Hafta sonları ve tatiller, yorucu koşuşturmaların yerini sosyal aktivitelerin aldığı güzel zamanlardır. Hava güzelse bu sosyal aktivitelerin açık havada yapılması tercih edilir. Açık hava etkinliklerinin en eğlencelilerinden birisi piknik yapmaktır. Sosyalleşmeyi ve keyfi çağrıştıran arkadaş ve aile pikniklerinin yanı sıra baş başa yapılan romantik piknikler de keyiflidir.

Piknik Malzemeleri Nelerdir?

Pikniğe gitmeden önce iyi bir organizasyon ve piknik listesi yapılması şarttır. Piknik organizasyonları zaman ve etkinliğe göre planlanır. Bu organizasyonların en önemli aktörleri de piknik eşyalarıdır. Tüm eşyalar önceden belirlenir ve pikniğe katılan herkesin keyif alacağı şekilde düzenlenir. Eğer gidilecek yerde yemek pişirilecekse buna göre tüm eşyaların daha önceden kontrol edilmesi gerekir. Mangal götürülüyorsa mangalın çalışıp çalışmadığı, kömürün süresinin geçip geçmediği, ateşlendikten sonra pişirme süresince ısıyı sabit tutacak gerekli eşyaların bir arada olup olmadığına bakılır. Tüm eşyalar bir piknik sepetinde götürülebilir, böylelikle derli toplu bir hazırlanma ve toparlanma süreci yaşanmış olur. Piknik seti, yemek için gerekli eşyaların bulunduğu pratik taşıma kabına sahip olan bir settir. Yemek yendikten sonra kirli tabak ve bardakları geri götürmek zahmetli geliyorsa, kullan-at malzemeler satın alınabilir. Bu ürünler karton bardaklar, plastik tabaklar, çatal, kaşık ve bıçaklardan oluşur.

Piknik süresince masaya gelecek davetsiz misafirler için de önlem alınmalıdır. Özellikle sineksavar ilaçlar ya da benzeri donanımlar pikniğe giderken götürülmesi gereken malzemeler arasındadır. Piknik tüpü ile iş yapılacaksa güvenlik tedbirlerini elden bırakmamak gerekir. Olası yangınlara karşı gerekli önlemler hazır bulundurulmalıdır. Yağ yangınlarında su dökmek yangını kuvvetlendireceği için bir yangın söndürücü bulundurulması önem taşır.

Piknik için gerekli malzemeler düşünülürken yemek öncesi malzemelere ağırlık verilir. Yemek yedikten sonra eşyaların toparlanması konusunda genellikle eksiklikler yaşanır. Bu sorun bir liste yapılarak aşılabilir. Listede battal boy çöp poşeti ve streç film öncelikli olmalıdır. Kapaklı plastik kaplar da her zaman işe yarar. Artan yemeklerin toplanması ve geri getirilmesi söz konusuysa, mümkün olan en pratik yöntem tercih edilmelidir. Piknik mekanına göre yerleşim de büyük önem taşır. Yere bir şey serilmesi gerekiyorsa mat türü kalınca bir örtü alınabilir. Piknik masasında yapılan piknikler hazırlık açısından daha pratik olur. Bir masa örtüsü ile piknik sofrası rahatlıkla hazırlanabilir. Kullan-at masa örtüsü tek kullanımlık olduğu için işe yarar. Açık büfe olarak hazırlanan piknik sofrası sürekli hazır bekler ve katılımcılar istedikleri anda yemeğe devam edebilir. Pikniklerde umumi tuvalet kullanılacaksa gerekli hijyenik önlemlerin alınması şarttır. Bunun için klozet kapağı örtüsü ya da benzeri araçlar kullanılabilir.

Piknikte Neler Yapılır?

Piknik yapılacak kişilere bağlı olarak değişen bir etkinlik içeriği tercih edilir. Aile pikniğinde, özellikle aile büyüklerinin de katılacağı çeşitli etkinlikler düzenlenmelidir. Doğayla iç içe yapılan pikniklerde ileri yaştaki bireylerin yere serilen örtünün üzerine oturması zor olabilir. Onlar için katlanabilir kamp sandalyeleri idealdir. Aktivitelerde onların da katılabileceği çeşitli oyunlar oynanabilir. Bu oyunlar çok hareket gerektirmeyen, sessiz sinema gibi oyunlar olabilir.

Daha genç yaştaki katılımcıların bir araya geldiği aktivitelerde etkinlikler çeşitlendirilebilir. Top oynama, ip atlama gibi geleneksel piknik eğlencelerinin yanı sıra masa üzeri oyunları da çok keyif verir. Yapılacak keyifli aktiviteler arasında tavla oynamak, halat çekme yarışı yapmak, çuval yarışları, topla oynanan voleybol, yakartop gibi oyunlar yer alır. Çocukların da katıldığı bir piknik ise daha özel oyunlar geliştirilebilir. Doğal havada bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi teknolojik araçlardan uzak tutacak hareketli oyunlar onları da keyiflendirir. Patates baskısı, ip baskısı, taş ya da yaprak toplama ve boyama, çocuklar için özel olarak hazırlanmış iğnesiz dartlar, yüz boyaları, balonlar gibi oyunlar çocukların eğlenceli bir gün geçirmelerine yardım eder. Onların eğlenmelerini sağlayacak en önemli aktivite spor aktivitesidir. İp atlama gibi sportif etkinlikler onları mutlu ederken enerjik olmalarını sağlar.

Piknikte Ne Yenilir Ne İçilir?

Piknik sonunda, kolaylıkla çöpün toplandığı pratik yemekler daha çok tercih edilse de zeytinyağlıların yeri bir başkadır. Sıcak yemekler, piknik alanına götürene kadar soğuyacağı için orada pişirilebilecek şekilde hazırlanır. Doğa içinde yağlı ve etli, ağır yemek yerine aperatif yemekler tercih edilir. Daha sağlıklı çözümler için salata çeşitleri yapılabilir. Lezzetli olmasının yanı sıra doyurucu olmasıyla bilinen kısır da bu salatalar arasında yer alır. Ayrıca çocukların severek tükettikleri mayalı poğaçalar, börekler de hem enerji verir hem de doyurucudur. Piknik için aperatifler arasındaki ufak sandviçler hem sağlıklı hem doğaldır.

Piknik menüsü içecek tercihleri de yaştan yaşa göre değişir. Çocukların özellikle tercih ettiği sağlıklı limonatalar evde hazırlanarak cam şişelerde götürülebilir. Bunun yanı sıra aile pikniklerinde çay tercih edilir. Çayı evde termosta hazırlayarak götürebilirsiniz. Eğer uzak bir yere pikniğe gidiliyorsa orada çayı demleyecek şekilde hazırlık yapılması gerekir. Meyve, kuruyemiş, kraker ya da kurabiye gibi ufak tefek atıştırmalıklar da günün ilerleyen saatlerinde enerji verir.

Piknik sofrası da gidilen doğal ortama uygun şekilde tasarlanır. Romantik bir piknik sofrası için renk olarak birbirine uyan takımlar, bir vazo içinde çiçek ve minimalist eşyalar hoş olacaktır. Çocuklu büyük aile pikniklerinde, bireylerin masadaki her şeye rahatlıkla uzanabilecekleri şekilde yemekleri bölmeniz gerektiğinden masada fazlalık olan şeyler istenmez. Aile yemeklerinde sofrayı hazırladığınızda herkesin tabağına peçete üzerinde küçük bir çiçek ya da ufak bir hediye koyarak günü daha da neşeli hale getirebilirsiniz.

Pikniğe Giderken Ne Giyilir?

Pikniğin katılımcıları ve organizasyon temasına göre değişen kıyafetler seçilir. Kimi piknik severler daha zorlu hava şartlarında piknik yapmaktan hoşlanırlar. Özellikle kışın, içi sıcak tutacak yiyecek ve içecekler ile doğada geçirilen vakit gibi ekstrem piknik çeşitleri de bulunur. Bu piknik türlerinde genellikle kat kat giyinmek önemlidir. Hareket ettikçe veya yemek yenildikçe kazanılan enerji ile terleme söz konusu olabilir. Böylelikle kat kat giyilen kıyafetlerin tek tek çıkartılması mümkün olur.

Bu tip ekstrem kış piknikleri haricinde genellikle piknik denilince akla, bahar ya da yaz mevsiminde kalabalık olarak yapılan eğlenceler gelir. Kıyafetlerin de ona göre seçilmesi gerekir. Piknik kıyafetleri rahat hareket etmeyi sağlayacak şekilde olmalıdır. Spor tişörtler ve eşofmanlar, gidilen yere göre, toprak bulaştığında leke kalmayacak kıyafetler tercih edilir. Ayakkabı olarak spor ayakkabı ya da sandalet ile gidilmesi hareketi kısıtlamaması açısından önem taşır.

Pikniğe gidilmeden önce hava durumuna bakarak olası sürprizlere karşı daha kalın ve ince kıyafetler götürülmesi iyi bir önlemdir. Güzel bir pikniğin havanın biraz soğuması ile keyifli olmaktan çıkmasını engellemek için rüzgarlık, mont ya da şal türü örtülerin alınması önemlidir. Pikniğe giderken alınacak kıyafetlerin yanı sıra piknik alanlarının da iyi seçilmesi, ağaçlıklı ve açık alan olan ortamların tercihi pikniğin sürdürülebilirliği açısından önemlidir.

Piknik için tüm gereçleri hazırlarken avansas.com’un sitesine göz atabilir, zengin çeşitleriyle tüm ürünleri stoklu çalışma disiplini ve 1 iş gününde teslimat servisi ile satın alabilirsiniz. Kargonun bedava olduğu avansas.com’daki ürünleri kaçırmayın.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster