Dizüstü bilgisayarlar, günümüzde her birimiz için teknolojik ihtiyaçlar listesinin ilk sıralarında yer alıyor. Kolay taşınabilir olmaları dolayısıyla her ortamda tercih edilen bu sadık asistanlarımızla ilgili en önemli sorunların başında ise pillerinin çabuk tükenmesi geliyor. Dizüstü bilgisayarlarınızın pil ömrünü uzatmak için birkaç önemli öneriyi sizler için derledik.

Laptopları Sürekli Şarj Halinde Tutma Yanlışı

Laptopunuzu sürekli şarj olur vaziyette kullanmak, dizüstü bilgisayarı kullanıcıları tarafından yapılan yanlışların başında gelir. Cep telefonlarında da çokça yaşanan bu durum, bilgisayarın bataryasına da zarar verir.  Bu nedenle bilgisayarınızın pili bittiğinde şarja takın ve pil dolduğunda şarjı fişten çekerek kullanmaya devam edin. Bataryanızın azaldığına dair uyarı aldığınızda tekrar şebeke bağlantısını açabilirsiniz. Bu şekilde bir kullanım dizüstü bilgisayarınızın ömrünü uzatan en önemli detaylardan birini oluşturur.

Pil Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dizüstü bilgisayarınız için yeni pil ihtiyacınız oluştuğunda seçim yaparken tek kriteriniz asla fiyat olmasın. Unutmayın ki kalitesiz ve garantisi olmayan, üçüncü parti üreticilerin piyasaya sürdüğü bataryaların ömrü çok kısa olur. Çin malı ya da merdiven altı üretimle satışa sunulan bu ürünler, ne performans ne de kullanım süresi  bakımından sizi tatmin etmez. Hatta bu tür pillerde patlama ve yangın gibi risklerin de söz konusu olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Dolayısıyla Tochi Notebook Bataryaları Genel Müdürü Nihat Erdal’ın da dikkat çektiği gibi pil araştırması yaparken fiyatına olduğu kadar üreticisine ve kalitesine de mutlaka dikkat edin.

Uyku Modunu Kullanmanın Önemi

Tüm dizüstü bilgisayarlarında bulunan uyku modu ne yazık ki kullanıcılar tarafından pek sıklıkla kullanılmayan bir özellik. Halbuki bilgisayarınızı bu modda kullanmak hem batarya ömrünü uzatması hem de enerji tasarrufu sağlaması bakımından oldukça avantajlıdır. Notebook bilgisayarınızı kısa süreli de olsa kullanmadığınız zamanlar da uyku moduna alın. Bu şekilde cihazınızın bataryasının dayanma süresinin çok daha fazla uzayacağını göreceksiniz.

Pili Tasarruflu Kullanın

Son olarak dizüstü bilgisayarınızın bataryasını en doğru şekilde kullanmak ve ömrünün uzamasını sağlamak için altın kural tasarruflu pil kullanımından geçiyor. Bunu sağlamak için bilgisayar ekranınızın parlaklık ayarını düşürerek tasarruf moduna alın ve diğer tüm tasarruf ayarlarınızı da güncelleyerek kullanın. Otomatik uyku ve bekleme moduna alma sürelerini olabildiğince kısa olarak ayarlamayı da unutmayın. Tasarruf odaklı bir kullanımın batarya ömrüne olumlu katkıda bulunduğunu fark edeceksiniz.

SSD Farkı

Bütünüyle elektronik olan SSD depolama birimleri, bu özelliklerine bağlı olarak çok az enerji tüketiyorlar. Dolayısıyla bilgisayarınıza yapacağınız SSD takviyesi de pil ömrünü hissedilir oranlarda uzatıyor. Eğer bilgisayarınız belleği düşükse mutlaka takviye yapın.

USB ve Harici Klavye Kullanımı

USB belleğinizi dizüstü bilgisayarınıza takılı olarak bırakmayın. Harici klavye kullanmamaya, bilgisayar üzerindeki orijinal klavyeyi kullanmaya özen gösterin. Bu önlemler size uzayan pil ömrü olarak geri döner.

Fan Temizliği

Son olarak bilgisayarınızın hava çıkışını sağlayan ızgaraları mutlaka temiz tutun. Bu sayede bilgisayarınız daha kolay soğur, fanlar daha az çalışır ve sonuç olarak pil ömrünün uzamasına katkıda bulunmuş olursunuz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster