Kendine güvenen insanlar, en zorlu durumlarda bile başarılı olacak niteliklere, becerilere ve zekaya sahiptir. Çoğu zaman korkularıyla yüzleşirler ve ne kadar zor görünürse görünsün yeni zorluklar ve hedefler peşinde koşarlar. Özgüveni yüksek olan insanlar kendilerine inanır ve sonuç olarak başkalarını da kendilerine inandırır.

Normal hayatınızda olduğu gibi işyerinde de özgüven sahibi biri olmak, sizi daha motive ve hırslı, daha az endişeli ve stresli yapabilir ve performans, kariyer gelişimi ve iş ilişkilerini yönlendirme olasılığınızı artırabilir.

HR Dive tarafından yapılan bir araştırmaya, neredeyse tüm çalışanların (%98) işyerinde kendilerine güven duyduklarında daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymuştur.

Özgüven Ne Demek?

Özgüven, arzu ettiğiniz sonuçları yaratmak için gerekli bilgi, beceri ve dürtüye sahip olduğunuza dair derinlere kök salmış bir inançtır.

Bu, hayatın tüm deneyimlerine hazır ve her durumda başarılı bir sonuç elde etmek için gerekenlere sahip olduğunuza olan inançtır. Hatta beklediğinizden farklı bir sonuç verebilecek olanlara bile…

Özgüvenli olduğunuzda, risk alma ve kaçınılmaz olarak daha büyük ödüllere yol açacak fırsatları benimseme olasılığınız daha yüksektir. İşte tam da bu yüzden özgüven, tüm başarılı insanların ortak özelliğidir.

Özgüven Neden Önemlidir?

Kendine güvenen insanlar, ilk seferinde işler yolunda gitmese de, her zaman yeniden deneyebileceklerini bilir. Özgüvensiz insanlar ise, ilk tökezlemede vazgeçerler, çünkü bunu bir işaret olarak görür.

Özgüvenli insanlar bilinmeyene cesur bir adım atmaktan korkmaz. Başarısızlıktan korkmazlar, çünkü her engeli anlarlar ve aksiliklerin değerli bir öğrenme fırsatı olduğunu bilirler.

Kendine güven, kendinden şüphe duymaz. Güven, size pozitif enerji, harekete geçme ve kişisel ve profesyonel hedeflerinize ulaşma dürtüsünü verir.

Özgüven Nasıl Kazanılır?

Aşağıda sizin için özgüven artırmanın yollarına dair bir listesini hazırladık:

1. Profesyonel Gelişiminize Yatırım Yapın

Özgüveninizi geliştirmenin ilk yolu, işiniz ile ilgili becerileri geliştirmektir. Bu, genel güveninizin artmasını sağlar. Beceri seviyenizi artırdığınızda veya belirli bir beceriyi daha da geliştirdiğinizde, bu güveninizi olumlu yönde etkileyebilir. Örneğin departmanınız bilgi teknolojisi (BT) ise, yeni bir kodlama dili öğrenmek işteki performansınızı iyileştirebilir.

2. Yeni Beceriler Öğrenin

Mevcut becerilerinizi geliştirmenin dışında, yeni beceriler öğrenmek veya eğitiminize devam etmek de, genel güveniniz üzerinde kalıcı bir etki elde etmenizi sağlar. Gelişiminizi ilerletmek, bilginizi geliştirmek için yeteneklerinizi ve motivasyonunuzu değerlendirmenize izin vererek güveninizi artırmanıza yardımcı olur. Yeni bir beceri öğrendiğinizde, onu işinize uygulayabilir ve üretkenliğinizi artırabilir ve yeni görevleri daha güvenle üstlenebilirsiniz.

3. Kıyafetlerinize Özen Gösterin

Daha profesyonel görünmek için kıyafetlerinize özen göstermek, işinizi yaparken ve meslektaşlarınız ve üstlerinizle etkileşim kurarken hissettiğiniz güveni etkiler. Benzer şekilde, resmi iş kıyafetlerinin genellikle bir beklenti olduğu konferanslar, yönetim kurulu toplantıları veya diğer sunumlar gibi önemli etkinlikler için gelişigüzel giyinmekten kaçınmanız gerekir.

4. Konfor Alanınızdan Ayrılın

Konfor alanınızdan ayrılmak, kariyerinize daha fazla özgüven kazanmanın yollarından biri olabilir. Örneğin, tüm pazarlama ekibine bir sunum yaptınız ve yaptığınız sunumdan hiç hoşlanmadığınızı varsayalım. Bir sonraki sunumu yapmak için gönüllü olarak veya bir takım arkadaşınızla birlikte ev sahipliği yaparak konfor alanınızın dışına çıkabilirsiniz.

Unutmayın, konfor alanınızdan çıkmak, kaçırmış olabileceğiniz fırsatları da size sunabilir. 

5. Kendine Güvenen Meslektaşlarınız Gibi Davranın

İşinde kendinden emin görünen birini bulun, davranışlarını ve diğer insanlarla nasıl etkileşime girdiğini gözlemleyin. Meslektaşlarınızın oturma veya ayakta durma şeklini gözlemleyin ve özgüveninizi yansıtmanıza yardımcı olabilecek benzer bir duruş benimseyerek bu şekilde davranın. Çoğu zaman işyerinde beden dilinizi geliştirmek, genel özgüveninizi etkileyecektir.

6. Güçlü Yönlerinize Odaklanın

Güçlü yönlerinize odaklanmak, güveninizi artırmanıza yardımcı olur. İşlerini mükemmelleştirmeye odaklanan profesyoneller, genel başarıdan ziyade küçük yanlış veya hatalara çok fazla odaklanabilir. Durumunuz bu şekildeyse, bunu azaltmanın yolu, güçlü yön ve yeteneklerinizi listelemektir. Bunları her sabah ve günün herhangi bir saatinde, güven artışına ihtiyaç duyduğunuzda okuyabilirsiniz.

7. Hatalarınızdan Öğrenin

İyileştirme planları ve hedef belirleme stratejileri uygulanırken hatalar kaçınılmazdır. Bu yüzden hatalarınızı inceleyebilir ve onlardan öğrenebilirsiniz. Başarısızlığı kabul etmek zordur, ancak başarısızlık gelecekteki denemelerde becerilerinizi nasıl uygulayacağınızı etkileyebilir.

Örneğin, bir veri giriş yazılımının kodunu yanlış biçimlendirmiş olabilirsiniz, ancak hatayı tespit edip sıfırdan başlamak yerine, hata kodunu nerede yanlış biçimlendirdiğinizi inceleyebilir ve hatanızın dikkatsizlikten kaynaklanan bir hata olup olmadığını değerlendirebilirsiniz.

8. Negatif Dili Ortadan Kaldırın

Kendinizi aşırı derecede eleştirdiğinizi düşünüyorsanız veya düzenli olarak kendinizden şüphe duyuyorsanız, bu zihniyeti değiştirmek için adımlar atın. Örneğin, geçen hafta elde ettiğiniz tüm başarılara odaklanın. Yaptığınız olumlu kariyer iyileştirmelerini değerlendirmeye devam edin ve iş projelerini tatmin edici bir şekilde tamamladığınızda veya yöneticinizin beklentilerini aştığınızda kendinizi layık olduğunuz değeri verin.

9. Kendinize Sorular Sorun

Kariyerinizin hangi aşamasında olursanız olun, tüm cevaplara sahip olamayacağınızı asla unutmayın. Bu nedenle, özellikle kendinizi belirsiz veya güvensiz hissettiğinizde kendinize sorular sormaktan çekinmeyin. 

10. Geribildirim İsteyin

Çalışmalarınızın iyi olmadığı düşünüyorsanız, geri bildirim isteyin. Bunu yapmak, işinize önem verdiğinizi ve işinizde başarılı olmak istediğinizi gösterir. Bu sayede performansınız ve güçlü yönleriniz hakkında daha iyi bir fikir edinebilirsiniz.

Yukarıda sizin için özgüven kazanma yollarını listeledik. Umarız özgüveninizi geliştirme ile ilgili size yardımcı olacaktır.

Özgüven Eksikliği Nasıl Giderilir?

blank

Özgüven eksikliği, özgüveninizi yüksek düzeyde tutmamak anlamına gelir. Özgüveniniz düşükse, başkalarının yanında utangaç veya endişeli hissedebilir, kendinizi yetersiz görebilir veya kendinizi sert bir şekilde eleştirebilirsiniz. Özgüveni düşük olan bazı insanlar kendilerini çok sert yargıladıklarını bilirken, bazıları ise olumsuz inançlarına çok güçlü bir şekilde tutunur. Özgüven eksikliği birçok insanı etkiler ve sizi diğer zihinsel sağlık sorunlarıyla mücadele etmeye karşı daha savunmasız hale getirebilir. 

Ayrıca özgüven eksikliği, örneğin sınıfta veya iş toplantılarında konuşmamak gibi küçük ölçekli olaylardan ilişki ile ilgili sorunlar, zihinsel sağlık sorunları veya olumsuz düşünceler gibi uzun vadeli tehditlere kadar uzun vadeli zarar verici etkilere sahip olabilir. 

Özgüvensizliğin belirtileri nelerdir?

Düşük özgüvenin belirtilerini tanımak, düşük özgüven sorunlarının üstesinden gelmek için önemli bir ilk adımdır. Bu yüzden çok önemlidir. 

Aşağıda özgüven eksikliğinin belirtileri ile ilgili listeyi gözden geçirerek sizde de bu belirtilerin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz:

  • Olumsuz şeyler söylemek ve kendiniz hakkında eleştirel olmak.
  • Kendiniz hakkında olumsuz bir şekilde şaka yapmak.
  • Negatif yönlerinize odaklanmak ve başarılarınızı görmezden gelmek.
  • İşler ters gittiğinde kendini suçlamak.
  • Diğer insanların senden daha iyi olduğunu düşünmek.
  • Eğlenmeyi hak etmediğini düşünmek.
  • İltifatları kabul etmemek
  • Başarısız olma korkusuyla zorluklardan kaçınmak.
  • Onaylanmama veya eleştiri nedeniyle aşırı üzgün olmak.
  • Üzgün, depresif, endişeli, utanmış, kızgın veya değersiz hissetmek.

Özgüven eksikliği neden olur?

Özgüven eksikliği, erken çocukluktaki deneyimlerden kaynaklanabilir. Okula uyum sağlamadıysanız, ailenizin beklentilerini karşılamakta zorluk çektiyseniz, ihmal edildiyseniz veya istismara uğradıysanız, bu kişinin kendisi hakkında olumsuz temel inançlara sahip olmasına neden olabilir. Bunlar, bir kişinin kendisi hakkında sahip olduğu kökleşmiş inançlardır.

Gençler, özellikle genç kızlar, sosyal medyada ve genel olarak medyada yararsız mesajlara ve ideallere maruz kalabilirler. Bu da onların değerlerinin nasıl göründüklerine veya nasıl davrandıklarına bağlı olduğuna inanmalarına yol açar. Bu, düşük benlik saygısına ve kendi değerleri hakkında olumsuz düşüncelere yol açabilir. Okulda kötü performans göstermek veya zorbalığa uğramak da özgüven eksikliğine neden olabilir.

Ayrıca mutsuz bir ilişki, bir yas veya ciddi bir hastalık gibi stresli yaşam olayları da özgüven eksikliğine neden olabilir.

Özgüven İle İlgili Sözler

Aşağıda özgüven ile ilgili cümleleri bulabilirsiniz:

  • “Kişi kendi potansiyelinin farkına vararak ve yeteneğine olan güveniyle daha iyi bir dünya inşa edebilir.” Dalay Lama
  • “Kendine inan! Yeteneklerine inancın olsun! Kendi güçlerinize alçakgönüllü ama makul bir güven duymadan başarılı veya mutlu olamazsınız.” Norman Vincent Peale
  • “Hayat hiçbirimiz için kolay değildir. Ne olmuş yani? Azimli olmalıyız.” Marie Curie

İlgili İçerik: Dünyaca Ünlü İş İnsanlarından ve Girişimcilerden Daha Önce Hiç Duymadığınız Başarı Sözleri [Görsel]

  • “Kendinize güveniniz yoksa, yaşam yarışında iki kez mağlup olursunuz. Kendinize güvenerek, daha başlamadan kazanmış olursunuz.” Cicero
  • “Kişi kendine inandığı için başkalarını ikna etmeye çalışmaz. Kişi kendinden memnun olduğu için başkalarının onayına ihtiyaç duymaz. Kişi kendini kabul ettiğinde tüm dünya onu kabul eder.” Lao Tzu
  • “Hiç kimse sizin rızanız olmadan sizi değersiz hissettiremez.” Eleanor Roosevelt

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster