Dünya sağlık örgütü tarafından her sene hazırlanan engellilik raporuna göre 2012 itibariyle dünya nüfusunun %15’inin engelli olduğu ve günlük hayatlarında çeşitli zorluklar çekerek yaşadığı ortaya konulmuştur. Herhangi bir yaş aralığı olmayan bu durum zaman zaman engelli bireylerin kendini toplumdan soyutlamak istemelerine, kimi zamanda çalışma hayatında kendilerine yer bulamamalarına sebep olabilir. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için engelliler de günlük yaşama katılma konusunda sıklıkla teşvik edilirler. Öyle ki ülkemizde her kurum eğer 50 kişi üzerinde bir çalışan sayısına sahipse bir engelli çalıştırmak zorundadır.

Günlük yaşama entegre olan engelliler ile birlikte daha refah içerisinde bir toplum mümkün kılınabilir. Aralık ayının her 3. günü kutlanan Engelliler Günü’nde engellilerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekilip engellilerin de sosyal hayatta yerlerinin olduğu vurgulanır.

Engelliler günlük aktivitelerinde zorlansalar da onların hayatlarını kolaylaştıracak şekilde mekanlar dizayn etmek çok da zor değil. Birkaç küçük iyileştirmeyle birlikte mekânlar neredeyse hiç değiştirilmeden korunarak engellilerin yaşam kalitesi bir üst seviyeye yükseltilebilir.

Engelsiz Ofisler Nasıl Olmalıdır?

Dünya Engelliler Vakfı, Engelsiz Tasarım Kılavuzu isminde engellilerinde bulunacağı kamusal alanlar ve ofislerle ilgili bir çalışma yapmıştır. Buna göre belirlenen kriterlere uygun yapılar Dünya Engelliler Vakfı tarafından engelsiz tasarlanmış alan olarak kabul edilir.

-Tuvaletler

Tuvaletler ofiste gün içinde en çok kullanılan alanlardandır. Buralarda şirket kapasitesi ve engelli çalışan sayılarına ve bulundukları katların dağılımlarına göre özel ayrı bir kabin oluşturulmalıdır. Bu kabin sayesinde engelli bireyler daha rahat tuvalet ihtiyaçlarını karşılayabilirken sosyal olarak dışlanmazlar.

-Merdivenler ve Rampalar

Merdivenler her engellinin başlıca problemlerinden biridir. Genellikle sadece tekerlekli sandalye kullanan engelli bireyler için problem oluştursa da görme engelli olan bireyler için de oldukça tehlikeli ve zorlu durumlar oluşturabilmektedir. Bu konuda yapılacak en doğru işlem ise rampa ve asansörleri iskana ve şirkette bulunan engelli çalışanlara uygun hale getirmektir.

-Tezgahlar, Masalar ve Kullanım Araçları

Her engelli belirli bir yüksekliğe ulaşamayabilir. Bunun için ofis tasarımları yeniden gözden geçirilerek ulaşıma uygun olmalıdır. Aynı şekilde engelli bireyin kullanacağı masa ve ekipmanlarda buna göre düzenlenerek oturarak kullanıma uygun bir hale getirilmelidirler. Görme engelliler için sesli asistan yardım noktaları ve duyma engelliler için ise ışıklı sistemler kullanılmalıdır. Kapılar giriş ve çıkış için menteşelere sahip olmalı böylece ofis içerisinde engelli bir kişi kapı koluna erişemese bile kapıyı rahatlıkla açabilmelidir.

Mazgallar ve Kablo Yönetimi

Koltuk değnekli ve tekerlekli sandalyeli engelliler için mazgallar büyük bir problem teşkil etmektedirler. Aralığı standart koltuk değneği ve tekerlekli sandalye tekerleğine göre ölçümlendirilmemiş bir mazgal engelli bir birey için tehlikeli olabilir. Dışarıya sarkmış kablolar yürüyen bir görme engelli çalışana engel teşkil edebilir. Kablolar düzenli bir şekilde yerin altında muhafaza edilmeli, tamirlere gerek olduğunda çeşitli oluklardan ulaşılabilir olmalıdırlar.

Engelsiz bir ofis ortamı için bu tip küçük iyileştirmeler engellilerin hayatlarını kolaylaştıracakken dışlanmış hissetmemelerini sağlayacaktır. Bu, ofiste hem sosyal olarak bir bütünlük sağlarken hem de iş düzenine büyük bir katkıda bulunacaktır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster