Şirket vergi borcu, bir şirketin devlete ödemesi gereken vergi miktarını ifade eder. Bir şirketin borçlu olduğu vergi miktarı, şirketin toplam gelirinden giderler ve kesintiler düşülerek hesaplanan vergiye tabi geliri ile belirlenir.

Bir şirketin ödemesi gereken vergi oranı, şirketin vergiye tabi gelirine bağlıdır. Şirketlerin vergiye tabi gelirleri üzerinden kurumlar vergisi ödemesi gerekir. 

İlgili İçerik: Gelir Vergisi Nedir? Gelir Vergisi Hesaplama 2022

Kurumlar vergisine ek olarak, şirketlerin katma değer vergisi (KDV), stopaj vergisi gibi diğer vergi türlerini de ödemeleri gerekebilir.

İlgili İçerik: Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Şirketlerin, gelir ve giderlerini doğru bir şekilde takip ederek ve mevcut vergi indirimlerinden yararlanarak vergi yükümlülüklerini dikkatli bir şekilde yönetmeleri gerekir. Gerekli vergi miktarının ödenmemesi, cezalara ve faiz ödemelerine neden olabilir.

Şirket Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi borcu sorgulamak için linke tıklayarak İnteraktif Vergi Dairesi web sitesine gidebilir veya e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.

İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden vergi borcu sorgulama

  • Linke tıklayarak İnteraktif Vergi Dairesi’ne gidin.
  • Kullanıcı bilgilerinizle giriş yapın.
  • Ana sayfada “Vadesi Geçmiş Borçlar, Vadesi Gelmemiş Borçlar ve Toplam Borç” alanlarından istediğinizi tıklayarak vergi borçlarını kategorilere göre detaylı şekilde görebilirsiniz.
  • Sağ menüde bulunan “Ödeme ve Borç İşlemleri”ne daha sonra ise “Borç Ödeme ve Detaya” tıklayarak da şirket vergi borcu sorgulama yapabilirsiniz.

e-Devlet vergi borcu sorgulama

  • e-Devlet vergi borcu sorgulama yapmak istiyorsanız, linke tıklayarak e-Devlet‘e giriş yapın.
  • Kullanıcı bilgilerinizle giriş yapın.
  • Arama çubuğuna “vergi borcu sorgulama” yazın. 
  • Ekranda açılan linke tıkladığınızda, ekranda borç bilgilerinizi detaylı şekilde göreceğiniz bir ekran açılacaktır.

Vergi Borcu Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

blank

Vergi borcunuzu ödemek için aşağıdaki kanalları kullanabilirsiniz:

  • İnteraktif Vergi Dairesi
  • Banka şubeleri
  • İnternet bankacılığı
  • Vergi daireleri 
  • E-devlet

Vergi borcu ödeme online

Vergi borcunuzu çevrimiçi olarak da ödeyebilirsiniz. Bunun için e-Devlet veya İnteraktif Vergi Dairesi’ne giriş yapmanız yeterlidir.

İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden vergi borcunuzu ödemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Kullanıcı bilgilerinizle İnteraktif Vergi Dairesi’ne giriş yapın.
  • Sağ menüde bulunan “Ödeme ve Borç İşlemleri”ne daha sonra ise “Borç Ödeme ve Detaya” tıklayın.
  • Açılan sayfada bulunan “Öde” butonuna tıklayın.
  • Kredi kartı bilgilerinizi girerek ödeme işlemini gerçekleştirin.

E-devlet vergi borcu ödeme işlemleri için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Kullanıcı bilgilerinizle e-Devlet’e giriş yapın.
  • Arama çubuğuna “vergi borcu ödeme” yazın. 
  • Açılan sayfada bulunan “Öde” butonuna tıklayın.
  • Kredi kartı bilgilerinizi girerek ödeme işlemini gerçekleştirin.

Vergi Borcu Yapılandırma Nedir?

Vergi borcu yapılandırma, vergilerinizi devlete borçlu olduğunuz tutarı en aza indirecek şekilde planlama ve yönetme sürecini ifade eder. Vergi borcu yapılandırmanın amacı, tüm vergi yasalarına ve düzenlemelerine uymaya devam ederken yasaların gerektirdiği minimum vergi tutarını ödemektir. 

Vergi borcunuzu yapılandırmak isterseniz, taleplerinizi İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılandırma başvuru formunu doldurularak yapabilirsiniz. Formunuzu doldururken istenen bilgileri sisteme doğru şekilde girmeniz ve ödemek istediğiniz taksit miktarını seçmeniz yeterlidir.

Eğer yapılandırdığınız borçlarınızı peşin olarak öderseniz, vergi borcunuza yüksek oranlarda indirim uygulanır. Fakat vergi borcunuzu taksitler halinde de ödemeniz mümkündür. 

Vergi Borcu Ödememenin Cezası Nedir?

Vergi borcunu ödemeyen mükellefler, ödenmeyen vergi tutarı ne kadarsa, o tutarın 1 katı kadar vergi ziyaı cezası ödemek zorunda kalır.

Kanunun 359. maddesindeki eylemler ile vergi ziyaına sebep olan mükellefler, ödenmeyen vergi tutarı ne kadarsa, o tutarın 3 katı kadar vergi ziyaı cezası ödemek zorunda kalır.

Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Kredi kartı ile vergi borcu ödenir mi?

Evet, vergi borcunuzu kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.

2. Vergi borcu peşin ödeme indirimi nasıl hesaplanır?

Vergi affı kapsamında vergi borcunuzu yapılandırabilir ya da vergi borcunuzu peşin ödeyerek indirimden yararlanabilirsiniz. Peşin ödeme indirimi kapsamında vergi borcunuzun üzerindeki faizlerin %90’ına kadarı silinebilir.

3. Yapılandırılmış vergi borcu ödeme nasıl yapılır?

Yapılandırılmış vergi borcu ödeme işlemlerini de tıpkı diğer vergi borçlarınızı ödediğiniz gibi İnteraktif Vergi Dairesi, e-Devlet, banka şubeleri, internet bankacılığı veya vergi dairelerinden yapabilirsiniz.

4. TC ile vergi borcu sorgulanır mı?

TC kimlik numaranız ile E-devlet’e girerek vergi borcunuzu sorgulayabilirsiniz.

5. 6736 vergi borcu ödeme nasıl yapılır?

İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden Sağ menüde bulunan “Ödeme ve Borç İşlemleri”ne daha sonra ise “Borç Ödeme ve Detaya” tıklayın. Açılan sayfada bulunan 6736 SK Yapılandırma alanındaki “Öde” butonuna tıklayın. Bu sayfaya kredi kartı bilgilerinizi girerek ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

6. Gelir idaresi başkanlığı vergi borcu sorgulama ve ödeme nasıl yapılır?

GİB vergi borcu sorgulama ve GİB vergi borcu ödeme için İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden vergi borcu sorgulama ve ödeme için verdiğimiz talimatları izleyebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster