Fotoğraf Kağıdı Nedir? Fotoğraf Kağıdı Ne İşe Yarar?

Dijital fotoğrafçılık ne kadar yaygın olsa da günümüzde hala basılı fotoğrafların yerini alamamaktadır. Önemli anlarınızı ölümsüzleştirdiğiniz fotoğraflara istediğiniz zaman bakabilmeniz ve saklayabilmeniz için bastırmanız gereklidir. Bunun için de fotoğraf kağıdına ihtiyaç duyarsınız. 

Fotoğraf kağıdı yalnızca profesyonel fotoğrafçılar tarafından değil, fotoğraflarını basmak isteyen herkes için bir ihtiyaçtır. Normal bir kağıttan son derece farklı olan ürün, fotoğraf baskısı yapabilmek için ışığa duyarlı şekilde üretilen bir formülle kaplanır. Bundan dolayı daha kalın bir görüntüye sahiptir. 

Ayrıca ön yüzü parlak olan fotoğraf kağıtları, fotoğraf kalitesinin daha yüksek bir şekilde aktarılmasını sağlar. Hem profesyonel hem de amatör kullanım için uygun olan bu kağıtlar, yazıcılar ile de uyumlu oldukları için geniş bir kesime hitap eder. 

Fotoğraf kağıdı ölçüleri ve modelleri kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Siz de satın almadan önce kendi ihtiyacınıza uygun olan ürünü tespit etmelisiniz. Örneğin kendi yazıcınızla fotoğraflarınızı basmak istiyorsanız, yazıcınızın ve kartuşunuzun hangi fotoğraf kağıtları ile uyumlu olduğuna mutlaka dikkat etmeniz gerekir. 

Kağıdın hangi materyalden üretildiği de önemli bir kriterdir. Kendi cihazınızın hangi kağıt türünü desteklediğini öğrenerek ona göre bir karar vermeniz gerekir. Bir diğer önemli detay da fotoğraf kağıdı boyutlarıdır. Bazı cihazlar ile istediğiniz boyutta fotoğraf kağıdını kullanabilirken bazıları ile yalnızca küçük ebatlara sahip fotoğraf kağıtlarını kullanabilirsiniz. Tüm bu detaylara dikkat ederek amacınıza uygun olan bir fotoğraf kağıdını tercih etmeniz mümkündür.

fotoğraf kağıdı nedir

Fotoğraf Kağıdı Boyutları Nedir?

İster profesyonel isterseniz de amatör çekim yapıyor olun, fotoğraflarınızı bastırmak için fotoğraf kağıtlarına ihtiyaç duyarsınız. Farklı fotoğraf kağıdı boyutları seçim yapabilmenize olanak verir ve avantaj sağlar. Kullanmak istediğiniz alana bağlı olarak fotoğraflarınızı farklı boyutlarda bastırabilirsiniz. Genel olarak fotoğraf kağıtları A3, A4, A5 ve A6 boyutlarındadır. Siz de bu boyutlar arasında seçim yaparken ilk önce kendi ihtiyacınızın ne olduğunu tespit etmelisiniz. 

Örneğin büyük bir fotoğraf albümü oluşturacaksanız A6 boyutlarındaki fotoğraf kağıtlarını tercih edebilirsiniz. Eğer çektiğiniz profesyonel fotoğraflardan bir sergi oluşturmak niyetinde iseniz A3 boyutları bunun için daha uygundur. 

Diğer bir yandan fotoğraf kağıdı boyutunu seçerken kullanacağınız cihazı da mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekir. Eğer evinizde kendi yazıcınızla fotoğraf bastırmak istiyorsanız yazıcınızın hangi kağıt boyutlarını desteklediğini mutlaka araştırarak ona göre bir karar vermelisiniz.  Ayrıca fotoğraf kağıtlarının ağırlıkları da birbirinden farklıdır. Genel olarak 140 gsm ve 640 gsm arasında değişen ağırlıkları bulunan fotoğraf kağıtlarını, ihtiyacınıza göre seçebilirsiniz. 

 

Fotoğraf Kağıdı Nasıl Kullanılır?

Kendi ihtiyaçlarınıza uygun olan fotoğraf kağıdını tespit ettikten sonra akıllara gelen bir diğer soru da “Fotoğraf kağıdı nasıl kullanılır?” sorusudur. Fotoğraf kağıtları birçok farklı amaç için kullanılabilmektedir. Burada devreye giren yine sizin tercih ettiğiniz fotoğraf kağıdının özelliklerini ve boyutlarını bilmeniz gerektiğidir. 

Ölümsüzleştirdiğiniz anıları albüm yaparak saklamak için kullanabileceğiniz fotoğraf kağıtlarını, yapacağınız önemli sunumlarda da tercih edebilirsiniz. Bazı görüntüleri doğru şekilde arşivlemek ya da istediğiniz fotoğrafları çerçeveletip asmak için de bu kağıtlar idealdir. 

Her kağıdın kendine özgü farklı kullanım şekli bulunabilir, ama fotoğraf kağıtlarının genel olarak son derece pratik bir kullanımı vardır. Eğer her türlü baskı yapmaya uygun olan profesyonel bir baskı makinesine sahipseniz, farklı boyuttaki kağıtları rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. 

Fotoğraf kağıtlarını kullanmak için illaki profesyonel cihazlara ihtiyaç duymazsınız. Her türlü cihaz için uygun olan fotoğraf kağıdı da mevcuttur. Örneğin, kendi çektiğiniz fotoğraflar ile bir albüm yapmak istiyorsanız evinizde ya da iş yerinizde bulunan yazıcıyla da rahatlıkla baskı alabilirsiniz. Genel olarak mürekkep püskürtmeli yazıcılarla pratik bir şekilde kullanılabilmektedir. 

fotoğraf kağıdı boyutları nelerdir

Yazıcıya Fotoğraf Kağıdı Nasıl Yerleştirilir?

Cevaplanması gereken bir diğer soru da “Yazıcıya fotoğraf kağıdı nasıl yerleştirilir?” sorusudur. Günümüzde son derece gelişmiş yazıcılar üretildiği için bu işlem de oldukça kolaydır. Hem lazer hem de mürekkep püskürtmeli yazıcılarda fotoğraf kağıtlarını kullanabilirsiniz. 

Bu işlem için özel olarak üretilen renkli kartuşlar sayesinde mükemmel kalitede fotoğraf baskısına sahip olabilirsiniz. En güzel yanı da bu işlemi isterseniz evde isterseniz iş yerinde yapabiliyor olmanızdır. Sahip olduğunuz yazıcının modeline göre fotoğraf kağıdının nasıl yerleştirileceği de değişiklik gösterir. Bazı yazıcılarda kağıt koyma bölümü altta bulunurken bazılarında üstte bulunur. Ama yapılması gereken işlem tüm cihazlar için aynıdır.

Fotoğraf kağıdını yerleştirmeden önce tamamen düz olduğundan ve hiçbir yerinin kıvrılmadığından emin olmalısınız. Aksi takdirde fotoğraf kağıdı yazıcınıza sıkışabilir ve hem cihaza hem de kağıda zarar verebilir. Daha sonrasında yazının kağıt desteğine kağıtları düzgün bir şekilde yerleştirmelisiniz. 

Eğer yazıcının alt kısmında açılması gereken bir kağıt tepsisi varsa onu da açmayı unutmamalısınız. Bu işlem sırasında en çok dikkat etmeniz gereken detay fotoğraf kağıdının parlak kısmının size doğru bakıyor olmasıdır. Ayrıca yine cihazınıza bağlı olarak kağıdı yatay ya da dikey şekilde yerleştirebilirsiniz. 

 

Fotoğraf Kağıdı Nerede Satılır?

Profesyonel çekimlerinizi ya da sevdiklerinizle biriktirdiğiniz anıları her zaman kaliteli bir şekilde saklayabilmek isterseniz kendiniz için en uygun ve en kaliteli fotoğraf kağıdı tavsiyelerini dikkate almanız gerekir. Piyasada bulunan bütün fotoğraf kağıdı markaları aynı şekilde sonuç vermeyebilir. 

Dışarıdan bakıldığı zaman kaliteli görünen ürünler, kullanıldığı zaman ortaya başarısız ve kalitesiz baskılar çıkabilir. Bundan dolayı uzun süredir bu işi yapan ve kalitesi ile tanınan markaları tercih etmek sizin için daha avantajlı olacaktır. 

Dış faktörler sebebiyle solmayan, parlak ve kaliteli görünen fotoğraf kağıtları fotoğraflarınızın da daha iyi görünmesini sağlar. Kaliteli fotoğraf kağıdı nerede satılır sorusunun cevabı elbette ki Avansas’tır diyebiliriz. 

İhtiyaçlarınıza yönelik olarak 20’li, 25’li, 50’li, 100’lü, 120’li ve 2500’lü paketler halinde satılan fotoğraf kağıtları arasından size uygun olanı seçebilirsiniz. Ayrıca en kaliteli markalar ve en uygun fiyatlı ürünler arasından seçim yaparak, kendinize uygun ürünü rahatlıkla bulabilirsiniz.

Eğer kendiniz evde basmak için amatör olarak satın alacaksanız daha küçük paketleri tercih etmeniz tavsiye edilir. Fakat profesyonel olarak fotoğrafçılık yapıyorsanız Avansas’tan toptan sipariş de verebilirsiniz. Böylece çoklu paketleri çok daha ekonomik bir şekilde satın almış olursunuz. İster toplu alımlarınızda isterseniz de az sayıda satın alımlarınızda, internet üzerinden yapılan alışverişlerde güvenliğe mutlaka önem vermek gerekir. 

TOBB Güven Damgası sahibi olan Avansas’tan yaptığınız alışverişlerde güvenliğiniz ve memnuniyetiniz her zaman ön plandadır. Bu yüzden kullanıcılarına güvenli ödeme imkanı sunar. Ayrıca ürününüzle ilgili memnun olmadığınız herhangi bir sorunda 30 gün boyunca devam eden kolay iade imkanlarından da yararlanabilirsiniz. Yüksek kaliteli ürünleri en uygun fiyatlara bulabileceğiniz web sitesindeki stoklar her zaman günceldir. 

Hızlı teslimat bölgesinden verdiğiniz siparişler ertesi iş günü sevkiyat ekibi tarafından teslim edilir. Eğer hızlı teslimat bölgesi dışından sipariş veriyorsanız da saat 14:00’e kadar verdiğiniz tüm siparişler aynı gün kargoya verilir. Böylece ihtiyaçlarınız için uzun süre boyunca beklemek zorunda kalmazsınız. Siz de tüm bu avantajlardan faydalanmak için Avansas’tan hemen sipariş verebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster