Küçük ve büyük pek çok parçanın bir araya gelmesi ve gerekli yazılımların yüklenmesi sonucunda kullanılabilir hale gelen bilgisayarlar, bu parçalardan herhangi birinin arızalanması sonucu birçok işlevini yitirebilir. Hayati önem taşıyan parçalardan biri ise depolama donanımıdır. Çünkü bu donanımın işlevini yitirmesi, bilgisayarın hafızasını yitirmesi anlamına gelir. Pek çok farklı tipi bulunan depolama donanımlarının en verimli çalışan tiplerinden biri ise SSD’dir. Peki, SSD harddisk nedir, bilgisayarda hangi görevi görür?

SSD Harddisk Nedir? Ne İşe Yarar?

SSD harddisk, bir bilgisayarı daha hızlı ve verimli hale getiren, olmazsa olmaz parçalardan biridir. Asıl adı “Solid – State Drive” şeklindedir ve bu adın baş harfleri ile ifade edilmektedir. Çalışma prensibi klasik depolama birimlerine göre daha farklıdır. Harddisk olarak tanımlansa da aslında içinde bir disk yoktur. Akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve USB flash bellekler ile aynı prensipte çalışır. Öyleyse hızla gelişen teknolojinin en beğenilen donanım parçalarından biri olan SSD harddisk ne işe yarar?

Daha hızlı çalışması ve daha uzun ömürlü olması ile ön plana çıkan bu donanım parçası, bir bilgisayarın tüm hafıza kapasitesini oluşturur. Bilgisayardaki tüm veriler ve dosyalar, bu cihazın içerisine kaydedilir ve kullanılacağında bilgisayar ekranına yine bu cihazdan servis edilir. Bilgisayarda yer alan verileri ve dosyaları, bünyesinde bulunan hafıza çiplerinin içine kaydeder. Çalışma sürecinde hareket etmez ve bu sayede verileri daha güvenli bir şekilde saklar.

Genellikle dikdörtgen şeklinde olan bu cihazlar, farklı boyutlarda üretilebilir. Düşükten, yükseğe kadar farklı kapasitelere sahip olmakla birlikte bazı özellikler ile de çeşitlenebilir. Bilgisayarın performansını yükseltebildiği için bilgisayarı hızlandırma teknikleri arasında sıklıkla harddisk değişimine de yer verilir ve mevcut depolama birimi, SSD ile değiştirilebilir.

Bu Ürünler İlginizi Çekebilir

Neden SSD Harddisk Kullanılmalıdır?

Bilgisayar kullanıcıları yoğun bir şekilde harddisk değişimine yönelmiş durumdadırlar. Bunun sebebi SSD harddisklerin yarattığı farktır. Bu donanım türünün bilgisayarda yarattığı olumlu etkiler, tercih edilme oranını da hızlı bir şekilde artırmıştır. SSD kullanımının sebeplerine göz attığınız zaman, ne kadar verimli olduğunu görebilirsiniz. Sonuç olarak siz de bilgisayarınızdaki depolama donanımını değiştirmek isteyebilirsiniz. Peki, SSD harddisk kullanımının avantajları nelerdir?

Daha Uzun Kullanım Ömrü

SSD depolama aygıtlarının üretilip piyasaya çıkarılmasının ardından, eski tip harddisklerin kullanımı önemli ölçüde azalmıştır. Çünkü bu tip depolama aygıtları, çok daha uzun bir kullanım ömrüne sahiptirler. Arada ciddi bir fark olduğu için yeni bir depolama aygıtına ihtiyacı olan herkes, Solid – State Drive satın almaktadır. Ortalamanın üzerinde bir fiyatı olsa da kullanım ömrü de ortalamanın hayli üzerindedir ve uzun vadeli düşünüldüğünde çok daha ekonomik bir üründür. 

Daha Düşük Hata Potansiyeli

Bilgisayarın sistemsel çalışmasının içinde dahil olan donanım parçalarının sağlıklı bir şekilde çalışması çok önemlidir. Herhangi bir donanımın problemli çalışması, o donanım özelinde bilgisayara bir zarar verebilir. Depolama aygıtları için bu zarar, verilerin bozulması, silinmesi, düzgün çalışmaması ve kaybolmasıdır. SSD harddisklerde hata potansiyeli çok düşüktür ve hafızasında yer alan veriler bozulmaz. Bu nedenle bilgisayarında önemli dosyaları ve verileri barındıran kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Daha Küçük ve Daha Hafif

SSD kullanılan bilgisayarların ağırlıkları çok daha düşük olur. Çünkü bu cihazlar, ağırlık oluşturan parçalar içermezler ve dolayısıyla bilgisayarları da ağırlaştırmazlar. Bunun yanında boyut olarak da aynı işi yapan diğer parçalara göre daha küçüktür. Küçük boyutlarda olması ise en çok dizüstü bilgisayar kullanan kullanıcılara avantaj sağlar. Yüksek performanslı pek çok donanımı boyutlarından dolayı kullanamayan dizüstü bilgisayar kullanıcıları, bu depolama aygıtı ile bilgisayarlarını daha hızlı hale getirebilirler.

Daha Yüksek Okuma ve Yazma Hızı

Harddiskin belirleyici özellikleri arasında hafıza kapasitesi ile birlikte okuma ve yazma hızı gelir. Bu değerler ne kadar verimli olursa bilgisayar da o kadar hızlı çalışır. Bilgisayardaki dosyaları açmak için bir süre beklemeniz gerekir. Eğer depolama aygıtının okuma ve yazma hızı düşükse, dosya çok geç açılır. İşte bu noktada SSD devreye girer. Bu tipteki depolama aygıtlarının okuma ve yazma hızı, ortalamadan yaklaşık 10 kat daha fazladır. O kadar hızlıdır ki “mikrosaniye” birimi ile ölçülür. Böylece bilgisayarda yapılan her türlü işi hızlandırır ve zaman kaybı yaşatmaz.

Daha Düşük Arıza İhtimali

Bilgisayarın içerisinde yer alan parçaların bozulma sebeplerinden biri hareket ederken uğradıkları deformasyondur. Bu nedenle hareketli parçalar çok daha çabuk bozulur. SSD harddiskler hareketli bir parçaya sahip olmadıkları için kolayca arızalanmazlar ve bozulmazlar. Çalışır haldeki bir bilgisayarı hareket ettirmek, hareketli parçaları bozabilirken, SSD takılı bir bilgisayar özgürce hareket ettirilebilir. Bozulma ya da hasar görme gibi ihtimallerin çok düşük olması bu aygıtı daha güvenli hale getirir ve bu nedenle daha çok tercih edilir.

Daha Fazla Tasarım Çeşitliliği

Bu tip aygıtların standart bir şekli yoktur. Boyut ve tasarım konusunda çeşitlilik gösterirler. Bu durum da pek çok avantajı beraberinde getirir. Solid – State Drive depolama aygıtlarının 2,5 inç boyutundaki sürücü portlarına, ekran kartı girişlerine ve M.2 SATA girişlerine takılabilen çeşitleri mevcuttur.

SSD Harddisk Özellikleri Nelerdir?

Solid – State Drive depolama aygıtları, pek çok farklı teknolojik özellik ile donatılmışlardır. Çok yönlü özelliklere sahip oldukları için daha kullanışlı konumdadırlar. Peki, SSD harddisk özellikleri nelerdir?

SSD harddisk özelliklerinde en çok dikkat edilecek nokta, yonga türleridir. Solid – State Drive, verileri flash yongalarda yani çiplerde saklar. Söz konusu aygıtlarda kullanılan iki farklı yonga türü bulunur. Bunlardan biri Single Level Cell (SLC) olarak adlandırılır. Bu yongalara sahip donanımlar, her bir hücrede 1 bit veri saklama kapasitesine sahiptir. Bu nedenle daha az hafıza kapasitesi sunmakla birlikte daha yüksek performans gösterirler.

Diğer yonga türü ise Multi Level Cell (MLC) şeklinde adlandırılır. Bu yongalar daha fazla depolama kapasitesi sunar. Çünkü her bir hücrede 2 – 3 bit veri tutabilirler. Performans konusunda ise SLC yongaların gerisindedirler. 

SSD ve HDD Arasındaki Farklar Nelerdir?

SSD harddiskleri ön plana çıkaran özelliklerinin çoğu HDD harddisklerden farklı olan yönleridir. Aralarındaki bu farklar incelendiğinde, HDD’den daha verimli olduğu rahatlıkla görülebilir. Dolayısıyla daha fazla tercih edilirler. En önemli fark ise daha güvenli olmasıdır. Bozulma ve hata oranı SSD’lerde çok daha düşük olduğu için veriler daha güvenlidir. 

Aralarındaki en temel fark ise esas olarak çalışma prensibidir. HDD harddiskler, CD mantığıyla çalışırlar ve verileri okumak ve yazmak için içlerinde sürekli dönen bir parçaları vardır. SSD ise USB bellek gibidir ve sadece çiplerden oluşur. Ayrıştırıcı özelliği ise hız farkıdır. Solid – State Drive, Hard Disk Drive tiplerine göre yaklaşık 10 kat daha hızlıdır.

harddisk

SSD Harddisk Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bilgisayarın tüm parçaları hassas sayılabilir. Elektrikle çalıştığı için de dikkatli seçmek gerekir. Aksi halde cihazdan verim almak imkânsız hale gelirken, ürünün ömrü kısa olur ve maddi kayıp yaşanır. Öyleyse kullanıcılar SSD harddisk alırken nelere dikkat etmeli?

Dikkat edilecek en önemli unsur, kalitedir. Ne kadar kaliteli bir ürün seçilirse o kadar doğru bir seçim yapılmış olur. Elbette fiyatlar ve bütçe de önemlidir fakat en ucuzuna yönelmek yerine, en kalitelisini tercih etmek daha mantıklıdır. En kaliteli SSD modellerini en uygun fiyatlarla almak için ise avansas.com ziyaret edilebilir.

Satın alım sırasında dikkat edilecek bir başka önemli unsur ise alınacak aygıtın çeşididir. Geliştirilmiş ve satışa sunulmuş olan 4 farklı SSD çeşidi vardır.  Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • SATA III 
  • PCIe 
  • M.2 
  • NVMe 

Giriş portlarına ve bilgisayar özelliklerine göre en uygun çeşit seçildikten sonra depolama kapasitesi de incelenmelidir. İhtiyaçları karşılayabilecek ve tüm verileri saklayabilecek bir hafızaya sahip olması gerekir. Aksi halde aygıttan fayda görmek mümkün olmaz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster