Ofisinizde Kuruyemiş Tüketerek Enerjinize Enerji Katın

Kuruyemiş, çeşitli meyve ve meyve çekirdeklerinin kurutulması ya da ısıl işlemlerden geçirilmesi ile üretilen besinlerin genel adıdır. Kuruyemişler; çeşidine bağlı olarak yüksek oranda protein, lif, sağlığa faydalı yağ, vitamin ve mineral içerir. Besin değerlerinin yüksek olması sayesinde küçük miktarlarda kuruyemişler bile vücuda büyük bir enerji sağlar. Ayrıca doygunluk hissi yaratır. Doğru şekilde tüketilen kuruyemişler, vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilir. 

Kuruyemiş, çiğ ya da kavrulmuş olarak tüketilebilir. Kolay taşınabilmeleri, hızlı tüketilebilmeleri, tokluk hissi yaratmaları ve vücuda enerji vermeleri açısından özellikle mesai saatlerinde atıştırmalık ya da ara öğün olarak tercih edilebilir. Çalışma saatleri içerisinde tüketilen bir avuç kuruyemiş, vücudu zinde tutmak için gerekli enerjiyi sağlar.

Fındık

Fındık, tercihe göre çiğ ya da kavrulmuş olarak tüketilebilir. Fındığın besin değerleri şu şekildedir:

Fındık Besin Değerleri
Besin Değerleri 100 Gram Çiğ Fındık 100 Gram Kavrulmuş Fındık
Kalori 628 658
Karbonhidrat 16.70 G 9.60 G
Protein 14.9 G 10.9 G
Yağ 40 G 60.8

 
Bu değerlere ek olarak fındık içerisinde vücudun günlük ihtiyacının yaklaşık ⅕’ini karşılamaya yetecek miktarda demir, potasyum ve kalsiyum bulunur. Fındık A, B, B6, C ve E vitaminleri de içerir.
Fındık, yüksek demir içeriği ile kansızlığın giderilmesinde yardımcıdır. Kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Kalp sağlığını korur.

Ceviz 

Ceviz, Omega-3 açısından son derece zengin bir kuruyemiştir. 100 gram ceviz, 654 kaloridir. İçerisinde 65 gram yağ, 13.7 gram karbonhidrat ve 15.2 gram protein vardır. Ayrıca ceviz, yüksek miktarda manganez, bakır, çinko ve fosfor içerir. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra hücrelerin yenilenmesinde önemli bir role sahip olan melatonin içeriğine de sahiptir.
Ceviz, içeriğindeki değerli Omega-3 yağ asitleri sayesinde beyin gelişimini destekler. Bu sayede alzheimer ve demans gibi yaşa bağlı bilişsel hastalıkların oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. Yüksek kolesterol ile savaştığı bilinir. 
ceviz

Antep Fıstığı

Kaju ailesinin bir üyesi olan antep fıstığı, çiğ ve kavrulmuş olarak tüketilebilir. Besin değerleri şöyledir:

Antep Fıstığı Besin Değerleri
Besin Değerleri 100 Gram Çiğ Antep Fıstığı 100 Gram Kavrulmuş Antep Fıstığı
Kalori 560 562
Karbonhidrat 27.51 G 28.28 G
Protein 20.27 G 21.05 G
Yağ 45.39 G 45.82 G

 
Bu besin değerlerine ilave olarak antep fıstığı içerisinde A ve B grubu vitaminler ile sodyum, potasyum, magnezyum ve fosfor bulunur. 
Antep fıstığı içerisinde bulunan karbonhidratın büyük kısmı liftir. Bu nedenle tokluk hissi yaratır. Vücutta kan şekerinin düzenlenmesine destek olur. Cilt üzerinde olumlu etkileri olduğu da bilinmektedir.

Badem

Badem, çiğ ve kavrulmuş olarak tüketilebilir. 100 gram çiğ badem, 570 kalori iken kavrulmuş badem, 598 kaloridir. 100 gram çiğ badem; 3.7 gram karbonhidrat, 18.7 gram protein ve 54.1 gram yağ içerir. Kavrulmuş bademde ise bu oranlar 21 gram karbonhidrat, 21 gram protein ve 52.5 gram yağ şeklindedir. 
Badem, zengin bir magnezyum kaynağıdır. Ayrıca, kalsiyum ve demir açısından da zengindir. Badem C, D, E, B6 ve B12 vitaminleri de içerir. Özellikle kötü huylu kolesterol üzerinde faydalı olduğu bilinmektedir. Bu sayede koroner kalp hastalıkları riskinin düşmesine yardımcıdır. 

Kaju

Kaju, aynı isme sahip meyvenin uç kısmında ve kalın kabuklar içerisinde yer alır. Bu kabukların özel aletler yardımı ile kırılması ile elde edilir. Çiğ ve kavrulmuş olarak tüketilebilir. Besin değerleri şu şekildedir:
 

Besin Değerleri 100 Gram Çiğ Kaju 100 Gram Kavrulmuş Kaju
Kalori 553 580
Karbonhidrat 30.19 G 29.87 G
Protein 18.22 G 16.84 G
Yağ 43.85 G 47.77 G

 
Kaju; potasyum, magnezyum, selenyum ve fosfor açısından zengin bir kuruyemiştir. Ayrıca B vitamin grubu ile K ve C vitamini de içerir. 
Kaju kuruyemiş faydaları içerisinde özellikle cilt sağlığı, ağız ve diş sağlığı ile damar sağlığı öne çıkar. D vitamini açısından zengin olan az sayıdaki besinden biri olduğu da bilinmektedir.

Çalışanların Olmazsa Olmazı Kuruyemişin Faydaları Nelerdir?

Kuruyemiş, sıklıkla kilo aldırdığı düşünülen besinlerdir. Bu yanılgı çoğu kuruyemişin yüksek yağ içeriğine sahip olmasından kaynaklanır. Yapılan araştırmalar, doğru miktarlarda tüketilen kuruyemişlerin sağlık üzerindeki çok sayıda faydasına ilave olarak kilo vermeyi de desteklediğini göstermiştir. Kuruyemiş faydaları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Kuruyemişler, yüksek orandaki lif içerikleri sayesinde sindirim sistemini düzenler.
  • E ve B vitamini açısından zengin kuruyemişler, cilt sağlığını destekler.
  • Antioksidan özelliğe sahip kuruyemiş çeşitleri, vücuttaki serbest radikaller ile savaşır.
  • Vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayarak vücut fonksiyonlarının doğru şekilde çalışmasına destek olur.
  • Değerli yağ asitleri ve vücut için faydalı yağları içermeleri sayesinde kalp ve damar sağlığını korur.
  • Beyin gelişimini destekler.
  • Dişlerin ve kemiklerin ihtiyacı olan mineralleri sağlar.
  • Kanser, Tip 1 ve Tip 2 diyabet hastalıklarının oluşum riskini düşürür.

Kuruyemişlerin sağladığı sayısız faydalardan doğru şekilde istifade edebilmek için besinlerin düzenli ve doğru miktarlarda tüketilmesi gerekir. Her besinde olduğu gibi kuruyemişleri fazla tüketmek de faydadan çok zarar verir.
kuruyemiş

Vücudunuzun D Vitamini İhtiyacını Kuruyemişler ile Tamamlayın

D vitamini, kas ve kemik sağlığı için son derece önemlidir. Vücuda alınan kalsiyum ve fosfor, ancak D vitamini varlığında vücut tarafından emilebilir. Ayrıca kemik erimesine neden olan hormonların aşırı salınımını önleyerek kemik erimesi riskini azaltır. Yeterli D vitamini alınmadığında kas ve kemik ağrısı oluşabilir.
D vitamini, güneş ışığıyla ve besinler aracılığı ile alınır. Besinler aracılığı ile alınan D vitamini miktarı, ortalama olarak vücudun günlük ihtiyacının %20’sini karşılar. Bu nedenle güneşte vakit geçirmek vücudun D vitamini ihtiyacını karşılamak açısından son derece önemlidir. Ancak uzun saatler boyunca ofislerde çalışanlar ve günün büyük kısmını kapalı alanlarda geçirenler için D vitamini ihtiyacını güneşten karşılamak da zordur. D vitamini içeren kuruyemişler, bu noktada vücut ihtiyacının doğru şekilde karşılanmasına imkân sağlar.
Fındık ve kaju, D vitamini açısından zengin kaynaklardır. Beslenme düzenine eklenen fındık ve kaju aracılığı ile vücudun günlük D vitamini ihtiyacının karşılanmasına destek olunabilir. Bu sayede, güneşlenme süresinin düşük olmasından kaynaklanan D vitamini açığını kapatmak mümkündür. D vitamini eksikliğinden kaynaklanan ciddi sağlık sorunlarının oluşumunu engellemek için, vücudun günlük ihtiyacının düzenli olarak karşılanması gerektiği unutulmamalıdır. 

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin En Sağlıklı Yolu Kuruyemiş Tüketimi

Kuruyemişler, küçük ve etkili besin paketleri olarak düşünülebilir. Kolay ve hızlı şekilde tüketmeye uygundur. Oldukça lezzetlidir. Vücut sağlığı üzerinde de son derece faydalıdır. Kuruyemişler, zengin içerikleri sayesinde vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacının tamamına yakınını karşılayabilir. Bu sayede, başta bağışıklık sistemi olmak üzere vücut sistemlerinin doğru bir şekilde çalışmasına katkı sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlü tutmak tüm vücut sağlığı için son derece önemlidir. Bağışıklık sisteminde meydana gelen zayıflama vücudu zararlı organizmalara karşı savunmasız bıraktığı için, bağışıklık sisteminin güçlü olması tüm vücut açısından önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri, sahip oldukları faydalı içerikler sayesinde bağışıklığın güçlendirilmesi için takviye olarak tüketilebilir. Avansas kuruyemiş kategorisi içerisinde yer alan çok sayıdaki çeşitten, damak tadına uygun olanlar seçilerek satın alınabilir. Kuruyemişler, günlük beslenme düzeninin bir parçası hâline getirildiğinde bağışıklığın güçlenmesini destekler.

Kuruyemiş Kilo Aldırır mı?

Kuruyemişler, içerdikleri yağ oranının yüksek olması nedeniyle sıklıkla kilo aldırdığı düşünülen besinlerdir. Tüm besinlerde olduğu gibi kilo almak, aşırı tüketim ile bağlantılıdır. Aşırı kuruyemiş tüketimi, kilo aldırır. Doğru miktarlarda tüketildiğinde hepsi, kilo aldırmayan kuruyemişler hâline dönüşür. Diğer tüm besinler gibi kuruyemiş kalori hesabı yapılarak tüketilirse kilo aldırmadığı gibi kilo vermeye de destek olur. 
Çiğ kuruyemişin faydaları içerisinde yüksek lif oranı sayesinde uzun süreli tokluk hissi vermesi önemli bir yer tutar. Bu nedenle çiğ kuruyemişler, kilo aldırmaz. Ayrıca çiğ kuruyemişlerin içerisindeki lipaz isimli enzimin yağ yakımını hızlandırdığı ve bu sayede kilo vermeyi desteklediği de bilinmektedir. Diyetisyenlerin danışanlarına ara öğünler için kuruyemiş önermesi kuruyemişlerin uygun miktarda tüketildiğinde kilo aldırma gibi bir etkisi olmadığının en önemli kanıtıdır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster