Mükemmel klimayı seçmenize yardımcı olacak bir klima satın alma rehberi mi arıyorsunuz? Klima satın alma rehberimizde, doğru klimayı seçmeniz için bilmeniz gereken her şeyi detaylıca anlatacağız.

Klima Nedir? Klima Nasıl Çalışır?

Basit bir ifadeyle klima, havayı koşullandıran, yani ortama mevsime göre ısı ekleyip çıkarabilen bir cihazdır. Klimalar buzdolabı ile aynı şekilde çalışır. Isı ve nemi uzaklaştırarak odanızdaki havayı soğutur.

İlk olarak, odadan gelen sıcak hava, soğuk bir evaporatör bobininden geçirilmeden önce sisteme çekilir. Burada hava soğutulur ve nemin bir kısmı uzaklaştırılır.

Bir soğutucu daha sonra bir egzoz hortumu aracılığıyla bir duvar veya pencereden tahliye edilen sıcak havadan ısıyı emer. Bu gerçekleştiğinde, sistemdeki su yoğuşur ve bu sistem ya boşaltılır ya da dolduğunda boşaltmanız için bir tankta toplanır. Ancak çoğu klima kendi kendine buharlaşır, bu nedenle tanklarının düzenli olarak boşaltılmasına ihtiyaç duymaz.

Soğuk hava daha sonra odaya yeniden sirküle edilir ve genel sıcaklık ve nemi azaltır.

İlgili İçerik: Vantilatör Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Vantilatör Satın Alma Rehberi

Klima Çeşitleri Nelerdir?

Klima Çeşitleri Nelerdir?

Birçok insanın ihtiyaç duyduğu klima türü konusunda kafası karışabilir. Çünkü ofislerde, alışveriş merkezlerinde, havaalanlarında vb. kullanılan ticari HVAC sistemleri de dahil olmak üzere piyasada birçok farklı klima türü vardır.

Fakat bu yazıda, sizler için evlerde ve küçük ofislerde belirgin şekilde kullanılan üç tip klimayı inceleyeceğiz:

1. Pencere Tipi Klima

Pencere tipi klimalar, bir odanın veya alanın pencerelerine takılır. Alan kısıtlaması olan bir oda için idealdir ve uygun fiyatlı bir klima türüdür. Hava tüplerini gizlemek için herhangi bir duvar deliği gerektirmediğinden montajı kolaydır.

Tek parça bir ünitedir, yani her bileşen tek bir parçada birleştirilmiştir. Bu nedenle cihazın boyutu daha büyüktür. Bu tür bir klima pencerenizde bir provizyon veya ayrılmış alan gerektirir.

Duvarınız 9-12 inç kalınlığında ise, bu kalınlık pencere tipi klimalarını kurmak için idealdir. Fakat daha ince duvarlar için destek yapılarına ihtiyacınız olacaktır.

Son olarak pencere tipi klimalar gürültülüdür, daha az verimlidir ve daha fazla güç tüketir.

Pencere Tipi Klimaların Avantajları ve Dezavantajları
Avantajları Dezavantajları
Monoblok tasarıma sahiptir. Kurulum için daha kalın bir duvar gerektirir.
Tasarımı sayesinde kurulum işlemi kolaydır. Gürültülüdür.
Çoğu insan için uygun fiyatlıdır. Sınırlı kontrol seçenekleri sunar.
Kolay onarım ve bakım sunar. Daha fazla elektrik tüketir.
Servis maliyeti daha azdır. Zayıf bir soğutma verimliliği vardır.
Yerden tasarruf sağlar.

2. Duvar Tipi Split Klima

Duvar Tipi Split Klima

Bu tip klimalar iki parçaya ayrılır. İç ünite odaya takılır, bir evaporatör serpantini ve genleşme valfi içerir. Diğeri ise odanın dışına takılan dış ünitedir. Kompresör ve ısı dağıtım bobinleri, dış ünitede ayrı olarak yerleştirilir. Bu iç ve dış üniteler, soğutucu akışkanı taşıyan duvardan delinmiş ara bağlantı borularıyla bağlanır. İç ve dış ünite arasındaki mesafe, klimanın verimliliğini etkiler. Bu iki üniteyi çok uzakta tutmak istenen etkiyi vermez. Üniteleri 40 metre uzakta tutmak, ara bağlantı boruları uygun şekilde kapatıldığında daha verimli olur. Split klimalar enerji tasarrufludur, hızlı soğutma sağlar, birçok akıllı özellikle birlikte gelir ve tasarım olarak iyi görünür. Ayrıca kompresör odanın dışında bulunduğundan daha az gürültü duyarsınız.

Duvar Tipi Split Klimaların Avantajları ve Dezavantajları
Avantajları Dezavantajları
Enerji verimliliği yüksektir. Kurulum süreci o kadar kolay değildir.
Daha sessizdir. Soğutma sıvısı sızıntıları için yüksek risk vardır.
Odadaki duvarlardan herhangi birine sabitlenebilir. Daha pahalıdır.
Hızlı soğutma sağlar. Bakımı daha zordur.
Tasarımı daha şık görünmesine olanak verir.
Akıllı özelliklere sahiptir.

Duvar Tipi Split Klima ve Pencere Tipi Klima Arasındaki Farklar

Aşağıdaki tablo yardımıyla “Duvar Tipi Split Klima” ve “Pencere Tipi Klima” arasındaki farkları inceleyebilirsiniz:

Duvar Tipi Split Klima ve Pencere Tipi Klima Arasındaki Farklar
Özellikler Split Klima Pencere Tipi Klima
Kurulum Maliyeti Yüksek Düşük
Soğutma Hızı Hızlı Yavaş
Premium Özellikler Fazla Az
Güç Tasarrufu Yüksek Düşük
Gürültü Seviyesi Düşük Yüksek
Maliyet Yüksek Düşük
Ünite Sayısı 2(Dış Mekan+İç Mekan) 1
Çocuk Güvenliği Güvenli Riskli

Yukarıdaki tabloda da görebileceğiniz gibi her iki klima tipinin de bazı olumlu ve bazı olumsuz yönleri vardır. Hangisini seçeceğiniz tamamen bireysel tercihlerinize ve gereksinimlere bağlıdır.

Bütçeniz kısıtlıysa ve duvarınıza split klima takılmasını istemiyorsanız, pencere tipi klima alabilirsiniz. Fakat daha yüksek soğutma verimliliği istiyorsanız, daha az elektrik faturası ödemek size daha cazip geliyorsa ve ilk maliyet kısıtlamanız yoksa split klimayı tercih edebilirsiniz.

3. Portatif Klima

Portatif Klima

Bu klimalar daha çok tek bir ünite olarak gelen bir pencere tipi klimaya benzer, ancak bir pencereye sabitlenmesi gerekmez.

Sık sık kaldıkları yeri değiştiren kişiler için en uygun klimalardır. Diğer odaları da aynı sistemle soğutması gerektiğini düşünenler için de idealdir.

Odadan sıcak hava çekerek çalışır ve soğuk havayı dışarı atar. Sonuç olarak, taşınabilir soğutma sisteminin verimli çalışması için ısı ve nem dışarı atılır.

Taşınabilirlik açısından, bu klimalar bir hava soğutucusuna benzer, ancak soğutucuların aksine havayı koşullandırabilirler. Küçük boyutlarda gelirler ve kurulumları oldukça kolaydır. Portatif klimalar odanın herhangi bir yerine yerleştirilebilir. Ancak, portatif klimalar çok fazla gürültü yapar ve daha fazla elektrik tüketir.

Portatif Klimaların Avantajları ve Dezavantajları
Avantajları Dezavantajları
Kurulum gerektirmezler. Çok gürültülüdür.
Tasarım özellikleri ile bir odadan diğerine kolayca taşınabilir. Drenaj tankları düzenli olarak boşaltılmalıdır.
Uygun fiyatlıdır. Soğutma için enerji tüketimi yüksektir.
Daha büyük odalar için uygun değildir.

Klima Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Klima Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Klima seçerken önemli birkaç faktörü göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu faktörlerden bazılarını anlamak, bütçenize uygun doğru klimayı almanıza yardımcı olacaktır.

Doğru klimayı satın almanıza yardımcı olabilecek bazı faktörler aşağıdaki şekildedir:

1. Doğru Soğutma Kapasitesini Belirleyin

Klima seçmenin ilk adımı doğru soğutma kapasitesini belirlemektir. Bu yüzden ilk adımda, klimayı kurmayı planladığınız odanın boyutunu belirlemeniz gerekir.

Oda veya mekanın boyutlarını ölçtükten sonra, odanızın çatısına veya herhangi bir duvara doğrudan gelen güneş ışığı, o odada yaşamayı planlayan kişi sayısı, pencere sayısı vb. diğer faktörleri de göz önünde bulundurmanız gerekir.

2. Klima Türünü Seçin

Uygun kapasiteyi hesapladıktan sonraki adım, klima türünü seçmektir. Bunun için odanızdaki fiziksel ve yapısal kısıtlamaları göz önünde bulundurmanız gerekir.

Kiralık bir evde yaşıyorsanız ve duvarın delinmesi konusunda bir kısıtlama varsa, pencere tipi bir klima seçebilirsiniz. Bu klimaların kurulumu ve bir konumdan diğerine taşınması kolaydır.

Taşınabilirliğe ihtiyacınız varsa ve farklı odalarda tek bir klima kullanmanız gerekiyorsa, portatif klima seçebilirsiniz.

Ancak herhangi bir kısıtlamanız yoksa, duvar tipi klima seçebilirsiniz. Split klima ile birçok yenilikçi özellik, düşük ses seviyesi, yüksek soğutma hızı, estetik görünüm, yüksek verimlilik ve çocuklar için güvenlik elde edebilirsiniz.

3. Bütçenizi Belirleyin

Klima tipini seçtikten sonra cihaza harcamak istediğiniz bütçeyi belirlemeniz gerekir. Bu adımda sadece klima fiyatlarını değil, aynı zamanda cihazı kullanma maliyetini yani elektrik faturasını da göz önünde bulundurmanız önerilir. Bu yüzden klima fiyatı ne olursa olsun, daha sonraki maliyetlere katlanmamak için iyi bir split klimaya yatırım yapmanız önerilir.

4. Inverter Klima ve Klasik Klima Arasında Seçim Yapın

Yeterli bütçeniz varsa, inverter klima almanız önerilir. Çünkü inverter klimaların klasik klimalara göre birçok avantajı vardır.

Bir inverter klima hızlı bir soğutma hızı sunar, daha az gürültü üretir, uzun saatler boyunca kullanılabilir, değişken hızlı bir kompresörle gelir ve çok fazla elektrik tasarrufu sağlar. Ancak inverter model klima için daha yüksek ücret ödemeniz gerekir.

İlgili İçerik: Inverter Klima Nedir, Klima Nasıl Çalışır?

5. Kompresör Tipine Karar Verin: Pistonlu mu Döner mi?

Bakımı kolay ve iyi bir basınç üretme kabiliyeti sunan bir kompresör istiyorsanız, pistonlu tip kompresörü seçebilirsiniz. Ancak sessiz, verimli ve uzun ömürlü bir kompresöre ihtiyacınız varsa döner kompresörü tercih etmeniz gerekir.

6. Verimliliği Göz Önünde Bulundurun (SEER Değeri)

Yeni bir klima ünitesi satın alırken sistemin SEER değerini göz önünde bulundurmanız gerekir. Ünitenin SEER değeri veya Seasonal Energy Efficieny Ratio (Mevsimsel Enerji Verimliliği Oranı), size ne kadar enerji verimli olduğunu söyleyecektir. Ne kadar verimli olursa, ünite o kadar iyi çalışır ve elektrik faturalarına o kadar az para ödersiniz.

SEER ne kadar yüksek olursa, klima ünitesi o kadar verimli olur. Yüksek SEER derecesine sahip bir klima satın almak, daha pahalı olabilir. Ancak uzun vadede sizi enerji maliyetlerinden kurtaracaktır.

SEER ne kadar yüksekse o kadar iyidir. Bu nedenle, karşılayabileceğiniz en yüksek SEER değerine sahip bir klima ünitesi satın almanız önerilir.

7. Akıllı Özellikleri Arayın

Bu adımda, kullanacağınız klimada ihtiyacınız olan tüm temel veya olmazsa olmaz özellikleri listelemeniz gerekir.

Otomatik temizleme fonksiyonu, uyku modu, aktivite sensörü ve sesli komut, akıllı uygulama, anti-bakteri filtreleri, nem alma, soğutma & ısıtma gibi özellikler ihtiyacınıza göre değerlendirebileceğiniz özelliklerdir.

Akıllı bir klimaya sahip olmanın aşağıdakiler dahil birçok faydası vardır:

Kolaylık

– Akıllı bir klima ile evinizin sıcaklığını mobil cihazınızdan kontrol edebilirsiniz.

Enerji verimliliği

– Performansı izleme ve sıcaklığı otomatik olarak ayarlama özelliği ile akıllı klima üniteleri verimliliği optimize etmeye yardımcı olabilir. Sonuç olarak, daha az enerji kullanırsınız ve bu şekilde faturalarınız daha ucuz gelir.

Sorun giderme

– Birçok akıllı klimada ayrıca yerleşik sorun giderme özellikleri bulunur. Bu, bakım ve klima onarım maliyetlerini azaltmanıza yardımcı olabilir.

8. Gürültü Seviyesini (Desibel Derecesi) Göz Önünde Bulundurun

Klima satın alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli faktör de gürültü seviyesidir.

Her klima çalışırken biraz ses çıkarır. Ancak, klimanızın ne kadar gürültülü olduğu aşağıdakilere bağlı olacaktır:

  • Marka ve model
  • Klimanızın yaşı
  • Klima türü
  • Klimanın bulunduğu durum

Çoğu durumda, yenilikçi tasarımlar gürültüyü azaltmaya yardımcı olduğundan, eski klimalar yeni klimalardan önemli ölçüde daha gürültülü olacaktır. Bu yüzden yeni bir klima alacaksanız, desibel (dB) değerine bir göz atın. Bu derecelendirme size bir sistemin ne kadar gürültülü veya sessiz olacağını söyleyecektir. Desibel derecesi ne kadar düşükse sistem o kadar sessiz olacaktır.

Farklı klimaların desibel derecelerini karşılaştırırken, aşağıdaki yaygın gürültü seviyelerini aklınızda bulundurun.

  • Fısıltı – 30 dB
  • Bir evdeki genel gürültü seviyeleri – 40 dB
  • Tipik konuşma veya fon müziği – 60 dB
  • Taşınabilir klima veya gürültülü bir restoran – 80 – 89 dB
  • 85 dB üzerindeki gürültü seviyeleri kulaklarınız için zararlı olabilir.

Sessiz bir klimanın 50 ila 60 desibel aralığında olmasını bekleyebilirsiniz. Çoğu insan, 60 dB’nin altında bir desibel derecesine sahip bir klimayı tercih eder, bu da arka plan müziğine eşdeğer bir gürültüdür.

9. İyi Bir Marka Seçin

Klima satın alırken hizmet ve ek garanti sunan iyi bir marka seçtiğinizden emin olun.

10. Kaç BTU’luk Klima Almanız Gerektiğini Belirleyin

BTU/h terimi, klimanın bir saatte ortamdan taşıdığı ısının niceliğini belirleyebilmek için kullanılır. İngiliz sıcaklık birimleri ile açıklandığında; 1 litre suyun sıcaklığının 1 fahrenhayt yükseltebilmek için gereken enerji miktarına 1 BTU denir. Eviniz veya işyeriniz için yeterli soğutma ya da ısıtmayı sağlayabilecek BTU/h değerine, alan metrekaresi ve mekanda bulunacak kişi sayısı gibi veriler doğrultusunda ulaşılır.

Klima İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

Klima İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Hangi boyutta klimaya ihtiyacım olduğunu nasıl belirleyebilirim?

Eviniz ya da ofisiniz için doğru boyutta bir klima birkaç faktöre bağlıdır:

  • Evinizin veya ofisinizin büyüklüğü
  • Yerel iklim
  • Evinizdeki beyaz eşya sayısı

2. Klimaların havalandırmaya ihtiyacı var mı?

Evet. Sıcak, nemli havayı sistemden ve odanızdan uzaklaştırmak için klimaların havalandırılması gerekir. Split üniteler havalandırma gerektirmez.

3. Klimalar bir odayı ne kadar soğutabilir?

Bunu etkileyen bir dizi faktör olduğundan, bir klimanın bir odayı ne kadar soğuk hale getirebileceği konusunda kesin bir rakam vermek zordur. Soğukluk; odanın ilk sıcaklığına, gün içindeki sıcaklık değişimlerine ve odanın kullanımı gibi diğer faktörlere bağlı olarak değişecektir. Ancak klimaların oda sıcaklıklarını birkaç derece düşürdüğü söylenebilir.

4. Klimalar bir odayı ısıtabilir mi?

Birçok klimanın, odadaki sıcaklığı artırmak için merkezi ısıtmanızın yanında hareket eden bir ısıtma modu da vardır.

5. Klima mı iyi yoksa soğutucu mu?

Klima ile odanızın sıcaklığını ve nemini hassas bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Su doldurmanıza gerek yoktur, larva oluşumu korkusu yoktur, havalandırma gereksinimi yoktur ve soğutma pedlerinin değiştirilmesi gerekmez.

Klima ayrıca soğutuculara kıyasla daha düşük gürültü seviyeleri sunar. Bununla birlikte, klimaların başlangıç maliyeti yüksektir ancak çalıştırma ve bakım maliyeti düşüktür.

6. Klima için stabilizatör gerekli midir?

Her cihazın bir voltaj çalışma limiti vardır, klimanın da öyle. Bu limit klimanın etiketinde belirtilir. Bu yüzden bulunduğunuz bölgede bu limitleri aşan voltaj dalgalanmaları olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Eğer öyleyse, klimanızı voltaj dalgalanmalarından korumak ve onarılamaz hasarları önlemek için bir stabilizatöre yatırım yapmanız önerilir.

Bazı modern inverter klimalar, güç dalgalanmalarını kontrol etmek için dahili bir mekanizmaya sahip bir S-UTR kompresörü ile birlikte gelir, ancak onun da bir menzili vardır.

7. Klima nem alma cihazı görevi görebilir mi?

Evet, bir klimanın temel işlevi nemi kontrol etmek ve rahat bir ortam sağlamaktır. Birçok klima, nem alma modu veya kuru mod ile birlikte gelir. Bu mod, sıcaklıkta önemli bir değişiklik olmaksızın ortamdaki fazla nemi giderir. Bu yüzden kıyı bölgeleri için oldukça faydalıdır.

8. Ticari ve evde kullanılan klimalar arasındaki fark nedir?

Ticari taşınabilir klimalar günde 24 saat çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu yüzden kesintisiz olarak soğutulması gereken bir bilgisayar/sunucu odası için idealdir. Ticari taşınabilir klimalar ideal olarak konut ünitelerinden daha yüksek BTU’lara sahiptir. Ev tipi portatif klimalar 6.000 ile 14.000 BTU arasında, ticari portatif klimalar ise 6.000 ile 60.000 BTU arasındadır.

9. Klima bakımı ne sıklıkta yapılmalıdır?

Klima bakımını yılda en az bir kez yaz sezonu başlamadan önce yaptırmanız tavsiye edilir. Eğer yoğun bir kullanıcıysanız, bunu yılda iki kez de yapabilirsiniz. Ancak, klimanın düzgün soğutmadığını düşünüyorsanız veya bir sızıntı varsa, birkaç kez servise götürebilirsiniz.

10. Bir Klimanın ömrü ne kadardır?

Bir klimanın ömrü çoğunlukla 10 yıldır. Bu süreden sonra, hangi markayı seçerseniz seçin bazı sorunlar fark edebilirsiniz.

11. Kıyı bölgeleri için hangi kondenser tipi en iyisidir?

Kıyı bölgeleri nemlidir ve daha fazla tuz içerir. Bu nedenle kondenserin daha iyi bir soğutma verimliliğine ve korozyon direncine sahip olması gerekir.

Bakır bazlı kondansatör bu alanlar için en iyisidir çünkü bakır kondansatör daha yüksek enerji ve soğutma verimliliği sağlayabilir ve kolayca korozyona uğramaz.

12. Klima fiyatları kışın daha mı ucuz?

Evet, klima satın almak için en iyi zaman kış aylarıdır. Yaz başlamadan önce klima üreticileri stoklarını temizler ve müşterilerine büyük indirimler sunar.

13. Güneş enerjisi ile klima çalıştırabilir misiniz?

Evet, güneş enerjisi ünitesinin klima yükünü kaldırabilecek kapasiteye sahip olması koşuluyla, klimanızı güneş enerjisiyle çalıştırabilirsiniz. Klimanızı her iki tür güneş sisteminde, yani şebekeye bağlı güneş enerjisi sistemi ve şebekeden bağımsız güneş sistemi üzerinde çalıştırabilirsiniz.

14. Klimamı kendim kurabilir miyim?

Evet, sıhhi tesisat ve elektrik işlerinde biraz tecrübeniz varsa, klimayı kendiniz kurabilirsiniz. Ancak, gerekli deneyime sahip değilseniz, klima ünitesini kurmak için bir profesyonel ile işbirliği yapmanız tavsiye edilir.

15. Klimaların üstü kışın örtülmeli mi?

Klima sistemlerinin modern dış üniteleri, kar, yağmur ve güneşin ısısı gibi aşırı koşullara dayanacak şekilde üretilmiştir. Bu nedenle, sezon dışında klima ünitesini örtmeniz gereksizdir.

16. Evde yeni doğan bir bebek varsa, klima kullanmak güvenli midir?

Evet, birkaç önlem almanız koşuluyla yeni doğmuş bir bebek olan evde klima kullanmak güvenlidir. Fakat sıcaklığın 23 derece ile 27 derece arasında ayarlandığından emin olmanız gerekir.

Klima bir nem giderici gibi davrandığından ve bebeğinizin cildinin nemini azaltabileceğinden, nemi korumak için odada klimaya yakın bir yerde bir kase su bulundurun. Ayrıca bebeği uygun şekilde giydirerek doğrudan soğuk hava üflemesinden kaçının.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster