Şirket çalışanlarının doğru iletişim kurması ve etkili bir organizasyon yapısına sahip olması iş akışının verimliliğini de doğrudan etkiliyor. Günümüzde teknolojinin yaygınlaşması ile gelen iletişim ve iş planı uygulamaları yardımıyla bu ihtiyaçlar daha kolay şekilde karşılanıyor. Artık ekip liderleri, günlük çalışma planını bir uygulama üzerinden belirleyip bütün çalışanlar ile anlık olarak paylaşıyor, freelance ya da remote çalışanları online iletişim kanalları üzerinden toplantılara davet ediyor. Bütün bunların sonucunda karmaşık iş planları daha basit hale gelirken çalışan motivasyonu için önemli olan ekip çalışması ise kolay şekilde gerçekleştiriliyor. Ayrıca uzaktan çalışılan personel ve ajanslar gibi doğrudan erişimin zor olduğu birimlerle anında temas sağlanıp zamandan tasarruf edilebiliyor.

Çalışanlar arasındaki iletişimi kolaylaştıran ve birbirleriyle iş birliği sağlayan pek çok yardımcı uygulama bulunuyor. Her biri birbirinden farklı özellikler barındıran uygulamalar ile, hem daha planlı hem de daha keyifli bir çalışma ortamı yaratmak mümkün.

 

1. Skype

Dünyanın en köklü internet tabanlı iletişim yazılımları arasında yer alan Skype, bireysel olduğu kadar kurumsal amaçla da pek çok ticari kuruluş tarafından kullanılıyor. Tamamen ücretsiz bir yazılım olan Skype ile anlık grup yazışmalarının yanı sıra VoIP tabanlı ses aramaları ve yüz yüze görüntülü görüşmeler de gerçekleştiriliyor. Skype aracılığıyla düzenlenen toplantılarda Microsoft Office ile oluşturulan dosyalar, anlık olarak katılımcılar ile paylaşılıyor. Uygulamanın laptop, tablet ve akıllı telefonlara indirilip kullanılabilmesi de istediğiniz her yerde kesintisiz bir şekilde erişim gerçekleştirmenizi sağlıyor.

Skype Android UygulamasıSkype iOS Uygulaması

2. Google Hangouts

Google’ın geliştirdiği Hangouts uygulaması, kolay kullanılabilir yapısı ve bünyesinde barındırdığı kullanıcı dostu özellikleri ile dikkat çekiyor. 10 katılımcıya kadar grup görüşmesi imkânı sunan Google Hangouts ile ister yazışarak isterseniz de görüntülü görüşme oluşturarak iletişim kurabiliyorsunuz. Gmail ile senkronize olarak kullanıcıları kolaylıkla sohbete dahil edebildiğiniz Hangouts, internete erişebilen her platforma destek sunmasıyla da öne çıkıyor. Çalışma grubunuz ile gerçekleştirdiğiniz görüntülü görüşmeleri tek tuşa basarak kayıt altına alabildiğiniz uygulama, gerçekleştirilen toplantıyı daha sonra tekrar izlemek için YouTube’a otomatik yükleme seçeneği de sunuyor. Online ortak çalışma alanı, toplantı planlama ve katılımcılara haber verme gibi özellikler ise Google Hangouts’un bazı kullanışlı özellikleri arasında bulunuyor.

Hangouts Android UygulamasıSkype iOS Uygulaması

3. Microsoft Teams

Microsoft Teams, henüz yeni sayılan bir uygulama olmasına rağmen başarılı bir ekip çalışması yönetim merkezi olarak görülüyor. 2 kişiden sınırsız katılımcıya kadar geniş bir toplantı alanı sunan uygulama, kurum dışında yer alan kişileri sadece bağlantı linki göndererek toplantıya dahil etmenize imkân tanıyor. Microsoft Teams ile düzenlenen görüntülü toplantılarda anlık olarak not alma, ekran paylaşımı ve mesaj şeklinde soru iletimi gibi fonksiyonlar yer alıyor. İş yönetimi tarafında Microsoft AppSource’da yer alan ve süreci daha yalın hale getiren 300’e yakın uygulama da Microsoft Teams’e kolayca entegre edilerek kullanılıyor. Ofis çalışanlarının yanı sıra sahada görev alan personeller de uygulama kapsamına eklenerek kurum kapsamındaki herkesle kesintisiz bağlantı sağlanıyor.

Microsoft Teams Android UygulamasıMicrosoft Teams iOS Uygulaması

4. Slack

Ekip içi iletişim platformu olarak sık tercih edilen uygulamalar arasında yer alan Slack, bugün mobil kalmak isteyen çoğu kuruluş tarafından aktif olarak kullanılıyor. Slack ile bir konuşma odası oluşturulup bu konuşma odasına da çalışanlarınızın koordine olabileceği kanallar eklenebiliyor. Böylece her birimin yalnız kendi içerisinde konuşması sağlanırken özellikle büyük işletmelerde karmaşa yaşanmasının da önüne geçilmiş oluyor. Android, iOS ve Windows uygulamalarının yanı sıra Web’den de rahatlıkla ulaşılabilen Slack, bünyesinde barındırdığı Google Drive ve Dropbox desteği sayesinde dosya erişimini de kolaylaştırıyor.

Slack Android UygulamasıSlack iOS Uygulaması

5. Facebook Workplace

Dünyanın en popüler sosyal ağ platformlarından Facebook, işletmeler için sunduğu Workplace servisi ile daha eğlenceli bir çalışma ortamı yaratıyor. Çalışanların iş sürecine aktif şekilde katkıda bulunmasını amaçlayan Facebook Workplace ile işletmenin kendi sosyal ağ sistemini oluşturarak projelerin bu ağ üzerinden yönetilmesi sağlanıyor. Yazılı ve görüntülü sohbet, organizasyon şeması oluşturma, mobil uygulama ile hareket halindeyken erişimde kalma ve şirket için önemli olayları çalışanlar ile paylaşma gibi özellikler Facebook Workplace’i farklı kılan detaylar arasında dikkat çekiyor.

Facebook Workplace Android UygulamasıWorkplace by Facebook iOS Uygulaması

6. Zenkit

Proje bazlı bir iş yönetim platformu olan Zenkit, mevcut bir proje üzerinde çalışan takım üyelerinin daha derli toplu şekilde hareket etmeleri konusunda işletmeye yardımcı oluyor. Liste, tablo, kanban, takvim ve fikir haritası şeklinde toplam 5 farklı görünüm sunan platform, takım üyelerinin projeye dair veri girişi yapmasına ve bunu uygun şekilde listelemesine dayanıyor. Sonrasında bu verileri seçilen tasarıma ekleyen Zenkit, projede çalışan herkesin güncel verilere göre hareket etmesini sağlıyor. Zenkit’i kullanmak için sıfırdan bir proje oluşturabileceğiniz gibi, hazır proje kalıplarını seçerek de süreci hızlandırmak mümkün oluyor.

Zenkit Android UygulamasıZenkit iOS Uygulaması

7. Trello

Çalışanların gerçekleştirdiği, mevcut olarak çalıştığı ve üzerine yüklenen işleri tek çatı altında görüntülemesini sağlayan Trello, en kapsamlı proje yönetim aracı olarak tanımlanıyor. Oldukça basit ve pratik bir kullanıcı arayüzüne sahip olan platform; panolar, listeler ve kartlar şeklinde 3 temel parçaya ayrılıyor. Panolar kısmında üzerinize tanımlanan projeleri görebileceğiniz gibi, Trello’daki listeler bölümünde çalışanların bu projedeki ilerleme durumunu gözlemleyebiliyorsunuz. Kartlar alanında ise proje detayları hakkında çalışanınız ile iletişim kurulup gerekli görüldüğü durumlarda ek görev tanımlaması yapılıyor. Web ve mobil uygulama üzerinden kullanılabilen Trello, özellikle planlama gerektiren projelere sahip işletmeler için hayati önem taşıyor.

Trello Android UygulamasıTrello iOS Uygulaması

8. Asana

Proje yönetim uygulaması olan Asana, kolay kullanımı ve pratik özellikleri sayesinde ekip yönetimi anlamında proje liderine büyük bir kolaylık sağlıyor. Web ve mobil uygulama üzerinden yönetilebilen platform, çalışan bazlı olarak görev verme ve verilen görev takibini gerçekleştirmeye dayanıyor. Asana’nın pratik arayüzünde, işletme içerisindeki görev dağılımı birkaç adımda düzenleniyor. Çalışanlara görev hakkında notlar yazılabildiği gibi, istenildiği takdirde görevdeki ilerleme durumu da otomatik mail yoluyla ekip liderine iletiliyor.

Asana Android UygulamasıAsana iOS Uygulaması

9. Smartsheet

Geleneksel proje yönetimi araçlarına alternatif olarak geliştirilen Smartsheet, e-tablo temelli bir iş yönetim platformu olarak dikkat çekiyor. Ofis personelinin ortak bir online çalışma alanında işlerini rahatlıkla yürütebildiği platform, proje ekibini tek çatı altında toplayarak daha düzenli ve verimli çalışmayı sağlıyor. Çalışma ile ilgili herkesin görüntüleyebileceği dosyalar ekleme, projenin belirli bir kısmı için tartışma başlatma, ilerleme durumu raporu alma ve geri bildirim için Web formu oluşturma, Smartsheet’in öne çıkan özellikleri arasında yer alıyor. Ayrıca çalışma alanı ile doğrudan ilgisi olmayan kişilere link gönderip çalışma durumunun görüntülenmesi de sağlanıyor.

Smartsheet Android UygulamasıSmartsheet iOS Uygulaması

10. Evernote

Ofis iletişimini kolaylaştıran son uygulama ise bir çapraz not alma platformu olan Evernote. Genellikle not tutulan ve arşivleme gerektiren projelerde kullanılan Evernote, akıllı telefon için tasarlanan uygulamasında belge tarama özelliği ile dikkat çekiyor. Bu özellik sayesinde telefondan çektiğiniz bir görüntüyü tarayıcı kalitesinde kaydedip daha sonra görüntülemek mümkün oluyor. Alınan notların tek dokunuş ile diğer ekip üyeleriyle paylaşılabildiği uygulama, görsellerle zenginleştirilen yazılı notlar ile hiçbir detayı kaçırmıyor. Ayrıca tuttuğunuz notun içerisinde yer alan önemli bir bölgeyi işaretleyip bu bölümü ekip üyeleri ile anlık olarak paylaşabiliyorsunuz.

Evernote Android UygulamasıEvernote iOS Uygulaması

Yukarıdaki 10 uygulama ve platform, birbirinden farklı özellikleriyle ofis içerisindeki iletişimi güçlendirmek için kullanışlı bir yöntem sunuyor. Verilen uygulama tavsiyeleri sayesinde, işletmelerdeki ekip üyelerinin daha verimli ve kontrol edilebilir şekilde çalışması mümkün hale geliyor.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster