Laptopların daha çok kullanılmaya başlanmasının en önemli nedeni kullanımının daha pratik olmasıdır. Yeni nesil dizüstü bilgisayarlarda işlemci sayısı fazladır ve grafik kartları daha güçlüdür. Bu tip teknolojik güçlendirmeler, laptopların daha fazla ısınmasına neden olur. Bu aşırı ısınma, donanım arızasına ve kalıcı hasara neden olabilir.

Bu Ürünler İlginizi Çekebilir

Dizüstü Bilgisayarınızın Aşırı Isındığını Nasıl Anlarsınız?

Dizüstü bilgisayarlarda tolere edilebilen bir ısınma payı bulunur. Aslında bilgisayarların tamamında ısınma görülür. Masaüstü bilgisayarlarda kasanın fan kısmı arkada olduğu için sıcaklık fark edilmez. Aşırı sıcaklık artışı olursa yazılım, donanımsal bir hasarın oluşmasını önlemek için bilgisayarın ani olarak kapanmasını tetikler. Bilgisayarınızın aşırı ısındığını anlamak için fana dikkat etmek gerekir. Fan her zaman maksimum hızda çalışıyorsa, dizüstü bilgisayarınızda aşırı ısınma var demektir. Aşırı ısınan donanımlar, basınçtan kaçınmak için hızını düşürebilir. Bu durum, laptop’da yavaşlamaya neden olur. Dizüstü bilgisayarınızın hızını ve ısısını ölçmek için çeşitli programlar kullanabilirsiniz. Bu programlar, bilgisayarınızın en çok hangi bölümünün ısındığını da belirler. Bilgisayar sistemlerinin ana sağlık sensörlerini okuyan donanım izleme programları, kullanıcılar tarafından çokça tercih edilir.

Aşırı Isınmaya Neden Olan Sorunlar Nelerdir?

Dizüstü bilgisayarlar, aşırı ısınmayı tolere edecek şekilde tasarlanır. Bilgisayar ısınmaya başlayınca, fan çalışarak soğutma işlemini devreye sokar. Hava giriş ya da çıkış bölümlerindeki tozu engelleyen ızgaraların yetersizliği bilgisayarın ısınmasına neden olur. Ayrıca tıkalı fan veya ısı emici ile işlemciler arasında ısı iletiminin olmaması da önemli bir nedendir. Dizüstü bilgisayarlarda parçaları çalıştıran elektriğin kullanım oranları ısınmayı artırır. LED gibi parçalar çok az elektriğe ihtiyaç duyar ve ürettikleri ısı da ihmal edilebilir miktardadır. Merkezi İşlem Birimi (CPU) ve Grafik İşlem Birimi (GPU) gibi donanımların çalışması için daha fazla elektrik gerekir. Bilgisayar kasası, hava delikleri ve tasarımı ısınan parçalardaki sıcaklığın diğer parçalar üzerine dağıtılması kurgusuna dayanılarak üretilir.

Aşırı Isınma Sorununu Önlemek İçin Neler Yapmalısınız?

Dizüstü bilgisayarınızın aşırı ısındığından eminseniz yapmanız gereken oldukça basit işlemler vardır. İlk ve en önemli adım, CPU’nun ve grafik kartının aşırı ısınmasını engelleyen fanları temizlemektir. Bilgisayarın içine giren hava, tozları da taşır. Hava girişindeki ızgaraların zaman içinde tıkanması, kasa içinde hava sirkülasyonunu engeller. Bu da fanı daha çok çalıştırır. Böylelikle bilgisayarınızın ısısı yükselir. Fanı ve diğer parçaları temizlemek için bu parçalara erişmek gerekir. Bunu, bilgisayarınızı açarak yapabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarınızı açmadan önce bilgisayarınızın kullanım talimatlarını gözden geçirmeniz ya da üreticisine başvurmanız önemlidir. Soğutma sistemini temizlemek için öncelikle bilgisayarı kapatmak, pilini ve fişini çıkarmak gerekir. Bu işlemler esnasında, kendinizi topraklayarak elektrikten korunmanız önem taşır.

Soğutma Sistemini Temizleyin

Soğutma sistemini temizlemek için elektrikli süpürgenin emiş gücünden faydalanabilirsiniz. Bu noktada önemli olan, fanın yanlış yönde dönmesini önlemektir. Aynı şekilde, hava püskürterek de temizlik sağlayabilirsiniz. Bilgisayarınızdaki hava kanallarını açmak için, basınçlı hava spreyleri de kullanabilirsiniz. Bu spreyler bilgisayarlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. İşlemci ve ısı emiciler arasında kullanılan termal macunlar da bilgisayarın aşırı ısınmasını engeller. Bilgisayarınızı açtıktan sonra CPU fanını ve ısı emiciyi çıkartın. Pamuklu çubuğu alkole batırın. Bu iş için genellikle izopropil alkol kullanılır. Fanı temizleyin. Sonra CPU ve GPU üzerine termal macun sürün. Çok az miktar macun yeterli olacaktır. Termal macunu düzgün şekilde uygulamanız ve sürdüğünüz bölgede boşluk kalmadığından emin olmanız önemlidir.

Bilgisayarınızı Sert ve Düz Bir Yüzeyde Tutun

Bilgisayarınızın hava giriş çıkışlarının kapanması daha çok çalışması ve ısınmasına yol açar. Birçok dizüstü bilgisayar alt tarafından soğuk hava alarak kasa içindeki ısının dengelenmesi düzenine göre çalışır. Pürüzlü ve yumuşak yüzeylerde bilgisayarın hava delikleri kapanacağı için soğutma mekanizması bozulur. Soğutma havasında emilen sıcaklık da artar. Böylelikle bilgisayar çok ısınmış olur. Dizüstü bilgisayarları sert ve düz bir yüzeyde tutmak, havasızlık nedeniyle aşırı ısınmasını engeller. Bilgisayar masaları, laptop tepsisi gibi ürünleri satın alabilir ve dilediğiniz yerde oturarak çalışmaya devam edebilirsiniz. Bilgisayarınızı kucağınıza koyarak çalışmak da fazla ısınmasına neden olabilir. Yumuşak malzemeler gibi, kıyafetler de hava deliklerini kapatır. Düz platformlar, düzgün bir hava akışı sağladığından tercih edilir.

Arkaplanda Çalışan Gereksiz Uygulamaları Kapatın

Fazla sayıda açılmış uygulamalar, bilgisayardaki işlemcilerin tamamının kullanılmasına neden olur. Çalıştığınız işlemci haricindeki diğer işler, o anda kullanılmıyorsa ve ihtiyaç duyulmuyorsa kapatılmalıdır. Özellikle normalde kendini askıya alan sabit disk (HDD), dosya kopyalama, CD’den müzik aktarımı gibi ağırlıklı olarak veri aktarma işlemleri esnasında ısı üretir. HDD gibi, CD ve DVD’leri çalıştıran optik disk sürücüsü (ODD) de veri alışverişini sağlamak için diskleri döndürür ve okuyucu olarak lazer kullanır. Bu işlemler elektrik tüketimini ve dolayısıyla da ısı üretimini artıran işlemlerdir. Dizüstü bilgisayarınızla çalışırken dosya aktarma, cd dinleme gibi işler de yapıyor olmanız bilgisayarınızda fazla ısıya neden olacağından, gereksiz uygulamaları kapatarak boşuna çalışan donanımların da kendilerini askıya almalarını sağlamış olursunuz.

Virüsleri Temizleyin

Dizüstü bilgisayarınızdaki virüsleri temizlemek için öncelikli olarak, sistem içinde tanımadığınız yazılım olup olmadığına bakmanız gerekir. Daha sonra antivirüs yazılımı yükleyerek temizliğe başlayabilirsiniz. Yazılımı yükledikten sonra bilgisayarınızın internet bağlantısını kesin. Virüs temizleme işlemine başlamadan önce bilgisayarınızı güvenli modda açın. Disk temizleme seçeneği ile tüm geçici dosyaların silinmesi de önemlidir. Bazı virüsler bilgisayar başlatıldığı anda etkinleşecek şekilde programlanır. Geçici dosyalara yerleşen bu virüsleri temizlemek için en güzel yol, bu dosyaları silmektir. Daha sonra yazılımı çalıştırarak virüs taramanızı yapıp bulduğunuz virüsleri yok edebilir ya da karantinaya alabilirsiniz. Bu işlemi birkaç kez tekrarladıktan sonra bilgisayarınızı kapatıp tekrar açın ve tüm şifre ve parolalarınızı değiştirin.

Bir Soğutucu Satın Alın

Laptop soğutucu modelleri, düz bir yüzey sağlayıp ekstra fan görevi görür. Soğutucuları satın almadan önce bilgisayarın hava akışlarının kontrolü önemlidir. Birçok dizüstü bilgisayar, alt ızgaralar sayesinde hava alır. Bu modellerde, havayı emen soğutucu ters etki yapar. Dizüstü bilgisayarda ızgaralar alttaysa serin havayı yukarı üfleyen soğutucular çok kullanışlıdır. Güç tüketmeyen, ısıyı emen pasif soğutucular da kullanılabilir. Katlanabilir fanlı laptop masası türü ürünler ile çalışma ortamını her yere taşımış olursunuz. Bazı soğutucu modellerde okuma lambası da bulunur. Güçlü fan motorları ile dizüstü bilgisayarlar için özel olarak tasarlanan notebook & laptop soğutuculara, Avansas’ın 1 iş gününde ücretsiz teslimat avantajı ile kolayca sahip olabilirsiniz.

Isınma ve Yavaşlama Sorunları Devam Ediyorsa: Yeni Bir Bilgisayar Edinin

Çalıştığınız bilgisayarınız artık emekliye ayrılmak istiyor olabilir. Sürekli ısınması, yavaşlama sorunlarının olması böyle değerlendirilebilir. Bu daha çok bilgisayarı ne için kullandığınıza bağlı olarak değişecek bir durumdur. Tasarım ve grafik ağırlıklı işler yapıyorsanız ya da müzisyenseniz, güçlü bir bilgisayar almanız gerekir. Kullanım alanları ve ihtiyaçlara göre çeşitli şekillerde güçlendirilmiş bilgisayarlar vardır. Bu ihtiyaçlarınız için laptop & notebook ya da masaüstü bilgisayar tercih edebilirsiniz. Gelişen teknolojiyle beraber birbirlerine yakın verimlik sunarlar.

Eğer fazla ısınan bilgisayarınıza bir çözüm bulamazsanız stoklu çalışma ve 1 iş gününde ücretsiz teslimat avantajları ile Avansas’taki bilgisayarlar arasından kendinize uygun olanı seçebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster