Laptop temizleme, bilgisayarınızın performansını korumak ve ömrünü uzatmak için önemli bir adımdır. Bu yüzden sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için laptopunuzun içini ve dışını düzenli olarak temizlemeniz gerekir.
Bu noktada dizüstü bilgisayarınızı temizlenmek için ekrandan klavyeye, fanlardan işlemciye kadar cihazınızın birçok bölümünü ayrı ayrı temizlemeniz gerekecektir.
Peki bu işlemler nasıl yapılır?
Bir sonraki başlığımızda sizler için detaylı bir şekilde anlattık.
Laptop Temizleme Nasıl Yapılır?
Klavyeden fana, ekrandan hoparlöre kadar evde laptop temizleme ile ilgili tüm ipuçlarına aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
1. Laptop Klavye Temizleme
Laptop klavyesi temizleme işlemi için uygulayabileceğiniz adımlar aşağıdakileri içerir:
- Dizüstü bilgisayarınızı kapatın ve herhangi bir güç kaynağından çıkarın.
- Tuşların arasındaki kalıntıları veya tozu temizlemek için küçük bir fırça veya bir kutu basınçlı hava spreyi kullanın.
- Tuşları silmek için nemli bir bez kullanın, ancak bezin ıslak olmadığından emin olun.
- Tamamen kuru olduklarından emin olmak için tuşları tekrar kuru ve tüy bırakmayan bir bez ile silin.
- Tuşlarda inatçı lekeler varsa, tuşları hafifçe silmek için bezinizi az miktarda suyla ıslatın. Fakat bezi kullanmadan önce iyice sıktığınızdan emin olun.
- Bu işlemden sonra tekrar kuru ve tüy bırakmayan bir bez ile laptop tuş temizleme işleminizi bitirin.
- Tuşlara veya çevresindeki bileşenlere zarar verebileceğinden, dizüstü bilgisayarınızın klavyesini temizlerken herhangi bir kimyasal veya aşındırıcı malzeme kullanmaktan kaçının. Ayrıca, klavyenizi temizlerken oldukça dikkatli olun, çünkü temizleme işlemi sırasında bazı tuşlar kolayca yerinden çıkabilir veya hasar görebilir.
Bazı dizüstü bilgisayarlar klavyeleri özel kaplamalara veya özel temizleme yöntemleri gerektiren malzemelere sahip olabilir. Bu nedenle dizüstü bilgisayar modelinize özel temizleme talimatları için laptopunuzu aldığınız markanın web sitesine bakmak her zaman iyi bir fikirdir.
2. Laptop Fan Temizleme
Laptop fanı temizleme işlemi için uygulayabileceğiniz bazı adımlar aşağıdakileri içerir:
- Dizüstü bilgisayarınızı kapatın ve herhangi bir güç kaynağından çıkarın.
- Pili çıkarın. Pili güvenli bir şekilde nasıl çıkaracağınıza ilişkin talimatlar için dizüstü bilgisayarınızın kullanım kılavuzuna bakın.
- Fanı ortaya çıkarmak için dizüstü bilgisayarın alt panelini veya erişim panelini çıkarmak için bir tornavida kullanın. (Yine, talimatlar için kılavuza bakın)
- Fan kanatlarındaki ve çevredeki toz veya birikintileri temizlemek için basınçlı hava spreyi veya küçük bir fırça kullanın.
- Dizüstü bilgisayarın içine nem girmemesine dikkat ederek fan kanatlarını hafifçe silmek için nemli bir bez kullanın.
- Fanı temizlemeyi bitirdikten sonra, alt paneli veya erişim panelini ve pili tekrar takarak dizüstü bilgisayarı yeniden birleştirin.
- Her şeyin düzgün çalıştığından emin olmak için dizüstü bilgisayarınızı prize takın ve başlatın.
- Laptopun içini açmadan fan temizleme yapmak için havalandırma deliklerinden toz ve birikintileri temizlemek için bir kutu basınçlı hava spreyi kullanın. Bu, hava akışını iyileştirmeye ve aşırı ısınmayı önlemeye yardımcı olacaktır.
Bazı dizüstü bilgisayarların birden fazla fanı olduğunu unutmamanız önemlidir, çünkü birden fazla fanın olduğu bilgisayarlarda her fan için işlemi tekrarlamanız gerekir. Ayrıca fanı temizlerken aşındırıcı malzemelerden veya sert kimyasallardan kaçınmanız gerekir, çünkü bunlar fana veya çevresindeki bileşenlere zarar verebilir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi düzgün yapılmadığı takdirde hasara neden olabileceğinden, dizüstü bilgisayarın açılmasının ve dahili bileşenlerin temizlenmesinin sadece profesyonel bir teknisyen tarafından yapılması önerilir.
3. Laptop Ekran Temizleme
Laptop ekranı temizleme işlemi için uygulayabileceğiniz bazı adımlar aşağıdakileri içerir:
- Dizüstü bilgisayarınızı kapatın ve herhangi bir güç kaynağından çıkarın.
- Ekranı nazikçe silmek için mikrofiber bez veya yumuşak ve tüy bırakmayan bir bez kullanın. Ekranı çizebileceği için kağıt havlu veya sert bezler kullanmaktan kaçının.
- Ekranda inatçı lekeler varsa, ekranı nazikçe silmek için az miktarda su veya %50-50 oranında su ve beyaz sirke karışımı kullanın. Fakat bezi kullanmadan önce iyice sıktığınızdan emin olun.
- Herhangi bir sıvı kullanıyorsanız ekranı tüy bırakmayan bir bezle veya mikrofiber bezle kurulayın.
- Ekran hala kirliyse, dizüstü bilgisayar veya LCD ekranlar için özel olarak tasarlanmış bir ekran temizleme solüsyonu kullanabilirsiniz. Fakat bu solüsyonları kullanmadan önce talimatlarını okuduğunuzdan ve çözümü önce ekranın göze çarpmayan küçük bir alanında test ettiğinizden emin olun.
- Ekrana zarar verebileceğinden dizüstü bilgisayarınızın ekranını temizlerken herhangi bir kimyasal veya aşındırıcı malzeme kullanmaktan kaçının. Ayrıca, yüzeyi çizebileceği için herhangi bir kağıt ürün veya sert bir bez kullanmaktan da kaçının.
Bazı dizüstü bilgisayar ekranları, özel temizleme yöntemleri gerektirebilir. Bu nedenle dizüstü bilgisayar modelinize özel temizleme talimatları için laptopunuzu aldığınız markanın web sitesine bakmak her zaman iyi bir fikirdir.
4. Laptop Hoparlör Temizleme
Dizüstü bilgisayarınızın hoparlörlerini düzenli olarak temizlemek, ses kalitesini iyileştirmeye ve hoparlörlerin ömrünü uzatmaya yardımcı olur. Bu noktada laptop hoparlörlerinizi temizlemek isterseniz uygulayabileceğiniz bazı adımlar aşağıdakileri içerir:
- Dizüstü bilgisayarınızı kapatın ve herhangi bir güç kaynağından çıkarın.
- Küçük bir fırça veya bir kutu basınçlı hava spreyi kullanarak hoparlör ızgaraları ve çevresindeki her türlü tozu veya kiri temizleyin.
- Hoparlör ızgaralarını silmek için nemli bir bez kullanın, ancak bezin ıslak olmadığından emin olun ve sadece nemli olması için iyice sıkın.
- Tamamen kuru kaldığından emin olmak için hoparlör ızgaralarını tekrar silmek için kuru ve tüy bırakmayan bir bez kullanın.
- Hoparlör ızgaralarında inatçı lekeler varsa, ızgaraları nazikçe silmek için az miktarda su veya %50-50 oranında su ve beyaz sirke karışımı kullanın. Fakat bezi kullanmadan önce iyice sıktığınızdan emin olun.
- Tamamen kuru olduklarından emin olmak için hoparlör ızgaralarını tekrar silin. Bunun için kuru ve tüy bırakmayan bir bez kullanın.
- Izgaralara veya çevredeki bileşenlere zarar verebileceğinden, dizüstü bilgisayarınızın hoparlörlerini temizlerken sert kimyasallar veya aşındırıcı malzemeler kullanmaktan kaçının. Ayrıca, bazı parçalar kırılgan olabileceğinden, hoparlörleri temizlerken oldukça dikkatli olun.
Bazı dizüstü bilgisayar hoparlörleri özel kaplamalara veya özel temizleme yöntemleri gerektiren malzemelere sahip olabilir. Bu nedenle dizüstü bilgisayar modelinize özel temizleme talimatları için laptopunuzu aldığınız markanın web sitesine bakmak her zaman iyi bir fikirdir.
5. Laptop Touchpad Temizleme
Laptop touchpad yüzeyini temizlemek için yumuşak ve nemli bir bez kullanarak yüzeyi nazikçe silin. Fakat dokunmatik yüzeye zarar verebileceğinden sert kimyasallar veya aşındırıcı malzemeler kullanmaktan kaçının. Ayrıca, temizlemeden önce dokunmatik yüzeyin kapalı olduğundan ve dizüstü bilgisayarın fişini çektiğinizden emin olun. Touchpad temizlendikten sonra hala düzgün yanıt vermiyorsa, touchpad sürücüsünü güncellemeniz veya herhangi bir yazılım sorunu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekebilir.
6. Laptop Soğutucu Temizleme
Bir laptop soğutucusunu temizlemek için önce dizüstü bilgisayarı fişten çekip kapatın. Ardından, herhangi bir bağlantıya zarar vermemeye dikkat ederek soğutucuyu dizüstü bilgisayardan çıkarın. Yumuşak bir fırça veya bir kutu basınçlı hava spreyi kullanarak soğutucunun kanatçıklarını ve fanlarındaki toz veya birikintileri nazikçe temizleyin. Toz birikmişse, silmek için nemli bir bez kullanabilirsiniz, ancak yeniden birleştirip dizüstü bilgisayara takmadan önce parçaların ıslak olmadığından ve soğutucunun tamamen kuru olduğundan emin olun.
7. Laptop Hard Disk Temizleme
Laptop hard disk temizleme işlemi için uygulayabileceğiniz bazı adımlar aşağıdakileri içerir:
- Önemli dosyalarınızı yedekleyin: Başlamadan önce tüm önemli dosyalarınızın yedeğini aldığınızdan emin olun. Bu, temizleme işlemi sırasında bir şeylerin ters gitmesi durumunda verilerinizi koruyacaktır.
- Disk temizlemeyi çalıştırın: Geçici dosyaları silmek, geri dönüşüm kutusunu temizlemek ve diğer gereksiz dosyaları kaldırmak için dizüstü bilgisayarınızdaki yerleşik disk temizleme yardımcı programını kullanın.
- Programları kaldırın: Dizüstü bilgisayarınızdaki programların listesini gözden geçirin ve artık kullanmadığınız veya ihtiyaç duymadığınız programları kaldırın.
- Disk birleştirmeyi çalıştırın: Sabit sürücünüzün performansını optimize etmek için yerleşik disk birleştirme yardımcı programını kullanın.
- Virüs taraması yapın: Dizüstü bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılım veya virüslere karşı taramak için bir virüsten koruma programı kullanın.
- Yinelenen dosyaları kontrol edin ve kaldırın: Yinelenen dosyalar için sabit sürücünüzü taramak ve bunları kaldırmak için yinelenen bir dosya bulucu yazılımı kullanın.
- Büyük dosyaları kontrol edin ve kaldırın: Artık ihtiyacınız olmayan büyük dosya ve klasörleri belirlemek ve kaldırmak için bir disk alanı analiz aracı kullanın.
- Gizli dosyaları kontrol edin ve kaldırın: Sabit sürücünüzde gereksiz yer kaplayan gizli dosya ve klasörleri kontrol edin ve kaldırın.
Bu adımlardan bazılarının biraz teknik bilgi gerektirdiğini unutmamanız önemlidir. Bu noktada süreçten memnun değilseniz, laptopunuzu aldığınız markanın web sitesine veya bir profesyonele danışmanız önerilir.
Dizüstü Bilgisayarımı Ne Sıklıkla Temizlemeliyim?
Görünümünü korumak ve ömrünü uzatmak için dizüstü bilgisayarınızı düzenli olarak temizlemeniz önerilir. Fakat temizleme sıklığı, dizüstü bilgisayarınızı ne sıklıkla kullandığınıza ve hangi koşullarda kullanıldığına bağlı olacaktır.
Laptopunuzu ne sıklıkta temizlemeniz gerektiğine ilişkin bazı genel öneriler aşağıdaki şekildedir:
1. Ekran ve Klavye
Laptopunuzun ekranını ve klavyesini haftada en az bir kez, fakat laptopunuzu tozlu veya kirli ortamlarda kullanıyorsanız daha sık temizlemeniz gerekir.
2. Fanlar ve Havalandırmalar
Laptopunuzun fanlarını ve havalandırmalarını ayda en az bir kez kontrol etmeli ve gerekirse temizlemelisiniz. Toz ve birikintiler bu alanlarda birikebilir ve aşırı ısınmaya neden olabilir. Bu nedenle bu alanları temiz tutmak önemlidir.
3. Hard Disk
Laptopunuzun hard diskini temizleme ve disk birleştirmeye yardımcı programları ayda en az bir kez, fakat dizüstü bilgisayarınızı çok sık kullanıyorsanız daha fazla çalıştırmanız gerekir.
4. İç Temizlik
Laptopunuzun iç temizliğini yılda en az bir kez, fakat dizüstü bilgisayarınızı tozlu veya kirli ortamlarda kullanıyorsanız daha sık aralıklarla temizlemeniz gerekir.
Bazı laptopların özel temizleme yöntemleri gerektirebilecek özel kaplamaları veya malzemeleri olduğunu unutmamanız önemlidir, bu nedenle dizüstü bilgisayar modelinize özel temizleme talimatları için laptopunuzu aldığınız markanın web sitesine kontrol etmeniz her zaman iyi bir fikirdir.