VPN Nedir? Ne İşe Yarar?

VPN, internetin kullanılmaya başladığı ilk zamanlarda farklı lokasyondaki kurumların birbiri ile iletişimini sağlamayı amaçlıyordu. Gizlilik ihlalleri ve takip gibi durumlar ortaya çıkınca VPN programı kullanıcılar arasında popüler bir hâl aldı. Ülkemizde internette meydana gelen engellemeler ile bu programların kullanımının artması kaçılmaz bir sonuçtur. Elbette bu durum uluslararası firmaların gözünden kaçmamış ve hizmet sağlayıcılar, ülkemize özel kampanyalar yapmaya başlamıştır. Virtual Private Network olmadığınız bir fiziksel ağa uzaktan bağlanmanızı sağlar.

Günümüzde internetin tehlikeli bir hâle gelmesi ile gizliliği ortadan kaldıran siber saldırılar, virüsler ve trojanlar kişileri bu programları kullanmaya yöneltmiştir. Kullanıcıları yazılım kullanımına iten durum, yasaklar ve kısıtlamalar olarak nitelendirilebilir. Bu tip kısıtlamalar sonucunda kullanıcılar internet sansürlerini aşmak ve yasakları delmek için farklı yazılımlar kullanmaya başlar. DNS ayarlarınızı değiştirir ve trafiğinizi şifreler. Bu sayede hükümetlerin ve istihbarat servislerinin takibi engellenmiş olur. VPN kullanarak, bulunduğunuz yerden dünyanın farklı bir yerindeki sunucu ile bağlantı kurabilirsiniz. 

vpn

VPN Kurulumu Nasıldır?

“VPN ne demek?” sorusuna cevap verdikten sonra kurulumunun nasıl yapılacağından bahsedebiliriz. VPN kullanmak gizliliğinizi korumak için etkili bir yoldur fakat bu programları kurmanın farklı yolları vardır. İnterneti daha güvenli bir biçimde kullanmanızı sağlayacak olan  programın kurulumunu nasıl yapacağınıza dair birkaç farklı yöntemi sizler için derledik.

Üçüncü Parti Yazılımlar

Bu programların kullanımı için en kolay ve hızlı çözüm abonelik ile birlikte gelen bir yazılım kullanmaktır. Bu tür bir abonelik satın aldığınızda yazılımı indirmenizi sağlayacak bir bağlantı tarafınıza gönderilir. Hizmet sağlayıcısının sayfasını ziyaret ederek masaüstü dahil tüm cihazlarınız için indirme bağlantılarını bulabilirsiniz. Tüm yazılımlarda olduğu gibi bu yazılımı da indirip yüklemeniz gerekir. İlgili sitedeki VPN indir butonuna tıklayarak indirmeye başlayabilirsiniz. VPN ayarları servis sağlayıcı tarafından otomatik olarak yapılır. 

Modem Kullanarak VPN Kurma 

Eğer evinizde ağı kullanan çok fazla kişi varsa cihazların hepsine ayrı ayrı VPN programı kurmak oldukça zahmetli bir iş olacaktır. Bunun yerine yazılımı doğrudan modeme yükleyebilir, ve tüm cihazlardan bu ağ türüne bağlanabilirsiniz. Modeme böyle bir yazılım kurmanın avantajı, ağınızı kullanan tüm cihazların bu hizmetten direkt olarak faydalanmasıdır. Modeminize bu tarz bir yazılım yüklemek için uyumlu bir modem almanız gerekir. IP adresini internet tarayıcınıza girip oturum açabilir, kullanıcı adı ve şifre ile ağınızı etkinleştirebilirsiniz. 

VPN Nasıl Çalışır?

Hizmet sağlayıcılar, farklı protokoller ve teknolojilerden yararlanır fakat temel olarak bulunduğunuz ortamdan karşı taraftaki ağa şifreli bir tünel açarlar. Bu tünelden iletilen bilgi, şifreli olması nedeni ile üçüncü kişiler tarafından görüntülenemez. Güvenlik uzmanı olan kişiler, şifreli veri aktığını tespit eder fakat içeriğinin ne olduğunu anlayamaz. VPN, mobil cihazınıza veya bilgisayarınıza özelleştirilmiş bir sürücü kurar. Sanal bir bağdaştırıcı gibi davranır ve size karşıdaki ağdan bir IP numarası verir. Böylece yerel adreslere ve izin verilen uygulamalara erişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu programlar sayesinde dijital ayak izinizi minimum seviyeye indirebilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için Dijital ayak izi nedir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

VPN’i Kimler Tercih Eder?

VPN, güvenli bir internet kullanmak isteyen yani ağa gönderilen bilgilerin görüntülenmesini istemeyen kişi ve kurumlar tarafından tercih edilebilir. Bu kişi ve kurumlara aşağıda yer alanlar örnek verilebilir.

  • e-Ticaret kurumları
  • Bankalar
  • Çok merkezli şirketler 

Neden VPN Kullanımına İhtiyaç Duyulur?

VPN kullanmanın esas amacı, erişimi engellenmiş olan sitelere erişim sağlamaktır. Ülkemiz, hizmet sağlayıcılarının pazar hedefindeki ilk beş ülkeden biridir. Dünyanın geri kalanında internet sitelerine erişim engeli az olduğu için bu tarz programlar diğer ülkelerde daha çok internete bağlanılan cihazı olası kimlik avı ve saldırılardan korumak veya anonim olmak için kullanılır. 

VPN Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

VPN kullanmanın kullanıcılarına sağladığı en büyük avantaj, internette gezinirken anonim olmanızı sağlamasıdır. Wi-Fi ağına bağlandığınızda böyle bir program kullanmazsanız ağdaki tüm hareketleriniz diğer kişiler tarafından görülür. Bu programlar, veri gizliliğini korur. IP tabanlı ve coğrafi engelleri aşarak yasaklı sitelere girmenizi sağlar. 

Güvenlik ve gizlilik 

VPN sayesinde internete bağlandığınızda verileriniz şifrelenir. Bu sayede internette anonim olarak gezebilirsiniz. Tüm sitelere ve uygulamalara erişmenize olanak tanır fakat kesin bir anonimlik ve gizlilik için doğru programı seçmeniz gerekir. Aksi takdirde kimlik hırsızlığı gibi bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. VPN bu noktada Firewall ile karıştırılmamalıdır. VPN sadece ağ üzerindeki akışın güvenliğini sağlar. Firewall ise bu ağ üzerinden cihazınıza girebilecek olan zararlı yazılımları engelleyen sisteme verilen addır. Dilerseniz Firewall(güvenlik duvarı) nedir? nasıl çalışır? yazımızı okuyarak bu konuda detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

blank

Verileriniz korunur

Çoğu site çerezlerle erişim bilgilerini, IP adresini, konumu ve internetteki davranışları kaydedip deporlar. Bu yazılımları kullanarak verileri gizleme olanağınız olur. Yeni nesil hizmet sağlayıcılarını kullanarak internette aktif bir şekilde güvenle gezebilirsiniz. 

İnternet hızını arttırır

Doğru programı tercih ederek daha hızlı bir internet deneyimine sahip olabilirsiniz. Ağın verimliliği ve bant genişliği, program doğru kullanıldığında iyileşir. Eski yazılımlara sahip olan programlar, interneti yavaşlatır. Ancak güvenilir ve doğru hizmet sağlayıcı ile yüksek indirme ve yükleme hızına sahip olabilirsiniz. VPN eklenti programlarını kullanarak internet hızındaki değişimleri gözlemleyebilirsiniz.

Belgelerinizi güvenle gönderin

Dosya gönderimi gündelik hayatımızda önemli bir role sahiptir. Dosyaların büyüklüğü ve güvenilir bir yöntemi bulmanın zorluğundan dolayı sorunlar ortaya çıkabilir. VPN kullanarak karşılıklı gruplar arasında dosya gönderimini hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Kurumsal firmalar gizliliğe önem verdikleri ve dosya boyutu sorunu ile uğraşmamak için VPN ile dosya göndermeyi tercih edebilirler.  Bu bağlamda ağ ve güvenlik ürünleri de bu programa ek olarak kullanılabilir. Siz de Ağ ve güvenlik ürünleri sayfasını inceleyerek bu ürünler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Kaç Tür VPN Sistemi Vardır? Bunlar Nelerdir?

İş veya kişisel amaçlar için internet her gün kullanılır. İnternet kullanırken herhangi bir güvenlik sorunu ile karşılaşmamış olabilirsiniz ancak yine de ağınızın korunaklı bir yapıya sahip olduğundan emin olamazsınız. Bu konuda size yardımcı olacak birçok VPN sistemi bulunur. Bunların en bilinenleri PPTP, Site to Site, L2TP, IPsec, SSL and TSL, MPLS ve Hybrid VPN’dir. 

PPTP VPN

PPTP VPN, uzaktaki kullanıcılar tarafından mevcut internet bağlantısı ile VPN ağına bağlanmak amacıyla kullanılır. Bu ağ türü hem ev hem de işletmeler için çok faydalıdır çünkü kullanmak için ekstra bir donanımın satın alınmasına gerek yoktur. Kullanıcılar parolalarını kullanarak ağı kullanmaya başlayabilir.

Site-to-Site VPN

Site-to-site VPN, şirket tabanlı operasyonlarda kullanılır. Ulusal ve uluslararası lokasyonlarda ofisleri bulunan işletmelerin ana ofisle ağ oluşturması için kullanılan bir ağ olarak da bilinir. Bu ağ çeşidi aynı zamanda diğer şirketler bağlantı kurmak için de kullanılabilir. Site-to-site VPN, başka lokasyondaki bir ağa katılmak için köprü kurar ve sizi internete bağlar. 

L2TP VPN

Microsoft ve Cisco tarafından geliştirilen L2TP VPN, katmandan tünele protokolünü kullanır. Daha güvenli bir bağlantı oluşturmak için farklı güvenlik protokolleri ile birlikte çalışır. L2TP bağlantısı noktası ile farklı bir VPN arasında tünel oluşturarak bu tüneller arasındaki güvenli iletişime odaklanır. 

IPsec

IPsec, IP ağı üzerinden internet sağlar. Uzak bir lokasyonda kurulan bir tünel sizin merkez bölgenize erişmenize olanak tanır. IPsec’in çalıştığı iki farklı mod bulunur. Bunlar tünelleme ve transport modudur. Bu modlar, veri transferini iki ayrı ağda korur. Transport modunda veri paketindeki mesaj şifrelenirken tünelleme modunda tüm veri paketi şifrelenir. Tünelleme modu, diğer güvenlik protokolleri ile birlikte kullanılabilir.  

SSL and TLS

TLS Transport Tabakası Güvenliği kullanırken SSL ise Güvenli Soket Katmanı kullanır. İkisi tek bir protokol gibi çalışır ve VPN bağlantısı oluşturur. Kullanıcılar, bu ağ türünde tüm ağa değil sadece bu uygulamalara erişebilir. Genelde servis sağlayıcıları ve online alışveriş siteleri SSL ve TLS hizmetlerinden faydalanır. 

MPLS VPN

MPLS VPN, siteden siteye olan bağlantı türlerinde kullanılır çünkü en esnek opsiyondur. Ağ paketlerinin çoklu protokollerle dağıtımını hızlandırır ve standart tabanlı bir kaynaktır. En büyük dezavantajı kurulumunun diğer ağlara kıyasla daha zor ve pahalı olmasıdır. 

Hybrid VPN

Hybrid VPN, IPSsec tabanlı ağlar ile MPLS internet protokolünü kombine eder. Bu ağ türü en çok şirketler tarafından kullanılır çünkü şirketlerin internet siteleri için sadece MPLS kullanmak doğru bir seçim olmaz. MPLS internet bağlantıları ile kullanıldığında birçok avantaja sahiptir ancak fiyatı da oldukça yüksektir. Hybrid VPN uzak bir siteden merkeze erişime olanak tanır. Bu ağ türü de pahalıdır ancak esneklik sunar. 

VPN Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Çok sayıda internet kullanıcısı, çeşitli nedenlerle erişimi engellenen sitelere girmek için VPN uygulamalarını kullanır. Bu programlar ile engellenmiş sitelere girebilirsiniz. Bu ağ bağlantısının sağlayıcısı güvenli değilse bu durum büyük bir sorunu beraberinde getirir. Özellikle sağlayıcısı belirsiz ve ücretsiz olan yazılımlar tehlike doğurur. Bu nedenle güvenilir ve tanınmış hizmet sağlayıcılar ile çalışmak, doğru bir adım olacaktır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster