Kişisel Bakım Nedir?

‘’Kişisel bakım nedir ?’’ sorusu kısaca, ‘’İnsanların kendi vücut bakımlarını yapmalarının tümünü kapsayan bir kavramdır’’ olarak yanıtlanabilir fakat aslında bundan daha fazlasını içerir. 

İnsanlar kendilerine, yüzyıllar boyunca kişisel bakım yöntemleri uygulayarak temiz kalmanın ve rahatlamanın yollarını aramışlardır. Kişisel bakım, her dönemde değişik formlar alarak sürekli denenmiştir. Devamlı yapılmak istenmesi sağlığın korunmak istenmesidir. Fakat, en önemli motivasyon kaynağı aslında güzel görünmek ve iyi hissetmektir.

İnsanların yakınları ve dış çevreleri ile kurduğu ilişkilerde temiz görünmek istemesi, kendilerini de iyi hissettiren hem toplumsal hem de psikolojik bir reflekstir. Aslında bu durum, ilkel topluluklardan uygar medeniyetlere geçiş yapılması ile küresel bir davranış halini alarak yayılmıştır. 

Uygar kültürlerin temelinde var olan statü kavramının pekiştirilmesi, kişisel bakımın düzenli olarak yapılması ile doğrudan ilişkilidir. Tarih boyunca hemen hemen her kültür ve medeniyette, hiyerarşinin üst basamaklarında olmanın yollarından birisi, kişisel bakıma dikkat edilmesinden geçmektedir. Güzel kokular kullanmak, temiz saçlara sahip olmak ya da tenin ipeksi olması, yüksek statülü üst tabakaya ait insanlara özgü olmuştur. 

Günümüzde, statü kavramı ve toplumsal sınıf yapıları değiştiği için, kişisel bakım algısı tüm toplum adına önemli olan bir olgu haline gelmiştir. Modern toplumda, kişisel bakım artık herkesi ilgilendiren toplumsal bir değere dönüşmüştür. Bunun en önemli nedeni, ortak kullanım alanlarının çoğalması ve zaruri bir hal almasıdır. Tabii ki işin psikolojik boyutu da göz ardı edilmemelidir. Geçmişten gelen statü değerlendirme kriterleri, artık kitlesel bir pota içinde eritilmiş olsa da içinde barındırdığı bireysel kaygılar, insanların içine işlemiştir. Zihinsel olarak insanlara yüklenen bu sorumluluk, kişisel bakım eylemlerini hala çok önemli kılmaktadır. Kimse, kötü kokulu, saçları yağlı, yani bakımsız bir biçimde dışarı çıkmak istemez. Kişisel bakım; okul, iş, kültürel alanlar, eğlence mekanları ve daha birçok toplumsal yerde insanların değerlendirme kriteridir. Bakımın iyi yapılması, yani güzel görünmek, her açıdan insana pozitif bir değer yükler. Bu durum, hangi ortamda olunursa olunsun kişilere özgüvenli, enerjik ve güvenilir bir hava katar. 

Tüm bu nedenlerin yanında en önemli değer ise sağlıktır. Kişisel bakım düzenli olarak sağlandığı takdirde gereken hijyen de sağlanmış olur. Böylece, pek çok virüs ve bakteriden kolaylıkla korunarak sağlığın güçlü olmasına katkıda bulunulur. Tarihe bakıldığında, çoğu dönemde kişisel bakım halk arasında yaygın olmadığı için kitlesel salgınlar yaşanmış ve milyonlarca insan farklı mikrobik hastalıklar yüzünden hayatını kaybetmiştir. 

kişisel bakım nedir

Kişisel Bakım ve Hijyen Neden Önemlidir?

Kişisel bakım ve hijyen, her açıdan çok önemli hususlardır. Öncelikle, en temel önemi sağlığın muhafaza edilmesidir. Kişisel bakım ve hijyene önem verilmemesi durumunda, birbirinden farklı hastalığa da davetiye verilmiş olunur. Günlük hayatın akışı içinde, istemsiz bir şekilde birçok farklı ortama girip çıkılır. Yüksek insan sirkülasyonu yaşanan ortak alanlarda virüs ve bakteri yoğunluğu da fazlalık gösterir. İstemeden de olsa bu alanlarda çoğu insan ve nesne ile temas kurulur.  Böylelikle virüsler de insandan insana taşınmış olur. Kişisel hijyeni korumak, bu virüs ve bakterileri uzaklaştırmanın en etkili yoludur. Ayrıca, vücudun yenilenmesi için temizlenmesi gerekir. Kişisel hijyen düzenli olarak uygulanmadığı takdirde, farklı cilt hastalıkları da baş gösterir. 

Sosyal hayatın içinde yazılı olmayan kurallardan birisi kişisel bakımın yapılmasıdır. Toplu alanlarda bakımsız olmak, toplum tarafından hoş karşılanmayan bir faktördür. Doğası gereği sosyal olan insanın kendine yer edinmesi için kişisel bakımına özen göstermesi gerekir. Kurulan resmi ya da şahsi her ilişki içinde bakımlı görünmek, olumlu karşılanır ve insana değer katar. Aynı zamanda insanın kendisini iyi hissetmesine vesile olur. Bunun temel nedeni, aslında kendisine göstermiş olduğu değerdir. 

 

Kişisel Bakım Ürünleri Nelerdir?

Kişisel bakım ürünleri, vücudun ihtiyacı olan bakımı ve hijyeni sağlamak için kullanılan ürünlerdir. Kullanım alanlarına göre farklılıklar gösterebilirler.

Vücuttaki bakterilerin yok edilmesi ve gözeneklerin rahatlatılması için banyo yaparken duş jeli kullanılır. Yine banyo esnasında, saçı ve saç derisini temizlemek ve rahatlatmak adına şampuan tercih edilir. Dişlerin temiz tutularak çürümesini engellemek, diş macunları ve diş fırçaları ile sağlanır. Vücut derisini canlı tutmak ve kurumasına mani olmak için çeşitli kremler, etkili bakım ürünleri arasındadır. Dışarı çıkıldığında toplum içinde güzel kokmak için parfümler kullanılır. 

El sabunları ve el dezenfektanları, kalabalık yerlerde elimizin temas ettiği kişi ya da nesnelerden geçebilecek virüs ve bakterilere karşı etkili koruma sağlarlar. Islak mendiller ise pratik bir kullanım ile ellerin ve yüzeylerin temizlenmesinde yardımcı olurlar. Bu kişisel hijyen ürünleri düzenli kullanılarak, sağlıklı kalmanın yolunu açarlar. 

kişisel bakım ürünleri nelerdir

Kişisel Bakım Seti Nedir?

Kişisel bakım seti, insanların bakımlarını pratik olarak yapmasına yardım eden toplu ürünlerdir. İçinde, gün içerisinde kişinin gerekli kişisel bakım yöntemlerini uygulaması için farklı ürünler barındırır. Gerek erkek kişisel bakım ürünleri gerekse kadın kişisel bakım ürünleri bu setlerin içinde bulunabilir. Aslında temel amaçları, kişisel bakım çantası olarak her yerde rahatça kullanım imkanı yaratmaktır.

Avansas’ta yüksek kaliteli, dermatolojik olarak onaylı olan tüm ürünleri bulmak mümkündür. Kişisel bakım seti için gereken her ürün, uygun fiyatlar ile Avansas’ta!

 

Günlük Kişisel Bakım Rutini Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için herkesin uygulayabileceği temel kişisel bakım önerileri mevcuttur. Günlük bakım rutinin doğru yapıldığı zaman sağlıklı bir cilde ve vücuda sahip olmak içten bile değildir. 

Öncelikle, her sabah kalkıldığı zaman yüzlerin bol su ile yıkanarak canlandırılması önemlidir. Ardından ise dişlerin fırçalanması, gün içinde ferah bir nefese ve sağlıklı dişler için yapılması gereken eylemler içindedir. Gün içinde dışarıda bulunulması durumunda, eve gelindiği zaman yüzün bol köpüklü sabun ile yıkanması gerekir. Kadınlar için, makyaj temizleme suyu kullanımının ardından yüzün yine sabun ile bol bol yıkanması gerekir. Tonikler kullanılarak gözeneklerin sıkılaştırılması sağlanır. Geceleri yatmadan önce, vücuda nemlendirici krem uygulanması, derinin ihtiyacı olan mineralleri ve nem oranını sağlayarak diri kalmasını sağlar. Kişinin cildine en uygun kremi seçmesi önemlidir.   

 

Erkek Kişisel Bakım Ürünleri Nelerdir?

Erkeklerin kişisel bakım yapması için belirli ürünler mevcuttur. Bu ürünler erkeklerin kadınlardan farklı olan kullanım alanlarına ve cilt yapılarına özel olarak üretilirler. 

Sakal tıraşlarında, cilde zarar vermeyecek özel jiletler kullanmak gerekir. Tıraş esnasında cildi korumak için tıraş köpüğü, sonrasında ise mikropları öldürmek için tıraş losyonu kullanılır.  Erkeklerin saç bakımı kadınlara nazaran daha kolay olsa da ihmale yer vermez. Saç tipine göre doğru şampuanın tercih edilmesi saçın doğru bakılmasına da yardım eder. Uzun saçlı erkeklerin ekstra bir bakım kremi kullanması da gerekebilir. Sosyal yaşamda güzel kokmak için erkeklere özel üretilen parfüm ve deodorantlar vardır. Doğru miktarda düzenli olarak kullanılması, özel bir hava yaratır.

Birbirinden farklı erkek bakım ürünleri, Avansas’ta rahatlıkla bulunabilir. Avansas farkı ile uygun fiyatlara sahip olan bu ürünler, kişisel bakımın ekonomik yollarla yapılmasına yardımcı olur.  

 

Kadın Kişisel Bakım Ürünleri Listesinde Neler Bulunmalıdır?

Kadın kişisel bakım ürünleri listesi içinde, kadınlar için en doğru ve düzenli kullanımda sorunlarla karşılaşmayacakları ürünler bulunmalıdır. Günlük ve haftalık rutinler halinde kullanılması gereken kişisel bakım ürünlerinin listesi, genel olarak aşağıdaki listede sıralanmıştır.

  • Yüz yıkama jeli
  • Cilt temizleme toniği
  • Gündüz ve Gece için yüz bakım kremi
  • Gözaltı Kremi
  • Cilt bakım serumu
  • Deodorant
  • Parfüm
  • Vücut bakım kremi
  • Özel şampuan ve duş jeli   

 

Avansas’ın Kadınlar ve Erkekler İçin Kişisel Bakım Önerileri

Avansas olarak hem erkekler hem de kadınlar için uygulanması gereken temel kişisel bakım önerilerini sizin için derledik.

İlk sırada her zaman yüz temizliği yer alır. Yüzünüzü temiz tutmak, güzelliğin ve bakımın yanı sıra, kişisel hijyen için de çok önemlidir. Işıltılı ve temiz bir yüze sahip olmak için kirlerden sürekli arındırmak gerekir. Sabah ve akşam, yüzünüzü sabun ile yıkadıktan sonra cildinize uygun temizleme ürünü kullanabilirsiniz. Yüzünüzü tekrar yıkadıktan sonra biraz nemli tutmak, cilde iyi gelecektir. Ayrıca, siyah noktalar ve ölü gözenekler için farklı maskelerin uygulanması da yüzünüzü canlı tutacaktır. 

Vücuda düzenli olarak peeling uygulamak, cildi aydınlatır ve temizler. Peelingi uyguladıktan sonra yıkamayı unutmayın. 

Tüm cildinizi düzenli olarak nemlendirin. Deriniz, gün içinde farklı dış etkenlere maruz kaldığı için gerekli nem ihtiyacını karşılamayabilir. Bu nedenle, cildiniz ile en uyumlu kremi kullanarak, teninizin ihtiyacı olan mineralleri sağlamış olursunuz.  

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster