Çalışanların yoğun mesai dönemlerinde ara ara stresle başa çıkamadığı dönemler olur. Tam da bu dönemlerde çalışanlar için en çok tavsiye edilen içeceklerden biri olan papatya çayı, sakinleştirici ve hafif yatıştırıcı etkisi ile işle ilgili stres ve kaygılarınızı azaltmanıza yardım eder.

Önemli bir toplantı veya görüşmeden hemen önce gergin bir an yaşarsanız, papatya çayı stres kırıcı bir görev görür ve sakinleşmenize yardımcı olur. Alternative Therapies in Health and Medicine‘da yayınlanan bir araştırmaya göre, papatya, beyin reseptörlerine bağlanarak olumsuz duyguları azaltma yeteneğine sahip bileşikler içerir.

Ayrıca yöneticinizden izin istemek gibi küçük şeylerle ilgili bile gergin olma eğilimindeyseniz, papatya çayını düzenli olarak içerek bu durumu hafifletebilirsiniz. Bu düzenli alışkanlık, sinir sisteminizdeki dengesizliği düzelterek cesur olma ve rasyonel kararlar verme yeteneğinizi etkileyebilecek verimsiz duyguları engelleyecektir.

Sadece bu kadar değil, kurutulmuş papatya çiçeklerinden yapılan bu hafif bitki çayının çok daha fazla faydası vardır.

Papatya Çayının Faydaları Nelerdir?

Lezzetli bir çay bileşeni olmasının yanı sıra papatyanın sağlığa da birçok faydası vardır. Bu faydalar aşağıdakileri içerir:

1. Anti-inflamatuar özellikler içerir

Anti-inflamatuar özellikler içeren papatya çayının inflamasyon semptomlarını azalttığı saptanmıştır. Artrit gibi kronik inflamatuar bir durumdan muzdaripseniz, papatya ağrıyı hafifletmeye ve sizi daha rahat ettirmeye yardımcı olabilir.

2. Soğuk algınlığı semptomlarını yatıştırır

Bir fincan papatya çayı, soğuk algınlığı için harika bir bitkisel çözümdür. Araştırmalar, kendinizi kötü hissettiğinizde papatyanın soğuk algınlığı semptomlarını azaltmada faydalı olabileceğini göstermiştir.

3. Kalbiniz için iyidir

Papatya, kalbe iyi gelen faydalı özellikler içerir. Papatyanın kalp sağlığına ne kadar iyi geldiği ile ilgili çalışmalar halen devam etse de, araştırmalar papatya çayı tüketmenin koroner kalp hastalığı gibi hastalıklardan muzdarip olanlar için yararlı olabileceğini göstermektedir.

4. Sindirime yardımcı olur

Yemekten sonra bir fincan papatya çayı, sindirime yardımcı olur ve mide rahatsızlıklarını yatıştırır. Papatyanın asit reflü semptomlarını azalttığı, şişkinlik ve gazı önlediği ve genel gastrointestinal sağlığa katkıda bulunduğu saptanmıştır.

5. Rahat bir uykuya yardımcı olur

Geceleri uykuya dalmakta sorun yaşıyorsanız, papatya çayı insanların yüzyıllardır uyumaya ve rahatlamaya teşvik eder. Papatya çayı, uykuyu teşvik etmek için hafif bir yatıştırıcı etkiye sahiptir. Uykuya daldıktan sonra papatya, dinlenmiş ve yenilenmiş olarak uyanmanız için uyku kalitesini artırmanıza yardımcı olabilir. Papatyanın ayrıca depresyon ve diğer zihinsel sağlık sorunları ile ilişkili uyku kalitesi sorunlarına da yardımcı olduğu saplanmıştır.

6. Kaygıyı azaltır

Yapılan araştırmalara göre, fincan papatya çayı stresi azaltmaya ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Papatya rahatlatıcı özellikleriyle bilinir ve günün her saatinde rahatlatıcı etkisini hissetmenize yardımcı olur. Papatya aynı zamanda çok hafif bir sakinleştirici olduğundan hem fiziksel hem de zihinsel olarak sakinleşmenize de olanak tanır.

7. Boğaz ağrılarını yatıştırır

Araştırmalar, papatya çayının boğaz ağrısını yatıştırmaya ve ses kısıklığını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Özellikle bir fincan papatya çayına bir parça bal eklemek çayınızın aynı zamanda yatıştırıcı ve antimikrobiyal özellikler de içermesine yardımcı olacaktır.

8. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Papatya içmek de bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Papatyanın faydaları ile ilgili araştırmalar hala devam etse de, yapılan son araştırmalar, papatyanın hastalıkları önlemeye ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yönelik antibakteriyel özellikler içerebileceğini gösteriyor.

Papatya Çayı Nasıl Yapılır?

blank

Papatya çayını demlerken her bir bardak su için 1 ila 4 yemek kaşığı taze veya kuru papatya kullanın. Çok yoğun bir tat istemiyorsanız 1, daha yoğun tatları seviyorsanız 4 kaşık papatya çayı kullanabilirsiniz. 

Papatya çayını demlemek için su kaynamaya yakın olmalıdır. Papatyaları zevkinize bağlı olarak 3 ila 5 dakika demlemeniz ve ince gözenekli bir süzgeç kullanarak fincana ya da çay bardağına koymanız gerekir.

Biraz bal veya benzer bir tatlandırıcı ve bir miktar limon suyu eklemek, papatya çayınıza farklı bir aroma katarak daha güzel bir içim zevki yakalamanızı sağlayabilir.

Poşet papatya çayı nasıl yapılır?

Papatya çayı poşetleri, kurutulmuş papatya çiçekleri kullanılarak yapılır. Bu sayede özellikle ofis ortamlarında papatya çayı poşetlerini kullanarak kolayca çayınızı hazırlayabilirsiniz. 

Peki bardak poşet papatya çayı nasıl hazırlanır?

Bir fincan sıcak suya, 1 poşet bardak papatya çayını 4-5 defa daldırarak çayınızı sadece 1 dakika içinde hazırlayabilirsiniz. 

Birbirinden Farklı ve Lezzetli Papatya Çayı Tarifleri

Güçlü aromalı çayları seviyorsanız, papatya çayının içimi size oldukça yumuşak gelebilir. Daha lezzetli ve yoğun olması için papatya çayına yeni tatlar eklemek isterseniz, aşağıdaki papatya çayı tariflerinden yararlanabilirsiniz:

Lavanta Aromalı Papatya Çayı Tarifi

  • 1 tatlı kaşığı kuru papatya veya 1 tatlı kaşığı taze papatya, ½ çay kaşığı kuru lavanta veya 1 1/2 çay kaşığı taze lavanta, ½ çay kaşığı kuru nane veya 1 1/2 çay kaşığı iri kıyılmış taze naneyi 1 su bardağı kaynar suya atın. 
  • 15 dakika demlenmeye bırakın, sonra süzün.

Zencefilli Tarçınlı Papatya Çayı Tarifi

  • Orta ateşte 2 bardak suyu ısıtın ve 2 tatlı kaşığı kuru papatya çayı ekleyin. 
  • Su kaynadıktan sonra üzerine 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı, 1 1/2 çay kaşığı bal ekleyin ve 2-3 dakika pişirin. 
  • Ardından, 1/2 inç zencefili bir tavaya rendeleyin ve iyice karıştırın. 
  • Çay kaynama noktasına gelince ocaktan alın. 
  • Son olarak çayı bir karıştırma kavanozuna aktarın ve zencefili ekleyerek iyice karıştırın. 

Akçaağaç Şuruplu Tarçınlı Papatya Çayı Latte

  • 3/4 su bardağı filtrelenmiş suyu küçük bir tencereye koyun, tencereyi bir kapakla kapatın ve yüksek ateşte kaynatın.
  • Ocağı kapatın ve 2-3 adet papatya çayı poşeti (çayınızı ne kadar sert sevdiğinize bağlı olarak) ekleyin. 
  • Tencerenin kapağını kapatın ve çayın 5-7 dakika demlenmesine izin verin. 
  • Çay poşetlerini çıkarın ve 3/4 su bardağı kaju sütünü, 1 yemek kaşığı akçaağaç şurubunu, 1/4 çay kaşığı öğütülmüş tarçını ve minik bir tutam deniz tuzunu ekleyin. 
  • Tekrar ocağa koyun ve karışım sıcak olana, ancak kaynamayana kadar sürekli karıştırın. Ocağı kapatın ve servis yapın.

Buzlu Papatya Çayı Tarifi

  • Buzlu papatya çayı yapmak için papatya çayınızı önce oda sıcaklığında, ardından buzdolabında soğutun. 
  • Çay soğuduktan sonra buz küpleri ekleyin ve servis yapın.
  • Arzuya göre limon ve nane de ekleyebilirsiniz.

Papatya Çayı İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Papatya çayı neye iyi gelir?

Papatya çayının kaygıyı azalttığı ve insanların uykuya dalmasına yardımcı olduğu bilinir. Ayrıca mide rahatsızlığını ve diğer sindirim sorunlarını yatıştırmak için de kullanılır.

2. Papatya çayının zararları nelerdir?

Sağlıksal açıdan birçok faydası olan papatya çayının yan etkileri de vardır. Bu yüzden aşağıdaki gibi bir durum içindeyseniz, papatya çayı içmekten uzak durmanız gerekir:

  • Ağır alerjisi olanlar, alerjik reaksiyonlara neden olabileceğinden papatya çayı içmekten kaçınmalıdır. Özellikle saman nezlesi ve çiçeğe alerjisi olanlar bu bitkisel içecekten uzak durmalıdır.
  • Papatya içerdiği bazı özelliklerden dolayı diğer ilaçlarla olumsuz etkileşime girebilir. Bu yüzden sadece papatya çayı değil, herhangi bir bitki çayı içmeden önce de doktorunuza danışmanız gerekir.
  • Genellikle hamileyken veya emzirirken papatya çayı içmekten kaçınılması önerilir. Yapılan bazı çalışmalar, papatya çayının kasılmalara neden olduğu göstermiştir.
  • Papatya, kumarin adı verilen ve ameliyat olma planı olanları etkileyebilecek düşük miktarda kan sulandırıcı içerir. Papatya çayı yalnızca yüksek dozlarda tüketildiğinde zararlı olsa da, ameliyattan önce yine de papatya çayını tamamen içmekten kaçınmanız önerilir.

3. Papatya çayı zayıflatır mı?

Papatya sadece kilo vermeyi teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda şişkinliği de büyük ölçüde azaltır. Kalsiyum, potasyum ve flavonoidlerle yüklü olan papatyanın vücudu toksinlerden arındırma yeteneği, toksinlerden ve fazla sudan kurtulmaya yardımcı olur.

4. Papatya çayı günde kaç bardak içilmelidir?

Her gün 1-2 bardak papatya çayı içmek tamamen güvenlidir. Araştırmalar günde 5 fincana kadar papatya çayı içmenin uygun olduğunu göstermiştir.

5. Papatya çayı uyku getirir mi?

İçinde kafein bulunmayan papatya çayı, sakinleştirici ve yatıştırıcı etkileri ile bilinir. Özellikle uykusuzluk ve baş ağrısı için mükemmel bir tedavidir.

6. Papatya çayı ne zaman içilir?

Papatya çayı günün her saatinde tüketilebilir. Papatya çayından maksimum fayda elde etmek ve uykunuza yardımcı olmasını sağlamak için gece yatmadan önce tüketmek en iyisidir. Ayrıca şeker hastasıysanız, yemeklerden sonra bir fincan papatya çayı içmeyi deneyebilirsiniz.

7. Papatya çayı sakinleştirir mi?

2016’da yapılan bir araştırma, uzun süreli papatya özü kullanımının, yaygın anksiyete bozukluğunun (GAD) orta ila şiddetli semptomlarını önemli ölçüde azalttığını buldu.

8. Papatya çayında kafein var mı?

Hayır, papatya çayı kafein içermez.

9. Papatya çayı gerçek bir çay mı?

Papatya dahil tüm bitki çayları gerçek çay değildir. Gerçek çay sadece Camellia sinensis bitkisinden gelir ve papatya çayı, papatya bitkisinden geldiği için gerçek çay değildir.

10. Papatya çayının tadı nasıldır?

Papatya çayı güçlü bir aromaya sahiptir ve çok uzun süre demlenirse, hayranı olmayacağınız bir tada dönüşebilir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster