Gerilla Pazarlama Nedir?

Gerilla Pazarlama alışılmış olanına dışına çıkarak, beklenmeyen yerlerde, beklenmeyen zamanlarda ve beklenmeyen hareketlerle yürütülen pazarlama kampanyalarına denir. Gerilla pazarlama geleneksel pazarlama çeşitlerinden farklıdır. Bu pazarlama yönteminde müşterilerin alım boyutlarını arttırmaya yönelik reklamlar yapılmaktadır. Standartların her zaman dışında bazen de şok etkisi yaratan gerilla pazarlama sıra dışı ve ilgi çekici yöntemler kullanmaktadır.

Gerilla pazarlama nedir sorusunun cevabı, markaya dikkat çekmek ve bilinirliğini arttırmak için yapılan reklam çalışmalarıdır. Gerilla pazarlamayı 1984’te fikir babası Jay Conrad Levinson ortaya çıkarmıştır. Daha farklı çalışma prensibi olmasından dolayı eğer doğru şekilde bu pazarlama yöntemi uygulanırsa marka için ses getirme özelliği sağlamaktadır. Gerilla pazarlamanın amacı düşük bir bütçe ile tüketicilerin karşısına çıkarak onları şaşırtmaktır. Bu pazarlamada yapılan viral çalışmalar tüketicilerin arasında çok konuşulmaktadır. Bu sayede marka hakkındaki paylaşımlar da artmaktadır. Çalışmaların yapıldığı ortama göre değişiklik gösterse de gerilla pazarlama da büyük kitlelere ulaşmak hedeflenmez. Daha az kitleye ulaşılması sağlanır. Olağanın dışında bir reklam hareketi olduğu için akılda kalıcılığı daha fazla olmaktadır. Gerilla pazarlamanın birçok çeşidi vardır. Bunlar;

 

gerilla pazarlama örnekleri

 

Dış Mekân Gerilla Pazarlama Çalışması

Açık hava ve dış mekanlarda gerçekleşen gerilla pazarlama çalışmalarıdır.

 

İç Mekân Gerilla Pazarlama Çalışması

Adından anlaşılacağı üzere kapalı mekanlarda (tren istasyonu, metro istasyonu, hava alanları, otobüs vb.) yapılan çalışmalardır.

 

Etkinliklerde Yapılan Gerilla Pazarlama Çalışması

Düzenlenen etkinliklerde aniden insanların karşısına çıkan ve onları şaşırtan gerilla pazarlama çalışmalarıdır.

Gerilla pazarlamanın avantajları oldukça fazladır. Bu pazarlama yönteminin maliyeti geleneksel ve diğer pazarlama çalışmalarına oranla daha azdır. Doğru fikir uygulandığı zaman yapılan çalışmalarda daha düşük bütçelerle tüketicilerin karşısına çıkabilmektedir. Bu pazarlama reklamlarının düşük bütçesi yüksek yatırım getirisi vardır. Özgün ve yaratıcı fikirlerin oluşması ile beklenmedik anlarda aniden tüketiciyle buluştuğu için gerilla pazarlama yöntemi akılda daha fazla kalıcı olmaktadır. Bu pazarlama çalışmaları, ürünün veya hizmetin marka bilinirliğinin artmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Gerilla pazarlama örnekleri açıklamalı olarak ses getirir ve yaratıcıdır. Sahilde, mağazalarda, banklarda, yollarda herhangi bir yerde ummadığınız anda sizi bulabilir. Örneğin otobüs tutacağı yerine kol saati yapılması, çikolataların açık kaplı şeklinin banklara yapılması, otobüs bekleme yerlerindeki banklara tartı konulup bilboard’una kilonuzun yansıtılması gibi örnekleri meşhurdur. Gerilla pazarlamada markanın bilinir olması gerekmektedir. Yaratıcı ve viral reklamlar olduğu için marka hakkında anlatılanın daha çabuk kavranması açısından bu önemlidir. Kısaca gerilla pazarlama örnekleri şunlardır;

  • Gizli Pazarlama
  • Şablonlu Duvar Yazısı Sanatı
  • Flashmob Etkinliği
  • Çıkartmalar
  • Yaratıcı Viral Videolar
  • Sosyal Medya
  • Yaratıcı İlan Panoları
  • Araba Animasyonları
  • Basamak Taktiği
  • Dövmeli Aynalar

 

Gerilla Pazarlama Devrimi Nedir?

Gerilla pazarlama devrimi hemen hemen 50 yıldır pazarlama dünyasında uygulanan reklam hareketleridir. Muhteşem ve şaşırtıcı bu pazarlama yöntemi düşük bütçe ile göz kamaştırıcı sonuçlar vermektedir. Gerilla pazarlama yöntemleri ile insanların bilinç altlarına inerek nasıl hitap edileceği ve kişilerin nasıl tepkiler verdiği ölçülmektedir. Gerilla pazarlamayı destekleyen aslında pazarlamadaki NLP teknikleridir. Markalar satış kariyerlerinde başarıya ulaşmak için şu 4 adımı uygulayabilirler;

  • Açık ve ölçülebilir hedefler belirlemek,
  • Hedefleriniz doğrultusunda hareket edip etmediğinizi gözlemlemek,
  • Hedefe ulaştırmayan davranışları, hedefe ulaştıracak davranışlarla değiştirmek,
  • Hedefe ulaşmak için harekete geçmek.

 

Gerilla Pazarlama Özellikleri ve Gerilla Pazarlama Teknikleri Nelerdir?

Gerilla pazarlama güçlü rakipleriyle mücadele etmeye çalışan firmaların yaratıcı fikirlerle ve düşük bütçelerle markasının bilinirliğini arttırmaya yönelik yaptıkları çalışmalardır. Gerilla pazarlamanın ulaştığı insan sayısı az fakat akılda kalma oranı çok yüksektir. Gerilla pazarlama özellikleri;

  • Gerilla pazarlama alışılmışın dışında reklamcılık biçimidir.
  • Gerilla pazarlama özgür reklamcılık hareketidir.
  • Diğer pazarlama türleri gibi yüksek bütçelere ihtiyaç duymamaktadır.
  • Gerilla pazarlamanın temelinde yaratıcılık yatmaktadır.
  • Yeni müşterileri çekmeyi, eski müşterilerini geri kazanmayı amaçlar.
  • Viral olarak sosyal medyada ve ağızdan ağıza birden fazla kişinin reklamını paylaşmasını sağlamaktadır.
  • Pazarlama süreci oldukça eğlencelidir.
  • Gerilla pazarlamanın akılda kalıcılığı daha yüksektir.

 

Gerilla pazarlama teknikleri uygulama alanına ve biçimlerine göre farklı türlere ayrılmaktadır. İşletmelere yaratıcı fikirler dahilinde kazanç sağlayan bu teknikler şu şekildedir;

 

Çevre Pazarlama

Çevresel elementlerin doğru bir şekilde kullanılması ile ortaya çıkan yaratıcı çalışmalardır.

 

Sinsi Pazarlama

Genellikle resmi sponsorların rakip firmalarının izleyici veya okuyucuların dikkatini kendine çekme çabasıdır. Etkinliklerde sponsor olmak yerine gittiği etkinliklere değer katmaya çalışan kendini öne atan markanın tanıtımını daha fazla kitlelere ulaştırmaya çalışma çabasıdır.

 

Gizli Pazarlama

İnsanlara, sizin pazarlama yaptığınızı fark ettirmeden önceden planlanmış olan çalışma ile insanlarla ürünleri etkileşime sokmaya çalışan pazarlama tekniğidir.

 

Viral Pazarlama

Ağızdan ağıza pazarlamadan daha farklı bir yöntem izleyen viral pazarlama sosyal ağlar ve kullanıcılar sayesinde mesajın görünürlüğünü arttırmaya yardımcı olan pazarlama tekniğidir. Pazarlama öğesinin bir kullanıcıdan başka kullanıcıya geçmesini sağlayan işlemlerdir.

 

viral pazarlama

 

Sokak Pazarlama

Firmaların ürünlerini sokaklarda pazarlamasıdır. Arabalar veya otobüslerde kullanılan reklam çalışmaları sokak pazarlamasına örnektir. Gerilla pazarlama uygulamaları oluşturulan fikre uygun yerlerde uygulanmaktadır.

 

Dijital Gerilla Pazarlama Nedir? Örnekleri Nelerdir?

Dijital pazarlama ürün ve hizmetleri sosyal medya gibi kitle iletişim araçlarından tanıtmak için yapılan pazarlama yöntemidir. Dijital gerilla pazarlama da uygun bütçelerle sıra dışı fikirlerin birleştiği reklam hareketlerinin hedef kitlelere ulaştırılmasıdır. Dijital gerilla pazarlama da online platformlar kullanılarak yapılan çalışmaların paylaşımları yapılmaktadır. Kişiler ister istemez fikirlerini beğendikleri gerilla pazarlama çalışmalarını kendi hesaplarından paylaşmaktadır. Bu paylaşımlarda çalışmaları yapan markaların herkes tarafından duyulmasını sağlamaktadır.

Viral pazarlamada kulaktan kulağa yayılma önemsenmektedir. Bu anlamda gerilla pazarlamanın ana mekânı genellikle sokaklardır. Reklamdan haberi olmayan herkesin katılımı sağlanmaktadır. Reklamlarda viral etki yakalanırsa internette hızla yayılabilir. Colgate’in ilginç fakat bir o kadar da yaratıcı gerilla pazarlama örneği insanların ilgisini çok çekmiştir. Dondurma çubuğunu diş fırçası şeklinde yapıp, dondurma bittikten sonra “Dişlerini Fırçalamayı Unutma” yazısı oldukça değişik bir fikirdir. Ayrıca New York’un caddelerindeki rögar kapaklarının üstlerine yerleştirilen fincanda kahve fotoğrafı sıcacık kahveyi çağrıştırmaktadır. Sprite içecek markasının sahillere koyduğu duşlar ve duşlara giydirdiği marka logosu insanların serinlerken o içeceği istemesini desteklemektedir. Mars çikolata tırının kasasına çikolatanın kendi şeklini vererek kasa yaptırıp üstüne logosunu tasarlaması insanlarda viral etki yaratmaktadır.

 

En Popüler Gerilla Pazarlama Örnekleri ve Gerilla Pazarlama Uygulamaları Nelerdir?

Sektörde rakiplerinizden daha farklı ve bir adım önde olmanızı sağlayacak gerilla pazarlama yöntemleri kar oranınızı yükseltmektedir. Sıra dışı fikirler bazen hayretler uyandıracak boyutta markanıza hayranlık kazandırabilir. Türkiye’de gerilla pazarlama örnekleri çok sayıda olmasa da denenmiştir. Para görünümlü kartvizit ile insanların ilk anda dikkatini çekerek ürünlerin veya hizmetlerin kalıcılığı sağlanmaya çalışılmıştır. Gerilla pazarı uygulamalarında denenen IKEA’nın otobüs duraklarına kanepe koyarak bilbord’una kendi reklamını yapması yerinde bir tasarım hizmeti olmuştur. Becel margarinin asansör görünümlü kapısı açıldığında içerisinde merdivenin olması da gerilla pazarlama Türkiye örneklerindendir. Asansörün kapısında “Kalbini Sev, Harekete Geç” sloganını unutmamak gerekir. En popüler gerilla pazarlama örnekleri arasında Mc Donalds’ın yay geçidi fikri, Kit Kat’ın banka yaptırdığı çikolata giydirmesi gibi viral reklamların gerilla pazarlamanın araçlarından biri olduğu gözlemlenmektedir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster