Ofiste mesai saatlerinde veya yatmadan önce stresi atmak için önerilen kekik çayının ana bileşeni olan kekik, çok yıllık bir çalıdır. Odunsu bir gövdeye, mevsimlik çiçeklere ve son derece aromatik olan minik yeşil-gri yapraklara sahiptir ve 20 santimetreye kadar uzayabilir. Bu yapraklar, kekik bitki çayı yapımında kullanılır. 350’den fazla kekik türü vardır, bunun temel nedeni kekiğin çok kolay melezlenmesidir.

Kekik Çayının Faydaları Nelerdir?

Kekik çayı, eski zamanlardan beri tedavi edici veya mucizevi bir ürün olmamasına rağmen, bazı hastalıkların semptomlarını iyileştirmek için yardımcı olarak tüketilmesi önerilir.

Tabii ki, diğer bitkisel ilaçlar gibi sadece belirli durumlarda kullanılmalıdır. Bazı çalışmalar özellikleri hakkında pozitif yorumlar yapsa da, kekik çayını ilk tedavi seçeneği olarak kabul etmemek gerekir. 

1. Öksürüğü hafifletmeye yardımcı olur

2006 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kekiğin, öksürük dahil olmak üzere akut bronşit semptomlarının tedavisine yardımcı olduğunu kanıtlanmıştır. Avicenna Journal of Phytomedicine‘de yayınlanan bir araştırmaya göre, bu madde astım gibi durumlarda hava yolu iltihabını azaltmaya yardımcı olur.

Ayrıca soğuk algınlığı, bronşit ve larenjit için de kullanılabilir. Ancak tıbbi tedavinin yerini almadığı ve ölçülü kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.

Grip ve nezle gibi durumların ilk belirtileri için bir fincan kekik çayı içebilirsiniz. Bronşit veya astım hastalığınız varsa, doktorunuzun uygun görmesi halinde de kekik çayı içebilirsiniz.

2. Bakterilere karşı etkilidir

International Journal of Molecular Sciences’da yayınlanan araştırmaya göre kekik, bakterilere karşı etki gösteren ana etken maddesi timol sayesinde etkili antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

Aftınız varsa, iltihabı azaltmak ve bölgeyi dezenfekte etmek için sıcak veya soğuk kekik çayı içebilirsiniz.

Ayrıca içerdiği timol sayesinde güçlü bir antiseptik olduğundan elinizde başka bir şey yoksa bu çayı yara veya kesiklerde kullanabilirsiniz.

3. Erken yaşlanmayı önleyebilir

Kekik çayının içerdiği antioksidan sayısı ve yüksek flavonoid katkısı ile sağlıklı hücre fonksiyonunu koruyabilir, hücre ve organlarda erken yaşlanmayı önleyebilir.

Journal of Cellular and Molecular Medicine‘de yayınlanan bir araştırmaya göre, bu bitkinin antioksidan özellikleri, özellikle rosmarinik asit ve UV güneş ışınlarına aşırı maruz kalmanın etkilerine karşı etki gösterir. Spesifik olarak, kolajen bozulmasını önlemeye yardımcı olabilirler.

4. Premenstrüel sendromun semptomlarını azaltır

Kekiğin antispazmodik özelliklerine dair kanıtlar var. Böylece regl günlerinin tipik semptomları kekik çayı ile azaltılabilir. Regl döneminiz boyunca krampları ve diğer rahatsızlıkları da giderebilir.

5. Tansiyonu düşürür

Yüksek tansiyon sorunları her zaman bir profesyonel tarafından tedavi edilmelidir. Doktorunuz, teşhise dayanarak bazı ilaçların gerekli olup olmadığına karar verecektir. Ancak kekik, özellikleri nedeniyle yüksek tansiyona karşı bir yardımcı gibi görünür.

Acta Poloniae Pharmaceutica‘da yayınlanan bir araştırmadan elde edilen verilere göre, Thymus linearis olarak bilinen kekik türü farelerde kalp atış hızı, kan basıncı ve kolesterolü düşürmede olumlu etkiler gösterdi.

Bu etkilerin insanlarda da geçerli olup olmadığını kanıtlamak için daha fazla araştırma gerekli olsa da, denemek isterseniz, profesyonel gözetim altında kekik çayını deneyebilirsiniz. 

6. Rahatlatır

Stres, kaygı, depresyon, sinirlilik ve endişelenme gibi sorunlarınız varsa, kekik çayı size yardımcı olabilir. Kekik, karvakrol adı verilen tedavi edici ve rahatlatıcı özelliklere sahip bir madde içerir.

Bilimsel araştırmalara göre, kekik çayı tükettiğinizde, rahatlama duygusu beyin aktivitesini dengeler. Ayrıca enerji seviyenizi geçici olarak artırır ve kaygıyı giderir.

Kekik Çayı Nasıl Yapılır?

blank

Sadece kekik ile sade bir çay yapabilir veya kekik ile farklı aromalara sahip bitkileri karıştırarak bir karışım oluşturabilirsiniz. Her ikisi de size kekik çayının sunduğu faydaları sağlayacaktır.

Sıcak Kekik Çayı Tarifi

İçindekiler:

  • 2 dal taze kekik veya 2 çay kaşığı kuru kekik
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Taze sıkılmış limon suyu veya bal (isteğe bağlı)

Talimatlar:

  • İki bardak suyu kaynatın. Bir bardağa taze veya kuru kekik koyun. Kuru kekik kullanıyorsanız, bir çay demliği içine koyun.
  • Kekik üzerine sıcak su dökün. 15 dakika demlenmeye bırakın.
  • Arzu ettiğiniz kadar çiğ bal ve limon suyu ekleyin.

Soğuk Kekik Çayı Tarifi (Cold Brew)

İçindekiler:

  • 2 çay kaşığı kuru kekik
  • 1 litre su
  • Çilek, salatalık dilimleri veya nane (isteğe bağlı)

Talimatlar:

  • Kekik çayını demlik veya soğuk demleme sürahi içine koyun. Soğuk su ekleyin. İstediğiniz kadar çilek, salatalık dilimi veya nane ekleyin.
  • Demlenmesi için gece boyunca bırakın. Ertesi gün kekiği demlikten çıkarın ve buzdolabında iki ila üç gün saklayın.

Özetle diyebiliriz ki, kekik çayının mükemmel bir bitki çayı olduğuna şüphe yoktur. Sıcak ve ferahlatıcı tadı nedeniyle birçok sağlık sorununa yardımcı tedavi olarak kullanılabilir.

Kekik çayı özellikle öksürük ve boğaz ağrısı için en iyi ev ilaçlarından biri olarak görülür. Ancak bazen baş ağrısı, baş dönmesi ve sindirim sistemi rahatsızlığı yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle, bu bitki çayını kullanmadan önce mutlaka doktorunuzdan tavsiye almanızı öneririz.

Kekik Çayı İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Kuru kekik çayının faydaları nelerdir?

Kuru kekik çayı; bakteri ve mantar enfeksiyonlarına yardımcı olabilecek kimyasallar içerir. Ayrıca öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilir ve antioksidan etkilere sahiptir. İnsanlar kuru kekik çayını genellikle öksürük, düzensiz saç dökülmesi (alopesi areata), demans ve diğer birçok durum için kullanır, ancak bu kullanımları destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur.

2. Taze kekik çayının faydaları nelerdir?

Taze kekik çayı en çok soğuk algınlığı, grip ve bademcik iltihabı gibi kışları ortaya çıkan rahatsızlıkları gidermesiyle bilinir. Güçlü bir antiseptik olan fenol bakımından zengin olan kekik çayı, boğaz ağrılarını yatıştırmaya yardımcı olabilir.

3. Kekik çayının mideye faydaları nelerdir?

Kekik çayı iştahı artırmaya, sağlıklı karaciğer fonksiyonunu desteklemeye ve midenizdeki koruyucu mide mukus katmanlarını artırmaya yardımcı olabilir, bu da mide zarını asitten korumaya yardımcı olur.

4. Kekik ve limon çayının faydaları nelerdir?

Limon kekiği demir açısından zengindir, ayrıca C, D ve B vitaminleri içerir. Limon kekiğindeki uçucu yağ, antioksidan ve antiseptik özellikler sağlayan doğal bileşikler içerir. Limonlu kekik çayı, dekonjestan ve gevşetici özellikleri nedeniyle çocuklara genellikle solunum yardımı olur.

5. Kekik çayının faydalarından biri zayıflama mıdır?

Genellikle zayıflama çayı olarak bilinir. Bu bitkisel ilaç iştahı bastırabilir. Bu da öğünler arasında daha az aşırı yemeye ve atıştırmalara yol açar. Hayvanlar üzerinden yapılan bir araştırmaya göre, kekiğin ana bileşenlerinden biri olan timolünün, yüksek yağlı diyete bağlı obeziteyi önlediği, yağ birikimini azalttığı, lipid etkisini azalttığı, insülini ve leptin duyarlılığını iyileştirdiği bulundu. 

Ayrıca kekik çayında bulunan bileşik timol, yağ yakma ve kilo verme çabalarına yardımcı olabilecek metabolizmayı da optimize edebilir. 

6. Kekik çayı içmenin yan etkileri nelerdir?

Yemeklerde yaygın olarak kullanılan kekik, normal gıda miktarlarında kullanıldığında güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, kekik çayının aşırı tüketimi mide rahatsızlığına, kramplara, baş ağrılarına ve baş dönmesine neden olabilir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster