Günümüzün hızlı tempolu dijital dünyasında işletmeler sürekli olarak operasyonlarını iyileştirmenin, maliyetleri düşürmenin ve geliri artırmanın yollarını aramaktadır. Bunu başarmanın popüler bir yolu, ChatGPT gibi yapay zeka (AI) teknolojilerinin kullanılmasıdır.

ChatGPT işletmeler için şu an bir nimettir, özellikle kısıtlı bütçeleri ve kısıtlı kaynakları olan küçük işletmeler için… Bu araç, işletmelerin bilinçli kararlar vermelerine, müşteri katılımını artırmalarına ve büyümeyi artırmalarına yardımcı olacak zengin içgörüler ve bilgiler sağlayabilir.

İşletmeler için ChatGPT’nin gücünden yararlanarak iş operasyonlarınızı ölçeklendirebilir, müşteri deneyimini geliştirebilir ve sektörünüzde rekabet avantajı elde edebilirsiniz.

İşletmeler için ChatGPT Kullanmanın Yolları

İş fikirleri bulmaktan bir iş planı oluşturmaya ve ürün açıklamaları yazmaktan müşteri adayı oluşturmaya kadar ChatGPT for Business’ı işinizi ölçeklendirmenize yardımcı olması için kullanabilirsiniz.

1. İçerik Üretimi

Yapılan bir araştırmaya göre, blog sahibi işletmeler, blog sahibi olmayan şirketlere göre %67 daha fazla potansiyel müşteriye sahiptir. Videolar ve podcast’ler gibi diğer bilgi yayma biçimleri de marka bilinirliği oluşturmaya ve geliri artırmaya yardımcı olmaktadır.

Bunların hepsinde, ChatGPT işletmelere yardımcı olabilir. ChatGPT blog gönderileri oluşturmak, blog ana hatları oluşturmak ve başlıklar önermek gibi çeşitli şekillerde içerik üretmek için kullanılabilir.

Ayrıca video ve müzik yapımında da işletmelere yardımcı olabilir. Örneğin ChatGPT’yi video senaryoları oluşturmak, ipuçları ve tavsiyeler istemek, müzik sözleri üretmek vb. için kullanabiliriz.

blank

2. Sosyal medya katılımını iyileştirme

Sosyal medya platformları, marka bilinirliğini artırmanın ve marka bağlılığı yaratmanın en etkili yollarından biridir. Ancak yüksek çaba ve çok zaman gerektirir; ve sonuçlar genellikle hayal kırıklığı yaratmaz.

ChatGPT’yi kullanarak içerik üretim hızını önemli ölçüde artırabilirsiniz. Bu, düzenli olarak içerik üreterek etkileşimi sabit tutmak için çok önemlidir. Ayrıca müşteri yorum ve mesajlarına yanıt vermek için ChatGPT’yi de kullanabilirsiniz. 

blank

3. Ürün açıklamaları yazma

Fiyat, müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen en önemli faktör olsa da, ürün bilgileri de oldukça önemlidir. Ayrıntılı ve bilgilendirici bir açıklama, güvenilirliği artırır ve bu da müşteriyi, açıklaması olmayan veya belirsiz bir açıklama yerine ürünü satın almaya teşvik edebilir.

Ancak, her ürün için benzersiz, ayrıntılı açıklamalar yazmak büyük çaba gerektirir. Her ürüne, özelliklerinin hak ettiği farklı bir tanım ve tat vermek, kişinin yaratıcı potansiyelinin ötesinde olabilir.

Bu noktada ChatGPT’ye ek ayrıntılar vererek ürün açıklamanızı iyileştirmesini isteyebilirsiniz. Örneğin, tonu ve stili değiştirmesini, komik hale getirmesini, kelime oyunları eklemesini vb. istemeyi deneyebilirsiniz. Açıklamaya biraz eğlence katmak istiyorsanız, ChatGPT’den bir yazarın, kitabın ve hatta bir karakterin stilinde ve üslubunda yazmasını isteyebilirsiniz.

blank

4. Sorular oluşturma ve yanıtlama

Alıcılar, satın alma işlemleriyle ilgili bilinçli kararlar vermek ve mümkün olduğunca eksiksiz bilgi almak ister. Ancak ürün açıklamaları genellikle yeterli olmayabilir. Bu boşluk, sağlam cevapları olan sık sorulan sorularla doldurulabilir. ChatGPT’yi bunun için de kullanabilirsiniz.

Bu noktada ChatGPT’den müşterilerin bir ürün hakkında sahip olabileceği soruları oluşturmasını isteyin ve daha ileri gitmek istiyorsanız, ona soruları en iyi nasıl yanıtlayacağını sorun ve daha da ileri gitmek isterseniz, soruların yanıtlarını oluşturun.

blank

5. Kişiselleştirilmiş ve etkili e-postalar yazma

E-posta, pazarlama başarısında kritik bir faktördür. HubSpot tarafından yapılan bir araştırmaya göre, B2B pazarlamacılarının %40’ından fazlası bunu pazarlama başarısındaki en kritik faktör olarak görür ve işletme profesyonellerinin %80’i, e-posta’nın müşteriyi elde tutmak için hayati önem taşıdığını düşünmektedir.

Diğer pazarlama taktikleriyle karşılaştırıldığında e-posta harcanan dolar başına en büyük yatırım getirilerinden birini sağlar. Bir rapora göre, e-posta için harcanan her dolar için 36 dolar getiri bekleyebilirsiniz.

E-posta pazarlama stratejinizi hızlandırmak için ChatGPT’yi kullanarak bunu daha da etkileyici hale getirebilirsiniz. ChatGPT’yi etkileyici konu satırları yazmak, e-postalar oluşturmak ve yanıtlar yazmak için kullanabilirsiniz.

blank

6. Dil çevirisi

ChatGPT’nin çok iyi olduğu bir başka yönü de dil çevirisidir. Çeşitli dil çeviri araçları vardır, ancak hepsi harfi harfine çevirir ve bu nedenle iletişim nüansları genellikle gözden kaçar. ChatGPT ile bir dili bir dilden diğerine yalnızca kelimesi kelimesine değil, etkili bir şekilde iletişim kurmak için farklı tonlarda ve stillerde de çevirebilirsiniz.

ChatGPT, metni bir dilden diğerine hızlı ve doğru bir şekilde çevirmek ve böylece müşteriler veya iş ortaklarıyla iletişimi geliştirmek için kullanılabilir.

Ayrıca, iyi bilmediğiniz dillerde alabileceğiniz müşteri sorgularını çevirmek ve ardından o dilde bir yanıt çerçevelemek için de kullanılabilir.

ChatGPT, internetten sıyrılmış verilerle eğitildiğinden, yaygın olarak konuşulmayan ve internette çok sayıda metin bulunmayan dilleri çevirmek için daha az güvenilirdir. Kullanabileceğiniz ilgili bir dil çeviri aracı ise DeepL Translator’dır. Çeşitli dilleri ve hatta PDF’ler, Microsoft Word dosyaları ve Powerpoint dosyaları gibi metin dosyalarını çevirebilir.

blank

7. Müşteri servisi

İyi bir müşteri hizmeti, işletmenizin büyümesi için çok önemlidir. Mutlu bir müşteri, tekrar alışveriş yapan bir müşteridir. Ancak, çeşitli talep ve arzuları olan tüm müşterileri mutlu etmek zor bir iştir. Tüm şikayetlere bireysel olarak yanıt vermek, küçük bir şirket için bile çok fazla zaman ve enerji gerektirir.

Neyse ki müşteri hizmetleri temsilcilerine çok fazla güvenmenize gerek kalmadan müşteri memnuniyetini artırmak için ChatGPT’yi kullanabilirsiniz. ChatGPT, müşteri sorularına ve şikayetlerine hızlı ve doğru yanıtlar vermek için kullanılabilir.

Web sitenizdeki verilerle eğiterek ve ChatGPT’yi web sitenize entegre ederek bazı müşteri hizmetlerinizi otomatikleştirebilirsiniz.

blank

8. Müşteri duygularını analiz etme

ChatGPT çok harika bir şekilde olmasa dai müşteri duygularını ve geri bildirimlerini analiz etmek için kullanılabilir. ChatGPT, müşterilerin bir ürün veya hizmet hakkında ne hissettiğini anlamak ve iyileştirme alanlarını belirlemek amacıyla müşteri geri bildirimlerini ve incelemelerini analiz etmek için kullanılabilir.

Diyelim ki bir Word belgesinde veya anket yanıtlarında bir inceleme listeniz var. ChatGPT’yi verilerle besleyebilir, belirli sorular veya incelemelerden genel görüşler veya anketin özetini sorabilirsiniz.

9. Ürün önerileri sağlama

ChatGPT, müşterilerinizin satın alma davranışındaki kalıpları analiz ederek ve hangi ürünlerin sıklıkla birlikte satın alındığını belirleyerek ürün önerilerini iyileştirmenize yardımcı olur.

Pazar sepeti analizi olarak bilinen bu yöntem, satışları ve müşteri memnuniyetini artırabilir. Ürün yerleşimini optimize ederek, özel fırsatlar sunarak ve yeni ürün paketleri oluşturarak alışveriş deneyimini geliştirebilir ve daha güçlü bir marka bağlılığı yaratabilirsiniz.

ChatGPT, müşteri memnuniyetini iyileştirebilecek ve satışları artırabilecek ürün önerilerine yardımcı olabilir.

blank

10. Pazar araştırması yapma

Pazarı ve hedef kitlenizi anlamak, markanızı benzersiz bir şekilde konumlandırmak için çok önemlidir. Bu açıdan ChatGPT size yardımcı olabilir. Araştırma yapmamıza, trendleri belirlememize ve satışları tahmin etmenize olanak tanır.

Örneğin, anketleri düzenlememize yardımcı olabilir ve anketleri yürütmek için yollar ve araçlar önerebilir veya anketleri kendiniz yürütmeniz için gerekli zamana ve kaynaklara sahip değilseniz, ChatGPT’den pazarla ilgili içgörüler de isteyebilirsiniz.

11. Müşteri adayları oluşturma

İşinizi büyütmek için ChatGPT’yi kullanabileceğiniz bir başka özellik de müşteri adayı oluşturmaktır. 

ChatGPT, web sitesi ziyaretçileriyle etkileşim kurmak ve onları potansiyel müşteri olarak nitelendirmek için kullanılabilir. Ziyaretçileri iletişim bilgilerini göndermeye teşvik eden sorular sormak ve faydalı bilgiler sağlamak için ChatGPT’yi kullanabilirsiniz.

ChatGPT, kişiselleştirilmiş öneriler sunarak, sık sorulan soruları yanıtlayarak ve ziyaretçileri ilgili içeriğe yönlendirerek web sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirmek için kullanılabilir.

12. Bir iş planı oluşturma

ChatGPT’den belirli bilgiler eklemesini isteyerek iyileştirebileceğiniz ve düzeltebileceğiniz iş planları oluşturmasını isteyebilirsiniz.

13. Sözleşme formları oluşturma

ChatGPT, sözleşme formları oluşturma ve sözleşme taslakları hazırlama konusunda size yardımcı olabilir. Yeterli bağlam ve ayrıntı vermeniz koşuluyla yasal nüanslar içeren anlaşma ve sözleşmeler hazırlamanıza olanak tanır.

14. Beyin fırtınası ile iş fikirleri bulma

Buraya kadar okuduysanız ama büyüyecek bir işiniz yoksa ne yapacaksınız? Neden iş fikirlerinizi ChatGPT’ye sormuyorsunuz? ChatGPT size dahiyane veya yenilikçi diyemeyeceğiniz ancak yine de zekice ve başarılı bir iş fikri verebilir.

ChatGPT tarafından üretilen iş fikirlerinin gerçekten dahiyane ve pratik olduğunu düşünüyorsanız, nasıl kurulacağı ve nasıl çalıştırılacağı vb. daha fazla ayrıntı isteyebilirsiniz.

ChatGPT, yaratıcı kapasitenizi, zihinsel ufkunuzu genişletmenize ve fikirlerinizin artırmasına yardımcı olabilir.

blank

İşletmeler için ChatGPT’nin Avantajları

ChatGPT, işinizi büyütmenize yardımcı olmak için iş dünyasında çeşitli şekillerde kullanılabilir. İşletmeler için ChatGPT kullanmanın bazı avantajları aşağıdaki şekildedir:

1. Artırılmış verimlilik

ChatGPT ile daha kısa sürede çok daha fazlasını yapabilirsiniz. E-posta yazmak, yanıtlamak, blog ve sosyal medya gibi çeşitli pazarlama kanalları için içerik oluşturmak gibi sıradan görevleri otomatikleştirerek zamanınızı daha kritik olduğunu düşündüğünüz işlerle geçirebilirsiniz.

2. Geliştirilmiş müşteri etkileşimi

ChatGPT’yi kullanarak daha fazla müşteriyle ilgilenebilir ve kişiselleştirilmiş mesajlarla yanıt verebilirsiniz. Bu, daha iyi katılım ve memnuniyete yol açabilir ve sonuç olarak güven tesis edebilir ve sadakat oluşturabilir.

3. Maliyet tasarrufu

Belirli görevleri ChatGPT’ye devrederek, iş ihtiyaçlarınız için insanlara ve üçüncü taraf araçlara olan bağımlılığınızı azaltabilirsiniz.

İşletmeler için ChatGPT Sınırlamaları

Avantajları olsa da, ChatGPT’nin bazı sınırlamaları da vardır. Aşağıda ChatGPT kullanmanın birkaç dezavantajını bulabilirsiniz:

1. Hataya açık ve tekrarlayan cevaplar

ChatGPT ara sıra yanlış yanıtlar üretir. Kendinden çok emin olma eğilimindedir ve yanlış olsa bile asla sorumluluk reddi beyanı vermez. Çok dikkatli olmazsanız kolayca yanıltılabilirsiniz.

2. Potansiyel olarak çalıntı içerik

ChatGPT’nin ürettiği içerikler genellikle intihal testlerinden geçse de, orjinal değildir. Eşsiz olduğunu düşündüğünüz istemler bile öyle olmayabilir.

3. Veri güvenliği ve gizlilik kaygıları

ChatGPT’yi veri analizi için kullanır ve onu hassas şirket verileriyle beslerseniz, verilerin tehlikeye girmesi mümkündür. Bu noktada hesabınız başkalarına açılabilir. Özellikle müşteri verileriyle uğraşırken son derece dikkatli olmanız gerekir.

4. İnsan dokunuşundaki eksikliklik

ChatGPT, insan etkileşimini oldukça iyi simüle edebilse de bu, duyguları anlamak ve bir insanla empati kurmak için gerekli insani yetilere sahip olduğu anlamına gelmez. Engin bir bilgiye sahiptir ve dünyayı herhangi bir insandan daha iyi bilir, ama dünyayı bizim anladığımız gibi anlamaz. İnsanlar akıllı makinelere kıyasla daha zayıf olabilir ama insani dokunuş çok önemlidir.

İşiniz için ChatGPT’den en iyi şekilde yararlanmak ve işinizi büyütmek için ChatGPT’yi kullanmak üzere ondan ne istediğiniz konusunda net bir fikriniz olması gerekir. Belirsiz istemler verirseniz, size belirsiz cevaplar verilir. Ayrıca, size rehberlik edecek ve belirli boşlukları doldurmanıza yardımcı olacak bir yardımcı araç olarak kullanılması oldukça avantajlıdır. 

ChatGPT İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. ChatGPT her zaman doğru mu cevap verir?

Hayır, ChatGPT inanılmaz derecede kendinden emin görünse de %100 doğru olmayabilir. ChatGPT, diğer kaynaklarla birlikte internette bulunan veriler üzerinde eğitilmiştir. İnternet her zaman gerçek bilgilere sahip değildir ve sohbet botu her zaman aralarında doğru bir şekilde ayrım yapamaz.

2. ChatGPT’nin kullanımı ücretsiz mi?

Evet, bir hesaba kaydolmak ve ChatGPT’yi kullanmak ücretsizdir. OpenAI, Chat GPT Pro adlı premium abonelik hizmeti sunar, ancak bu hizmet gerekli değildir. Ücretsiz bir hesap için kaydolmanız yeterlidir.

3. ChatGPT Pro’nun ücreti ne kadar?

ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, Chat GPT Plus adlı premium bir abonelik sunar. Bu abonelik aylık 20 dolara mal olur ve abonelere GPT-4’ün en son sürümüne erişim ve yoğun olarak kullanıldığında hizmete öncelikli erişim sağlar.

4. ChatGPT Plus kullanmaya değer mi?

Bu ChatGPT’yi ne sıklıkta kullandığınıza bağlıdır. Chat GPT-4, Chat GPT-3.5’e göre büyük bir gelişmedir ve daha hızlı yanıt almanızı sağlar ve daha detaylı cevaplar verir.

5. ChatGPT’nin en yoğun olduğu saatler ne zaman?

Pasifik Saatine göre ChatGPT’nin sabahtan öğlene kadar çok yavaştır. Muhtemelen pek çok kişi hizmeti işi için kullanıyor ve insanlar doğu kıyısında gün için ayrılmaya başladıkça OpenAI sunucularındaki baskı azalır.

6. ChatGPT herkese aynı yanıtı mı veriyor?

Hayır, ChatGPT, sorulara ayrı ayrı yanıtlar oluşturur. Yani, aynı soruyu sorduklarında başka birinin aldığı cevabın aynısını alamayabilirsiniz.

ChatGPT’nin kullandığı model ve eğitim verileri sürekli olarak güncellenmektedir. ChatGPT ayrıca sorulan sorunun bağlamsal olarak farkındadır. Bu nedenle, önceki bir istemin devamı niteliğinde bir soru soruyorsanız, önceki soruyu ve yanıtı dikkate alacaktır. Noktalama, imla, kelime ve cümle yapısındaki farklılıklar da fark yaratacaktır.

7. ChatGPT’ye girilen bilgiler gizli mi?

Hayır, ChatGPT’ye girilen bilgiler, geliştiricisi OpenAI tarafından eğitim amacıyla kullanılabilir. Girilen bilgilerin başka amaçlarla kullanılmayacağını varsayamazsınız. Bununla birlikte, Google, Microsoft ve diğer teknoloji şirketleri de verilerinizi kullanabilir veya kaydedebilir.

8. ChatGPT’yi ücretsiz olarak indirebilir misiniz?

Hayır, şu anda Chat GPT’yi indiremezsiniz. Chat GPT dayandığı büyük miktarda veri nedeniyle, Microsoft Azure altyapısı tarafından desteklenen büyük veri merkezlerinde barındırılmaktadır.

Chat.openai.com’da ücretsiz bir hesap oluşturabilir ve oturum açtıktan sonra ChatGPT’yi kullanabilirsiniz.

Şirketler, ChatGPT’nin kişisel bilgisayarlarda, akıllı telefonlarda ve yakın gelecekte kullanıma sunulması muhtemel diğer cihazlarda çalışabilen daha küçük sürümleri üzerinde çalışmaktadır.

9. ChatGPT ücretsiz alternatifleri nelerdir?

Aylık abonelik ödemeden ChatGPT’nin en yeni sürümünden yararlanmak istiyorsanız, bunu Microsoft Bing https://www.bing.com/new kullanarak yapabilirsiniz. Bing Chat, OpenAI GPT-4 tarafından desteklenmektedir ve aynı avantajların çoğunu sunar. Cevaplar genellikle daha kısadır, ancak kaynaklara da atıfta bulunulur.

Google Bard, ChatGPT’nin merakla beklenen rakibidir. bard.google.com adresinden ücretsiz bir hesap için kaydolabilirsiniz. Test sırasında Google Bard, ChatGPT’den daha hızlı çalışır ve çeşitli sorgular için benzer sonuçlar sağlar ve büyük olasılıkla zaman içinde hızla gelişecektir.

Google Bard’ı kullanmadan önce bir bekleme listesine katılmanız ve davet almak için beklemeniz gerekebilir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster