El işleri; günlük yaşamın stresinden uzaklaşmak, dinlenmek ve eğlenmek için çok kişi tarafından tercih ediliyor. Özellikle satın alınabilecek bir ürünü kendi emeğiyle ortaya çıkarmanın verdiği his, stresten uzaklaşmanın yanında kişilere başarmanın hazzını da tattırıyor. Bu nedenle yaş ve cinsiyet fark etmeksizin DIY çalışmaları herkesin ilgisini çekmeyi başarıyor. 

Kendi emeğiyle kullanılabilir ve şık ürünler ortaya koymak isteyen çoğu kişi, “DIY ne demek?” sorusunu sıkça internette araştırıyor. “Do it yourself” kelime grubunun kısaltılmış hâli olan DIY, Türkçede “kendin yap” anlamına geliyor. Yani ihtiyaç duyulan herhangi bir ürünü satın almak yerine el emeği ile ortaya çıkarmayı ifade ediyor. Herhangi bir DIY projesini yapmak için kullanılmayan materyaller, dayanıklı atıklar veya daha az maliyetle edinilebilecek el işi malzemeleri tercih ediliyor. 

DIY Çalışmaları Kimlere Hitap Eder?

DIY çalışmaları, stresten ve yorgunluktan sakin ve düşündürücü faaliyetlerle uğraşarak uzaklaşmak isteyen herkese hitap ediyor. Hem atıkları geri dönüştürmek hem de stresten kurtulmak için yetişkinler tarafından tercih ediliyor. Bu projeler, küçüklerin ince motor becerilerini geliştirmesi için de son derece uygun.  

Ev içinde sakin ve sessiz vakit geçirmek isteyen çoğu kişi, zihnini farklı bir sorunu çözmeye yorarak günlük yaşamın stresinden uzaklaşır. Parçaları birleştirme, çalışır ve estetik hâle getirme gibi birçok aşamada tamamlanan DIY kendin yap projeleri, düşünmeyi ve üretmeyi de destekliyor. DIY fikirleri ararken de günlük yaşamı zorlaştıran herhangi bir problemi çözme ve mantık yürütme yetileri gelişiyor. Bu nedenle özellikle DIY oyuncak projeleri, kreşlerde ve anaokullarında en sevilen faaliyetler arasında yer alıyor. 

dıy

DIY Malzemeleri Nelerdir?

DIY projeleri, dış dekorasyondan çocuk oyunlarına kadar hemen her alanda ihtiyaç duyulan eşyaları kendi el emeğinizle yapabilmenizi sağlıyor. DIY fikirleri hem çevreyi güzelleştirmek hem de günlük yaşamı kolaylaştırmak gibi farklı faydalı amaçlar taşıyor. Bu gibi amaçlara yönelik hazırlanan projelerde de birbirinden farklı özelliklere sahip DIY malzemelerine ihtiyaç duyuluyor. Örneğin artık tarzınıza uymadığı için giymediğiniz bir gömleği, nakış malzemeleriyle yeniden kullanılabilir ve şık bir hâle getirebilirsiniz. Kasnağa geçirdiğiniz gömleği, kendi emeğinizle eğlenceli hayvan figürleri, çiçekler ve emojiler ile süsleyebilirsiniz. Bunun gibi dışarıdan satın alabileceğiniz DIY ekipmanları ile kendiniz ve sevdikleriniz için kullanışlı ürünler ortaya koyabilirsiniz. 

Örgü ve nakış gibi kendin yap projelerini; kasnak, iğne, iplik, makas gibi malzemelerle tamamlayabilirsiniz. Evde kullanmadığınız ürünlerden veya pet şişe, plastik kaşık gibi dayanıklı atıklardan kendin yap projeleri geliştirmek istiyorsanız daha farklı ekipmanlar edinmeniz gerekir. Silikon tabancası, pense, pürmüz gibi ürünler; plastik ve metal gibi atıkları kesmek, yapıştırmak ve eritmek için kullanılır. 

Kolayca Uygulayabileceğiniz DIY Fikirleri

Kendin yap projeleri, stresten kurtulmak ve boş vakitleri değerlendirmek için birebirdir. Tek başına veya çocuklarla birlikte kaliteli vakit geçirmeye yardımcı DIY dekorasyon fikirleri, bulunulan ortamı güzelleştirmek için de yardımcı olur. Özellikle avize, şamdan, kâse veya saksı gibi eşyaları içeren kendin yap projeleri, farklı dekorasyon türlerine uygun aksesuarları ellerinizle yaratabilmenizi olanak sağlar. 

 

Kendin yap projeleri, kendi emeğinizle kullanışlı ve şık ürünler ortaya koymanıza yardımcı olmasının yanında atık üretimini de azaltıyor. Örneğin önceden çok beğenerek aldığınız bir cam vazo artık hoşunuza gitmiyorsa onu çöpe atmak yerine yenileyebilirsiniz. Yalnızca hasır ip ve silikon tabancası ile basit cam vazoyu doğal ve anlamlı bir dekoratif eşyaya dönüştürebilirsiniz. Bu sayede hem vazonuzu kurtarır hem bütçenizi korur hem de yaşam alanınızı kendi emeğinizle süsleyebilirsiniz. 

DIY Dekorasyon 

Eviniz veya çalışma ortamınız için kendi emeğinizle şık aksesuarlar yapmak istiyorsanız DIY oda dekorasyonu projeleri tam size göre!

  • DIY minyatür ev, salonunuzu şık bir şekilde tamamlarken mutlu yuvanızı da temsil edecek bir proje olabilir. Çocuğunuzun keyifli oyunlar kurabileceği bir bebek evini de kendi ellerinizle tasarlayabilirsiniz. Bebek evi yapımı için Avansas’ta uygun fiyatlara satışa sunulan el işi malzemelerini kullanabilirsiniz. 
  • Odanızın dekorasyonunu tamamlarken kalem, fırça, anahtar, kablo gibi eşyalarınızı da toparlayacak bir kutuyu kendin yap projeleriyle hazırlamanız mümkün. Bu aşamada hem kutu hem de süsleme için hamur ve sticker yapıştırıcılardan yardım alabilirsiniz. Modelleme hamuru ile yaptığınız dekoratif kâseyi kuruduktan sonra sticker ve boyalarla süslemek gerçekten hoş bir fikir olabilir. 

DIY Okula Dönüş

Uzun bir tatilin ardından çocuğunuzu sürece yeniden adapte etmek için harita çivisi, raptiye ve iğneler kullanarak DIY okula dönüş projeleri yapabilirsiniz. Okul öncesi yaş grubunda bulunan çocuklar ile uygulamak için hem motor becerileri geliştiren hem de eğlenceli bir faaliyet arıyorsanız DIY oyuncak projelerini tercih edebilirsiniz. DIY oyuncak yapımı için ip yumakları, çoraplar, eski tişörtler, makas ve yapışkanlı boncuk gözler kullanılabilir. 

DIY Hediye

Özel günlerde sevdikleriniz için kendi ellerinizle hazırlayacağınız bir DIY hediye oldukça kıymetlidir. Sevdikleriniz için sizden birer parça taşıyan özel ve ölümsüz bir hediye tasarlamak istiyorsanız Avansas’ta satışa sunulan kumaş kalemi çeşitlerini kullanabilirsiniz. Satın aldığınız düz beyaz bir tişörte sevginizi anlatan veya anılarınızı hatırlatan notlar düşebilir, dilediğiniz desenleri çizebilirsiniz. Bir diğer kolay DIY projesi ise sevdiklerinizle ortak anılarınızın bulunduğu fotoğrafları; birkaç çıta, hasır, çivi, silikon tabancası ve minik mandallarla tasarladığınız bir anı çerçevesine yerleştirmektir. 

DIY Örgü

Kendiniz veya sevdikleriniz için kullanışlı ve sıcak giysiler tasarlamak istiyorsanız DIY örgü malzemelerini kullanabilirsiniz. İp, makas, iğne, boncuk, şiş, tığ gibi birçok örgü malzemesi ile şık ve özel giyim ürünleri tasarlanabilir. Örgü malzemeleri ile kullanışlı ve uzun ömürlü çantalar yapılabilir. Penye ipler, fermuarlar ve deri çanta aksesuarlarını bir arada kullanarak hem kendinize özel bir tasarım yapabilir hem de yazlık kombinlerinizi tamamlayabilirsiniz. Evinizi hafif rüzgarlardan korumak ve sinek gibi kanatlı böcekleri engellemek için örgü malzemeleriyle balkon kapılarınıza şık sineklikler yapmanız da mümkün!

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster