İlk Kez Kedi Maması Alacaksanız Neleri Bilmelisiniz?

En yakın arkadaşlarımız konumunda olan evcil dostlarımızın beslenmesi, insanların beslenmesi kadar büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle, beslenme konusunda kendimiz için gösterdiğimiz özeni küçük dostlarımız için de göstermeliyiz. Bu evcil dostlardan yalnızca biri olan kediler için mama seçimine büyük özen gösterilmelidir. 

Eğer doğru araştırılmamış ve kalitesiz ürünler seçilirse kedimiz için ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliriz. Bu nedenle, kedi maması seçerken kediye uygun mama seçilmelidir. Aksi takdirde mide ve bağırsak sorunlarından zehirlenmelere kadar çeşitli sorunlar meydana gelebilir. 

Kedinin kilosu, cinsi, yaşı ve kısırlaşma durumu gibi faktörler mama seçimini doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle her kedi için her mama uygun olmayabilir. Kedinizi de doğru bir şekilde tanıdıktan sonra onun için en doğru lezzeti bulabileceğiniz konusunda hiçbir korkunuz ya da şüpheniz olmamalıdır. Doğru araştırma ve uzman yardımlarıyla minik dostlarınız için en doğru seçimi yapabilirsiniz. Eğer kediniz için ilk kez kedi maması alıyorsanız mutlaka bir veterinerden ya da uzman kişilerden doğru bilgiler almalısınız. 

kedi maması

Kedinizin Türüne ve İhtiyacına Göre Mama Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Kedinizin sahip olduğu özelliğe göre mama seçimleri değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin, kedi maması seçiminde yaş önemli bir faktördür. Kedi mamalarında ambalajlarda da belirtildiği gibi yaş ayrımı bulunmaktadır. Genellikle “junior” ambalajlar yavru kediler için, “adult” ambalajlar ise yetişkin kediler için uygun olan mamalardır. 

Gelişim aşamasında minik dostlarınızın ihtiyaç duyduğu besin değerleri ve vitaminler değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle kedi mamasında bulunan yağ ve protein değerlerine oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle yavru kediler için yetişkin mama seçmemeye özen göstermelisiniz. Eğer bu konuda hala bir soru işaretine sahipseniz veterinerlerden yardım almaktan asla kaçınmamalısınız. 

Yaş faktörü dışında kedinin kilosu da mama seçimini doğrudan etkilemektedir. Minik dostlarımız zamanla büyük bir gövdeye sahip olabilir ve çeşitli diyetlere ihtiyaç duyabilir. Eğer kedi, yaşına göre zayıf ya da kilolu bir bedene sahipse mama seçimi yine değişiklik göstermektedir. Kilolu kediler için diyet mamalar tercih edilebilirken zayıf kedilerde daha çok yüksek vitaminli mamalar tercih edilmektedir. 

Kısırlaştırma konusu da yine kedi maması seçimini oldukça etkileyen bir durumdur. Kısırlaştırma işleminin ardından kedilerin metabolizmalarında birtakım değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklikler doğrultusunda kediler hızla kilo alabilir ve sağlıkları bozulabilir. Bu nedenle kısırlaştırma işlemi görmüş olan kediniz için kısırlaştırılmış kedilere özel mama kategorilerindeki ürünleri tercih ederek kedinizin sağlıksız bir şekilde kilo almasını önleyebilirsiniz. 

Son olarak kedinin cinsi, mama seçiminde büyük önem taşımaktadır. Her kedi cinsi farklı vitaminlere ve besin değerlerine ihtiyaç duyabilir. Cinse bağlı olarak tüy uzunluğu ve fazlalığı da yine kedi maması seçiminde ayrı bir yere sahiptir. Tüyleri uzun olan kediler bu tüyleri yutabildiği için mide sistemlerinde değişiklikler meydana gelebilir. Örneğin, uzun tüylü kediler için malt oranı yüksek kedi mamaları tercih edilebilir.

 

Yavru Kedi Maması ve Kısırlaştırılmış Kedi Maması Nasıl Olmalıdır?

Yavru kedi mamaları; vitamin ve mineral bakımından zengin mamalar olmalıdır. Gelişme aşamasında olan kediler için ihtiyaç duyulan protein, omega 3 ve bağışıklık destekleyici vitaminler bu tür mamalar içinde bulunmalıdır. Kısırlaştırılmış kedi maması da kedinizin işlem ardından kilo almasını engelleyecek içerikte olmalıdır.

 

Kedi Maması Alırken En Fazla Yapılan Hatalar Nelerdir?

Kedi maması alırken en sık yapılan hatalardan biri ise minik dostlar için tek tip mamaların seçilmesidir. Kediler için tek tip mamalar ne yazık ki sağlık açısında pek uygun değildir. Kedilerde tek tip mama alışkanlığı zamanla o mamaya bağımlılık ve eksikliğinde de vücutta eksikliğe neden olmaktadır. Bu nedenle kediniz için tek tip mamalar tercih etmek yerine en az 2 çeşit tercih etmeniz yeterli olabilir. 

Diğer yapılan hata ise mamanın kalitesinin yeteri kadar araştırılmamış olmasıdır. Kalitesiz mamalar kedilerde fazla tüy dökmeye ve sağlıksız boşaltım yapmaya neden olmaktadır. Kaliteli mamalarda bulunan yeterli mineral ve vitaminler kedilerinizin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini sağlayarak daha az tüy dökmelerine neden olacaktır. 

Ayrıca, kalitesiz mamalar kedi kumlarında hoş olmayan kokulara da neden olabilmektedir. Eğer kedinizde böyle bir durumla karşılaştıysanız mutlaka kullanmış olduğunuz mamayı incelemelisiniz. Kaliteli mamalar kedilerin metabolizmalarını ve vücut sistemlerini sağlıklı tutmaya çalışarak belli takviyeler sunmaktadır.

kedi maması alırken nelere dikkat etmelisiniz

En Popüler Kedi Maması Markaları Hangileridir?

Minik dostlarınız için mama seçerken mutlaka adına aşina olduğunuz birçok markayla karşılaşmışsınızdır. Kedi maması konusunda belli bir popülariteye sahip birçok çeşitte marka bulunmaktadır. Tüm bu markalar kedinizin yaşına, cinsine ya da kilosuna göre geniş yelpazede ürünlere sahiptir. 

Avansas’ta da bulabileceğiniz kedi mamaları oldukça popüler ve kaliteli markalara ait mamalardır. Royal Canin, Hill’s, N&D, Felicia ve Reflex gibi popüler markalardan oluşan kedi mamalarından Reflex markasına Avansas’tan oldukça uygun fiyatlara ulaşabilirsiniz. 

Minik arkadaşınızın sağlığını ve vücudunu oldukça önemseyen Avansas, onlar için sağlıksız olabilecek hiçbir ürüne yer vermemektedir. Sizler de minik dostlarınız için uygun bir mama arayışında iseniz Avansas’ı ziyaret edebilir ve kedinize uygun koşullarda bulunan mamaları tercih edebilirsiniz. Refleks markasına ait olan yavru kedi maması ve kısırlaştırılmış kedi maması uygun seçenekler arasındadır.

 

Kedi Maması Çeşitleri Nelerdir?

Kedi mamaları balık, tavuk ya da kırmızı etli aromalarıyla aroma çeşitlerine ayrılabilmektedir. Kedinizin damak zevkine göre değişebilen aroma konusu aslında tamamen deneyerek keşfedebileceğiniz bir konudur. 

Aroma haricinde kedi mamaları yavru kedi maması, yetişkin kedi maması ve kısırlaştırılmış kedi maması şeklinde 3 kategoriye ayrılmaktadır. O nedenle mama tercih ederken mutlaka paket içeriğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi halde, yanlış kedi maması seçimi kedinizin mide sistemine istenmeyen etkiler yapabilmektedir. 

Her ne kadar bu faktörlere dikkat edilse de kalori konusu da büyük bir öneme sahiptir. Kedi mamasında bulunan kalori değerleri kedinizin kilosu için göz ardı edilemeyecek bir öneme sahiptir. Eğer kilolu ve hareketsiz bir kediye sahipseniz düşük kalorili ürünleri tercih etmeniz gerekmektedir. 

Günlük harcamaları gereken enerjiler ve yakmaları gereken kaloriler konusunda yetersiz kalan kediler zamanla çeşitli hastalıklara yakalanma eğilimine sahiptir. Bu nedenle, minik dostunuzun sağlığı için mutlaka onun hareket durumunu da göz önüne almanız gerekir.

 

Minik Dostunuzun Özel İhtiyaçlarına Göre Hazırlanan Özel Mama Çeşitleri Nelerdir?

Kedinizin yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları farklı olabilir. Özellikle sağlık açısından daha özel ve dikkatli davranılması gereken bir kediye sahipseniz mama seçimi de o yönde özenle yapılmalıdır. Veteriner kontrolleri ve testler ardından tespit edilen ve kedinizin ihtiyaç duyduğu besin değerleri, insanları özel ihtiyaçlara göre hazırlanan mamalara yönlendirmektedir. 

Örneğin, kediniz protein bakımından takviye almaya ihtiyaç duyuyorsa ve tüy döküyorsa protein ağırlıklı mamaları tercih edebilirsiniz. Ayrıca, kilolu kediler için sıkça tercih edilen düşük kalorili mamalar da yine özel ihtiyaca göre hazırlanan mamalar kategorisindedir. Yine de minik dostlarınız için veteriner tavsiyelerini dikkate almalı ve o yönde mama seçimi yapmalısınız. 

Doğru araştırılmayan mamalar zamanla kedinizin sağlığının bozulmasına ve mide rahatsızlıkları yaşamasına neden olabilir. Çokça değer verdiğiniz ve bakımına ayrıca özen gösterdiğiniz minik dostlarınıza her açıdan dikkat göstermeniz gerekmektedir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster