YouTube’da günlük olarak 5 milyar video izleyen 30 milyondan fazla kişi var. Bu yüzden YouTube,  işletmelerin görsel içerik yoluyla hedef kitlelerine ulaşmaları için en iyi platformlardan biridir.

YouTube’da ürününüzün nasıl kullanılacağı veya kurulacağı ile ilgili eğitim videolarından potansiyel müşterileri cezbetmek için kısa reklamlar ve hatta şeffaflığı göstermek için sahne arkası videolara kadar her şeyi paylaşabilirsiniz. Fakat ne yapmaya karar verirseniz verin, önce YouTube işletme hesabınızı oluşturmanız gerekecek.

Sadece bu kadarla bitmiyor.

İlk hesap kurulumuna ek olarak, kanalınızın uygun şekilde optimize edilmesi, daha fazla izleyici çekmenizi sağlamanın harika bir yoludur. YouTube’da tamamen yeniyseniz, endişelenmenize gerek yok çünkü bir işletme YouTube hesabı oluşturma süreci oldukça basittir. 

YouTube İşletme Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Bir YouTube işletme hesabı oluşturma süreci sadece beş adımdan oluşur:

1. Google Hesabınızı Oluşturun

Mevcut bir Google hesabını kullanabilseniz de, erişimi başkalarıyla paylaşıyorsanız, özellikle YouTube işletme kanalınız için yeni bir hesap oluşturmak en iyi seçenektir. Bu şekilde, kişisel hesabınız için herhangi bir güvenlik sorunu ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Ayrıca, YouTube ile ilgili tüm iletişimlerinizi ve bildirimlerinizi tek bir gelen kutusunda sıralayabileceğiniz için her şeyi düzenli tutmak daha kolay olacaktır. Böylece onu diğer platform iletişimlerinden ve bildirimlerinden ayırabilir ve en son güncellemeleri takip etmeyi kolaylaştırabilirsiniz.

Google hesabınızı oluştururken mutlaka işletme adınızı kullanmanız gerekmez. Ancak, kullanıcı adınıza bir işletme tanımlayıcı eklemeniz önerilir. Bu, iş e-posta’nızı kişisel e-posta’nızdan ayırmayı kolaylaştıracaktır. Normal adınızın arkasına “markaadi” gibi bir şey ekleyebilirsiniz.

2. YouTube’a gidin

Bir sonraki adım, YouTube ana sayfasına gitmek ve yeni Google hesabınızı kullanarak giriş yapmaktır. Kişisel hesabınızı kullanarak zaten oturum açtıysanız, sayfanın sağ üst köşesindeki simgeye tıklayın. “Hesabı değiştir”e gidin ve yeni Google hesabınızı ekleyin.

3. Kanalınıza gidin

Bundan sonra amacınız bir YouTube işletme hesabı oluşturmak olduğundan, kanalınızı iş için özelleştirmeye başlamanız gerekecektir. Ekranınızın sağ üst köşesindeki avatar simgesine tıklayarak “Kanalınız”ı seçin.

4. YouTube’u aşağıda belirtildiği şekilde kullanın

Ardından YouTube’da, alanları adınız ve soyadınızla otomatik olarak dolduran bir ekran açılacaktır. Burada, YouTube’u kullanmak istediğiniz kullanıcı adını girmeniz gerekir. Kişisel markanız için bir iş kanalı oluşturuyorsanız, otomatik olarak doldurulan bilgilere bağlı kalabilirsiniz.

Aksi takdirde, YouTube’u bir işletme veya başka bir ad olarak kullanma seçeneğiniz de vardır. Ürününüzü veya markanızı kullanarak bir kanal oluşturmak istiyorsanız bu seçeneğe tıklayın.

5. Bir marka hesabı oluşturun

Daha önce bahsedilen seçeneğe tıkladığınızda, bir marka hesabı oluşturmanızı isteyen bir sayfaya yönlendirileceksiniz. Markanızı veya işletmenizin adını veya marka videolarınızı yayınlamak istediğiniz adı girin ve “Oluştur”a tıklayın.

İşte bu kadar!

YouTube işletme hesabınızı başarıyla oluşturdunuz. Kurulum çok basit ve anlaşılırdır, bu yüzden kanalınızı kurarken sorun yaşamayacaksınız.

YouTube İşletme Hesabı Nasıl Optimize Edilir?

YouTube işletme hesabınızı oluşturduktan sonra da yapmanız gerekenler var. Öncelikle hesabınızı özelleştirmeniz ve daha iyi bir hale getirmeniz gerekiyor. Bu süreç yalnızca izleyicilerinizin dikkatini çekmenize yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda arama motoru sonuçlarında görünürlük kazanmanıza da yardımcı olacaktır.

İlk olarak, tüm kanal özelleştirme seçeneklerine erişmek için “Kanalı Özelleştir” düğmesine tıklayın.

Sonraki sayfada; kanal resminiz, simgeniz ve açıklamanız dahil olmak üzere kanalınızın çeşitli yönlerini değiştirme seçeneğine sahip olacaksınız.

Kanal Resmi ve Simgesi

Tıpkı diğer sosyal medya kanallarınız için özel bir banner’ınız ve simgeniz olduğu gibi, YouTube için de özel görüntülere ihtiyacınız olacaktır. Marka güvenilirliğinizi oluşturabilmeniz için video yüklemeye başlamadan önce tüm bunları hazırlamanız gerekir. Fakat en temel haliyle kanal resminizde ve simge tasarımınızda marka logonuzu ve renklerinizi kullanabilirsiniz.

Unutmayın, YouTube kanalınız için görüntüler oluştururken sadece platform yönergelerini uyguladığınızdan emin olun yeter.

  • Kanal Resmi – YouTube’a göre, kanal resmi için ideal boyut 2560 X 1440 piksel ve minimum boyut 2048 X 1152 pikseldir. Metin ve logolar için en az 1546 X 423 piksellik bir güvenli alan sağlamanız gerekir. Ancak her şeyin görünür olduğundan emin olmak istiyorsanız 2560 X 423 pikselin üzerine çıkmayın. Ayrıca resim dosyanız 6MB’tan büyük olmamalıdır.
  • Kanal Simgesi  – YouTube kanal simgeniz için 800 X 800 piksel boyutlarını korumanızı önerir. Ayrıca kanal simgeniz kare veya yuvarlak bir resim olmalıdır ve 98 X 98 pikselde oluşturulabilmelidir. Simgenizi JPG, BMP, GIF veya PNG dosyalarını kullanabilirsiniz, ancak animasyonlu GIF’leri kullanamazsınız. Ayrıca çıplaklık, sanat eseri, ünlüler veya telif hakkıyla korunan görseller içeren hiçbir görseli de simge görseli olarak kullanamazsınız.

Kanal resminizi yüklerken YouTube, farklı cihazlarda nasıl görüneceğine dair size bir önizleme sunar. Her ekranda harika görünen optimum uyumu elde etmek için ayarlamalar yapabilirsiniz.

Kanal Açıklaması

Orijinal görüntünüz hazır olduğunda, kanalınız çok daha güvenilir görünecektir. Ama bu, yapmanız gerekenlerin sonu değildir. Bu yüzden gözden kaçırması çok kolay olan “Kanal Açıklaması” bölümüne dikkat etmeniz gerekir.

“Hakkında” bölümünün altında, kanal açıklaması ve e-posta adresi, konum ve bağlantılar gibi işletmenizle ilgili diğer önemli ayrıntıları ekleme seçeneğine sahip olacaksınız. Kanal açıklamanızın son derece ayrıntılı olması gerekmez, ancak sizi tam olarak anlatması gerekir.

Peki Youtube kanal açıklaması yazarken nelere dikkat edilmelidir?

Kanal açıklamanızı kısa tutun ama doğrudan konuya girin. 1-2 cümle ile işinizden bahsedin ve ardından kanalınızın misyonunu açıklayın. Ayrıca insanları kanalınıza abone olmaya veya web sitenizi ziyaret etmeye teşvik eden harekete geçirici mesajlar da ekleyebilirsiniz. Ancak önemli olan, kullanıcıların kanalınızı bulabilmesi için birkaç anahtar kelime veya kelime öbeği eklemenizdir.

Son olarak, ana sayfanıza, sosyal medya profillerinize ve YouTube kitlenizi yönlendirmek istediğiniz diğer sayfalara bağlantılar da ekleyebilirsiniz. Bu, YouTube üzerinden daha fazla trafik elde etmenin harika bir yoludur. En fazla beş bağlantı ekleyebilir ve 30 karakterin altında özelleştirilebilir hypertext links bağlantıları oluşturabilirsiniz.

Öne Çıkan Kanallar

“Hakkında” bölümünüzü güncelledikten sonra, kanalınıza video yüklemeye hazırsınız demektir. Ancak, kanalınızın performansını iyileştirmek için daha fazla özelleştirme de yapabilirsiniz. Bu özelleştirmelerden biri “Öne Çıkan Kanallar” bölümüdür.

YouTube bir topluluk olduğu için diğer sosyal medya kanalları gibi diğer kanalları takip etmenizi ve içeriklerini beğenerek aktif olarak katılmanızı gerektirir. Bu aşamada rakip olmayan favori kanallarınızdan bazılarını “Öne Çıkan Kanallar” bölümünüze ekleyebilirsiniz. Bu, kitlenize sektörünüzde aktif olarak yer aldığınızı göstermenin harika bir yoludur.

YouTube Kanalı Optimizasyon İpuçları

Temel optimizasyonları yaptıktan sonra daha fazla görünürlük elde etmek ve daha fazla izleyici çekmek için YouTube kanalınızı ve videolarınızı optimize etmeye başlamanız gerekir.

Aşağıda başlamanıza yardımcı olacak birkaç ipucu bulabilirsiniz:

  • Arama motorlarında görünürlüğü artırmak için video başlıklarınızda ve açıklamalarınızda alakalı anahtar kelimeler kullanın. Bu, yalnızca YouTube aramalarında daha fazla görünürlük kazanmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda Google aramaları yoluyla keşfedilme şansınızı da artırır.
  • Kitlenizin dikkatini hemen çekmek için videolarınız için benzersiz ve alakalı küçük resimler oluşturun. Amaç, bu küçük resimleri görerek tıklamalarını sağlamaktır. Bu nedenle göz alıcı bir küçük resme sahip olmak, bu hedefi gerçekleştirmenin mükemmel bir yoludur.
  • Alakalı arama sonuçlarında görünme şanslarını artırmak için videolarınıza alakalı etiketler ekleyin.
  • YouTube’un videolarınızı daha kolay tarayabilmesi için video dökümleri ve altyazılar oluşturun. Bu, işitme engellilerin video içeriğinizi anlamasına yardımcı olabileceğinden kullanıcı deneyimini de geliştirecektir.
  • Kanalınızın neyle ilgili olduğuna dair görsel bir bilgi vermek için bir kanal fragmanı ekleyin. İnsanların dikkatini kaybetmemek fragmanı için bir dakikadan fazla tutmayın.

YouTube’da Nasıl Reklam Verilir?

blank

Google, YouTube’u satın aldığından beri, YouTube’da reklam vermeyi AdWords’de reklam oluşturmak kadar kolay ve özelleştirilebilir hale getirmek için büyük çaba harcadı ve aşağıdaki reklam türlerini kullanıcılara sundu.

YouTube Reklam Yerleşimi Türleri

  • Atlanabilir yayın içi reklamlar
  • Atlanamayan yayın içi reklamlar
  • Video keşif reklamları
  • Bumper reklamları
  • Yayın dışı reklamlar
  • Masthead reklamları

1. Kampanyanızı oluşturun

  1. Kampanyalar’ı seçin.
  2. Artı simgesini tıklayın, ardından Yeni kampanya’yı seçin.
  3. Kampanya hedefinizi seçin:
  • Satış
  • Potansiyel müşteriler
  • Web sitesi trafiği
  • Ürün ve markayı değerlendirme
  • Marka bilinirliği ve erişim
  • Uygulama tanıtımı
  • Yerel mağaza ziyaretleri ve tanıtımlar
  • Hedef kılavuzu olmadan bir kampanya oluşturun.

Seçtiğiniz hedefin, kullanabileceğiniz reklam yerleşimlerini ve teklif türlerini etkileyeceğini unutmayın. Bu yüzden bazen hedefsiz bir kampanya oluşturmak daha iyi olabilir.

Kampanyanız için bir hedef seçmenin arkasında sihirli bir şey yoktur. Sadece yeni olduğunuzda sizi doğru yönde yönlendirmeye yardımcı olur.

  1. “Bir kampanya türü seçin” bölümünün altında Video’yu seçin.

“Bir kampanya alt türü seçin” bölümünün altında bir kampanya alt türü seçin. Her bir alt tür, belirli reklamcılık hedeflerinize ulaşmanıza aşağıda anlatacağımız şekilde yardımcı olacaktır: 

Dönüşümleri artırın: Eylem odaklı reklamlar ve hedefleme ile satışları ve olası satışları artırır.

Özel video kampanyası: Farklı reklam türleriyle ayarlarınızı özelleştirin.

Atlanamayan yayın içi: 15 saniyelik atlanamayan reklamlarla bilinirliği artırın.

Bumper: 6 saniyelik atlanamayan reklamlarla bilinirliği artırın.

Atlanabilir yayın içi: Atlanabilir reklamlarla bilinirliği artırın.

Etki değerlendirmesi: Atlanabilir veya keşif reklamlarıyla insanların ürününüzü düşünmesini sağlayın.

Yayın dışı: Reklamlarınızı telefonlara ve tabletlere göre özelleştirin.

Reklam dizisi: Bir dizide bir dizi reklamla bir hikaye anlatın.

Alışveriş: Ürünlerinizi tanıtın ve insanların web sitenizden alışveriş yapmasını sağlayın.

  1. Devam’a tıklayın

2. Bütçenizi belirleyin

  1. Teklif stratejinizi seçin.
  • Görünümler çok önemliyse GBM’yi seçin.
  • Görüntüleme almayı tercih ediyorsanız BGBM’yi seçin.
  • Belirli işlemler istiyorsanız EBM’yi seçin.
  1. Bütçenizi girin ve bunu günlük mü yoksa kampanyanın ömrü boyunca mı harcamak istediğinize karar verin.
  • Kampanya Toplam Bütçesi

Kampanyaya ne kadar harcamak istediğinize siz karar verirsiniz. Ardından Google, hedeflerinize ve teklif türünüze bağlı olarak sosyal medya bütçenizi ne zaman ve nasıl harcayacağınıza karar verir. Google, bu reklam harcamasını kampanyanın tamamına eşit olarak dağıtmaya çalışacaktır. Ancak, trafiğe ve görüntüleme fırsatlarına bağlı olarak günden güne dalgalanmalar görebilirsiniz.

  • Günlük Bütçe

Google, günlük bütçenizi korumak için elinden gelenin en iyisini yapar. Burada da yine, günlük reklam harcamalarında dalgalanmalar görebilirsiniz. Ancak Google bunun ortalamasını ay boyunca alır ve reklamın uzunluğu için toplam günlük bütçenizden daha fazla ücretlendirilmezsiniz.

  1. Varsa bir başlangıç ​​ve bitiş tarihi belirleyin (kampanya toplam bütçesi için gereklidir).

Günlük bir bütçe belirlemenizi ve YouTube reklamlarınızın bitiş tarihi olmadan yayınlanmasına izin vermenizi öneririz. İşlerin düzgün çalıştığından emin olmak için haftalık olarak kontrol edin ve bütçenizi gerektiği gibi ayarlayın.

Hangi bütçeyle başlayacağınızı merak ediyorsanız, Google Ads’e ayda en az 500 dolar (günlük yaklaşık 16,00 dolar) harcamanız önerilir.

3. Tüm kampanya hedeflemenizi yapın

  1. YouTube reklamlarınız için aşağıdakiler gibi yerleşim ağlarını seçin:
  • YouTube’da arama
  • Youtube videoları
  • Görüntülü Reklam Ağı’ndaki video iş ortakları
  1. Dil hedeflemeyi seçin.
  2. Coğrafi konumları seçin (yerel işletmeler veya etkinlikler gibi).
  3. Herhangi bir içeriği hariç tutma ayarını seçin. Markanızın belirli içeriklerin yanında görünmesini istemiyorsanız, Google’a bildirin.

Ayrıca, YouTube reklamlarınızın canlı akışlı videoların veya yetişkin kitleler için etiketlenmiş içeriklerin yanında yayınlanmasını engelleyebilirsiniz.

  1. Cihaza özel hedefleme ayarlamak, reklamlarınızın insanlara gösterilme sıklığını sınırlamak veya bir reklam zaman planlaması oluşturmak için gereklidir.

4. Reklam grubu hedeflemeyi ayarlayın ve reklam grupları oluşturun

  1. Reklamlarınızla ulaşmak istediğiniz kişileri tanımlayın. Aşağıdakiler arasından seçim yapın:
  • Demografi

Demografik hedefleme ile aşağıdakiler de dahil olmak üzere seçtiğiniz demografik gruplarda yer alma olasılığı yüksek olan kişilere ulaşabilirsiniz:

  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Ebeveynlik durumu 
  • Hane geliri
  • Kitle

Kitleler, Google tarafından tahmin edildiği gibi belirli ilgi alanlarına, amaçlara ve demografik özelliklere sahip insan gruplarıdır.

  1. Alakalı anahtar kelimeler, konular ve yerleşimler ekleyerek hedeflemenizi daraltmanıza olanak tanır.

5. Reklamlarınızı oluşturmaya başlayın

  1. YouTube’a yüklediğiniz bir videoyu arayın veya YouTube’a video URL’sini girin.
  2. Uygun reklam biçimi seçin. Belirli bir reklam biçimi kampanya için uygun değilse Google Ads’de bir mesaj görürsünüz.
  3. İnsanların reklamınızı tıkladıklarında erişmelerini istediğiniz açılış sayfası olan nihai URL’yi girin.
  4. Nihai URL’nin farklı bir sürümü olabilecek veya nihai URL ile aynı olabilecek görünen URL’yi girin.

Görünen URL, insanların reklamınızı tıkladıklarında geldikleri sayfayı etkilemeyecektir.

  1. Bir CTA veya harekete geçirici mesaj ekleyin.
  2. Ürününüzü veya hizmetinizi tanıtan metnin birincil satırı olarak görünecek bir başlık girin.
  3. Herhangi bir izleme URL’si ekleyin (isteğe bağlıdır).
  4. Videonuzun yanında görünen bir resim veya bir resim grubu oluşturmak için tamamlayıcı bir başlık ekleyin. Tamamlayıcı banner’lar yalnızca bilgisayarlarda görünür.

YouTube kanalınızdaki videolardan otomatik olarak oluşturulan bir resim seçebilirsiniz (önerilir) veya tamamlayıcı banner’ınız olarak manuel olarak yüklediğiniz bir görsel seçebilirsiniz.

  1. Reklamınız için bir ad girin.
  2. Reklam iyi görünüyorsa, Kampanya oluştur’u tıklayın.

Reklamlarınızı görmeye başlamanız birkaç gün sürebilir. Teklif verme ve yerleştirme optimizasyonu bundan biraz daha uzun sürebilir. Fakat genel olarak Google, video kampanyalarını aynı gün onaylar.

YouTube Reklamlarınızı Nasıl Optimize Edebilirsiniz?

Videolarınızı satış için nasıl optimize edeceğinizi düşünüyorsanız, aşağıdaki listeye sizin için bazı ipuçları ekledik:

  1. Google Ads Dönüşüm İzleme’nin web sitenizde kurulu olduğundan emin olun.
  2. İzleyicilerin YouTube’daki ve dışındaki yerlerde işletmenizle etkileşim kurmasını kolaylaştırmak için Video Action Campaigns’i kullanın.
  3. Yeniden pazarlama kitleleri oluşturun. Bunlar, web sitenize zaten ilgi gösterdikleri için en iyi kitlelerdir.
  4. Halihazırda ilgilenen veya ürününüzü Google’da aktif olarak araştıran tüketicilere ulaşmak için özel kitleler, müşteri eşleştirme veya benzer kitleler kullanın.

İnsanların %80’i, satın alınacak ürünleri araştırırken genellikle çevrimiçi arama ve video arasında geçiş yaptıklarını söylüyor.

Bu nedenle, aramada yüksek performanslı anahtar kelimeler YouTube’da da çalışmalıdır.

  1. Orijinal kitlenize benzer bir EBM ile %20 dönüşüm elde etmek için kitle genişletmeyi kullanın.
  2. YouTube’un müşteri yolculuğundaki rolünü anlamanıza yardımcı olması için ağlar arası raporları deneyin.

Bu bir beta programdır ve yeni başlıyorsanız ve Google Ads Yöneticisi’nde rahat değilseniz gerekli değildir.

Özetle diyebiliriz ki, video, yeni müşterilere ulaşmanın en iyi yoludur ve YouTube pazarlama, dünya çapında milyarlarca insana ulaşan güçlü bir stratejidir.

İyi bir hedefleme ve yaratıcı videolar kullanarak, videonuzu izlemeye ve daha fazlasını öğrenmeye hazır, yüksek potansiyele sahip bir kitle bulabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster