Girişimci olmak için yüzleşmeniz gereken bazı zorluklar vardır. Çünkü girişimcilikte herhangi bir sorunla karşılaşmadan başarılı olmanın bir yolu yoktur. Bu bir girişimci olarak, büyümek için bir problem çözücü olmanız gerektiği anlamına gelir.

Zorlukların çoğu genellikle sonunda ödüllendirici olsa da, bazı zorluklar son derece serttir ve aslında bu kadar çok girişimcinin başarısız olmasına neden olan da bu zorluklardır.

Zaman yönetimi ve nakit akışı yönetiminden çalışanları işe almaya, görevleri devretmeye ve etkili pazarlama stratejileri oluşturmaya kadar, başarıya giden yol engellerle doludur. Ancak, tüm bu zorlukların üstesinden gelebilenler için başarı kaçınılmazdır. 

İlgili İçerik: Girişimci Olmanın Kariyer Hayatındaki Etkileri

Kendi İşini Kurmak İsteyen Girişimcilere 16 Tavsiye

blank

Birçok insan iş kurar, ancak herkes kurduğu işte başarılı olmaz. Ancak doğru girişimci ipuçları başarı şansını artırır.

Girişimcilik çocuk sahibi olmak ve onların büyümesini izlemek gibidir. Her ebeveyn, çocuğu iyi olduğunda gurur duyar. Ancak onları başarılı ve gelişmiş durumlarına getirmek için ebeveynin çok çalışması gerekir. Aynı şekilde, bir girişimcinin fikri doğup geliştiğinde, eğlence o zaman başlar çünkü dünya çapında milyonlarca insanı etkileme potansiyeline sahiptir.

Aşağıda nereden başlayacağını bileyen girişimci için 16 ipucunu bir araya getirdik.

İlgili İçerik: İşletmelerini Büyütmek İsteyen Girişimcilere Tavsiyeler

1. İşinizi sevin ve inan

İşletmenizin gerçekten başarılı olması için çok fazla para kazanmayı bir hedef olarak belirlemeyin. Uzun vadede bu hedef sizi fazlasıyla yoracaktır. Bu yüzden yaptığınız şey konusunda tutkulu olun ve insanlara getirdiğiniz faydalar hakkında düşünün. 

Tutku, büyük engellerle karşılaştığınızda bile devam etmenizi sağlayan şeydir. Tutku olmadan, girişimcilik sadece faturalarınızı karşılamak için yaptığınız rutin bir işe dönüşür. Tutku, bir girişimcinin sabahları isteyerek uyanması ve işi için çok çalışması için gerekli motivasyonu sağlar. 

Girişimcilik fedakarlık ve uzun çalışma saatleri gerektirir. Mesleğinize duyduğunuz sevgi, işinizi başarılı kılmak için ne gerekiyorsa yapmak için size şevk ve motivasyon verir. Ayrıca zor zamanlar geldiğinde işiniz için savaşmanız için size güç sağlar.

Düşünce yapınızı bu şekilde değiştirirseniz, o zaman başarı şansınız daha da artacaktır.

2. Doğru hedefler belirleyin ve bu hedefleri takip edin

Spesifik ve ölçülebilir olan bir ana hedef belirleyin ve küçük adımlara ayırın, her adımı uygulamayı planladığınız zamanı belirleyin.

Yukarıda sayılanları yaptıktan sonra aşağıdaki soruları cevaplayın:

  • Bunu neden istiyorum?
  • Bu hedefe ulaşmak bana ne kazandıracak?
  • Planımı gerçekleştirdiğimde nasıl hissedeceğim?
  • Hedeflerimi başardıktan sonra ne yapacağım?

Bu soruların cevapları size rehberlik edecek ve nereye gittiğinizi hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

Hedeflerinizin dışında ayrıca işletmeniz için net bir planınız da olmalıdır. Bir iş planı gelecekteki projenin ana yönlerini tanımlamalı, olası sorunları belirlemeli ve bunları çözmenin yollarını bulmalıdır. Düzgün hazırlanmış bir plan, “İşe yatırım yapmaya değer mi ve tüm maliyetleri karşılayabilecek miyim?” sorusunu cevaplamalıdır. 

3. Esnek olun

Mükemmel olanı bulmaya çalışmak için uzun zaman harcamaktansa daha hızlı düşünülmüş bir karar vermek daha iyidir. Ancak tamamen kötü düşünülmüş eylemlerde bulunmayın ve gereksiz riskler almayın. Stratejinizin esnek olmasına izin verin. Bu, talihsiz hatalardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

4. Mevzuattaki son değişiklikleri izleyin

Yeni bir iş kuruyorsanız, mevzuat, muhasebe ve vergilendirme hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir; çünkü mevzuat söz konusu olduğunda hiç kimse sorumluluktan muaf değildir.

Bu yüzden yasalar ve muhasebe gibi konularda iyi değilseniz, bu konularda her zaman nitelikli uzmanları işe alabilirsiniz. Bu seçenek işiniz için en kolay ve en güvenli olandır.

5. Bir yatırımcıyı dikkatlice değerlendirin

Başlangıç ​​için harika bir fikriniz varsa, büyük miktarda para sunan yatırımcıları hemen tercih etmeyin. Yalnız para yeterli değildir, yatırımcılarda gerçekten önemli olan şey deneyim, yetenekler, bağlantılar ve itibardır.

6. Vazgeçmeyin

Bir engelle karşılaştığınızda, başarılı olan hiç kimsenin işinden vazgeçmediğini unutmayın. Ne kadar deneyime sahip olduğunuz, hangi eğitimi aldığınız veya nasıl başladığınız önemli değildir; önemli olan hırsınız ve tutkunuzdur. Bu yüzden başarılı insanlarla iletişim kurmaya çalışın, onlardan öğrenin, deneyiminizi ve bilginizi paylaşın. 

7. Benzer düşünen insanları arayın

Bir girişimcinin en yaygın hatalarından biri de her şeyi kendi yapmak ve kontrol etmek istemesidir. Bu tutum her ne kadar içinizi rahatlatsa da, aslında düşük verimlilik, tükenmişlik ve boşa harcanan zamandan başka bir şey getirmez. Çünkü işletmeniz genişlemeye başladığında, otomatik olarak tüm işlerle siz ilgilenemezsiniz. Bu yüzden, işinizin bazı bölümlerini devredebileceğiniz insanları bulmanız gerekir. Fakat sadece pozisyon odaklı insanları bulmak yeterli değildir. Bulacağınız kişilerin aynı zamanda sizinle benzer bir düşünce yapısına sahip olması, ortak bir heyecana sahip olması ve motive edilmeleri kolay olması gerekir. Böylece, işletmenizin verimliliğini ve büyüme hızını artırabilirsiniz.

8. Müşterilerinizi anlayın

Çoğu girişimci, müşteri tabanı oluşturmadan ürün yapma hatasına düşer. Kimsenin ihtiyacı olmayan bir ürününüz varsa, işiniz hemen son bulur. Müşteriler şirketinizin can damarıdır.

Bu yüzden bir ürün yaratmadan önce pazar araştırması yapın ve pazarın neye ihtiyacı olduğunu anlayın. Bu, müşterinizin ihtiyaçlarını çözen bir ürün oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Her zaman müşterilerinizin söylediklerini dinleyin. Araştırmalar, şirketler ve müşteriler arasında önemli bir boşluğunun varlığını kanıtlamıştır. Başka bir deyişle, müşterilerin beklentileri ile şirketlerin müşterilerinin istediğini düşündükleri arasında bir boşluk vardır. Ürün kullanıcı testi, araştırmanızın yönünü ve şirketinizin gelişimini belirlemede esastır.

Müşterinizin geri bildirimini dinlemek, gerekli iyileştirmeleri yapmanıza olanak tanır. Bu şekilde, yeni müşteriler kazanır, sadık bir müşteri tabanı oluşturur ve büyürsünüz. 

İlgili İçerik: Girişimcilerden ve Ünlü İş İnsanlarından Motivasyon Sözleri [Görsel]

9. Ürünü sürekli iyileştirin – İnovasyon arayın

Ürün veya hizmetleriniz ne kadar iyi olursa olsun, zaman içinde mutlaka iyileştirme yapmanız gerekir. Bu yüzden inovasyona açık olun ve yenilik yapmaktan korkmayın. 

Öncelikle tüketicilerin minimum ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde başlayın ve daha sonra müşterilerinizden geri bildirim alarak ürünü ihtiyaçlara göre iyileştirin.

10. Kendiniz ve sevdikleriniz için zaman ayırın

Kendi işinizi yapmak mesaili çalışmaya göre çok zor bir iştir ve zaman, çaba ve para alır. Ancak işiniz hayatınız haline gelmiş olsa ve kendinizi çalışmadan hayal edemeseniz bile, en azından ara sıra izin vermeye ve arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle hayatın tadını çıkarmaya çalışın.

11. Risk alın

Birçok girişimci risk almaktan korktukları için daha başlama şansı bulamadan başarısız olur. Bu yüzden, risk almaktan korkmayın. Girişimci olmak bir öğrenme sürecidir ve risk olmadan ödül de olmayacaktır.

12. Daima öğrenmeye devam edin

Yeni bilgiler edinmek ve mevcut becerilerinizi geliştirmek için zaman ayırın. Bir işletmeyi sürdürülebilir kılmak, sürekli gelişen teknoloji ve pazar değişiklikleri nedeniyle dinamik bir süreçtir. Bu, bir gün işe yarayan bir şeyin ertesi gün yaramayacağı anlamına gelir.

Bu yüzden piyasadaki en son değişikliklere ayak uydurmanız gerekir ve bu ancak sürekli öğrenme ile yapılabilir. Richard Branson gibi ünlü girişimcilerin, yaşam boyu öğrenmeyi benimsedikleri için oyunun içinde bu kadar uzun süre kalmayı başardıklarını unutmayın. 

Ayrıca öğrenmek zihninizi taze tutar. Bu sayede sürekli yeni fikirler üretebilir ve işletmenizin mevcut zorlukları için yenilikçi çözümler bulabilirsiniz. Her şeyden çok, öğrenme ve yenilik sizi endüstride çığır açan biri yapacaktır. Unutmayın, şirketinizin ürettiği son teknolojik çözümler sizi kendi alanınızda bir otorite haline getirebilir.

“Öğrenmeye nasıl devam edebilirim” diye mi soruyor olabilirsiniz. Öncelikle öğrenmek istediğiniz konularla ilgili kitaplar okuyabilir ya da sektörünüzde yeni bir şeyler öğrenebileceğiniz bir öğrenme programına kayıt olabilirsiniz. Yeni başlıyorsanız gün içinde otuz ila altmış dakika ayırabilir, alıştıktan sonra, bu süreci daha sıkı bir rutine dönüştürebilirsiniz.

13. Öz güveninizi geliştirin

Kendinden şüphe duymak, her başarılı girişimcinin üstesinden gelmek zorunda olduğu büyük bir engeldir. İnsanlar özeleştiriye meyilidir ve bu, başka türlü büyük fikirleri göz ardı etmenize neden olur.

Kendinden şüphe duymak, birçok girişimciyi tam potansiyellerine ulaşmaktan alıkoyan sınırlayıcı bir zihniyettir. Kendinden şüphe duyma, sizi en iyi eserinizi üretmekten alıkoyacak zararlı bir süreçtir. Bu yüzden ne pahasına olursa olsun, kendinize olan güveninizi geliştirmeye çalışın ve yapabileceğinize inanın.

Özgüven geliştirmek, yalnızca daha özgürce yaratmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ekibinize olan güveni de artırır. Keşfedilmemiş bölgeleri keşfetmenize, zor kararlar vermenize ve (doğru) riskler almanıza olanak tanır.

Unutmayın, “İster yapabileceğini düşün, ister yapamayacağını düşün, haklısın.” Henry Ford

14. Harekete geçin

Başarılı girişimcileri diğerlerinden ayıran en önemli faktör fikirlerini hayata geçirebilmeleridir.

Dünyada birçok insanın harika fikirleri vardır. Bazıları farklı bir koşuşturma başlatmak, bazıları kitap yazmak, bazıları bir iş imparatorluğu kurmak, bazıları ise sosyal nedenlerle değişimi etkilemek istiyor. Ama çok az fikirlerini hayata geçirir.

Eylem, hayalperestleri başarılılardan ayırır. Bu yüzden girişimcilik çabalarınızın ayrıntılarına ya da fikir aşamasında takılıp kalmayın. Planın eyleminizi engelleyeceği kadar fazla plan yapmayın. Sadece işleri halletmekle başlayın. 

İlk adımın güzelliği, dünyayı sarsan adımlara ihtiyacınız olmamasıdır. Sadece doğru yönde küçük bir adım atın. Bin millik bir yolculuk bir adımla başlar, o yüzden bugün başlayın.

15. Erken uyanın

Birçok zengin ve başarılı insan erken kalkmayı alışkanlık haline getirir çünkü yoğun bir günün öncesinde dinginliğin ve yalnızlığın tadını ancak sabahın erken saatlerinde çıkarabilirsiniz. Erken kalkmak, güne başlamadan daha fazlasını yapmanıza da yardımcı olur.

16. Enerjinizi akıllıca yönetin

Bir gün içinde yaptığınız her işi yapmak için kullanabileceğiniz sınırlı bir enerji kaynağınız vardır. E-posta okumak, sosyal medyayı kontrol etmek, egzersiz yapmak, bir toplantıya yürümek ve daha fazlası, hepsi aynı kaynaktan gelir. Bu nedenle, hangi aktivitelerin daha önemli olduğunu önceliklendirin, enerjinizi onlara yönlendirin ve diğerlerini göz ardı edin.

Özetle diyebiliriz ki, yukarıdaki girişimci ipuçları ve püf noktaları, girişimcilik ekosisteminde bir adım önde kalmanıza yardımcı olacaktır. 

Unutmayın, hiçbir girişimde başarı bir gecede gelmez. Kolay olmayacak, ama kesinlikle sonucunda gurur duyacağınız bir şeylere ulaşacaksınız. Emek verirseniz, kendinize inanırsan ve yukarıda listelediğimiz girişimci ipuçlarını takip ederseniz, iyi bir girişimci olmamanız için hiçbir neden yoktur.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster