Ekip Nedir?

Ekip nedir sorusuna onlarca farklı yanıt verilebilir. Fakat hepsi aslında ortak bir paydada buluşuyor. Andrew Carnegie’in de dediği gibi “Ekip olmak, ortak bir vizyon için birlikte çalışma yeteneğidir. Bireysel başarıları örgütsel hedeflere yönlendirme becerisi. Sıradan insanların nadir bulunan sonuçlara ulaşmasını sağlayan yakıttır.” Ortak bir amaç uğruna çalışan 2 ve daha fazla kişi için ekip diyebiliriz. Ekip olmak için, her bir bireyin sahip olduğu benzersiz beceri, eğitim ve bilginin birleşmesi ve bunlardan yararlanmak için birlikte çalışma durumu da denilebilir. 

 

Her ne kadar ekipler birden çok kişiden oluşsa da bir bütün olur ve tek bir kişi gibi hareket eder. Aslında bunun sebebi paylaştıkları ortak vizyon ve misyondur. Belirlenen hedefe doğru giden yolda her bireyin birbiriyle özdeşleşmesi bu yolun kısalmasına veya çok daha kolay bir şekilde aşılmasına yardımcı olur. Bundan dolayı başarılı bir iş hayatı için ekip çalışmasının önemi yadsınamaz. Peki ama nedir bu ekip çalışması? 

ekip nedir

Ekip Çalışması Nedir?

Ekip çalışması, genel olarak, bir grup insanın ortak bir amaca ulaşmak için birlikte çalışmaya istekli olması olarak düşünülebilir. Örneğin, sık sık “o iyi bir takım oyuncusu” ifadesini kullanırız. Bu, birinin ekibinin iyiliği ve başarısı için çalışan, takımın çıkarlarına sahip olduğu anlamına gelir. Ekip çalışması kişileri birbirlerini tamamlayacak şekilde bireysel güçleriyle harmanlar ve bunu yaparken insanları bir dostluk duygusu ve ortak bir vizyonla bir araya getirir. Bu kişilerin güçlü yönlerinin anlamlı hedeflere ortak bir yönde uygulanması için yapılan çalışmadır. Çünkü Ken Blanchard’ın da dediği gibi “Hiçbirimiz hepimiz kadar akıllı değiliz.”

 

Ekip çalışması yalnızca iş hayatında değil hayatın her yerinde karşımıza çıkar. Örneğin basketbol veya futbol maçlarında (hatta tüm takım oyunlarında) elde edilen başarı aslında hiçbir zaman tek bir kişiye ait değil. Ekibin her bir üyesinin gösterdiği özveri, yoğun çalışma ve kişisel yeteneklerin birleşmesiyle elde edilir.

 

Ekip Çalışmasının Olmazsa Olmazları Nelerdir?

Başarıyla sonuçlanan bir ekip çalışması için olmazsa olmaz bazı faktörler var. Bunların hepsi yerine getirildiği zaman başarı kaçınılmaz olur. İş hayatında bu 5 faktörü sağlarsanız ekibiniz ile birlikte amacınıza çok daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ekip çalışmasının temel unsurları şu şekilde sıralanabilir;

 

Doğru İletişim

Ekip çalışmasının ilk olmazsa olmazı elbette doğru iletişim. Dinlemeyi ve konuşmayı başaramayan kişiler her ne kadar yetenekli olursa olsun ortak bir paydada buluşamaz. İletişimsizlik ilerlemeye engel olan en önemli faktör olarak görülebilir. Ayrıca iletişim yalnızca sözlü olmak zorunda değil. Takımın uyum içerisinde, konuşmadan bile anlaşabiliyor olması başarıya doğru atılmış en büyük adımdır. 

 

Uygun Ortam

Ekip çalışması için doğru bir atmosfere sahip olmak gerekir. Takım üyelerinden her birinin kendini rahat hissetmesi ve verimli olması için uygun bir ortama ihtiyaç duyulur. Doğru şekilde dekore edilmiş, rahat ve şık bir ortam kişilerin motivasyonunu artırır. Böylece çalışma boyunca yapılan beyin fırtınası ve fikir alışverişi daha keyifli bir hâle gelir. 

 

Güven

Güvensiz bir çalışma ortamında huzur ve başarı elde etmek mümkün değil demek yanlış olmaz. Ekipte bulunan herkesin kendi pozisyonunu biliyor olması ve takım arkadaşına güvenmesi gerekiyor. Bunun için de herkes kendi görevini biliyor olmalı. Kişilerin kendini takımdaki diğer insanlarla eşit hissetmesi de oldukça önemli. Herkes ortak bir hedef için çalıştığından dolayı güvene engel olacak durumlarla karşılaşmaz ve ekip arkadaşlarınızı manipüle etmeye çalışmazsınız. Kısacası güven ekip çalışma için olmazsa olmaz bir unsur denebilir. 

 

Vizyon ve Misyon

Verimli bir çalışma grubu ortak vizyon ve misyona sahip olmalı. Ekipteki tüm kişileri birbirine bağlayan ve motive bir şekilde çalışmalarını sağlayan yegane şey elde etmek istedikleri hedef. Bu hedefi elde etmek için nasıl çalışılması gerektiği planlanır, iş bölümü yapılır ve herkes tüm yeteneklerini ortaya koyar. Ayrıca bu hedefi elde etmek için yardımlaşma da oldukça önemli. Takımın her bir üyesi egosunu bir kenara bırakıp ortak başarı için çalışmaya başladığı zaman gerçek bir ekip olmanın ne demek olduğu anlaşılır. 

 

Motivasyon

Çalışan verimi için gerekli olan yakıtı motivasyon olarak değerlendirebiliriz. Yaptığınız işin takdir görmesi ve ekip arkadaşlarınız tarafından beğenilmesi sizi nasıl memnun ediyorsa aynı şey onlar için de geçerli. Bu yüzden arkadaşlarınızı motive edecek şekilde işlerini takdir etmek tüm ekibin yararına olacaktır. Ayrıca ekibiniz için motivasyon kaynağı olacak aktiviteler bularak heyecanınızı her zaman taze tutabilirsiniz. Örneğin yoğun bir çalışma gününden sonra yenilen bir yemek veya bir başarıdan sonra küçük bir kutlama herkesi motive edebilir. 

ekip çalışması

Ekip Çalışmasının Başarılı Olması İçin Neler Yapılmalıdır?

Bazı ekiplerin etkili bir takım çalışması sergilerken diğer takımların tüm süreç boyunca neden işlevsiz kaldığını hiç merak ettiniz mi? Başarılı bir ekip çalışması hem son derece basit hem de zordur ve ekibin başarısı aynı zamanda organizasyonlarının kültürüyle yakından bağlantılıdır. Fakat merak etmeyin, her ekip başarılı olabilir. Yalnızca uygulanması gereken birkaç adıma özen göstermek gerekir. 

  • Herkes belirlenmiş rol ve sorumluluklara sahip olmalı.
  • Ekip üyelerinden her biri kendini diğeriyle eşit hissetmeli fakat aynı zamanda bir takım lideri olmalı.
  • Ekip üyeleri birbirleriyle güçlü bir ilişki kurmalı ve herkes birbirinin yeteneklerinden haberdar olmalı.
  • Başarılı bir ekip çalışması için kararlar ortak şekilde verilmeli.
  • Kararlar hakkında sürekli olarak geri bildirim yapılmalı.
  • Elde edilen başarılar kutlanmalı! 

 

Başarılı Bir Ekip Çalışmasının Nasıl Getirileri Olur?

 

Yeni Fikirler

İşletmelerin rekabetçi dünyada başarılı olması için yeni, taze fikirlere ihtiyacı var. Eğer işletmeye fayda sağlayacak benzersiz bir bakış açınız varsa ve bunu başkalarının yetenekleriyle birleştirirseniz hedeflere çok daha kolay ulaşılır. İşletmeler, bireysel fikirlere katkıda bulunabilecek çeşitli insanlardan oluşan bir ekibe sahip olduklarında başarılı olurlar.

 

Problemlerin Çözümü

Bir grup içinde elde edilen işbirliği, zor sorunların çözülmesine yardımcı olabilir. Beyin fırtınası, ekibin fikir alışverişinde bulunması ve işleri yapmanın yaratıcı yollarını bulması için iyi bir fırsattır. Ekipler birlikte çalışarak en iyi sonucu veren çözümleri bulabilir.

 

Destek 

Ekip çalışması örnekleri bize gösteriyor ki bu çalışma yöntemi, herkesin kendini güvende hissettiği bir destek ortamı oluşturur. Bir ekip üyesi geride kaldığında, parçaları toplayacak başka biri her zaman vardır. Tüm iş ekip üyeleri arasında paylaştırıldığında, daha hızlı tamamlanır ve bu da işletmenin daha verimli çalışmasını sağlar. Ortak bir amaç için çalışırken birbirinize verdiğiniz destek siz ve ekibiniz arasında bir yoldaşlık duygusu geliştirecektir.

ekip çalışması

Ekip Çalışmasında Karşılaşılan Sorunların Üstesinden Nasıl Gelinmelidir?

Her ne kadar birbiriyle uyumlu, yetenekli ve başarılı bir ekibe sahip olursanız olun süreç boyunca bazı sorunlarla karşılaşmak oldukça olası bir ihtimal. Bu sorunlarla karşılaştığınızda, ekibinizin başarılı olmasını istiyorsanız bunların üstesinden nasıl geleceğinizi bilmeniz gerekir. 

 

Güven İnşa Edin

Güven, tüm ilişkilerin temel yapı taşıdır ve özellikle ekiplerde kritik öneme sahip. Güven eksikliği, üretkenliği tehdit ettiği, toksik bir kültür oluşturduğu ve iletişimi kestiği için ekibi çökertebilir. Yüksek güven ortamları, insanların kendilerini güvende ve başkalarına bağlı hissettikleri için daha iyi deneyimler yaşamalarına yardımcı olur. 

 

Uygun Koşullar Sağlanmalı

İş hayatında karşılaşılan hızlı tempo ekip çalışmalarında aksaklıklara neden olabilir. Fakat hız ve değişimin yarattığı zorluklara rağmen ekiplerin uyumlu, çevik ve üretken olmasına yardımcı olacak en uygun koşullar yaratılmalıdır. 

 

Doğru ekip Üyeleri Seçilmeli 

Her ekipte geri bildirime dirençli, başarısızlık için başkalarını suçlayan, her şeyi biliyormuş gibi görünen, gereğinden fazla övgü isteyen insanlar bulunabilir. Ne yazık ki bu kişiler ekip çalışmasındaki başarıya engel olur ve huzursuz bir ortam yaratır. Bu yüzden ekip üyelerinin doğru seçilmesi ve birbiriyle uyumlu olması önemlidir. 

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster