Haftanın ilk iş gününde ortaya çıkan yorgunluk, bıkkınlık ve stres gibi negatif duygular bütününe pazartesi sendromu adı veriliyor. Dünyanın hemen her yerinde görülen bu sendromu küçük önerilerle yenebilirsiniz.

Çalışan hemen herkesin bildiği üzere pazartesi sendromu; haftanın başında ortaya çıkan ve o günü zehir eden bir psikolojik durumdur. Hafta sonu tatilinin ardından işe dönmek çok zor gelir ve bu yüzden pazartesileri çekilmez bir hal alır. Ancak bazı küçük ipuçları ile bu sendromu rahatlıkla atlatabilirsiniz. İşte pazartesi günleri kabus olmaktan çıkarıp, normal bir gün gibi yaşamanızı sağlayacak öneriler:

1- Uyku düzeni her zaman önemli

uyku-duzeni

Haftanın başlangıcı da olsa hafta sonu da olsa uyku düzeni her zaman önemli bir konudur. Elbette pazar günü geç saatlere kadar uyuyup, yataktan çıkmak istemiyor olabilirsiniz. Ancak uyku düzeninizi bozmanız halinde vücudunuz yorulur ve daha geç uyanmak ister. Bu yüzden de tatilin hemen ardından gelen pazartesi günleri yorgun hissedersiniz.

2- Hafta sonu tatili için çalışmayın

is-yerinde-tatil-planlari

Uzmanlar hafta sonu tatilini bir ödül olarak gören ve onun için çalışan kişilerin daha fazla stresli olduğunu savunuyor. Kendinizi hafta sonu odaklı bir iş planı içine sokmanız halinde aynı durum sizin de başınıza gelecektir. O yüzden sadece hafta sonu için yaşamayın, hafta içi bazı günler de kendinize küçük fırsatlar yaratın.

3- Kahvaltı ve müzik sizi canlandıracaktır

kahve-ve-muzik

Sabah kahvaltısının önemi hakkında artık bir şey söylenmesine gerek yoktur. Ancak bazı zamanlar acelemiz olduğundan bunu kaçırabilirsiniz ama pazartesi kahvaltısını kaçırmayın. Güzel bir kahvaltı ve keyifli müzikler eşliğinde güne başlamanız enerjinizi yükseltir ve bu sayede kendinizi daha zinde hissedersiniz.

4- Pazartesi gününü Cuma’dan planlayın

haftayi-planla

Cuma günleri, hafta sonu tatili yaklaştığı için belki de en keyifli geçen günlerdir. Kendinizi garip bir şekilde enerjik ve mutlu hissedersiniz. İşte bu enerjiyi ve mutluluğu Pazartesi gününüzü planlayarak değerlendirebilirsiniz. Pazartesi neler yapacağınızı, nasıl başlayacağınızı ve planınızı Cuma gününden hallederseniz, hafta başında daha rahat ve daha az stres ile iş başlarsınız.

5- Kendinize özen gösterin

kendine-ozen-goster

Size en yakışan kıyafetinizi giymek, saçınızı en beğendiğiniz halinde şekillendirmek ve özenli bir şekilde hazırlanmak hem sizin hem de etrafınızdakilerin enerjisini arttıracaktır. O yüzden Pazartesi günleri çekilmez bir tavırla değil de çok önemli bir yere gidiyormuş gibi hazırlanın.

6- İş yerinde ya da işe giderken birini mutlu edin.

birini-mutlu-et

Mesela yolda gördüğünüz bir yoksula yardım edin ya da bir çiçek alıp arkadaşınıza verin. Birinin gülümsediğini görmek sizi de mutlu edecektir. Hatta gülümsemek bulaşıcı olduğu için belki de tüm ofisi mutlu edeceksiniz. Hatta tüm semti, ili, şehri bile mutlu edip, süper kahraman bile olabilirsiniz. Gülümsemeyi hafife almayın. Gülün ve güldürün.

7- Sorunu tanımlayın

sorunu-bul

Her şeyi yapmanıza rağmen hala sorun yaşıyorsanız sorunun ne olduğunu iyi bir şekilde analiz edip, tanımlamanız gerekiyor. İşinizde mutlu olup olmadığınıza, neden bu işte çalıştığınıza ve elinizdeki diğer seçeneklere iyice bir bakmalısınız. Çünkü eğer sürekli aynı durumla karşı karşıya geliyorsanız sorun sizde değil işinizde olabilir. Bu yüzden sorunu tanımlayıp, gerekiyorsa başka iş alanlarına yönelin.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster