Doğru Rengi Seçmek Neden Önemlidir?

Renkler ve anlamları hayatımızın içindedir, her yerindedir. Sabah gözümüzü açmamız ile kapatmamız arasında geçen süre zarfında birçok renge maruz kalırız. Sokaktaki ağaçlar, evler hatta insanlar bile bir rengin bütünüdür. Yaşamımızın bu denli içinde olan renkler bizi birçok konuda etkiler. Bu etkilerin en önemli ve baskın olanı ise psikolojik etkidir.

Bir rengin birçok anlamı vardır ve o anlamın altında yatan psikolojik birçok sebep vardır. Bu durumu çoğu zaman fark etmeyiz ama renkler bizi oldukça etkiler. Yaşamımız boyunca gerçekleştirdiğimiz eylemler, bir konuda verdiğimiz kararlar gibi birçok durumda renklerin etkisi altında oluruz. Bunu fark edemememizin nedeni ise bilinçaltımızdır. Bilinçaltımız bizim fark edemediğimiz ve dikkat kesilelemediğimiz birçok unsuru fark eder ve karar vermemiz gereken durumlarda, dikkat ettiği bu unsurlardan yararlanır.

Renklerin anlamları; kültürlerin yaşanmışlıkları, gelenek ve görenekler gibi birçok konu sebebiyle Antik çağlardan beri değişmektedir. Bazı renkler diğerlerine göre daha kolay fark edilir, dikkat çeker ve psikolojimiz üzerindeki etkileri daha baskındır. Kimi renkler fizyolojik olarak veya psikolojik olarak bizi daha çok etkiler. Örneğin, çalışma odamızda kullandığımız renkler bizim üretkenliğinizi artırabilir veya azaltabilir.

İlgili İçerik: Müşteri Psikolojisi Nedir? Neden Önemlidir?

Renklerin Anlamları ve Psikolojik Etkileri

renklerin anlamları

Siyah Rengin Anlamı

Birçok insan günlük yaşamında siyah rengini oldukça kullanır. Mobilya tercihlerinde, kıyafet ve aksesuarlarda siyah rengi yaygın olarak görmek mümkündür.

Renklerin anlamları konusunda siyah rengin genellikle insanları, eşyaları veya bir ortamı asil gösterdiğine inanılır. Fakat, siyah rengin anlamı konusunda birçok tartışma da mevcuttur. İnsanların bir kısmı siyah rengin karanlık güçleri, suçları ve kötülükleri simgelediğini düşünür. Diğer bir kısmı ise tam tersini; sadakati, dayanıklılığı, bilgeliği ve güvenilirliği simgelediğini savunur. Bir kısım, yönetim ve gücü gösterdiğini düşünürken diğer kesim ise acı, keder ve yası yansıttığına inanır.

Siyah rengin kullanımını anlamının ötesinde ilişkilendirenler de vardır elbette. Bazı kişiler sadece kıyafette tercih edileceğini, siyah rengin kendisini zarif gösterdiğini ve ciddi görünmek için siyah rengin şart olduğunu iddia eder.

Araştırmalar gösteriyor ki siyah rengi seven birçok kişi özgüveni yüksek, azimli ve kararlıdır. Bu nedenle, iş görüşmelerine giderken veya ciddi görünmenin zorunluluk olduğu bir ortam için en ideal renklerden bir tanesi siyahtır.

 

siyah-dolma-kalem

 

Siyah renginin anlamı kültürden kültüre değişkenlik gösterebilir. Bizim kültürümüzde ve Batıda siyah rengi matemi ve kasveti simgelerken Japonya’da tam tersidir. Siyah mutluluğun simgesidir ve son derece konsantreyi artırma gücüne sahiptir.

Bu gücü birçok zaman markalar da kullanır. Markalar kendilerini güçlü, prestijli ve esrarengiz olarak göstermek ve ucuz bir marka olmadıklarını tüketicilerine yansıtmak amacıyla ürün ambalajlarında, logolarında veya ofislerinde sıklıkla siyah rengi tercih ederler.

Beyaz Rengin Anlamı

Beyaz rengi, birçok kişi için saflığın ve masumiyetin rengidir. Beyaz renk, tüm renklerin pozitif ve negatif yönünü dengeleme unsuru olarak kullanılır. Beyaz rengin amacı denge sağlamaktır. Saflığın, dürüstlüğün, adaletin simgesidir.

Beyaz renk, ruhsal olarak saflığın simgesidir. Gelinliklerin beyaz renk olmasının, doktorların beyaz önlük giymesinin temel amacı da budur.

Beyaz renk, düşüncelerinizin ve duygularınızın temizlenme görevini görürken, aynı zamanda da tüm enerjinizi artırma görevini üstlenir.

Özellikle Batı kültüründe, beyaz renk ile ilgili çok az olumsuz çağrışım vardır. Batı kültüründe beyaz renge dair en olumsuz çağrışım; beyaz rengin soğukluk, yalnızlık ve boşluk duygularını ifade ettiği inancıdır.

Renklerin anlamları özelinde beyaz rengin anlamı ve psikolojik etkileri;

  • Tarafsızlık: Beyaz renk, eşitliği temsil eder.
  • Kurtarıcı: Sıkıntılardan kurtulmanın aracıdır.
  • Fütürist: Geleceği simgeleyen renktir.
  • Etkililik: Beyaz renk, kullanıldığı nesne veya kişinin güvenilir olduğu izlenimini vermektedir.

Kırmızı Rengin Anlamı

Renklerin anlamları konusunda kırmızı rengin anlamı; belirleyici, yönlendirici, arzulu, iştahlı ve hırslıdır. Aynı zamanda kırmızı rengin liderlik ve önderlik anlamı da vardır.

Kırmızı rengin yoğun olarak kullanılması, kişiyi çabuk karar almaya ve beklentilerini artırmaya teşvik eder. Dekorasyon ve dizayn yaparken kırmızı rengi kullanmanız, duygusal yoğunluğunuzu artırarak sizi enerjik bir moda sokacaktır.

Mavi Rengin Anlamı

Mavi renk yalnızlığı, üzüntüyü, depresyonu, güveni ve bilgeliği simgeler. Dekorasyon yaparken mavi ve mavinin tonlarının kullanılmasının kişinin verimliliğini ve performansını artırması ile ilgili olumlu etkileri bulunur.

Buna ek olarak mavi rengin hafıza üzerinde de etkileri vardır. Tükenmez kalemlerin çoğunlukla mavi renklerden oluşması, bilgilerin hafızadaki kalıcılığını artırmaktadır.

 

mavi-kalem

Yeşil Rengin Anlamı

Renklerin anlamları konusunda yeşil rengi, doğayı çağrıştırır. Yeşil renk, insana güven ve huzur verir; ayrıca, yeşil umudu temsil eder. Yeniliği, gençleşmeyi ve canlanmayı temsil ederek insanların daha canlı hissetmesini sağlar. Aynı zamanda cömert olma, paylaşma ve uyumlu olma anlamları da vardır.

Yeşil rengini seven ve sıklıkla kullanan kişiler, genellikle, üretken kişilerdir ve çevresiyle uyum içinde olmaktan hoşlanırlar. Hastanelerde, yeşil rengin sıkça kullanılmasının sebebi, güven duygusu oluşturmaktır.

Sarı Rengin Anlamı

Sarı renk denildiğinde akla ilk gelen, evrene pozitif enerji veren güneştir. Sarı renk, insanın evreni ısıtan güneşle bir bağ kurmasını sağlar ve kişinin özgüvenli olması konusunda oldukça etkilidir. Renklerin anlamları arasında sarı renginin anlamı, coşku ve mutluluktur. Aynı zamanda, verimliliği ve üretkenliği de olumlu olarak etkiler. Bu özelliği sayesinde, yaratıcı tarafı daha baskın olan kişilerin favori rengi sarıdır.

sari-lamba-ampul

Sarı, geçiciliği temsil eder. Taksilerin renginin sarı olmasının nedeni budur. Pozitif taraflarının yanında sarı renginin negatif tarafı da vardır. Araştırmalar sonucunda sarı renge maruz kalan bebeklerin daha fazla ağladıkları saptanmıştır. Aynı zamanda, hızlı tüketme etkileri de vardır. Bu nedenle, alışveriş sitelerinde sıklıkla sarı renk kullanılır.

Mor Rengin Anlamı

Renklerin psikolojik anlamları arasında mor rengi, uyku problemi çeken kişiler tarafından sıklıkla kullanılır. Bunun nedeni ise uyku getirici etkiye sahip olmasıdır. Aynı zamanda, mor rengini hayal gücü artırma etkisi de vardır.

Mor renk genellikle, insan psikolojisini olumlu olarak etkiler. Özellikle asil ruhlu, sanatçı kişiliklerin favori rengi mordur.

Mor renginin anlamları, mor tonlarına göre değişkenlik gösterebilir. Koyu mor tonları, asalet duygunuzu artırır ve sanatsal yönünüzü gün yüzüne çıkarır. Mor rengin olumsuz etkileri de vardır. Üzüntü hali ve depresyon durumlarını çağrıştıran etkileri de bulunmaktadır.

Kahverenginin Anlamı

Renklerin anlamları arasında kahverengi, iç sıkıcı ve boğucu gibi gözükse de aslında hızlı olmak isteyenler için ideal renktir. Kahverengi, hayal gücünün güçlenmesini sağlar. Kişilere sakinlik ve dinginlik hissiyatı getirir.

Şirketlerin renk kullanımları göz önüne alındığında, özellikle, gıda grubunda yer alan şirketler bu rengi sıklıkla tercih eder.

Turuncu Rengin Anlamı

Renklerin anlamları arasında turuncu rengi; mutluluk, cesaret, canlılık ve güveni simgeler. Dışa dönük insanların favori rengi turuncudur ve turuncu rengi sosyalleşmeyi temsil eden bir renktir.

Her renk grubunda olduğu gibi turuncu renginin de tonlarına göre anlamları değişir. Kırmızıya yakın bir turuncu tonu; öfke, kızgınlık gibi kavramları temsil eder.

Enerji yayma potansiyeli yüksek olan turuncu renkler, genellikle, mutfak ve yemek odalarında tercih edilir. Çünkü, turuncu rengin iştah artırma gibi özellikleri vardır.

Pembe Rengin Anlamı

Renklerin anlamları arasında pembe rengin anlamı canlılık, şefkat ve sevgidir. Örneğin, bir kişinin sıklıkla şeker pembesi tonlarını tercih etmesi, onun sevgiye olan ihtiyacı olarak yorumlanır.

pembe-cekic-pense-tornavida

Pembe rengi, kişilere sakinlik ve dinginlik hissiyatı verir. Bu nedenle, ödeme noktalarında bulunan kasiyerlerin üniformalarında genellikle pembe renk kullanılır. Bunun yanında, hosteslerin de sıklıkla pembe rengi kullanmasının nedeni yolculara sakinlik hissini yaymaktır.

Renklerin anlamları kısaca insanların kararlarını ve psikolojilerini doğrudan etkiler. Kurumlar ve şirketler, müşterilerini harekete geçirmek veya bir mesaj vermek amacıyla sıklıkla renklere başvurur. Siz de kendi şirketiniz ve kurumunuz için en uygun renklerle logo yaptırarak baskılı karton bardak ve kartvizit ile müşterilerinizi etkiniz altına alabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster