Trafik Seti Malzemeleri Nelerdir?

Trafik seti malzemeleri, trafiğe çıkan her araç içerisinde bulunması zorunlu olan ve hayati önem taşıyan malzemeler olarak tanımlanabilir. Gün içerisinde, trafikte belirli risklerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Trafik içerisinde oluşabilecek herhangi bir kaza ya da arıza gibi olumsuz durumlarda aracınızda bulundurmanız gereken zorunlu malzemelerin tümü trafik seti olarak nitelendirilebilir. 

Aracınız içerisinde bulunan trafik setinde olması gerekenler 2021 yılında, yasal düzenlemeler ile birlikte zorunlu hale getirilmiştir. Trafik malzemeleri, özellikle polis çevirmesi gibi durumlarda kontrol edilebilir. Bu kontrol sırasında aracınızda yer alması gereken malzemeler eksik bulunursa cezai işlem yapılması zorunludur. 

Araç bakımı için gerekli olan çeşitli malzemeleri ve trafikte ihtiyaç duyduğunuz, trafik setinde olması gerekenler 2021 yılı malzemeleri Avansas trafik malzemeleri kategorimizde sizlere sunulmaktadır. Her araçta bulunması gereken reflektör çeşitleri, kaza ya da arıza durumlarında hızlı bir şekilde akan trafik içerisinde kendinizi güvene almanıza yardımcı olur. 

Yoldan geçen diğer araçları da uyaran bu reflektörler, zincirleme kaza yapılmasını engeller. Bu reflektörler orta kısımlarında bulunan fosforlu bezler ile ışığı yüksek seviyede yansıtır. Araç içerisinde oldukça az yer kaplayan trafik seti malzemeleri, yüksek öneme sahiptir. Özel bir çanta içerisinde taşınan bu ürünler, tekli ve set halinde trafik malzemeleri kategorisinde yer almaktadır. 

Yangın söndürücü, ilk yardım seti, çekme halatı, takoz, reflektör ve el feneri gibi malzemeleri barındıran bu setler, Karayolları Yönetmeliği’nin trafik setinde olması gerekenler 2021 kurallarına göre hazırlandığı için rahatlıkla kullanılabilir. Acil durumlar için gerekli olan zorunlu malzemelerin olduğu setlerin yanında, ekstra malzemelerin bulunduğu ultra kapsamlı setleri de bulabilirsiniz. 

Ülkemizde tüm araçların muayeneden geçmesi zorunlu kılınmıştır. Araç muayenesinden geçemeyen taşıtlar trafiğe çıkamazlar. Bu sebepten dolayı aracınızda bir trafik seti olmalıdır. Trafik seti içerisinde ise bandajdan reflektöre, takozdan yangın söndürme tüpüne kadar çok çeşitli malzeme vardır. Trafik setinde olması gerekenler 2021 yılındaki yönetmelikte belirtilmiştir. Muayeneden geçmeniz için gerekli olan tüm malzemelere trafik malzemeleri kategorimizden ulaşabilirsiniz. 

Trafik Setinde Olması Gerekenler Listesi

Trafik setinde olması gerekenler, Karayolları Yönetmeliği ile güncellenmiştir. Bu noktada aracınızın arıza yapması ya da bir trafik kazası yapmanız durumunda gerekli olabilecek trafik setinde olması gerekenler listesi güncellenmiştir. Bu malzemeler aracınızda bulunmadan muayeneden geçemez, trafiğe çıkamazsınız. Eğer trafik polisi bu malzemelerin aracınızda eksik olduğunu fark ederse ceza yazma hakkına sahiptir. 

İlk Yardım Seti: İlk yardım setleri, trafik esnasında oluşan bir arıza ya da kaza sonucu kişilerde meydana gelebilecek olan yaralanmalara ilk yardım gerçekleştirme amacı ile kullanılır. Genellikle toplu bir kit halinde satılan ilk yardım setleri, tek tek satın alınarak da oluşturulabilmektedir. 

Kriko Stepne ve Bijon Anahtarı: Aracınızın hem muayeneden geçmesi için hem de tekerin patlaması gibi acil durumlar için gerekli olan malzeme setlerinden birisi de kriko, stepne ve bijon anahtarıdır. Herhangi bir lastik patlaması riskine karşı yedek lastiğin, yani stepnenin araçta bulunması gerekirken lastik değişiminin yapılabilmesi için de kriko ve bijon anahtarı gereklidir. Genelde araçlar üretildikten sonra  içerisinde bu malzemeler temel olarak bulunur. 

Reflektör: Aracınızın arıza yapması ve yolda kalmanız durumunda ya da kaza durumunda, diğer sürücülerin sizi ve aracınızı fark edebilmesi için reflektör oldukça önemli bir malzemedir. Arıza halinde diğer araçlar bu reflektör sayesinde sizi fark eder, böylelikle bir kaza geçirme olasılığınız azalır. 

reflektör

Zincir ve Çekme Halatı: Özellikle zorlu şartlarda yolculuk yaparken ya da kış aylarında yolculuk yaparken yanınızda teker zinciri bulundurmanız gerekir. Bu zincirler yol ile lastiğiniz arasındaki sürtünmeyi artırarak yolda kalma olasılığını düşürür. Çekme halatı ise aracınızın yolda kaldığı durumlarda diğer araçlardan yardım almasını sağlar. Bu halatı alırken arabanızın ağırlığından çok daha fazlasını çekebilir olmasına dikkat edin. 

Takoz: Takozlar temelde arabanızın, özellikle yokuşlarda geriye doğru gitmesini engeller. Aracınızı sabitlemek için katlanabilir veya normal bir takoz almanız gerekmektedir. Trafik setinde olması gerekenler 2021 yılına göre kamyon, otobüs gibi araçlarda 20 x 40 cm boyutunda takozlar kullanılmalıdır. 

Takviye Kablosu: Zorunlu bir hükmü şu anlık bulunmamasına karşın aracınızda mutlaka olması gereken bir parçadır. Takviye kablosu aracınızın aküsü bittiği durumlarda, diğer araçların aküsünden aktarma yapılmasına olanak sağlar. Aracınızın bir farını açık unutmanız ya da radyosunu açık unutmanız durumunda hızlıca akünüz bitebileceği için çok önemlidir. 

Yangın Söndürücü: Yangın söndürücü, sürücü yanında en azından 1 kg boyutunda bulundurulmalıdır. Otobüs ve kamyonlarda ise trafik setinde olması gerekenler 2021 listesine göre Karayolları Yönetmeliği çerçevesinde 6 kg boyutunda yangın söndürücü de yer almalıdır. Bu yangın söndürücüler, trafikte ani araç yanmaları ve benzeri durumlar için büyük önem teşkil eder. 

Takograf: Kamyon ve otobüslerde bulundurma zorunluluğu olan bir cihazdır. Bu alet kat edilen mesafeyi gösterir. Sürücünün hızını, sürüş zamanını ve dinlenme sürelerini hesaplayarak otomatik bir şekilde kaydeder. 2021 yılında bu cihaz da zorunlu kapsamdadır. 

Trafik İlk Yardım Setinde Bulunması Gereken Malzemeler Nelerdir?

Trafik içerisine çıkmak oldukça tehlikeli ve dikkate alınması gereken bir durumdur. Bir sürücünün küçücük bir dikkatsizliği dahi büyük sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden trafik setinde olması gerekenler, 2021 yılında yönetmelik kararlarınca belirlenmiştir. Trafik seti içerisinde bulunan en önemli bölüm trafik ilk yardım seti olmaktadır. Bu set içerisinde bulunması gereken trafik ilk yardım malzemeleri şu şekilde sıralanabilir: 

  • Büyük sargı bezi (10 cm x 3-5m) 2 adet
  • Hidrofil gaz steril kompres (10 x 10 cm 50’lik kutu) 1 adet
  • Üçgen sargı bezi 3 adet
  • Antiseptik solüsyon (50 ml) 1 adet
  • Flaster sargı bezi (2 cm x 5 m) 1 adet 
  • Çengelli iğne 10 adet
  • Küçük makas (paslanmaz çelik) 1 adet
  • Esmark bandajı 1 adet
  • Turnike ( En az 50 cm örgülü tekstil malzemeden) 1 adet
  • Yara bandı 10 adet
  • Alüminyum yanık örtüsü 1 adet
  • Tıbbi eldiven 2 çift
  • El feneri manyetolu 1 adet
  • Boyunluk 1 adet
  • İlk yardım kitapçığı 1 adet
  • Çok gözlü torba 1 adet

Tüm bu malzemeler özellikle kaza veya yaralanma durumlarında, yaralı kişiye ilk yardımın yapılabilmesi için yönetmelik tarafından zorunlu kılınmış olan, gerekli malzemelerdir. Güvenliğiniz için tüm bu malzemeleri güvenliğe uygun ve aracınızda kolaylıkla bulunabilir kolaylıkla bulunabilir bir şekilde bulundurmanız önemlidir. 

ilk yardım seti

Trafik Seti Nereden Alınır?

Trafik seti nereden alınır sorusu oldukça sık şekilde sorulmaktadır. Ülkemizde trafiğe çıkan motorlu taşıtların mutlaka ilk yardım seti ve trafik seti bulundurması zorunludur. Bu setler içerisindeki malzemeler her yıl yönetmelik kararınca güncellenebilir. Trafik cezası almamak ve araç muayenesinden geçebilmek için bu setlere sahip olmanız gerekir. 

Bu setlerin içlerinde bulunan malzemeler tek tek alınabileceği gibi bir set şeklinde de alınabilir. Trafik muayenesinden geçmek ve acil durumlarda ihtiyacınız olabilecek tüm malzemeleri, trafik seti kategorimiz içerisindeki ürünler ile karşılayabilirsiniz. Trafik içerisinde yaşayabileceğiniz olumsuz durumlara karşı hazırlıklı olmanız hem yasalar açısından hem de kişisel güvenliğiniz açısından oldukça önemlidir. 

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster