiniz.

Ramazanda Oruç Tutma İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. İftardan sonra baş ağrısı neden olur?

Uzmanlara göre, iftardan sonra baş ağrısının nedeni, hücrelerin dışındaki vücut sıvılarında yeterli sodyum (tuz) bulunmadığı metabolik bir durum olan seyreltik hiponatremidir. Düşük sodyum seviyeleri, kısa sürede büyük miktarda serbest su alındığında meydana gelir ve bu, sodyum içeriğini seyreltir. Bu da tipik çevresel baş ağrılarına, baş dönmesine ve uyuşukluğa neden olur.

2. Sahura kalkmadan oruç tutulur mu?

Evet, sahura kalkmadan oruç tutulabilir, fakat oruca başlamadan hemen önce yemek yemek, tüm gün aç geçecek bir gün için iyi bir hazırlık yapmanızı sağlar. Özellikle çalışıyorsanız ve gün içinde enerjiye ihtiyacınız varsa, sahuru kaçırmamanız önerilir.

3. Ramazanda kilo vermek mümkün mü?

Ramazanda zayıflamak için oruç sırasında sağlığınızı ve kilonuzu yönetmenin en iyi yolu iftarda ve sahurda; az yağlı süt ürünleri, yağsız etler, taze sebzeler ve çok tahıllı un gibi sağlıklı yiyecekler seçmektir. Seçiminiz bu yönde olursa, herhangi bir Ramazan diyet listeniz olmadan da, sadece porsiyon boyutlarınızı değiştirerek kilo verebilirsiniz.

4. Sahurda susatmayan yiyecekler nelerdir?

Sahurda susatmayan yiyeceklere aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz:

  • Salatalık
  • Yoğurt
  • Kuruyemiş
  • Yumurta
  • Hurma ve incir
  • Humus
  • Mercimek
  • Esmer pirinç ve makarna
  • Muz
  • Avokado
  • Elma
  • Yulaf ezmesi
  • Hindi gibi proteinler

5. Sahurda yulaf yenir mi?

Yulaf gibi lif oranı yüksek besinler, sindirilmeleri biraz zaman aldığı için tüketildikten sonra bir süre tok hissetmenizi sağlar. Yulaf aynı zamanda karmaşık karbonhidratlar açısından da zengin olduğu için sahurda yulaf yemeniz gün içinde daha enerjik hissetmenizi sağlayacaktır.

6. Ramazan’da su tüketimi nasıl olmalıdır?

Oruç tutarken gün boyunca su içme seçeneğiniz olmadığında için susamış hissetmek kaçınılmazdır. Bu yüzden oruç tutmadığınız saatlerde içebildiğiniz kadar su için ve salatalık, karpuz gibi vücudunuzdaki su miktarını artıran besinler tüketin. Kafeinin vücudu susuz bıraktığı bilindiği için kahve alımınızı da azaltmaya çalışın.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster