Son yıllarda kullanıcılar tarafından ilgi ile karşılanan yenilenmiş cep telefonu modelleri, kullanışlı ve temiz bir akıllı cep telefonu almak için ideal bir yoldur. Refurbished cihaz olarak da bilinen yenilenmiş cep telefonları, cazip fiyatlarla daha üst model bir cep telefonu satın almak isteyenlere çok sayıda seçenek sunar. Yenilenmiş telefon modelleri, ikinci el telefonlardan birtakım hususlar ile ayrılır.

Yenilenmiş Cep Telefonu Nedir?

“Yenilenmiş cep telefonu ne demek?” sorusu cep telefonu almayı düşünen teknoloji tutkunlarının en çok merak ettiği hususlar arasında yer alır. Yenilenmiş cep telefonu; farklı nedenlerden dolayı sıfır ambalajından çıkarılan telefonların yazılımsal, donanımsal ve kozmetik olarak yenilenmesinin ardından tekrar satışa sunulması olarak da tanımlanabilir. İkinci el olarak alınan telefonlar belirli işlemlerin ardından sıfır kondisyona getirilerek tekrar satılır. Kullanıcı memnuniyetini karşılayamadığı için iade edilen telefonlar ve teşhir cihazları da yenilenmiş cep telefonu olarak satışa çıkarılabilir. Refurbished işlemine alınan bir telefon yazılım ve donanım olarak sıfırlanır, temizlenir ve yeniden ambalajlanır. Profesyonel bir bakım sürecinden geçen ve neredeyse sıfırından ayırt edilemeyen telefonlara genellikle 12 ay boyunca satıcı firma garantisi de verilir.

Yenilenmiş cep telefonu çeşitleri, farklı kondisyonlara sahip olabilir. Kullanıcılar ellerindeki telefonu model yükseltmek için satıcıya veya telefon şirketine iade etmiş ya da geri satmış olabilir. Telefon kullanıcıları cihazı satın aldıktan sonra tasarım, yazılım veya donanım beklentilerini karşılamadığını düşünebilir ve sahip oldukları akıllı cep telefonunu fazla kullanmadan bir üst modeliyle değiştirmek isteyebilirler. Fikirlerini değiştirmiş kullanıcılar tarafından geri gönderilen bir cep telefonu, esasen yepyeni bir telefon anlamına gelir. Ürün neredeyse hiç kullanılmamıştır ve yeni sahibi bu cihazı uzun yıllar boyunca kullanabilir. Artan talebe bağlı olarak hem üreticiler hem de perakende olarak satış yapan firmalar, ürün gamı içerisinde refurbished cep telefonlarına da sıklıkla yer verir.

Cihazı satın alan firma, ürünün belirli bir standarda uygun olacak şekilde yenilenebileceğini garanti eder. Yenilenen akıllı cep telefonlarının büyük bir çoğunluğu, eski modellerden ziyade genellikle daha güncel ve fazla talep gören modellerdir. Yenilenen telefonun kutu içeriğinde; şarj cihazı, data kablosu, kulaklık ve kullanım kılavuzu gibi belge ve aksesuarların tamamı ya da büyük bir çoğunluğu bulunur. Cihazı satın almadan önce kutu içeriğini ve aksesuar seçeneklerini kontrol edebilmek de mümkün olur. İkinci el ve sıfır ürün arasında konumlandırılan refurbished cihazlar, birçok aşamadan geçtikten sonra satışa sunulur. Bu nedenle, satışa çıkarılan yenilenmiş cep telefonlarının üzerine mutlaka yenilenmiş ya da refurbished ifadeleri eklenir.

Yenilenmiş Bir Cep Telefonu Hangi Aşamalardan Geçer?

Yenilenmeye alınacak bir cep telefonu yazılım, donanım ve gövde üzerinde gerçekleştirilecek birtakım işlemlerin ardından sıfır kondisyonuna ulaştırılarak yeniden satılır. Telefonun anlık performansını tespit edebilmek için testler ve incelemeler yapılır. Batarya, işlemci, dokunmatik ekran, anten, kasa ve buton gibi yazılımsal ve donanımsal parçalar tek tek kontrol edilir. Bu süreçte arızalı, iyi çalışmayan veya telefonun görünümünü bozan tüm hususlar ortadan kaldırılır. Yapılan incelemelerin ardından, düşük performanslı parçalar onarılır ya da yenisi ile değiştirilir. Telefonun işlemci, bellek, RAM, kamera ve mikrofon gibi ana bileşenleri komple teste alınır. Bu sayede; SIM kart girişi, batarya, SD kart yuvası, kamera lensi, flaş ya da kulaklık girişi benzeri donanımların tamamı da incelenmiş olur.

Kullanılmış bir telefonu fabrika çıkışı standartlarına getirmek için ekran, kasa ve kamera üzerinde bulunan çiziklerin ve diğer deformasyonların tamamen ortadan kaldırılması oldukça önemlidir. Ekran, gövde ya da çerçeve üzerinde sorun varsa orijinal parçalar ile yenileme yapılır, ürün kozmetik açıdan mükemmel bir görünüme kavuşturulur. Telefonun depolama alanında tutulan bilgiler ve eski kullanıcılara ait tüm veriler, özel program desteği ile kalıcı olarak silinir. Bu sayede yenilenmiş cep telefonu satın alan kullanıcılar, fabrika ayarında bir cihaza sahip olur. Ayrıca, telefon bilgileri sorgulanarak cihazın çalıntı olup olmadığı ya da IMEI kayıtlı olup olmadığı da kontrol edilir. Donanımsal bakım işlemlerinin ardından yazılım kontrol aşamasına geçilir.

Yazılım kontrol aşamasında, cihazın performansını kısıtlayabilecek tüm uygulamalar silinir. Eğer varsa harici uygulamalar, virüsler, temalar sıfırlanarak telefonun en güncel sürümüne geçiş yapılır. Bakım ve onarım sürecinin ardından kapsamlı testler gerçekleştirilir. Cihaz üzerinde herhangi bir soruna rastlanmazsa ürün satışa hazır demektir. Son olarak hijyen sağlamak ve görünümü kusursuz hale getirmek için özel solüsyonlar ile cihaz temizlenir. Telefonun kutusu mevcutsa aynı kutu içine ambalajlama yapılabilir. Cihaz kutusunun hasar görmesi ya da eski olması halinde ise firma tarafından hazırlanan kutular içinde gönderim sağlanabilir. Avansas.com tarafından sunulan 12 ay garanti, bedava kargo ve 1 iş gününde stoktan teslimat gibi olanaklar sayesinde siz de ikinci el fiyatına sıfır telefon kullanmanın avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Yenilenmiş Cep Telefonu Alınır mı?

Yurt dışında son derece yaygın olan cihaz yenileme sistemi, ülkemizde de daha cazip fiyatlarla cep telefonu almak isteyen kullanıcılara çok sayıda alternatif sunar. Eskiye oranla günümüzde çok daha fazla telefon üreticisi oluğu ve her yıl onlarca modelin piyasaya sürüldüğü düşünüldüğünde, yenilenmiş bir telefona sahip olmak oldukça mantıklıdır. Yeni teknolojileri takip etmek isteyenler ya da üst segment bir telefon kullanmayı tercih edenler, akıllı cep telefonlarını 2-3 yılda bir yeniler. Bu durumda firmalar, kullanıcıların eski telefonunu indirim karşılığında alarak yerine yenisini satarlar. Alınan ikinci el telefonlar çoğunlukla iyi kondisyonda cihazlardır. Dolayısıyla gerekli yenilemelerinin ve güncellemelerinin ardından tıpkı sıfır bir telefon gibi uzun yıllar boyunca kullanılabilirler.

Yeni telefon satın almak isteyen ancak sıfır ürün için yeterli bütçeye sahip olmayanlar; orta segment sıfır bir cep telefonu yerine üst segment ikinci el bir telefon tercih etmek isteyenler için yenilenmiş cep telefonları oldukça mantıklı bir tercihtir. Yenilenmiş cihazlar hem fiyat-performans açısından hem de üst modellere güvenli erişim açısından da son derece idealdir. Yenilenmiş cep telefonu fiyatları ise cihazın markası, modeli, teknik özellikleri, üretim yılı ve ikinci el geçmişi gibi hususlara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Örneğin; yeni model bir iPhone’a ufak bir servet harcamak yerine, yenilenmiş iPhone telefona sıfır fiyatının %30-40 altında bir fiyata sahip olmak mümkündür.

Satışa sunulmadan önce, yenilenmiş tüm telefonların tam çalışır durumda olduğundan emin olmak için cihazlar tamamen kontrol edilir ve kapsamlı testlerden geçirilir. Ses kalitesi, ölü piksel, ekran dokunmatik hassasiyeti gibi işlemlerin yanı sıra; telefonun Bluetooth, Wi-Fi, 3G/4G/4.5G gibi kablosuz bağlantı fonksiyonları da incelenir. Refurbished telefonlar, genellikle optimum düzeyde verimlik sunan işletim sisteminin en yeni sürümü ile güncellenir. Veri Koruma Yasası uyarınca, satıcı telefondaki verileri güvenli bir şekilde siler. Böylece hem ikinci el olarak cihazını satan kişiler hem de yenilenmiş bir cep telefonuna sahip olmak isteyen kullanıcılar gönül rahatlığı ile alışveriş yapabilir.

Ofis kırtasiye malzemeleri gibi en güncel yenilenmiş cep telefonları da Avansas.com’da! Siz de beklentilerinize en uygun akıllı cep telefonlarına kredi kartına taksit olanağı, güvenilir alışveriş imkânı ve Avansas.com ayrıcalıkları ile sahip olabilirsiniz.

 

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster