Ofis Çalışanları için Ofiste Sağlıklı Yaşam Tavsiyeleri

Ofis ortamında çalışan kişiler, masa başı işler arasında günün nasıl geçtiğini anlamayabilir. İş yükünün fazla olması sebebi ile öğün tüketiminin azalması ve yanlış oturuş şekilleri başta olmak üzere birçok problem ortaya çıkar. Bu nedenle sağlıklı yaşam ipuçlarını bilmek oldukça önemlidir.

Ofis çalışanlarının çoğu, bilgisayar başında sağlıklı kalabileceği konusunu göz önünde bulundurmaz. Uzun yıllar boyunca aynı ortamda bulunmanın getirdiği rutinleri aşmak, sağlık açısından birçok fayda sağlar. Beslenme şeklinin doğru ve düzenli yapılması, çeşitli hareketlerle vücut sağlığının korunması, ileriki yaşlar için büyük önem taşır. Yaşam tarzınızda yapacağınız küçük ama etkili değişiklikler, size sayısız fayda olarak geri döner. Sağlıklı yaşam önerileri aşağıda yer alan birkaç madde ile incelenebilir;

Güne Güzel Bir Ofis Kahvaltısı ile Başlayın

Sağlıklı yaşam ve beslenme rutininin en önemli adımlarından birisi, iyi bir kahvaltıdır. Pek çok kişi, ofise erken saatlerde giderek evde yapılan kahvaltı rutinini atlar. Bu öğünün atlanması, daha çabuk acıkmanıza sebep olarak kilo artışını destekler. Masa başında hareketsiz kalarak aldığınız tüm kilolar, yağa dönüşerek vücutta kalıcı bir yer edinir. 

Sağlıklı bir ofis kahvaltısı ile güne zinde başlayabilir, fazla kilo alımının önüne geçebilirsiniz. Yeterli ve doğru miktardaki kahvaltı, iş performansını arttırarak daha başarılı bir kişi olmanıza yardımcı olur. 

Kaliteli bir kahvaltı için açma, poğaça ve börek başta olmak üzere kolayca temin edilen karbonhidratlı gıdalardan uzak durmalısınız. Bu tür yiyecekler kan şekerini aniden yükseltip düşürerek daha hızlı acıkmanıza sebep olur. Bunun yerine tam tahıllı ekmek ile yapılmış beyaz peynirli sandviç, çok daha iyi bir alternatif olur. 

Bol Bol Su Tüketin

Günlük sağlıklı yaşam programının destekleyicilerinden bir tanesi de sudur. İnsan vücudunun %60’ını oluşturarak çok büyük bir rol oynar. Ofis ortamında su içmeyi alışkanlık hâline getirmek gerekir. Sürekli olarak göz önünde bulundurduğunuz su bardağı ve şişe ile kendinize hatırlatma yapabilirsiniz. Kişisel tercihlerinize göre bu ürünleri farklı renk ve şekilde temin edebilir; su içme alışkanlığınızı arttırabilirsiniz.

Vücuttaki su seviyesinin azalması baş ağrısı, dikkat eksikliği ve yorgunluk başta olmak üzere birçok problemi beraberinde getirir. Günde 2-2.5 litre su tüketmek vücut sağlığınızı korumakla birlikte işlerinizi daha kolay bitirmenizi mümkün kılar. Gün içerisinde gereğinden fazla çay, kahve ve gazlı içecek tüketimi vücuttaki su dengesini bozabilir. Tüm içeceklerin ve suyun belirli miktarlarda tüketilmesi, vücut sağlığı için faydalıdır.

water

Yanınızda Mutlaka Atıştırmalıklar Olsun

Öğün arasını uzatan ya da yemek yemeye vakit bulamayanlar için atıştırmalık çeşitleri, son derece kurtarıcıdır. Kan şekerinin dengelenmesini sağlayan atıştırmalıklar, vücut fonksiyonlarının aynı düzende çalışmasına yardımcı olur. Gün içerisinde 2-3 saat arayla atıştırmalık tüketmeniz tavsiye edilir. Bu sayede, yoğun çalışma ortamlarında konsantrasyon bozukluğu yaşamadan işlerinize devam edebilirsiniz. 

Kişisel zevkinize en uygun, sağlıklı atıştırmalıklardan birini seçebilir; kolayca tüketebilirsiniz. Çantanızda ya da çekmecenizde muhafaza edebileceğiniz meyve, kepekli bisküvi, kuruyemiş, kutu süt ve yoğurt; sıkça tercih edilen atıştırmalık çeşitleri arasında yer alır.

Ofis Egzersizleri Yapın

Hareketsizlik sebebi ile pek çok ofis çalışanı boyun, sırt ve bel ağrılarından son derece muzdariptir. Özellikle bilgisayar başında çalışan kişilerin oturuş bozuklukları, ileriki yaşlarda birçok problem ile karşılaşmalarına sebep olabilir. Bu tür durumların önüne geçmek için küçük ama etkili egzersizler yapılabilir. 

Sağlıklı yaşam ve egzersiz kavramları, birbiri ile doğru orantılıdır. Sağlıklı bir kişi olabilmek için düzenli egzersiz şarttır. Öğle yemeği arasında kısa bir yürüyüşe çıkmak, yemek yiyeceğiniz alana farklı yollardan gitmek ve asansör yerine merdivenleri kullanmak, iş ortamında egzersiz yapmanıza yardımcı olacak basit hareketlerdir. 

Öğle Yemeğinizi Masa Başında Yemeyin

Uzun ve yoğun iş temposunda kişiler, zaman kazanmak amacı ile masa başında yemek yiyebilir. Bu tür durumlar, kilo artışına sebep olarak yaşam kalitenizi düşürebilir. Bu durumun önüne geçmek için mümkün olduğu kadar farklı alanlarda öğle yemeği yenmelidir. Böylece hem yürüyüş yapabilir hem de yoğun iş ortamından bir süre uzaklaşabilirsiniz. Telefonla sipariş vermek yerine çalışma arkadaşlarınız ile bir kafeye gidebilirsiniz. Ağır ve yağlı öğle yemekleri, kan şekerinizi hızla yükselterek yorgunluk hissi yaratır. Bu tür durumlarda işleri zamanında tamamlamak zorlaşabilir; iş yetiştirme telaşına girebilirsiniz. Yüksek lifli ve proteinli besinler tüketmek, günün geri kalanında aktif olmanızı sağlayarak verimli bir iş sürecini destekler.

Ofiste Omurga Sağlığınız için Neler Yapabilirsiniz?

Boyun fıtığı ve bel tutulması, uzun süreli ofis çalışanlarının en çok şikâyetçi olduğu problemler arasındadır. Rahat olmayan çalışma sandalyelerinde geçirilen saatler, ileriki yaşlarda birçok rahatsızlığa zemin hazırlar. 

Omurga sağlığının korunması için öncelikle oturuş bozukluğunun giderilmesi gerekir. 90 derecelik dik açı ile oturmak, dikkat edilmesi gereken ilk harekettir. Sırtın sandalyeye tamamen yaslanması ve bel boşluğunun dolmasına özen gösterilmelidir. Bilgisayar başında çalışanlar için monitörün göz hizasında olması gerekir. Klavye ve farenin aynı seviyede olması da bir diğer ayrıntıdır. 

Omurga sağlığı için önemli noktalardan biri de çalışma sandalyesidir. Bel, sırt ve boynu rahat ettiren sandalyeler, uzun süreli çalışmayı mümkün kılar. Bu tür sandalyelerin gerekli pozisyonlara uygun şekilde dönebilmesi, ergonomik kullanımı arttırır. 

Masa başı egzersizleri, iş aralarında küçük molalar vererek kolayca yapılabilir. Birçok hareketi, işlerinizi tamamlarken de yapabilirsiniz. Bu hareketlerden bazıları şunlardır;

  • Vücudu sabit tutarak başınızı sağa ve sola nazikçe hareket ettirin. 
  • Omuzları daire çizecek şekilde ileriye ve geriye doğru çevirin.
  • Başınızı olabildiğince arkaya vererek omurganın düzleşmesini sağlayın.
  • Ayağa kalkın, parmak ucunda 5’er saniye durduktan sonra topukların üstüne basın.
  • Ellerinizi belinize koyarak alt gövde sabit kalacak şekilde sağa ve sola döndürün.

Bu hareketler vücudunuzun esnemesine yardımcı olur. Aynı zamanda kan dolaşımını destekleyerek ağrı ve acıların azalmasını sağlar. 

Ofiste Yapılacak Egzersizler Neden Önemlidir?

Masa başı çalışanlar için egzersizler, düzenli olarak yapıldığında vücuda birçok fayda sağlar. Omurga sağlığının korunmasına yardımcı olan egzersizler, daha dik ve özgüvenli bir duruşu mümkün kılar. İleriki yaşlarda sıkça karşılaşılan sinir sıkışması, kireçlenme, kas, eklem ağrıları, boyun ve bel fıtığı başta olmak üzere birçok rahatsızlığın önüne geçer. 

Ofis egzersizleri, fiziksel etkilerinin yanı sıra mental olarak da birçok fayda sağlar. Yoğun iş yükünün bunaltıcı olduğu anlarda küçük molalar verebilir, çeşitli egzersizlerle rahatlayabilirsiniz. Bu sayede daha çok motive olabilir; dağılan konsantrasyonu geri kazanabilirsiniz. 

Kilo kontrolüne de yardımcı olan ofis egzersizleri, hareketsizliğin oluşturduğu yağ birikimlerini yok ederek kilo verimini hızlandırır. Merdiven kullanımı ve molalarda yapılan küçük egzersizler, her daim sağlıklı olmanıza yardımcı olur.

Ofiste yaptığınız egzersizler, uyku kalitesi ile ilgili yaşanan problemleri de en aza indirir. İyi uyuyan ve yeterince dinlenen vücut, ofis ortamında çok daha verimlidir. Böylece pozisyonunuzda çok daha başarılı olabilir; kişisel hayatınızda da aktif olabilirsiniz.

Ofis malzemeleri alanında binlerce ürüne sahip olan Avansas, çalışma ortamınızın konforu için en uygun ürünleri sunar. Omurga sağlığını destekleyen sandalyelerden mobilyalara kadar ihtiyaç duyduğunuz tüm ürünlerde yanınızdadır. Maliyetleri düşürmek ve en kaliteli ofis ürünlerine sahip olmak için avansas.com’u gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. 

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster