İyi zaman yönetimi için püf noktaları mı arıyorsunuz? Gelin anında kullanabileceğiniz on basit püf noktasına bir bakalım. Bunlar sadece sizin üretkenliğinizi artırmakla kalmayacak aynı zamanda da size hedeflerinize ulaşmak için ihtiyaç duyduğunuz güveni verecek.

1. Hedeflerinizi Bilin. Onları Değerleri ve Önceliklerine Göre Düzenleyin.

Kaç tane hedefiniz var? Eğer hiç yoksa hemen bugün en az bir hedef oluşturun. Hedefler, etkin zaman yönetimi için çok önemlidir. Belki de çok fazla hedefiniz var. Eğer öyleyse onları düzenleyin. Hayatınızın her alanı için bir hedefe ihtiyacınız var: Örneğin işiniz için bir hedef, sağlığınız için bir başkası ve mali durumunuzu yönetmek için bir başkası.

Herhangi bir gün hedeflerinizden biri her zaman en fazla değere ve en yüksek önceliğe sahip olacaktır. Birçok insan için bu bir iş hedefidir. Fakat eğer fazla kiloluysanız veya sağlık problemleriniz varsa sağlığınız sizin en yüksek değere sahip hedefiniz ve ilk önceliğiniz haline gelir. Eğer sağlığınız kötüyse hiçbir şeyi başaramaz ve zamanınızı yönetemezsiniz.

2. Bir Göreve Odaklanın ve Onun Üzerinde Çalışın.

focus

Birçok hedef oluşturdunuz. Fakat bir hedefi kısa zamanda yapamayabilirsiniz. Siz sadece hedefinize ulaşmanızı sağlayacak işleri yapabilirsiniz. En değerli hedefinize karar verin ve bugün bu hedef için önemli bir iş üzerinde çalışın. Yani hedefleriniz için yapılacak görevlerinizi belirleyin.

Eğer yapabilirseniz başka herhangi bir şey yapmadan önce bu iş üzerinde çalışın. Bugün en değerli hedefinizin sağlığınızın iyileşmesi olduğunu düşünelim. En önemli işiniz egzersiz yapmaktır. Bunu erkenden yerine getirin. Pek çok spor salonu erken açılır böylece işe gitmeden önce sporunuzu yapmış olabilirsiniz.

Eğer en değerli hedefiniz bir iş hedefiyse mesela terfi etmeyi amaçlıyorsanız önemli işiniz bir sunumu tamamlamak olabilir. Erkenden çalışmaya koyulun, böylece e-postalarınızı okumadan önce sunumu yapabilirsiniz.

3. En Yüksek Önceliğinizi Aklınızdan Çıkarmayın.

hedef-belirle
Sabah evden çıkmadan önce çalışma gününüzü önceliklendirin. Yapılacaklar listeniz sonsuz olabilir. Gün için en önemli beş işinizi seçin, onlara öncelik verin ve öncelik sırasına göre üzerlerinde çalışın.

Ne üzerinde çalışacağınızdan emin değilseniz kendinize şu andaki en yüksek önceliğinizin ne olduğunu sorun. En yüksek önceliğinizin “Facebook’u kontrol etmek” olması nadir görülen bir durumdur.

4. Zamanınıza Karşılık Olarak bir Para Değeri Belirleyin.

Eğer bir saatinizin ne kadar ettiğini biliyorsanız zaman yönetimi daha kolay hale getirebilirsiniz. Eğer 1 saatinizin değeri 100TL ediyorsa Facebook’ta harcadığınız 30 dakikanın 50TL’ye karşılık geldiğini unutmayın.

Zamanınızın ne kadar ettiğinden emin değilseniz tahmin edin veya patronunuza sorun. Eğer kendi işinizin patronuysanız ne kadar ettiğini bilirsiniz. Zamanınızın nereye gittiğini bilmek için günlük tutun. Daha sonra yararsız aktiviteleri bırakın.

5. Hiçbir Şey Mükemmel Değildir. Sadece Yapın. O Anda Yapabildiğinizin En İyisi Yeterlidir.

Elinizden gelenin “en iyisini” yapmak istersiniz fakat mükemmeliyetçilik zamanınızı harcar. Hiçbir şey mükemmel değildir. Eğer mükemmeliyetçiliğe yatkınsanız bunun farkında olun ve işleri oluruna bırakmak için kendinizi zorlayın.

6. İhtiyaç Duyduğunuzu Düşündüğünüz Zamanın Yarısında İşinizi Halledin.

Eğer mükemmeliyetçi biriyseniz zor bitirme zamanları belirlemeyi deneyin. Örneğin bir işi tamamlamanız genellikle üç saat alıyor diyelim. Kendinize 90 dakikalık bir bitirme zamanı belirleyin. İşi genellikle bitirme zamanının içinde tamamladığınızda şaşıracaksınız.

7. Her Günü Planlamak için Zamanınızı Programlayın.

Öncelikli bir iş listeniz olduğunda ve bir proje üzerinde çalışmaya başlamadan önce onu planladığınızda her gün birçok dakika kazanacaksınız.

Akşam veya sabah işe başlamadan önce her gün projelerinizi ve işlerinizi planlamak için zaman ayırın. Planlama zamanınızı işlerinizi yürüttüğünüz zamandan ayırdığınızda daha hızlı şekilde daha fazla şey yaparsınız.

8. Büyük Hedefleri Günlük Küçük İşlere Dönüştürün.

Daha önce de söylediğimiz gibi, hedefleri “yapamazsınız”. Sadece işleri/görevleri yapabilirsiniz. Bir hedef belirler belirlemez hedefinize ulaşmak için ne gerekiyorsa onun için çalışın. Daha sonra bu adımları projeler ve işlere dönüştürün. Her bir proje için bitirme zamanı oluşturun ve günlük küçük işler yaratın böylece her bir projeyi hızlıca tamamlayabilirsiniz.

9. Eğer İşi Başka Biri Yapabiliyorsa: Devredin.

Zamanınızın bir saatinin ne kadar ettiğini buldunuz. Her gün tamamladığınız tüm işlere bakın ve hangileri üzerinde çalışmamanız gerektiğine karar verin. Örneğin, zamanınızın her bir saati için 100TL’lık bir değer belirlediğinizi düşünelim. E ticaret sitenizin ürün girişlerini yapmak için her gün 5 saat harcıyorsanız bu işi yapabilecek bir kişiyi işe alın ve işi ona devredin.

10. Her Bir Proje İçin Bir Bitirme Zamanı Belirleyin.

Bitirme zamanlarını konuşmuştuk. Bitirme zamanları çok önemlidir eğer bunları başka biri belirliyorsa gerçek bitirme zamanından daha önce olacak şekilde kendi bitirme zamanınızı belirlemeyi deneyin. Eğer bitirme zamanlarının genel ilkeler olarak görüldüğü bir ofisteyseniz bu kolay olmayacaktır fakat yine de zaman yönetiminizi geliştirecektir.

Bu zaman yönetimi altın kurallarını uygulamayı deneyin. Pratiklerdir ve işe yararlar. Ne kadar üretken hale geldiğinizi görünce hayret edeceksiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster