Son dönemlerde adını sık sık duyduğumuz hologram, yakın gelecekte pek çok farklı alanda ve farklı şekillerde hayatımıza girebilir.  Eğer teknoloji çağının yeniliklerini takip ediyor, yakın gelecekte ne ile karşılaşacağınızı merak ediyor ve hologram teknolojisi hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, oldukça doğru bir yerde olduğunuzu belirtmek isteriz. Zira geleceğin en büyüleyici ve büyük görüntü teknolojisi olan hologramı sizin için mercek altına aldık. O halde gelin, hologram teknolojisini daha yakından tanıyalım.

Hologram Teknolojisi Nedir?

Hologram teknolojisi, lazer ışınları kullanılarak üç boyutlu görüntü elde etme işlemidir. Bu teknolojiyi en yalın biçimde nesne görüntülerinin lazer kullanılarak üç boyutlu kaydedilmesi ve elde edilen sonucun yine üç boyutlu olarak gösterilmesi olarak açıklayabiliriz. Hologram, uzamsal derinliği taklit etmeyen veya özel bir görüntüleme cihazı gerektirmeyen, bağımsız görüntüler sunar. Bir görsele hologram teknolojisi ile üç boyut kazandırmanın pek çok farklı yöntemi vardır. 

Hologram Teknolojisi Kaç Boyuttan Oluşur?

Hologram, fotoğraf  ve nesneleri lazer ışınları sayesinde 3 boyutlu hâle getiren bir görüntü teknolojisidir. Fotoğraf üzerindeki görüntüyü üç açıdan görmenize olanak tanıyan söz konusu teknoloji, geliştirilen özellikler sayesinde 5d ve 7d olarak farklı boyutlarla da karşınıza çıkar. 3 boyutlu hologram teknolojisine ek olarak, 5d ve 7d hologram teknolojisinin detaylarını dilerseniz tek tek ele alalım.

3 boyutlu hologram teknolojisi; en, boy ve derinlik gibi boyutların hepsinin birden var olduğu görüntüleri tanımlayan teknolojiye verilen addır. 3 boyutlu hologram teknolojisi, fotoğraf ya da görselin üzerindeki görüntüye söz konusu tüm parametreleri kazandırarak bir hayli gerçekçi görünmesini sağlar.

En, boy, derinlik ve zaman değişkenlerinin çok daha ötesinde yer alan 5 boyutlu hologram teknolojisi, özellikle reklam sektöründe sıklıkla kullanılır. Örneğin özel bir vitrin içerisinde yer alan bir telefonun etrafında gezegenler dönüyormuş gibi gösterilebilir. 

7 boyutlu hologram teknolojisi, sinema filmlerinin ve özel etkinliklerin vazgeçilmezidir. Bu teknoloji sayesinde görüntünün yanı sıra kokular ve hava koşulları da simüle edilerek izleyiciye benzersiz bir deneyim yaşatılır. 

Hologram Teknolojisi Nasıl Yapılır?

Hologram görüntü teknolojisi daha önce de belirttiğimiz gibi farklı uygulama tekniklerine sahiptir. Kullanılan teknik ne olursa olsun, hologram uygulaması yapmak için belirli birkaç malzemeye ihtiyaç duyulur. Bu noktada, görseli lazer teknolojisi ile kaydedip çoklu ortamlara gönderen ürünleri sizler için bir araya getirdik. Eğer hologram teknolojisi nasıl çalışır görmek istiyorsanız, öncelikle bu malzemeleri temin etmelisiniz. 

Lazerler, bu teknolojinin en önemli ögelerinden biridir. Hologram teknolojisinde genellikle kırmızı lazerler kullanılır. Bu noktada lazer işaretleyici cihazlardan yardım alınabilir. Bir lazer işaretleyici kullanılarak gönderilen ışık, daha düz ve dağınık olur. Bu durum ise kaliteli ve tatmin edici bir holografik görüntünün oluşmasına engel olabilir. 

Lensler, holografik görüntü meydana getirmek için kullanılan özel camlardır. Bir kamera lensinin aksine ışığın yayılmasına olanak tanıyan söz konusu lensler, görüntünün daha net bir şekilde aktarılmasına yardımcı olur

Işın ayırıcı, bir ışın demetini iki zıt polarizasyon durumuna ayırmak için kullanılır. Bu cihaz, holografik görüntüler oluşturmak için birçok ayna ve prizma barındırır. Ayrıca optik alanında yapılan deneylerde de sıklıkla kullanılır. 

Aynalar ise ışık hüzmelerini doğru yerlere yönlendirmek için tercih edilir. Net holografik görüntüler elde edilmek isteniyor ise kullanılan aynaların pürüzsüz ve lekesiz olmasına dikkat edilmelidir.

Holografik film, hologram oluşturmak için gerekli olan yüksek çözünürlükte ışığı kaydeder. Bu ürün, ışığa duyarlı bir bileşik tabakadır. Fotoğraf filmi gibi şeffaf bir yüzeye sahip olan holografik filmler, ışıkta meydana gelen küçük değişiklikleri kolayca kaydedebilir.

Hologram Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Bir hologram oluşturmak için öncelikle üç boyutlu görüntüsünü oluşturmak istediğiniz nesneye, kişiye veya fotoğrafa ihtiyacınız vardır. Holografik bir görüntü elde etmek için öncelikle kullanacağınız objeyi lazer sisteminin bulunduğu ortama titremeyecek şekilde sabitlemeniz gerekir. Ardından nesnenin önüne bir cam yerleştirmelisiniz. Bu noktada ışın ayırıcı, lazer ışınını ikiye ayırır ve ışının birini objenin önüne diğerini ise arkasına gönderir. ilk aşamada şekli belli olmayan ışık ve görüntüler meydana gelecektir. Bölünmüş kirişlerden biri, nesneye yönlendirilecektir. Nesnenin diğer lazer ışını ile aydınlanması sonucunda üç boyutlu görüntü ortaya çıkar. Işığın bir kısmı, nesneden kayıt ortamına yansıtılır. Tüm bu işlemlerin sonucunda holografik bir görüntü elde etmiş olursunuz.

Hologram Teknolojisi Avantajları Nelerdir?

Hologram teknolojisi günümüzde pek çok farklı sektörde sayısız avantaj sağlar. Eğitimden sinemaya, mimariden sağlık sektörüne kadar birçok alanda kullanılan hologram teknolojisi, 3 boyutlu görüntüler sunması sebebiyle tercih edilir. Örneğin bir estetik cerrah, estetik yapılacak bölgenin görüntüsünü kayıt altına alabilir ve bölgenin estetikli hâlini holografik bir görüntü yaratarak operasyon geçirecek kişiye sunabilir. Bu sayede estetik yaptırmak isteyen kişi, operasyona başlanmadan önce arzu ettiği görünüme sahip olup olamayacağını görmüş olur. 

Hologram Teknolojisi Hangi Sektörler Tarafından Kullanılır?

Hologram teknolojisinden ve onun sunduğu avantajlardan yararlanan pek çok farklı sektör bulunur. Bu noktada, hologram teknolojisinin kullanım alanlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. 

Sağlık sektöründe kullanılan hologram teknolojisi hem tıp eğitiminde hem de tedavi sürecinde avantaj sunar. İnsan anatomisini 3 boyutlu olarak ve en ince ayrıntılarıyla ele alan söz konusu teknoloji, kadavra üzerinde yapılan çalışmaların yerine geçebilir. Nanoteknoloji sayesinde organları ve vücudun içerisinde oluşan hasarları görüntüleyebilen doktorlar, bu sırada hologram teknolojisinden de yararlanır. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmak için “Nanoteknoloji Nedir?” isimli yazımızı okuyabilirsiniz. 

Haritacılık sektörü, bu teknoloji sayesinde bambaşka bir boyut kazanmıştır. Hologram ile üç boyutlu hâle getirilen haritalar, özellikle askeri alanda büyük fayda sunar. Askeri amaçlar için kullanılan haritaların holografik görüntüler kullanılarak meydana getirilmesi, herhangi bir bölgenin coğrafi yapısı hakkında daha detaylı bir bilgiye sahip olunmasına imkân tanır. Hologram teknolojisi; şehir ve bölge planlama, harita mühendisliği, belediyecilik, arama ve kurtarma ve turizm gibi çeşitli alanlarda da tercih edilir.

Eğitim sektöründe kullanılan hologram teknolojisi, büyük fırsatlar ve öğrenme kolaylığı sunar. Coğrafya, biyoloji, fizik gibi birçok farklı derste kullanılan bu teknoloji hem üç boyutlu hem de renklendirilmiş eğitim materyalleri sayesinde eğitim sürecini hızlandırır. Öğrenciler, üç boyutlu görüntüler sayesinde konuyu daha ayrıntılı şekilde görebilir ve görsel hafızalarını güçlendirebilir.  

Güvenlik sektörü için vazgeçilmez bir teknoloji haline gelen hologram; kredi kartları, kimlik kartları, kamuya ait kartlar ve lisans belgelerini korumak adına kullanılır. Belge sahteciliğini imkânsız hâle getiren teknoloji, kart ve belgelerin kopyalanmasına ve taranmasına engel olur.

Hologram teknolojisi, veri saklama konusuna farklı bir bakış açısı getirir. Bilgi ve görüntülerin optik hologramını elde eden ve parçalara ayıran holografi, büyük boyuta sahip verileri depolamak amacıyla kullanır. Ayrıca, söz konusu verinin üç boyutlu olarak saklanmasına da imkân tanır. Hologram teknolojisinin geldiği son nokta, dijital dünyayı derinden etkilemiştir. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için “Dijital Ayak İzi Nedir?” içeriğimizi inceleyebilirsiniz. 

Hologram Teknolojisi Nasıl Popüler Oldu?

İlk kez 1949 yılında İngiliz mühendis Dennis Gabor tarafından kullanılan hologram teknoloji, bugünlerde birçok alanda karşımıza çıkar. Kredi kartlarının ve kimlik kartlarının üzerinde bulunan küçük ölçekli hologramların yanı sıra sinema sektöründe de kullanılan hologram teknolojisi, günümüzde oldukça popülerdir.Birbirinden farklı pek çok alanda avantaj sağlayan hologram teknolojisinin sağlık, eğitim ve güvenlik gibi önemli sektörlerde kullanılması, bilinirliğinin artmasını sağlamıştır. 

Hologram Teknolojisinin Geleceğinde Neler Görünüyor?

Hologram teknolojisi kısa bir süre içerisinde pek çok alanda kullanılmaya başlanan bir görüntü teknolojisidir. Nesne ve fotoğraf üzerinden kaydedilen görüntüyü 3 boyutlu bir şekilde sunan hologram teknolojisinin geleceği hakkında sayısız tahmin yapılabilir. Henüz her tüketiciye ulaşabilen bir teknoloji olmayan hologram, kolay kullanımı ve düşük maliyeti sayesinde  önümüzdeki yıllarda birçok insan tarafından keyifli bir izleme deneyimi yaşamak için tercih edilebilir. Hologram teknolojisi hakkında bilgiler, pek çok farklı kaynaktan edinilebilir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster