Nane limon çayı, taze aroması ve yatıştırıcı tadıyla dünya çapında popüler bir bitki çayıdır. Nane çayının faydaları geniş çapta birçok kişi tarafından tanınır, ancak bunların tümü bilimsel çalışmalarla desteklenmez.

İlgili İçerik: Kekik Çayının Faydaları Nelerdir? Birbirinden Lezzetli Kekik Çayı Tarifleri

Nane Limon Faydaları

Nane limon çayının etkinliğine dair kesin kanıtlar olmasa da, özellikle nane ile ilgili yapılan birçok araştırma vardır. Bu çalışmalar, özellikle nane limon çayının bilinen birçok faydasını destekler. 

Peki bilimsel olarak desteklenen bu faydalar nelerdir?

1. Mide Ağrılarını Dindirir

Yapılan çalışmalara göre, nane; hazımsızlık, gaz ve şişkinliğe yardımcı olabilir. Nanedeki mentol mide kaslarını gevşetir ve sindirimi hızlandırır. Ayrıca yaygın mide ağrılarına neden olan mide iltihabını da hafifletir.

2. Nezle ve Grip Semptomlarını Azaltır

Nane limondaki mentol, inatçı öksürüğü yatıştırmaya yardımcı olur ve çayın buharı, mentolün solunum yollarını açma yeteneği nedeniyle sinüsleri açabilir.

Ayrıca hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan B vitamini ve potasyum gibi önemli besinler içerir. Nane limondaki antioksidanlar, beyaz kan hücrelerinin daha hızlı hareket etmesine yardımcı olarak daha hızlı iyileşme sağlar.

3. Nefesinizi Tazeler

Diş macunları ve gargaraların tümü, nefesinizi iyileştirmeye yardımcı olmak için nane kullanır. Nanedeki antibakteriyel özellikler, nefesinizi iyileştirmek için ağzınızdaki mikropları öldürür.

4. Enerji Artışı Sağlar

Spesifik olarak nane limon çayının etkileri üzerine çalışmalar bulunmamakla birlikte, nanenin genç yetişkinlerde enerji düzeylerini ve yorgunluğu iyileştirdiği gözlemlenmektedir.

Ayrıca nane yağı kullanılarak yapılan aromaterapi çalışmaları sayesinde gündüz uykululuğunun da azaldığını tespit edilmiştir.

5. Konsantrasyonu geliştirir

Yapılan bir çalışmaya göre, nane, farkındalığı ve hafıza fonksiyonlarını artırmaktadır. Nanedeki mentol, artan konsantrasyon ve zihinsel farkındalık sağlayan hipokampusu uyarır.

6. Bakteriyel Enfeksiyonlarla Savaşır

Yapılan bir çalışmaya göre, nane yağının E. Coli ve Salmonella gibi bakterileri öldürdüğü ve ağızda bakteri oluşumunu azalttığı da tespit edilmiştir.

Nane limon çayının etkinliğine dair kesin kanıtlar olmasa da, nanedeki yağlar yine de bakterilere karşı savaşmaya yardımcı olabilir.

7. Bulantıyı Önler

Nane limon çayı, kusmayı önlemeye yardımcı olabilecek antispazmodik özelliklere sahiptir. 

8. Cildi ve Saçı Sağlıklı Tutar

Nane limon çayı ile saçlarınızı yıkayarak kepek ve saç derisi kaşıntısından kurtulabilirsiniz. Nane ayrıca anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle kızarıklık ve sivilceye de yardımcı olabilir.

İlgili İçerik: Ihlamur Çayının 8 Şaşırtıcı Faydası

Nane Limon Zararları

Nanenin faydaları ve yan etkileri üzerine yapılan araştırmaların çoğu nane yağı ile yapıldığından, nane limon çayı içerken bu yan etkileri yaşamayabilirsiniz. Ancak bazı kişiler nane tüketirken mide bulantısı yaşayabilir ve nane yağı kullanırsanız, cildinizin yağ ile temas ettiği yerde bir kızarıklık (kontakt dermatit) yaşama ihtimaliniz vardır.

İlgili İçerik: Papatya Çayının Faydaları Nelerdir? Birbirinden Lezzetli Papatya Çayı Tarifleri

Nane Limon Tarifi

blank

Nane limon, çeşitli şekillerde tadını çıkarabileceğiniz canlandırıcı ve lezzetli bir kombinasyondur.

Peki en basit haliyle nane limon nasıl yapılır?

İlgili İçerik: En İyi 13 Çay Makinesi Önerisi

İçindekiler

  • 1/4 su bardağı taze nane yaprağı
  • 1/4 su bardağı bal
  • 1/4 su bardağı taze limon suyu
  • 1 su bardağı su veya buz küpleri (isteğe göre)

Nane limon yapımı

  • Bir çaydanlıkta suyu kaynatın.
  • Su kaynadıktan sonra bir avuç taze nane yaprağı (yaklaşık 10-15 yaprak) ve yarım limonun suyunu ekleyin.
  • Çayın 3-5 dakika demlenmesine izin verin.
  • Çayı süzün ve tat vermek için dilerseniz bal ekleyin.

Kuru nane limon nasıl yapılır?

Kuru nane limon, taze otlar kullanmak zorunda kalmadan nane ve limonun faydalarından yararlanmanın alternatif bir yoludur.

Peki kuru nane limon nasıl yapılır?

İçindekiler

  • 1/4 su bardağı kuru nane yaprağı
  • 1/4 su bardağı bal
  • 1/4 su bardağı limon suyu
  • 1 su bardağı kaynar su

Talimatlar

  • Çaydanlıkta kuru nane yapraklarını, balı ve limon suyunu karıştırın.
  • Kaynayan suyu karışımın üzerine dökün ve iyice karıştırın.
  • Çaydanlığı ve karışımın yaklaşık 10-15 dakika demlenmesine izin verin.
  • Karışımı süzün.
  • Karışımı tadın ve isterseniz daha fazla bal ile tatlılığını artırın.

Bu karışımı buzdolabında bir haftaya kadar saklayabilir, tekrar ısıtabilir veya isteğe göre soğuk olarak servis edebilirsiniz. Fakat kuru nanenin taze naneden daha az aroması olduğunu unutmayın, bu nedenle tarifte kullanılan nane miktarını ayarlamanız gerekebilir.

Ballı nane limon nasıl yapılır?

Ballı naneli limon, bal, nane ve limonun faydalarını birleştiren ferahlatıcı ve lezzetli bir içecektir. 

Peki ballı naneli limon nasıl yapılır?

İçindekiler

  • 1 su bardağı su
  • 1/4 su bardağı taze nane yaprağı
  • 1/4 su bardağı bal
  • 1/4 su bardağı taze limon suyu

Talimatlar

  • Küçük bir çaydanlıkta suyu kaynatın.
  • Su kaynayınca taze nane yapraklarını ekleyin ve ocağın altını kısın. Nane yapraklarını yaklaşık 2-3 dakika demlemeye bırakın.
  • Çaydanlığı ocaktan alın ve nane yapraklarını çaydanlıktan çıkarın.
  • Nane suyuna bal ve limon suyu ekleyin ve karıştırın.
  • Karışımı tadın ve isterseniz daha fazla bal ekleyerek şeker oranını artırın.

Ballı naneli limon tarifi, boğazı yatıştırmaya ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilecek canlandırıcı ve sağlıklı bir içecetir. Ek olarak bal, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilecek bir antimikrobiyal madde görevi görür.

İlgili İçerik: Toz Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

Nane limon frozen tarifi

Canlandırıcıdır, sağlıklı ve yapması oldukça kolay olan nane limon frozen, mükemmel bir yaz tarifidir ve yapılışı oldukça kolaydır.

İçindekiler

  • 1 su bardağı taze nane yaprağı
  • 1 bardak taze limon suyu
  • 1 su bardağı bal 
  • 1 su bardağı su
  • Buz küpleri

Talimatlar

  • Bir karıştırıcıda nane yapraklarını, limon suyunu, balı ve suyu birleştirin. Nane yaprakları tamamen püre olana kadar karıştırın.
  • Karışımı tadın ve isterseniz daha fazla balla tatlılığını artırın.
  • Karışımı bir kaba dökün ve yaklaşık 2 saat veya karışım sulu bir kıvam alana kadar dondurun.
  • Dondurucudan çıkarın ve güzelce karıştırın.
  • Karışımı 2 saat daha veya donana kadar tekrar dondurucuya koyun.
  • Dondurucudan çıkarın.
  • Bardağa koyduktan sonra isterseniz biraz buz küpü ekleyebilir ve taze nane yapraklarıyla süsleyebilirsiniz.
  • Daha lezzetli hale getirmek için nane limon frozen’a bazı dondurulmuş meyveler de ekleyebilirsiniz. 

İlgili İçerik: Adaçayı Nasıl Demlenir? Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Nane Limon Kaç Dakika Kaynatılır?

Nane limon çayının tam olarak kaynatılma süresi, kişisel tercihlere göre değişebilir. 3-5 dakika demlenmesine izin verirseniz, bu size nispeten daha demli bir çay verecektir. Daha hafif bir çay tercih ederseniz, demleme süresini 2-3 dakikaya düşürebilir veya daha az nane yaprağı ve limon suyu ekleyebilirsiniz. 

İlgili İçerik: Lavanta Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Nane Limon İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Nane limon öksürüğe iyi gelir mi?

Nane ile limon geleneksel olarak öksürük için doğal ilaçlar olarak kullanılır. Pek çok insan nane ve limonla yapılan çayın öksürük ve boğaz ağrısı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Nane ve limon, öksürük ve boğaz ağrısı semptomlarında bir miktar rahatlama sağlayabilir, ancak şiddetli öksürük gibi durumlarda tıbbi tedavinin yerine geçemez. Öksürüğünüze yüksek ateş veya nefes almada zorluk gibi başka semptomlar eşlik ediyorsa, tıbbi bir yardım almanız gerekir.

2. Nane limon boğaz ağrısına iyi gelir mi?

Nane ve limon, boğaz ağrısı semptomları için bir miktar rahatlama sağlayabilir, ancak şiddetli boğaz ağrısı gibi durumunda tıbbi tedavinin yerine geçemez. Boğaz ağrınıza yüksek ateş veya yutma güçlüğü gibi başka belirtiler eşlik ediyorsa, tıbbi bir yardım almanız gerekir.

3. Nane limon mide bulantısına iyi gelir mi?

Nane ile limon, bulantı semptomları için bir miktar rahatlama sağlayabilir, ancak şiddetli mide bulantısı veya devam eden mide bulantısı durumlarda tıbbi tedavinin yerine geçemez. Mide bulantınıza yüksek ateş, kusma veya dehidrasyon gibi diğer belirtiler eşlik ediyorsa, tıbbi yardım almanız gerekir. Bu noktada bazı ilaçlar, hamilelik ve altta yatan koşulların da mide bulantısına neden olabileceğini akılda tutmanız gerekir. Böyle durumlarda bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.

4. Ballı nane limon neye iyi gelir?

Ballı nane limon, sağlığınız için de oldukça iyi olan serinletici ve lezzetli bir içecektir. Geleneksel tıpta yüzyıllardır tıbbi özellikleri için kullanılan bal, nane ve limonun faydalarını birleştirir. Yatıştırıcı boğaz ağrısı, bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirimi iyileştirme, mide bulantısını giderme, grip ve soğuk algınlığı ile mücadele ve stresi azaltmak gibi birçok faydaya sahiptir. Fakat bu faydaların çoğu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır, ancak geleneksel olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır.

5. Nane limon gribe iyi gelir mi?

Nane limon, grip semptomları için bir miktar rahatlama sağlayabilir, ancak şiddetli grip semptomları varsa, tıbbi bir tedavinin yerine geçmez. Özellikle yüksek ateş, nefes almada zorluk, göğüs ağrısı veya dehidratasyon varsa tıbbi yardım almanız önerilir. Ayrıca grip aşısı olmanın gribi ve ciddi komplikasyonlarını önleyebileceğini akılda tutmanız da önemlidir.

6. Nane limon mideye iyi gelir mi?

Yapılan çalışmalara göre, nane, hazımsızlık, gaz ve şişkinliğe yardımcı olabilir. Nanedeki mentol mide kaslarını gevşetir ve sindirimi hızlandırır. Ayrıca yaygın mide ağrılarına neden olan mide iltihabını da hafifletir.

7. Nane limon kekik çayı faydaları nelerdir?

Nane, limon ve kekik, tıbbi özellikleri için geleneksel olarak kullanılan bitkilerdir. Nane limon kekik çayı içmenin bazı potansiyel faydaları aşağıdaki şekildedir:

  • Yatıştırıcı boğaz ağrısı
  • Sindirimi iyileştirme
  • Bağışıklık sistemini güçlendirme
  • Anksiyete ve stresi azaltma
  • Anksiyete ve stresi azaltma
  • Balgam söktürücü olarak hareket etme

Yukarıda listelediğimiz faydaların çoğu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır, ancak geleneksel olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır.

8. Nane limon zayıflatır mı?

Nane ve limonun ayrı ayrı veya birlikte tüketilmesinin kilo vermeye yardımcı olabileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır.

Örneğin, nanenin mide üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır. Bu, yeme ile ilgili istekleri frenlemeye ve iştahı bastırmaya yardımcı olabilir. 

Limon ise, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve sindirime yardımcı olabilecek C vitamini ve antioksidanlar açısından zengindir. Özellikle yemeklerden önce limonlu su içmek iştahı azaltmaya ve kilo vermeye yardımcı olabilir.

Ancak sadece nane ve limonun kilo vermenize yardımcı olmayacağını bilmeniz gerekir. Kilo vermek için tüketiklerinizden daha fazla kalori yakarak bir kalori açığı yaratmanız gerekir. Bu nedenle kilo vermek için nane ve limon tüketmenin yanı sıra sağlıklı ve dengeli beslenme ve düzenli egzersiz rutini sürdürmek önemlidir.

Ayrıca herhangi bir diyete veya kilo verme programına başlamadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşmanız gerekir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster