Gelenekselleşmiş iş modeli üzerinden çalışan insanların cevabını merak ettiği dijital göçebelik nedir sorusu, son zamanlarda interneti çalkalıyor. Bir yandan çalışırken bir yandan da gezip yeni kültürler tanımayı mümkün kılan bu çalışma modeli, özellikle genç bireyler arasında popülerlik kazanmaya başladı. Bu yazımızda dijital göçebe ne demek sorusunun yanıtını sizler ile paylaşıyor ve konu hakkında merak edilen detayları açıklıyoruz.

Dijital Göçebe Nedir?

Hayatını idame ettirmek için bir işte çalışırken zaman veya mekân sınırlamalarından bağımsız olma durumu, dijital göçebelik olarak adlandırılır. Özellikle internet üzerinden yapılabilecek mesleklere sahip insanlar bu kategoriye dâhil olabilir. Yükümlü olduğu işi her an ve her yerde yapabilen kişi, dijital göçebe nedir sorusunun cevabıdır. 

Dijital Göçebe İle Serbest Çalışan Aynı mıdır?

Tamamen aynı olmasalar da serbest çalışan ve dijital göçebe kavramları birbirine oldukça yakındır. İki tür çalışan da işlerini tamamlamak ve para kazanmak için belirli bir mekânda olmak zorunda değildir. Bu çalışma düzenine sahip olan bireyler, çalışma zamanlarını kendileri ayarlar. Dijital göçebe olarak anılmak için serbest çalışan olmanız gerekmez. Girişimci kimseler veya kurumsal çalışanlar da şirketlerinin çalışma modellerine uygun olduğu takdirde dijital göçebe olabilirler.

Nasıl Dijital Göçebe Olunur?

Dijital göçebe olabilmek için belli başlı ekipmanlara sahip olunması gerekir. Zamandan ve mekândan bağımsız bir şekilde iş yapılacağından dolayı çalışmalarınızı sürdürecek bir bilgisayara sahip olmanız oldukça büyük bir önem arz eder. Yeterli bir dizüstü bilgisayarınız ve çalışabileceğiniz bir internet bağlantınız varsa dijital göçebe nasıl olunur sorusunun cevabına bir adım daha yaklaşmışsınız demektir. Uygun seçimler yapabilmek için bilgisayar seçerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında araştırma yapabilirsiniz. Bu yaşam ve çalışma tarzı için gerekli olan ekipmanların tamamına Avansas üzerinden kolayca ulaşmak mümkündür. 

Uygun ekipmanlara sahipseniz, sıra internet üzerinden yapılabilecek bir işe sahip olmaktır. Böylece çalışma sırasında belirli bir mekânda olma zorunluluğu ortadan kalkar ve gezici bir çalışma hayatının kapıları açılır. İşinizi ayarladıktan ve para kazanmaya başladıktan sonra gideceğiniz ve kalacağınız yerleri belirlemeniz gerekir. Böylece yaşamınızı farklı zamanlarda farklı mekânlarda bulunan bir dijital göçebe olarak sürdürebilirsiniz.

Uzaktan Çalışacak İş Bulma Yöntemleri Nelerdir?

Çalışma hayatınızı uzaktan sürdürebilmek için birkaç farklı yöntem mevcuttur. Bunlardan biri, serbest çalışma modelini benimsemektir. Böylece sizi sınırlayan yegane etmen, belirli bir süre içinde tamamlamanız gereken görevler olur. Bir diğer yöntem ise uzaktan çalışma metodunu benimsemiş bir şirkette iş bulmaktır. Böylece işlerinizi zamanında yaptığınız sürece nerede olduğunuz fark etmeksizin çalışabilirsiniz. Dijital göçebelik tarzını benimsediğiniz ilk dönemlerde bir miktar birikmiş paranızın olması yararınıza olur. Böylece yeni çalışma hayatınızın ilk aylarında herhangi bir şekilde zorlanmazsınız.

Dijital Göçebe Olmanın Avantajları Nelerdir?

Kişinin iş akışını kendisinin belirleyebilmesi ve sürekli seyahat edebilme şansını elinde bulundurması, bu iş metodunun en büyük avantajları arasında yer alır. Yeni yeni ortaya çıkan ve birçok ülke tarafından desteklenen bu iş modeli, farklı kültürler tanımayı kolaylaştırır. Estonya dijital göçebe vizesi gibi seyahat imkânları da bu çalışma yönteminin avantajlarından birisidir.

Dijital Göçebe Olmanın Dezavantajları Nelerdir?

Uzaktan bakınca kolay ve rahat gözüken bu çalışma modeli aslında kendince zorluklara sahiptir. Çalışma sırasında zamandan bağımsız olmanız, boşa geçirecek çok zamanınızın olduğu anlamına gelmez. Sadece çalışma ve dinlenme zamanının kontrolünün sizde olduğu anlamına gelir. Sıkı bir disipline ve böyle bir iş hayatına başlamanıza yetecek birikime sahip olmanız gerekir. Serbest meslek stili ile çalıştığınızda ise düzenli bir gelire sahip olmazsınız. Bu durum hem seyahat hem de çalışma koşullarına direkt etki eder.

Dijital Göçebe Olarak Sürdürülebilecek Meslekler Nelerdir?

Yeterli bir bilgisayar ve internet bağlantısı ile yapılabilecek dijital göçebe mesleklerinden bir tanesi hakkında yetkin olduğunuzu düşünüyorsanız, gezici çalışma modelini uygulayabilirsiniz. Hangi meslek seçilecek olursa olsun, eldeki bilgisayarın kullanılamadığı durumlarda iş yapılamaz. Bu yüzden Avansas üzerinden dizüstü bilgisayarınızın pil ömrünü uzatmanın yollarını inceleyerek elektriksiz ortamlardaki çalışma sürenizi ve bilgisayarın ömrünü uzatabilirsiniz.

Freelance Yazarlık

İnternetten iş yapmak denilince akla ilk gelen seçeneklerden birisi de serbest yazarlıktır. Milyonlarca site ve uygulamayı içerisinde barındıran internette her daim yazılması gereken birtakım içerikler vardır. Konuştuğunuz dil üzerinde iyi bir hâkimiyetiniz varsa internet üzerinden kolayca iş bulabilir ve hayatınızı idame ettirecek parayı kazanabilirsiniz.

Dijital & Online Pazarlama 

Yazılacak yazıların yanı sıra fiziksel ve dijital olarak satılabilecek ürünlerin de bol olduğu bir yerdir internet. Durum böyle olunca diğer satıcıların önüne geçebilmek ve müşterilerin, pazarlanan ürünü veya hizmeti alacağından emin olmak için alanında bilgili insanlarla çalışılır. Dijital & online pazarlama konusunda bir yetkinliğiniz olduğu takdirde internet üzerindeki bilimum satıcılar ile birlikte çalışabilir ve tatmin edici bir gelir elde edebilirsiniz.

Blog Yazarlığı

İnternet üzerinden yazı yazarak para kazanmanın farklı bir yolu da blog yazarlığı yapmaktır. Genel veya spesifik konulara odaklanan bir blogda düzenli bir biçimde içerik üreterek para kazanabilirsiniz. Yazı yazılacak olan blog, şahsın kendisine ait olabileceği gibi başka birisinin üzerine de olabilir. Çok kazanan blog sahipleri, içerik üretimini artırmak adına farklı yazarları işe aldığı için bilinen bir sitede yazar olarak çalışmaya başlayabilirsiniz.

SEO Danışmanlığı

İnternet siteleri üzerinde günlük olarak üretilen içeriklerin sayısı oldukça fazladır. Bu da bazı içeriklerin öne çıkarken bazılarının geri planda kalmasına sebep oluyor. Üreticiler ise içeriklerinin geri planda kalmaması için onları SEO uyumlu hâle getirmeyi ve bu konu hakkında uzmanlardan yardım almayı tercih ediyor. SEO danışmanlığı üzerinde bir yetkinliğiniz bulunuyorsa içerik üreticilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilir ve internet üzerinden gelir elde edebilirsiniz.

Grafik Tasarım

Grafik tasarım, internet üzerinden yapılabilecek bir iş bulma ihtimali yüksek olan bir çalışma alanıdır. İnternet siteleri için görsel tasarımından tutun da YouTube videoları için kapak tasarımına kadar farklı alanlarda grafik tasarımcı olarak kolaylıkla iş bulabilirsiniz. İnternet üzerindeki içerik üreticilerinin görsel ihtiyaçlarını karşılayarak düzenli veya düzensiz bir gelir elde edebilirsiniz.

Yazılım & Web tasarım

Bilgisayarların hayatımıza girmesi ile birlikte bir yazılım dili bilmek neredeyse bir konuşma dili bilmek kadar önemli hâle gelmiştir. Yazılım veya web tasarım ile ilgili bir yetkinlik sahibi olmak aynı zamanda uzaktan çalışma olanağı da sunuyor. Serbest olarak veya proje bazlı bir şekilde yazılım veya web tasarım alanlarında çalışabilir, buradan elde edeceğiniz gelir ile hayatınızı sürdürebilirsiniz.

Dijital Göçebe Olmak İçin Gerekli Yetenekler Nelerdir?

Sıkı bir disiplin anlayışını benimsemek, gezici bir şekilde iş yapmak için gerekli olan en önemli unsurlardan biridir. Nerede ve ne zaman olursa olsun elinizdeki işi bitirecek sabrınızın olması gerekir. Aynı zamanda iyi bir planlama becerisine sahip olmak da bu şekilde çalışmak isteyen kişilere büyük avantaj sağlar. Gidilecek yerler, konaklanacak mekânlar ve bitirilecek işler mantıklı bir şekilde planlanmalıdır.

Ömür Boyu Dijital Göçebe Olunabilir mi?

blank

Dijital göçebe özellikleri bakımından birçok çalışandan ayrılır. Tüm hayatı boyunca dijital göçebe olarak yaşamak pek az kişinin başarabileceği bir durumdur. Sürekli gezmek ve bu sırada iş yapmaya devam etmek bir yerden sonra oldukça yorucu bir hâle gelebilir. Yine de uygun koşullar sağlandığında eğer kişinin de isteği hâlâ bu yönde ise ömür boyu böyle bir çalışma tarzı benimsenebilir. 

Dijital Göçebe Sırt Çantası: Yanınıza Neleri Almalısınız?

Göçebe bir yaşam tarzını benimsemek istiyorsanız işinizi devam ettirebilmek için taşınabilir dijital ürünlere ihtiyaç duyarsınız. Bu noktada ihtiyacınız olan ürünler; yapacağınız işlerin altından kalkabilecek bir dizüstü bilgisayar, yeterli depolama alanı için geniş kapasiteli bir harddisk, kolay bir biçimde çalışmalarınızı taşımanızı sağlayacak bir harici harddisk, hafıza kartları, USB bellekler, yeterli kapasiteye sahip bir SSD, şarj aleti, kablo çeviricileri, konnektörler ve görsel işler yapanlar için bir grafik tablet olarak sıralanabilir.

Dijital göçebelik hayatınızı başlatmak için ihtiyaç duyacağınız tüm ürünler, Avansas üzerinden güvenli bir şekilde temin edilebilir.  Bu sayede hızlı ve kolay bir biçimde ihtiyacınız olan tüm ekipmanları edinebilir, özgür bir biçimde çalışmaya hemen başlayabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster