Barkod Okuyucular

Toplam 8 sonuç

Aradığınız ürünü bulamadınız mı?

Formu doldurarak aradığınız ürünü bize iletin, sizin için ürünü bulalım.

Teşekkürler, ürün talebiniz alınmıştır.

Günümüzde yapılan çoğu alışveriş, eskiden olduğu gibi defter hesabıyla yapılıyor olsaydı, muhtemelen büyük işletmelerde ciddi sorunlar yaşanmaya devam ediyor olurdu. Ancak barkod etiketleri ve barkod okuyucular sayesinde günümüzde tüm bu karışıklıkların önüne geçebiliyoruz. Barkod sisteminde, ürünlerin üzerindeki barkod etiketleri, barkod okuyucu tarafından okutularak tanımlı işlemlerin yapılması sağlanmaktadır. Bu işlemler; stok hesaplama, ürün fiyatını okuma ve otomatik toplama gibi işlemlerdir. Bu sayede de kasa ve ödeme işlemleri için harcanan efor minimuma inerken, hesaplama hatalarının da önüne geçilmektedir.

Barkod Okuyucu Nedir?


Barkod okuyucu günümüzde, neredeyse alışveriş yaptığımız her yerde karşımıza çıkmaktadır. Barkodlar, ürünlerde beyaz üzerine siyah iki boyutlu çizgilerin ve numaraların oluşturduğu grafiksel bir gösterimidir. Barkod okuyucu da bu grafikleri tarayarak okur ve tanımlı işlemleri gerçekleştirir.

Barkod Okuyucu Nasıl Çalışır?


Barkod okuyucunun çalışma prensibi, barkodda yer alan siyah ve beyaz çizgilerin elektrik sinyallerine dönüştürülmesi ve özel yazılım ile bu sinyallerin rakam veya karakterlere çevrilmesi prensibine dayanır.

Barkod okuyucu, etiketi okuyarak belleğine algıladığı grafiksel bilgileri elektronik ortama iletir. Daha sonra iletilen bilgiler (bilgisayarlarda veya terminallerde) çözümlenir ve önceden tanımlanan işlemler gerçekleştirilir. Veri girişi çok daha hızlı ve doğru gerçekleştirilir. Ayrıca kaliteli barkod etiketi kullanılıyorsa, silinmelerden / kötü baskılardan dolayı oluşabilecek hatalar da minimuma indirilir.

Barkod etiketlerinde yer alan koyu çubuk çizgiler ışığı emerler. Koyu çubuk çizgilerin arasındaki beyaz boşluklar ise ışığı geri yansıtır. Bu sayede elektromanyetik sinyaller oluşarak barkodun okunması sağlanır. Radyo frekans yardımı ile çalışan barkod okuyucular da mevcuttur. Bu tip barkod okuyucular kablosuz olarak kullanılır.

Barkod Okuyucu Çeşitleri Nelerdir?


En çok bilinen barkod okuyucu çeşitleri aşağıdaki gibidir;

  • 2D Barkod Okuyucu
  • Lazer Barkod Okuyucu
  • Masaüstü Barkod Okuyucu
  • Kablolu Barkod Okuyucu
  • Kablosuz Barkod Okuyucu

Barkod okuyucu standı ile birlikte yer kazanımı sağlamaktadır. Barkod okuyucu el terminali, hem kullanımı kolay hem de standı sayesinde yer tasarrufu sağlayan bir cihazdır. Kullanımı son derece kolaydır. Kablosuz barkod okuyucular hız konusunda avantaj sağlarlar. Newland barkod okuyucu , Sunlux barkod okuyucu, Zebex barkod okuyucu sektörün önde gelen markalarıdır.

2D Barkod Okuyucu


2D Barkod okuyucu karekod şeklinde olan etiketleri okumaya yarar ve adından da anlaşıldığı gibi 2 boyutludur. 2D Barkod okuyucunun kullanımı, sektör ve alanlarına farklılık göstermektedir. Satış standında yer alan en yaygın kullanılan barkod tipleri EAN 13 ve datamatrix barkod tipleridir. 2D barkod okuyucular diğer kullanımda olan standart barkod cihazlarının okuyabildiği çizgi barkodları ve karekod barkodları okurlar. Sağlık sektöründe daha çok karekod barkodlar kullanılmaktadır.

Lazer Barkod Okuyucu


Kullanım alanları oldukça fazladır. Diğer barkod cihazlarına göre fiyat olarak biraz daha yüksektirler. Ancak lazer barkodların performansları daha hızlı ve yüksektir ve daha hassas performansa sahiptirler. Ancak yeni nesil lazer teknolojisi kullanılarak uzak mesafeden barkodları okunabilir. Ürün üzerinde barkodun pozisyonu, lazer barkod okuyucu cihazlar için önemli bir faktördür.

Masaüstü Barkod Okuyucu


Masaüstü barkod okuyucular tercihe bağlı olarak adından da anlaşıldığı gibi masa üstüne veya duvara monte edilebilir. Sabit olan masaüstü barkod okuyucular, ürünlerin tek tek okutulması için kullanılır. Bu barkod okuyucu modeli, son derece hafiftir ve çok fazla yer kaplamaz.

Kablolu Barkod Okuyucu


Her barkod okuyucu ürün için kullanım alanı ve tipi farklılık göstermektedir. Ürünün şekli ve işletme modeli kablolu barkod okuyucuların kullanım şeklini belirler. Programlanabilir beep tonu ve süresi ile okunan ürünler geçiş esnasında uyarı sesi çıkarır.

Kablosuz Barkod Okuyucu


Kablosuz barkod okuyucular daha esnek alanlarda kullanım kolaylığı sağlar. Yer ile ilgili bir sıkıntısı yoktur müsait herhangi bir yerde durabilir. Kablosuz barkod okuyucular sayesinde ürün ebadı ve şekli barkodu okutmak için sorun yaratmaz. Ürünler geçiş esnasında uyarı sesi çıkarır ve ürün takibi kolaylaşır.

Barkod Okuyucu Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?


Barkod okuyucu kullanmanın avantajları ve dezavantajlarına bakacak olursak, ilk avantajı olarak, bir veya birkaç ürünün satışı esnasında kasiyerlerin veya kullanıcının hata yapma riskini ortadan kaldırır. Yapılan işlemler kısa sürede biter ve kesin doğrulukla sonuçlanır. Böylece herhangi bir elemanı değişse veya izinde olsa bile ürünleri satış için doğru fiyattan satılır. Kasa elemanlarının iş yükünü ve hata riskini büyük ölçüde azaltır. Hesap makinesi ile bir işlem yapmadığı için hızlı ve doğru toplamlar elde eder. Satış esnasında, doğru fiyatlarla işlem yapılmasını sağlar.

Hızlı işlem sayesinde müşteri, ürünleri hesaplanırken beklemediği için memnun olmaktadır. Müşteri, barkod sistemini gördüğü için yanlış hesaplama riskinin olmadığını bilmekte ve alışveriş yaptığı firmaya güven duymaktadır. Dolayısıyla, müşteri memnuniyetini arttırmada ve yeni müşteriler kazanmada etkisi olabilmektedir.

Barkod sistemi, depolarda ve mağazalarda günlük işlerin hızlı ve hatasız olarak yürütülmesini sağlarken, stok ve satış durumlarının takibini de kolaylaştırmaktadır. Vardiya sonu veya gün sonunda, hesapların işlenmesi, kasanın kapatılması işleminin hızlı bir şekilde yapılmasına imkan sağlar. Çalışan personelin memnuniyeti de verimliliğinin artmasını sağlar. Barkod okuyucu sistem sayesinde ürünlerin depolarda veya mağazalar içinde kolayca takip edilerek, eksilen ürünlerin zamanında sipariş verilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, ürünlerin fiyat değişikliklerinin takibi konusunda kolaylık sağlar. Çalışan elemanların veya kasiyerlerin fiyat ezberlemelerini ve yanlış işlem yapmalarını da ortadan kaldırmaktadır.

Barkod Okuyucu Hangi Alanlarda Kullanılır?


Barkod okuyucular, ürünlerin tedarik zincirleri içinde sorumlu kişilerin, envanterleri ayrıştırılmasını ve takibini hatasız hale getirir. Barkod okuyucu, üzerindeki bilgileri elektronik bir sisteme, printer veya yazar kasaya iletir. Bu sayede hızlı ve güvenilir bir kullanım sağlar. Kullanıldığı alanlardan bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Finans ve muhasebe
  • Kargo firmalar
  • Elektrik, su, doğalgaz gibi faturalandırma sistemleri
  • Market gibi hızlı tüketim sektörleri

Barkod okuyucular sayesinde mağaza sahipleri ve perakende sektöründeki satıcılar ürünlerini sevk ederken barkod okuyuculardan faydalanırlar. Nakliye ve kargo sevk işlemlerinde barkod okuyucular yine en önemli yeri alırlar. Barkod okuyucular sayesinde sevk edilen ürününün kargoda nerede, ve hangi durumda olduğu görülmektedir. Su, doğalgaz, elektrik sağlayıcılar abonelerin tüketimlerini ve ödemelerini barkod okuyucular sayesinde takip etmektedirler. Burada çıkan barkod etiketi sayesinde faturalar oluşur. Finans ve muhasebe sistemlerinde yine barkod sistemi kullanılır.

Barkod cihazları faaliyet gösterdiğiniz sektörlerde pek çok farklı amaca uygun kullanılmak üzere tasarlanmışlardır. Kullanım amaçlarına göre donanımlarını bilerek satın almakta fayda vardır.

Barkod Okuyucu Fiyatları Ne Kadar?


Barkod okuyucu fiyatlarını belirleyen birçok etken bulunmaktadır. Bu etkenlerin en önemlisi ürünün tarama mesafesidir. Bu mesafenin arası 500 milimetreye kadar çıkabilmektedir. Bu bir barkod okuyucunun, okuma yapabileceği en uzak aralığı ifade eder. Tarama mesafesi arttıkça fiyatı da aynı doğrultuda yükselmektedir. Tarama genişliği fiyatı etkileyen diğer bir faktördür. Barkod okuyucular, sisteme okudukları veriyi bluetooth ve kablolu olarak yollarlar. Barkod okuyucu fiyatlarını belirleyen en önemli etmenlerden birisi de ışık kaynağının türüdür. Barkod okunurken okuyucuda bulunan optik kaynaktan çıkan ışınların kaynağı led gibi gelişmiş bir teknoloji sahipse fiyatı da artabilir. Gelişmiş barkod okuyucuları Avansas internet sitesinde geniş ürün yelpazesi sayesinde satın alabilirsiniz.