Kayıtlı bilgiler, ilk bilgisayarın 1945 yılında Charles Babbage tarafından üretildiğini söylemekte. Söz konusu bilgisayarın ortalama bir insandan daha büyük boyutlara sahip olması ise günümüzde ulaşılan teknolojinin ne denli gelişmiş olduğunu göstermekte. Bu süreçte bilgisayarlardaki bazı fonksiyonlar tarihe karışırken bazı özellikler gelişerek günümüze kadar geldi. Bilgisayarın ayrılmaz parçalarından birisi olan klavye ise günümüzde onlarca farklı çeşide sahip. Mekanik, gaming, wireless gibi çeşitleri mevcuttur ve bazıları öne çıkmaktadır. Peki, klavye çeşitleri arasında yaygın olarak kullanılan mekanik klavye nedir?

Mekanik Klavye Nedir? Ne İşe Yarar?

Mekanik klavye, günümüzde kullanılan en eski klavye türlerinden biridir. Geçmişinin 1980’li yıllara kadar dayandığı düşünülen bu modeller, temelde daktilolarla aynı çalışma prensibine sahiptirler. Öyle ki bu modellerde, takımdaki her tuşa ait bağımsız bir mekanik anahtar bulunur. Yani her tuşun kendine ait bir mekanik anahtarı vardır. Her tuşa ait ayrı bir switch yer aldığı için özellikle bilgisayar oyuncuları tarafından sıklıkla tercih edilir.

Mekanik klavye çeşitleri, genellikle ses çıkaran donanımlar olarak tanımlanırlar. Çünkü çoğu model, kullanım sırasında yoğun bir tıklama sesi çıkarır. Son yıllarda geliştirilen ürünlerle bu ses minimuma indirilmiştir. Bu modellerin oyuncular tarafından sıklıkla tercih edilmesinin de önemli sebepleri vardır. 

Gaming klavye mekanik özellikler taşıdığı takdirde daha düşük tepkime süresine sahip olur. Ayrıca normal klavyelerde aynı anda basılabilecek tuş sayısı çoğu zaman 6 ile sınırlı iken mekaniklerde tüm tuşlara aynı anda basılabilir. Bu da farklı tuş kombinasyonları gerektiren oyunlarda avantaj sağlar. Mekanik klavye nedir sorusu ile birlikte bu klavyelerin özellikleri de sıklıkla merak edilmektedir. 

mechanical keyboard

Mekanik Klavye Switchleri Ne Anlama Gelir?

Mekanik klavyelerin birbirleri arasındaki fark, switch türü ve özellikleri ile anlaşılır. Bu tür klavyelerde kullanılan çok sayıda switch vardır ve renklere göre sınıflandırılmaktadır. Fakat temelde 3 ana switch türü vardır. Bu ana türler şöyle sıralanabilir:

  • Switch hareketlerinde tıklama sesi çıkaran Clicky switch
  • Switch hareketlerinde geri bildirim hissettiren Tactile switch
  • Switch hareketlerinde geri bildirim hissettirmeyen Linear switch

Mekanik klavyelerde kullanılmak üzere switch üreten birkaç farklı firma bulunmaktadır. Bu firmalar switchleri genellikle kırmızı, siyah, mavi, yeşil, kahverengi ve beyaz (ya da renksiz) olarak sınıflandırır. Her firmanın sunduğu değerler farklı olmakla birlikte bu switchlerin sınıflandırılmasında hissiyat, klik sesi, atlama noktası ve tuş vuruşu ömrü gibi detaylar dikkate alınır.

Mekanik Klavye ve Normal Klavyeler Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

Normal klavyeler ile mekanik klavyeler arasında çok belirgin farklar vardır. En önemli fark mekaniklerde her bir tuşun kendine ait anahtarının olmasıdır. Normal klavyelerde ise plastik ve zarlı bir yapı bulunur. 

Dayanıklılık ve Kullanım Ömrü

Normal klavyelerin her bir tuşu, ortalama 5 milyon vuruşa kadar dayanıklılık gösterir. Melkaniklerde bu sayı 60 – 80 milyon seviyelerine kadar çıkabilmektedir. Bu durum, mekanik klavyeleri çok daha uzun ömürlü ve dayanıklı bir konuma getirmektedir. En önemli tercih sebebi budur.

Fiyat

Kullanım ömrü ve dayanıklılık detaylarında oluşan farkın en önemli sebebi üretim maliyetidir. Normal klavyeler daha düşük maliyetle üretilebilirken mekaniklerin üretim maliyeti yüksektir. Bu durum da doğal olarak satış fiyatlarına yansımaktadır. Mekanik klavyeler genellikle pahalı ürünler olarak bilinirler. Normal klavyeler ile aralarında önemli bir fiyat farkı vardır fakat kullanım ömrü göz önünde bulundurulduğunda, uzun vadede daha ekonomik bir seçenek olabilmektedir.

Ağırlık

İki klavye türü arasında belirgin bir ağırlık farkı vardır. Mekanik modellerin her bir tuşunda bulunan ayrı switchler, önemli bir ağırlık yaratırlar. Ayrıca tuşlar daha büyük olduğu için de ağır olurlar. Normal klavyeler çok hafif olup kolaylıkla taşınabilirler. Fakat ağır olmasının, özellikle oyun oynama sürecinde klavyenin kaymasını önleme gibi bir artısı da mevcuttur.

Görünüş

Bir klavyenin mekanik mi yoksa normal mi olduğu ilk bakışta anlaşılabilir. Çünkü bu iki tür birbirinden farklı görünür. Ayrıca mekaniklerde çok daha fazla model çeşitliliği vardır. Özellikle ışıklı mekanik klavyeler yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Oyuncuların sıklıkla tercih ettiği bu modeller, son derece farklı bir görünümde oldukları için mekanik oldukları kolayca anlaşılabilir.

Geri Bildirim Süresi

Farkı kullanım sırasında hissedilen geri bildirim süresi de her iki klavye için farklıdır. Mekanik modellerde bu geri bildirimler çok daha hızlı bir şekilde alınır. Hatta bazı modeller çok hassastır ve tuşlara tam basmaya gerek kalmadan işlevini yerine getirir. Bu özellik kimi zaman faydalı olsa da yazım için dezavantaj sağlar. Bu nedenle yazı yazma işlemleri için mekaniklerden ziyade normal modeller tercih edilir.

Tuş Fonksiyonu Çeşitliliği

Normal klavyeler, temel ve basit işlemleri yapabilmesi hedeflenerek dizayn edilirler. Bu nedenle sadece klasik fonksiyonlara sahip olurlar. Mekanik özelliğe sahip klavyelerde ise çok sayıda fonksiyonel tuş bulunabilir. Bu fonksiyonel tuşlar, özellikle bilgisayar oyunlarında avantaj sağlar ve genel işler için de kısayol olarak kullanılabilir. 

Tuş Sesi

Tuşlardan çıkan ve “klik” sesleri, mekanik klavyelerin en belirgin özelliklerinden biridir. Mekanik modellerde çıkan sesin yüksekliği switch türüne bağlı olarak değişse de normal klavyeler çok daha sessizdir. Bu nedenle ofis ortamında normal klavyeler tercih edilirken mekanikler daha çok spesifik ihtiyaçlarda kullanılır.

mekanik klavye

Mekanik Klavye Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mekanik klavyelerin daha uzun ömürlü ama daha pahalı olduğunu belirtmiştik. Bu nedenle satın alım sırasında son derece titiz davranılmalıdır. Normal bir klavyeden daha fazla para ödeneceği için gerçekten kaliteli bir ürün seçilmelidir ve uzun kullanım ömrüne sahip olmasına dikkat edilmelidir. Bu noktada uygun fiyatlı mekanik klavye seçeneklerinden ziyade en kaliteli olanlara yönelmekte fayda vardır. Elbette mekanik klavye fiyatları için bir araştırma yapmak da gereklidir.

Satın alınacak klavyenin kullanım amacına göre seçilmesi daha fazla verim alabilmek için önemlidir. Bu tür klavyeler çoğunlukla oyun için tercih edilse de temel işler için de tercih edilebilir, çünkü son derece dayanıklıdır. Yazı yazma gibi amaçlarla satın alınacaksa, F ve Q klavye olma özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Kullanılacak yazı diline göre seçim yapılmalıdır. Oyunlar için ise Q klavyeler daha kullanışlıdır.

Dikkat edilecek bir diğer detay da klavyenin kullanışlılığıdır. Örneğin kablosuz mekanik klavyeler oldukça kullanışlıdır. Bir kablo ile bilgisayara bağlı olmadığı için hareket özgürlüğü sunar. Bazı modellerde ise multimedya yönetimi için kısayol tuşları bulunabilir. Bunların yanında şık tasarımlı olması da görüntü açısından önemlidir. Son olarak el ve bilek sağlığı için ergonomik özelliklere göz atmakta da fayda vardır.

Sizler İçin Uygun Fiyatlı Mekanik Klavye Önerisi – 2021

Teknolojinin her geçen gün gelişmesi ve teknolojik ürünlerin çeşitlenmesinden dolayı geçen yıl yapılan bir mekanik klavye önerisi 2021 yılı için geçerli olmayabilir. Bu noktada teknolojiyi iyi takip etmek gerekir. Aşağıda yer alan marka ve modeller, en ucuz mekanik klavyelerden ziyade en kaliteli ve en kullanışlı ürünleri kapsamaktadır. Satın alım sırasında ucuzluktan ziyade bu detaylara dikkat etmek gerekir. Bu noktada en kaliteli mekanik klavyeler, en avantajlı fiyatlarla Avansas’tan alınabilir. 

Trust 22895 Tural Combo 

Yanında faresi ile birlikte satılan bu mekanik klavye, oyuncular için mükemmel bir tercihtir. Üç renkli LED aydınlatmaya sahip olan ürün, 12 adet medya erişim tuşu ile donatılmıştır. Eş zamanlı tuş basımı konusunda geliştirilmiş olup tak çalıştır özelliktedir.

Logitech MK330 Wireless Combo 

Logitech mekanik klavye modelleri arasında bulunan ve sıklıkla tercih edilen bu ürün, kablosuz bağlantı özelliği ile öne çıkar. Mouse ile birlikte set olarak da satılabilen Logitech klavye, 10 metrelik menzili ve 10 adet programlanabilir tuşu ile oldukça kullanışlıdır.

Microsoft M7J-00011 Wireless Desktop 2000

Microsoft kalitesi ile üretilen bu model, minimum düzeyde ses çıkarması ile tercih edilebilir. Oldukça sağlam ve dayanıklı yapıya sahip olmakla birlikte kablosuz bir modeldir. Şifreleme teknolojisine sahip olması ile ön plana çıkan model, oyundan ziyade iş yerleri ve günlük kullanımlar için idealdir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster