Burn rate, bir şirketin sermayesini harcama oranıdır. Girişimciler için değerli bir ölçüdür, çünkü bir şirketin nakit rezervlerini ne kadar hızlı tükettiğini gösterir. Bir şirket ürettiğinden fazlasını harcarsa, sonunda parası biter ve kapanma riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Burn rate, girişiminizin yaşam döngüsünde önemli bir ölçüttür. Şirketinizin sermayeyi ne kadar hızlı tükettiğini size söyler.

Ayrıca yeniden finansmana ihtiyaç duyulduğunda, nakit akışı başabaş noktasına ne kadar sürede ulaşacağınızı ve kararlarınızın gelecekteki nakit akışı üzerinde ne gibi bir etkisi olacağını anlamanıza yardımcı olur.

Burn Rate Nedir?

Burn rate, startup’lar ve küçük işletmeler tarafından her ay ne kadar nakit harcadıklarını izlemek için kullanılan bir ölçümdür. Adından da anlaşılacağı gibi şirketin banka hesabını veya diğer finansman kaynaklarını (örn. kredi kartları) ne kadar hızlı tükettiğini ölçer.

Burn rate, aylık harcamalarınız alınarak nakit bitene kadar ay sayısına bölünerek hesaplanır. Örneğin, bir şirketin aylık maliyeti 1 milyon TL ise, burn rate aylık 83.333 TL’dir. (1 milyon TL / 12 ay).

Peki bu neden önemlidir? 

Girişimcilere, daha fazla fon sağlamaları veya işlerini kapatmaları gerekmeden önce nakit olarak ne kadar zamanları kaldığını söyler.

Burn rate iyileştirmeye yönelik ilk adımdır, bunun tam olarak ne olduğunu ve girişiminizin gelecekteki başarısı veya başarısızlığı için neden bu kadar önemli olduğunu anlamak önemlidir.

Burn Rate Nasıl Çalışır?

Bir burn rate analizi kullanarak işletme sahipleri, işletmelerinin kendi kendine yetip yetmediğini anlayabilir. Pozitif bir burn rate, kazandığınızdan daha fazla para harcadığınızı söyler. Bu, maliyetleri düşürerek veya gelirleri artırarak iş fonksiyonlarınızda bir şeyleri değiştirmeniz gerektiğini gösterir.

Startup’lar veya girişimciler, ne kadar uzun bir yola olduklarını öğrenmek için burn rate’i toplam fonlarıyla karşılaştırabilir. Fonları tükenmeden önce burn rate’i etkili bir şekilde düzeltmeyi planlamamaları durumunda, işlerini kapatmaları gerekebilir veya risk sermayesi bulmak, kredi almak, halka arz başlatmak vb. gibi yeni para kaynakları bulmaya çalışmaları gerekebilir.

Yatırımcılar da ayrıca yatırım yapmadan önce bir şirketin burn rate’ini kontrol eder. Bir işletmenin karlı olma konusunda gerçekçi bir şansı olup olmadığını kontrol etmek için burn rate’in iş planıyla karşılaştırmasını yapar.

Yatırımcılar bir şirkete yatırım yaptıktan sonra şirketin büyümesini takip etmek için burn rate hesaplamalarına da devam edebilir. Burn rate’in yükseldiğini fark ederlerse, şirketin neden yanlış yöne gittiğini görürler.

Yüksek Burn Rate’in Etkileri Nelerdir?

Burn rate, bir şirketin ayda harcadığı nakit miktarıdır. İşletmenizin ek finansman almazsa, ne kadar süre ayakta kalabileceğini gösterdiğinden, burn rate’i takip etmek çok önemlidir.

Burn rate, genellikle iş planlamasında ve kaynak yaratmada kullanılır, ancak işinizi devam ettirmek için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu da anlayabilir.

Burn rate tamamen nakit akışıyla ilgilidir, bu nedenle yüksek bir burn rate’iniz varsa ve yeni para gelmiyorsa, sonunda fonunuz biter ve şirketinizi kapatmak zorunda kalırsınız.

Burn rate’iniz yüksekse, nakit paranızın ne zaman biteceğini tahmin etmek zor olabilir. Geçmişte yüksek bir burn rate ile faaliyet gösteren Amazon gibi şirketler, başlarını belaya sokmamak için nakit bakiyelerini yüksek tutmaktadır.

Yüksek bir burn rate’in birincil anlamı, yatırımcıların uzun vadeli büyüme potansiyelinden ziyade kısa vadeli karlılıkla ilgilenme olasılığı daha yüksek olduğundan, yeni başlayanların ek fon sağlamasını zorlaştırmasıdır. Bazı olası sonuçlar aşağıdaki şekildedir:

1. Nakit akışı

Para harcama hızınız, ek sermayeye ihtiyaç duymadan önce şirketinize kaç ay fon sağlamanız gerektiğini belirleyecektir. Altı aydan kısa bir süre içinde para toplamanız gerektiğini varsayalım. Bu durumda, yatırımcıların fon sağlamakla ilgilenmeleri pek olası değildir, çünkü paralarının işletmenizde ne kadar süreyle bağlı kalacağını bilmeden bir yatırıma girmek istemezler.

2. Krediler

İşletme sermayesi için kredi kullandığınızı varsayalım. Yüksek burn rate, artan faiz giderlerine ve geç ödemeler için cezalara neden olabilir; bu da, operasyonlardan bu borçları ödemek için yeterli nakit akışı yoksa, ek parayı güvence altına alma yeteneğinize zarar verebilir.

3. Mevcut yatırımcılar

Yüksek burn rate, mevcut yatırımcıların ve borç verenlerin şirketinize daha fazla para yatırmaya devam etmeleri veya daha fazla kredi limiti açmaları gerekip gerekmediğini sorgulamalarına neden olabilir. Özellikle de düşük performans veya düşük satış hacimleri nedeniyle şirketin mali sağlığı hakkında zaten endişeleri varsa…

Brüt Burn Rate vs Net Burn Rate

blank

Brüt burn rate, maaşlar, kira ve diğer maliyetler dahil olmak üzere harcamalar için aylık olarak harcanan toplam para miktarıdır. 

Aylık harcamalarınız — kira, kamu hizmetleri, maaş bordrosu vb.

Satılan malların maliyeti (COGS) — bu, envanteriniz veya her ay üretip sattığınız birim sayısıdır. Ürün veya hizmet satıyorsanız, SMM bu hizmetleri oluşturmanın veya sunmanın maliyetidir.

Net burn rate, maaşlar dahil tüm masrafları karşılamak için kalan paradır. Net burn rate aynı zamanda brüt burn rate eksi müşterilerden, yatırımcılardan veya ortaklardan gelen nakit girişidir.

Bu sayı, hayatta kalmak için her ay veya üç ayda bir ne kadar para toplamanız gerektiğini veya herhangi bir gelir elde etmeden önce şirketinizi ayda veya üç ayda bir yönetmenin maliyetinin ne kadar olduğunu gösterir.

Brüt burn rate, bir girişimin ne kadar para harcadığını anlamanıza yardımcı olur. Ayrıca, şirketinizin mevcut operasyon seviyesini desteklemek için yeterli sermayeye sahip olup olmadığını da gösterebilir. Bununla birlikte, brüt burn rate, geliri veya diğer gelir kaynaklarını içermediği için iyi bir karlılık ölçüsü değildir.

Net burn rate, şirketinizin nakit tükenmeden önce ne kadar süre ayakta kalabileceği konusunda size daha iyi bir fikir verir. İşletmeniz karlıysa ve pozitif nakit akışı varsa, net burn rate sıfır veya negatif olmalıdır.

Brüt Burn Rate Nasıl Hesaplanır?

Brüt burn rate, kira, maaş bordrosu ve pazarlama dahil olmak üzere işletmeyi çalıştırmanın toplam aylık maliyetidir. 

Brüt burn rate, belirli bir aydaki tüm beklenen harcamaları toplayarak ve başabaş noktasına ulaşana kadar kalan ay sayısına bölerek hesaplanır. Brüt burn rate hesaplaması iki değer gerektirir: aylık işletme giderleriniz ve başlangıç sermayesi veya toplam nakit.

Örneğin, şirketinizin ayda 3.500 TL gideri varsa ve işletmenizi 50.000 TL kredi ile finanse ettiyseniz, brüt burn rate aşağıdaki şekilde olacaktır: 

  • Tüm aylık ödemelerinizi (maaşlar, ofis kirası, müşteri desteği vb.) toplayın.
  • İşletmenize finanse ettiğiniz paranın miktarına bölün

3.500 TL / 50.000 TL = 0,07

100 ile çarptığınızda %7 elde edersiniz. Yani, aylık burn rate %7’dir. İş dünyasında her ay, ilk yatırımınızın %7’sini harcarsınız.

Brüt Burn Rate Hesaplama Formülü

Brüt Burn Rate  (%) = Aylık İşletme Giderleri / Başlangıç Sermayesi x 100

Net Burn Rate Nasıl Hesaplanır?

blank

Net burn rate’i hesaplamak, brüt burn rate’i hesaplamak kadar önemlidir. Banka hesabınızda ne kadar boşluk kaldığını gösteren bir göstergedir ve işinizin geleceği hakkında daha akıllıca kararlar almanıza yardımcı olur.

Net burn rate, önce tüm gelirin bir süre boyunca harcanan toplam para miktarından çıkarılmasıyla hesaplanır. Bu rakam, o dönemde bordro ve pazarlama gibi operasyonel giderlere ne kadar para harcandığını gösterir.

Net burn rate yüzdesini hesaplama formülü aşağıdaki şekildedir:

Net Burn Rate (%) = (Gelir – İşletme Giderleri) / Başlangıç Sermayesi x 100

Örneğin, bir mağazanız var ve gelir elde ediyorsunuz ama yine de ayda 3.500 TL harcıyorsunuz ve geçen ay sadece 2.000 TL kazandınız. Ayrıca işinizi kurmak için 50.000 TL sermaye yatırdınız. Bu durumda net burn rate:

(2.000TL – 3.500TL) / 50.000TL = 0,03

Sonucu 100 ile çarpınca %3 net burn rate elde edeceksiniz.

Burn Rate Nasıl Düşürülür?

Bir startup’ınız varsa, burn rate’in en kritik ölçütlerden biri olduğunu bilirsiniz. Burn rate, her ay ne kadar para harcadığınızdır ve genellikle aylık TL veya haftalık TL olarak ölçülür.

Burn rate’iniz çok yüksekse, bordro yapmak veya ofis alanı gibi diğer masrafları karşılamak için yeterli paranız olmaz. Burn rate çok düşükse, karlı bir iş yürütmek için ihtiyacınız olandan daha azını harcıyor olabilirsiniz.

Yüksek bir burn rate herhangi bir şirket için felaket olabilir. Bu, kazandıklarından fazlasını harcadıkları ve nakit rezervlerini sürdürülemez bir hızla tükettikleri anlamına gelir.

Bununla birlikte, büyümeden ödün vermeden burn rate’i azaltmanın yolları vardır.

1. Yinelenen Maliyetlerinizi Yeniden Değerlendirme

Barındırma ücretleri veya yazılım lisansları gibi aylık veya yıllık yinelenen maliyetleriniz varsa, bu maliyetleri üç ayda bir yeniden değerlendirmek iyi bir fikirdir.

Sundukları tüm özelliklere ihtiyacınız olmayabilir, bu nedenle daha ucuz alternatiflere geçmeyi veya erişime ihtiyacı olan kullanıcı sayısını azaltmayı düşünebilirsiniz.

Aynısı, muhasebe yazılımı gibi hizmetler için de geçerlidir. Tüm özelliklerini kullanmıyorsanız ve yılda yalnızca bir kez vergi beyan etmek için bu yazılımı kullanıyorsanız, aynı derecede iyi (veya daha iyi) çalışan daha ucuz bir yazılım bulabilirsiniz.

2. İşten Çıkarmalar ve Maaş Kesintileri

Burn rate’i azaltmak için maliyetleri düşürmeniz gerekir. Bu yüzden ilk bakmanız gereken yer bordrodur. Düşük performans gösteren bir personeliniz varsa veya onları doğru bir şekilde kullanmıyorsanız, onları işten çıkarmanın zamanı gelmiş olabilir. Bu noktada zor kararları vermekten korkmamanız şarttır.

İşten çıkarmalar hassas olabilir, ancak gerektiği kadar katkıda bulunmayan çalışanları işten çıkarmak burn rate’i düşürmenize de yardımcı olabilir. Yalnızca bir ürün üzerinde çalışan 10 geliştiriciden oluşan bir ekibiniz varsa, potansiyel olarak onları iki ürün üzerinde çalışan beş geliştiriciyle değiştirebilirsiniz.

Burn rate’i azaltmanın bir başka yolu da maaşları kesmektir. Bu, genellikle en kıdemli çalışanlarınızın maaşlarını düşürmeyi içerdiğinden zor bir karar olabilir. Yine de, artık bu maaşları karşılayamıyorsanız, kesinti yapmaktan başka seçeneğiniz yoktur. Bununla birlikte diğer masrafları da kısabilirseniz, maaş kesintileri de yanma oranınızı düşürmenize yardımcı olabilir.

Örneğin, her biri 100 bin TL’den tam zamanlı çalışan beş geliştiriciniz varsa ve saatlerini aynı tutarken her birinin maaşlarını 80 bin TL’ye indirebilirseniz, bu, çalıştığınız saat sayısını veya iş ürününün kalitesini düşürmeden şirketinize yılda 200 bin TL tasarruf sağlar.

3. Pazarlama

Pazarlama, burn rate’i azaltıp satışlarınızı artırmanıza yardımcı olacak tek şeydir. Bu, soruna para harcamanızı önermez, bunun yerine dikkatli bir şekilde pazarlama yoluyla gelir elde etmenizi sağlar.

Bu, harika satış görevlilerini işe almak ve onları uygun şekilde teşvik etmek anlamına gelebilir. CAC’nizi düşürmeye odaklanmak ve yüksek değerli satışları artırmak için ücretsiz veya düşük maliyetli pazarlama fikirleri ile başlatmak iyi bir fikirdir.

4. Ek Finansman

Burn rate yüksekse ve geliriniz buna ayak uyduramıyorsa ek finansman aramayı düşünebilirsiniz.

Kendi başınıza yapabileceğinizden daha hızlı büyümenize yardımcı olarak yatırımlarından geri dönüş sağlayabileceklerine inanıyorlarsa, işinize erken yatırım yapmaya istekli melek yatırımcıları veya risk sermayesi yatırımcılarını bulabilirsiniz.

Burn Rate Sınırlamaları

blank

Birçok işletme başlangıçta aldığından daha fazla para harcayabilir ve sektöre bağlı olarak kar elde etmeden önce bir süre zararda olabilir. Bununla birlikte, işletmeler bir süre sonra kârlı hale gelmelidir.

Burn rate size işletmenizin ne kadar parayı boşa harcadığını bildirir, ancak bunun kabul edilebilir bir miktar olup olmadığını söylemez. Şirket stratejisini kapsamlı bir şekilde incelemek ve burn rate’in makul veya endişe verici olup olmadığını değerlendirmek her analistin görevidir.

Burn rate maliyetleri ayrı olarak sınıflandırmaz. Bir işletme sahibi, burn rate’in endişe verici olduğunu fark etse bile, bu bilgi onlara harcamaların nerede kesilebileceğini, kazançların artırılabileceğini veya alternatif finansmanın keşfedilebileceğini belirlemede yardımcı olmayacaktır.

Bir şirketin burn rate’i genellikle yatırımcılar tarafından dikkate alınır. Şirketin gerçekçi bir kar elde etme olasılığının olup olmadığını görmek için burn rate’i iş stratejisiyle karşılaştırırlar. Bir firmaya yatırım yapan biri, şirketin başarısını takip etmek için burn rate’i hesaplamaya devam edebilir. Burn rate iyileşmek yerine kötüleşirse, yatırımcılar firmanın neden yanlış yöne gittiğini merak eder.

Özetle, burn rate, her ay harcadığınız para miktarıdır. İşinizi büyütmek ve yürütmek için ihtiyacınız olan nakit akışıdır ve her girişimci için kritik bir ölçüttür.

Bu aslında temel bir kuraldır. Para kazanmak için para harcamanız gerekir. Ancak, ne kadar harcadığınızı ve büyümeyi planlamak için harcama oranını nasıl azaltabileceğinizi anlamak ve harcamayı ne zaman durduracağınızı bilmek önemlidir.

Burn rate’i azaltmak, ekibinizin varlıklarının olağanüstü bir şekilde anlaşılmasını gerektirir. 

Burn Rate Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1. Bir startup olarak burn rate’i sürdürecek fonları toplamak ve yönetmek zor mu?

Çoğu iş çabasında olduğu gibi fon yönetimi de çok kolay değildir. Her halükarda, yatırımınız sadece tohum fonları ve melek yatırımcılar aracılığıyla gerçekleştiyse, yüksek burn rate’e dikkat etmeniz gerekir.

Bu fon artışları, startup’lar için tam olarak kötü sermaye kaynakları olmasa da, özellikle zorlu piyasa koşullarında onlardan daha büyük miktarda para almakta zorlanabilirsiniz.

Az sayıda yatırıma odaklanan VC’lerin aksine, bu finansman kaynaklarının çok sayıda yatırımı vardır ve yeni girişimlerdeki bahislerini daha fazla nakitle karşılamakta zorlanırlar.

2. Startup’lar risk sermayedarlarıyla her zaman açık iletişim kurmalı mı?

Bir VC aracılığıyla fon topladıysanız ve yolun sonuna rahatsız edici bir şekilde yaklaşıyorsanız, risk sermayenizi gözden geçirebilirsiniz.

Zor soruları bu noktada sormalısınız. Fonlarınız azaldığında veya bazı fazla harcamaları kısmanız gerektiğinde VC’nin bir kredi sağlamaya istekli olup olmadığını bilmelisiniz.

Aynı VC’yi bazı şirketlerle paylaşıyorsanız, onlarla konuşmalı ve benzer bir duruma geldiklerinde VC’nin nasıl tepki verdiğini anlamalısınız. Elbette bu, VC’nin aynı şekilde tepki vereceği anlamına gelmez, ancak bir fikir edinmenize ve önceden hazırlanmanıza yardımcı olur.

3. Bir girişimin burn rate’indeki iki temel ölçüt nedir?

Bir girişimin burn rate’indeki iki temel ölçüt, büyüme maliyeti ve birim ekonomidir. Büyüme maliyeti, bir şirketin her ay harcadığı toplam para miktarını ifade eder. Birim ekonomisi, bir şirketin harcadığı her bir TL için ne kadar gelir elde ettiğini veya “birim başına gelirini” (RPU) ölçer.

4. Yüksek burn rate kötü müdür?

Optimum yanma hızı çeşitli faktörlere bağlı olacağından, bu sorunun kesin bir cevabı yoktur. Yüksek bir burn rate sorunlu olabilir, ancak bazı startup’ların hızlı büyüme ve rekabet avantajı elde etmek için daha fazla harcama yapması gerekebilir.

5. İyi bir burn rate nedir?

Yeni başlayan bir işletmenin elinde altı ila 12 aylık harcamaların olması gerekir. Şirketin bankada 100.000 TL’si varsa, iyi bir burn rate 16.667 TL (altı ay) ile 8.333 TL (12 ay) arasındadır.

6. Burn rate giderlerle aynı mı?

Evet, brüt burn rate’i hesaplıyorsanız. Bununla birlikte, net kullanım oranını istiyorsanız, şirketin elde ettiği geliri de hesaba katmanız gerekir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster