Zamanımızın önemli bir kısmını iç mekanlarda geçirdiğimiz günümüz dünyasında, iç mekan hava kalitesinin önemini anlamak çok önemlidir. Çünkü iç mekan havası, sağlığa zarar veren kirletici ve alerjenlerle doludur. 

Bu noktada iç mekan hava kalitesini iyileştirmenin en iyi yolu, sorunun kaynağını ortadan kaldırmaktır. Örneğin, evcil hayvanları yatak odanızdan uzak tutabilir veya sigara evinize ya da ofisine girmemesini önleyebilirsiniz. Bunların hiçbiri mümkün değilse (veya yeterli değilse), bu noktada hava temizleyiciler devreye girer.

Hava Temizleme Cihazı Nedir?

Hava temizleme cihazı, havayı partikül veya gazlardan arındıran bir cihazdır. Bu ev tipi hava temizleme cihazlarını ciğerleriniz için mikroskobik elektrikli süpürgeler olarak düşünebilirsiniz. Toz ve polenleri yakalamak için HEPA filtreler, zararlı gazları ve kokuları emmek için karbon filtreler ve bakteri ve virüsleri etkisiz hale getirmek için UV ışığı kullanarak çalışırlar. 

İlgili İçerik: Vantilatör Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Vantilatör Satın Alma Rehberi

Hava Temizleme Cihazı Nasıl Çalışır?

Hava temizleme cihazı, belirli bir odadaki havadan istenmeyen partikülleri çekmek için dahili bir filtre ve fanı birleştiren taşınabilir cihazlardır. Arıtılmış hava daha sonra odaya geri sirküle edilir. Filtreleme işlemi saatte birkaç kez tekrarlanarak iç mekan hava kalitesinin sürekli olarak artması sağlanır.

Hava Temizleme Cihazı Ne İşe Yarar?

Hava temizleme cihazları, sundukları sayısız fayda nedeniyle giderek daha popüler hale gelmektedir. Taşınabilir bir hava temizleme cihazı kullanmanın başlıca avantajlarından biri, iç mekan hava kalitesini iyileştirmesidir. American Lung Association tarafından yapılan bir araştırmaya göre, hava temizleme cihazları toz, polen, evcil hayvan tüyleri ve küf sporları gibi zararlı kirleticileri havadan etkili bir şekilde uzaklaştırır. Bu kirleticiler solunum sorunlarına ve alerjilere neden olabilir, ancak bir hava temizleme cihazı bunları önemli ölçüde azaltabilir.

Hava temizleme cihazı kullanmanın bir diğer faydası da alerji semptomlarını azaltmasıdır. Polen ve evcil hayvan tüyü gibi alerjenler hassas kişilerde alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Bununla birlikte, Journal of Allergy and Clinical Immunology’de yayınlanan bir çalışmaya göre, HEPA filtrelerle donatılmış hava temizleme cihazlarının bu alerjenleri etkili bir şekilde yakalayıp havadan uzaklaştırabildiğini ve alerji semptomlarını azalttığını ortaya koymuştur. Bu durum özellikle saman nezlesi veya astım hastaları için faydalıdır.

Ayrıca, hava temizleme cihazları çevredeki kokuları ve hoş olmayan kokuları da ortadan kaldırabilir. İster yemek kokusu, ister sigara dumanı, ister evcil hayvan kokusu olsun, aktif karbon filtreli bir hava temizleme cihazı, tüm bu kokuları emip nötralize ederek iç mekan havasını iyileştirir.

Son olarak bir hava temizleyici kullanmak genel sağlık ve refahı olumlu yönde etkileyebilir. International Journal of Environmental Research and Public Health’de yayınlanan bir çalışma, hava temizleme cihazlarının sağladığı iyileştirilmiş iç mekan hava kalitesinin daha iyi uyku kalitesine ve anksiyete ve depresyon semptomlarının azalmasına yol açabileceğini göstermiştir. 

Hava temizleme cihazı kullanmanın faydaları saymakla bitmez. Bu cihazlar iç mekan hava kalitesini iyileştirir, alerji semptomlarını azaltır, kokuları ortadan kaldırır ve genel sağlığı olumlu yönde etkiler. 

Hava Temizleme Cihazından En İyi Şekilde Nasıl Yararlanabilirsiniz?

Aşağıdaki listede hava temizleme cihazından en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinize dair ipuçlarını bulabilirsiniz:

1. Filtreleri düzenli olarak temizleyin veya değiştirin

Bir hava temizleme cihazı kirli bir filtreye sahipse verimli çalışamaz. Temel olarak, pileli filtreler için her altı ila 12 ayda bir ve aktif karbon filtreler için her üç ayda bir filtreleri değiştirmeniz gerekir (veya vakumlanabilenleri temizlemelisiniz).

2. Akıllıca konumlandırın

Sadece bir üniteniz varsa, onu en çok zaman geçirdiğiniz odaya koyun. Çoğu insan için bu yatak odasıdır. (Bazı üniteler ağır ve taşınması zor olabilir, bu nedenle birden fazla odada hava temizleyici istiyorsanız, her oda için bir ünite satın almak isteyebilirsiniz). Hava temizleyiciyi hava akışını hiçbir şeyin engelleyemeyeceği bir yere, örneğin perdelerden uzağa yerleştirdiğinizden emin olun.

3. Hızı ayarlayın

Gürültü kesintilerini önlemek için odada olmadığınızda üniteyi yüksek hız ayarında çalıştırmanız ve yakındayken düşük hıza getirmeniz gerekir. İkinci bir alternatif olarak ise daha geniş bir alan için onaylanmış bir hava temizleyici satın alabilirsiniz, böylece cihazınızı düşük hızda çalıştırabilir ve yine de etkili bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. 

Hava Temizleme Cihazları Zararlı mı?

Hava temizleme cihazının çok az yan etkisi vardır. Uygun şekilde kullanıldığında, hava temizleme cihaz teknolojisi hiçbir tehlike oluşturmaz. Ayrıca, insanların yaşam tarzlarını ve sağlıklarını iyileştirmek için bunları kullanmaları uzmanlar tarafından teşvik edilir. Kentsel bir bölgede yaşıyorsanız ve toza, polene veya evcil hayvan tüylerine karşı alerjiniz varsa, evinizde bir tane hava temizleme cihazı bulundurmanız size birçok avantaj sağlar.

Ancak, ozon üreten bir hava temizleyiciye sahipseniz, gaz açığa çıkar ve bu da boğaz sorunlarına ve nefes almada zorluğa neden olur.

Hava Temizleme Cihazı Filtre Temizliği

blank

İç mekan havasını temizlemek için kullanılan cihazların kalbi olan filtreleme sistemi, hava temizleme cihazlarının doğru çalışmasından sorumludur. Filtrenin performansı, evlerde solunan havanın kalitesi üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir.

Cihazın türünden bağımsız olarak bir hava temizleme cihazının iyi bir sağlık seviyesini garanti etmesi için filtrelerin düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının yapılması gerekir. Filtreler değiştirilmezse, arıtma cihazının içinde küf, bakteri ve diğer zararlı maddelerin oluşması ve daha sonra arıtmak istediğimiz havaya geri salınma riski vardır.

Hava temizleme cihaz filtre temizleme sıklığı

Bir hava temizleme cihazının filtresini ne sıklıkta temizlemeniz gerektiği, büyük ölçüde cihazın ne sıklıkta kullanıldığına ve emmesi gereken toz ve diğer partiküllerin miktarına bağlıdır. Genel olarak, hava kalitesi düşük bir ortamda her gün bir hava temizleme cihazı kullanılıyorsa, filtrenin daha sık, örneğin her 3-6 ayda bir temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekebilirken, daha kaliteli havaya sahip ortamlarda filtrenin yalnızca 6-12 ayda bir değiştirilmesi gerekebilir.

Ön filtrenin temizlenmesi

Hava temizleme cihazınızın filtresini temizlerken, ön filtreyi temizlemeyi de unutmamanız gerekir. Ön filtreyi düzgün bir şekilde temizlemek için aşağıdaki ipuçlarından yararlanabilirsiniz:

  • Cihazdan çıkarın ve toz ve kalıntıları temizlemek için düz bir yüzeye hafifçe vurun.
  • Filtreyi hafif bir su akışı altında durulayın.
  • Kalan kir veya pislikleri temizlemek için bir fırça veya eski bir diş fırçası kullanın.
  • Yeniden monte etmeden önce kurumaya bırakın.

Aktif karbon filtrenin temizlenmesi

Kötü kokuları emmek ve hatta sigara dumanı veya mutfaktaki yemek dumanı gibi en zorlu kokuların üstesinden gelmek üzere tasarlanan aktif karbon filtre, son derece gözenekli olması ve yüksek emme kapasitesine sahip olması nedeniyle en iyi hava temizleme cihazlarının vazgeçilmez bir bileşenidir. Aktif karbon filtreyi diğer filtrelerle birlikte kullanıldığınızda ve doğru şekilde bakımını yaptığınızda, gerektiğinde temizlediğinizde veya değiştirdiğinizde; daha eksiksiz bir hava temizleme sağlar. Aktif karbon filtre partiküllerle doyduğunda, kokuları ve zararlı gazları giderme yeteneği azalır, bu da değiştirilmesi veya temizlenmesi gerektiği anlamına gelir.

Aktif karbon filtresini temizleme adımları aşağıda verilmiştir:

  • Arıtıcıyı kapatın ve fişini çekin.
  • Filtreyi cihazınızdan çıkarın.
  • Biriken tozları temizlemek için filtreyi sallayın.
  • Filtreyi akan su kullanarak yıkayın.
  • Yeniden monte etmeden önce kurumaya bırakın.

Aktif karbon filtre bazen temizlenemeyecek kadar kire doymuş hale gelebilir, bu da değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir.

HEPA filtre temizliği ve bakımı

Mikrofiber filtre tabakalarından ve birlikte çalışan alüminyum bölmelerle ayrılmış birkaç katman boyunca iç içe geçmiş binlerce cam elyaftan oluşan HEPA filtreler oldukça hassastır ve yetersiz temizlik filtre işlevlerini tehlikeye atabileceğinden dikkatli bir bakım gerektirir.

Hava temizlemenin önemli bir unsuru olan bu filtre türünün düzenli bakımı, cihazın ne sıklıkta kullanıldığına bağlı olarak her 3 ila 6 ayda bir temizlenmesini gerektirir. Periyodik bakım, biriken kalıntıların yalnızca suyla elde yıkanarak (makinede yıkamayın) tamamen giderilmesini ve tıkanmasını önlemek için yeniden monte etmeden önce filtrenin tamamen kuru olduğundan emin olunmasını içerir. HEPA filtrenin en iyi performansı gösterebilmesi için bakım, filtrenin periyodik olarak değiştirilmesini de içermelidir; bu işlem her 8 ayda bir yapılmalıdır.

Neden filtreleri değiştirmeniz gerekiyor?

Filtreleri değiştirmenizin iki ana nedeni vardır.

Birincisi, filtre tıkalıysa hava akışı azalacaktır. Bu, filtrelenmiş hava değişimi alamadığınız anlamına gelir.

Bir başka neden de karbon filtrelerin bir ömrü olmasıdır. Karbon birçok gazı adsorbe etmek için harika olsa da, bunu sadece kapasitesi olduğu sürece yapar.

Bu filtreyi çok uzun süre kullandığınızda, bir noktada tuttuğu gazları serbest bırakacaktır. Bu, çok kötü bir koku olarak ortaya çıkacağı için bundan kaçınılmalıdır.

En İyi Hava Temizleme Cihazları

Hava temizleme cihazı tavsiyesi istiyorsanız, aşağıdaki cihazları inceleyebilirsiniz:

1. Xiaomi Smart Air Purifier 4 Compact EU Akıllı Hava Temizleyici

blank

En iyi hava temizleme cihazı denilince akla gelen en popüler cihazlardan biri Xiaomi Smart Air Purifier 4 Compact EU Akıllı Hava Temizleyici’dir. 

Xiaomi’nin ürettiği en küçük hava temizleyicidir, ancak yine de büyük cihazlarla aynı özelliklerin ve bağlantı seçeneklerinin çoğuna sahiptir. Oldukça sessiz çalışır ve 48 metrekarelik kapsama alanı sayesinde küçük odalar için oldukça uygundur. Etkili ve küçük odalar için bir hava temizleyici arıyorsanız, bu harika bir seçenektir.

Avantajlar

  • Mükemmel hava temizleme performansı sunar. 
  • Uyku modu, çocuk kilidi vb. ayarlara akıllı uygulama üzerinden erişilebilir
  • Ses seviyesi (En Düşük) /60 dB seviyesine ulaşan en yüksek ayarında bile son derece sessizdir.

2. Xiaomi Smart Humidifier 2 Akıllı Hava Nemlendirici

blank

Evinizin konforunda temiz havanın keyfini çıkarmanıza olanak tanıyan Xiaomi Smart Humidifier 2 Akıllı Hava Nemlendirici’nin gürültü seviyesi, yüksek modda bile 38dB(A)’dan azdır. 

Avantajlar

  • 4,5 L hazne kapasitesi
  • 23 Watt
  • Akıllı nem kontrolü
  • Bakterilerin %99,9’unu yok eder

İç Mekan Hava Kalitesini İyileştirmenin Diğer Yolları

Aşağıdaki listede iç mekan hava kalitesini iyileştirmenin diğer yollarını bulabilirsiniz:

1. Düzenli olarak süpürün

Hava temizleme cihazları, mobilya ve halılara yerleşen daha büyük alerjenleri (örneğin toz akarları ve evcil hayvan tüyleri) rahatsız edilmedikleri ve havaya yeniden dağıtılmadıkları sürece ortadan kaldıramaz. Zeminleri ve mobilyaları temizlemek için haftada bir veya iki kez HEPA sertifikalı filtreleme özelliğine sahip bir elektrikli süpürge kullanmanız gerekir.

2. Mutfakta bir egzoz fanı kullanın

Aynı şeyi banyolarda ve çamaşır odalarında da yapın. 

3. Kapalı alanlarda sigara içmeyi bırakın

Bu aynı zamanda mum ve odun ateşi yakmak için de geçerlidir. 

4. Havalandırın

Temiz dış havayı içeri almak için güzel günlerde pencerelerinizi açın. Polen veya ilgili alerjiler pencereleri açmanızı engelliyorsa, klimanızı veya soğutma sisteminizi temiz bir hava filtresiyle çalıştırın.

5. Kimyasal kullanımını azaltın

Kimyasal ağırlıklı temizlik ürünlerinin kullanımını sınırlayın ve ev boyalarını, yapıştırıcıları ve böcek ilaçlarını bodrumda veya evde zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz yerden uzakta başka bir alanda saklayın.

En Çok Sorulan Sorular

1. En iyi hava temizleme cihazı 2024 yılı için hangisidir?

En iyi hava temizleme cihazı için öneri istiyorsanız, linke tıklayarak Xiaomi Smart Air Purifier 4 Compact EU Akıllı Hava Temizleyici’yi inceleyebilirsiniz.

2. Hava temizleme cihazları işe yarıyor mu?

Hava temizleme cihazı, yeterli hava akışına ve doğru tür ve miktarda filtre ortamına sahip olduğu sürece aradığınız temiz havayı sağlayabilir. 

3. Endüstriyel hava temizleme cihazı nedir?

Endüstriyel ya da sanayi tipi hava temizleme cihazı, çalışanlar ve endüstriyel ekipmanlar için sağlıklı, temiz ve güvenli bir ortam sağlamak amacıyla farklı endüstriyel ortamlarda iç mekan havasını temizlemek için kullanılan ve bir hava kalitesi şirketi tarafından sunulan ve kurulan bir cihazdır.

4. En iyi hava temizleme cihazı hangisi?

En iyi hava temizleme cihazı genellikle oda büyüklüğüne, yaşam tarzınıza ve arıtma ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır. Örneğin, kokularla mücadele etmek için ekstra karbon katmanlı bir filtre mi istiyorsunuz? Alerjenler için bir oda hava temizleyici mi? Maksimum filtreleme için gerçek HEPA filtre mi? Bu sorulara cevap vererek sizin için en iyi hava temizleme cihazını seçebilirsiniz.

5. Hava temizleme cihazları sağlıklı mı?

Evet sağlıklıdır. Ancak hiçbir hava temizleme cihazı veya filtresi evinizdeki tüm hava kirleticileri ortadan kaldıramaz.

Hava nemlendirme ve temizleme cihazlarından en iyi şekilde yararlanmak için aşağıdaki ipuçlarını izleyebilirsiniz:

  • İyi konumlandırın: Sadece bir üniteniz varsa, onu en çok zaman geçirdiğiniz odaya koyun. Hava temizleme cihazınızı açık bir alana yerleştirin.
  • Filtreleri düzenli olarak temizleyin veya değiştirin: Filtre türüne ve ne kadar kirli olduklarına bağlı olarak filtreleri temizleyin veya her 6 ila 12 ayda bir değiştirin. 

6. Hava temizleme cihazına ihtiyacım olduğunu nasıl anlarım?

Kirletici maddeleri soluduğunuzda, aşağıdaki gibi belirtiler görülebilir. Eğer bu belirtiler sizde de varsa, hava temizleme cihazı alabilirsiniz.

  • Kaşıntılı veya sulu gözler
  • Burun akıntısı
  • Kaşıntı veya boğaz ağrısı
  • Baş ağrıları 
  • Yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Solunum yolu hastalığı
  • Astım

7. Pencere açıkken hava temizleme cihazı kullanılır mı?

Pencereyi açık bırakırsanız herhangi bir hava filtreleme sistemi değersiz olacaktır. Çünkü pencere açıkken hava temizleme cihazının yetişemeyeceği kadar çok dış hava karışımı olur.

8. Hava nemlendirici ve hava temizleme cihazının farkı nedir?

Hava nemlendirici, birincil işlev olarak bir odadaki nemi giderirken, hava temizleme cihazları havadaki partikülleri veya gazları giderir. Hava nemlendiricinin bir kompresörü vardır ve temelde bir klimanın yarısıdır. Temel olarak, çok büyük toz partiküllerini temizleyebilen ancak hava temizleme cihazının yakalamak için tasarlandığı daha küçük partikülleri temizleyemeyen küçük bir ekran filtresine sahiptir.

Her ikisi de küf sporlarının giderilmesine yardımcı olmaları bakımından benzerdir. Hava nemlendirici, küfün geliştiği su ve nemi giderir. Bir hava temizleme cihazı ise alerji ve astım sorunlarına neden olan küf sporu partiküllerini havadan uzaklaştırır. Bir hava temizleme cihazı, yeterli miktarda aktif karbon içeriyorsa küf kokularına da yardımcı olabilir.

Bir hava temizleme cihazının kompresörü yoktur.

9. HEPA filtre nedir?

Yüksek verimli partiküllü hava anlamına gelen HEPA; toz, polen bakterileri ve 0,3 mikron boyutundaki diğer havadaki partiküllerin en az %99,97’sini gidermek için tasarlanmış bir hava filtresi türüdür. Temel olarak, bir HEPA filtrenin verimliliği, bir filtrenin 0,3 ila 10 mikron arasındaki daha büyük parçacıkları yakalama yeteneğine karşılık gelen MERV’ler (veya minimum verimlilik raporlama değerleri) kullanılarak ölçülür.

10. Bir hava temizleme cihazı ihtiyacınız var mı?

Hava temizleme cihazı almaya karar vermek son derece kişisel bir karar olsa da, bazı sağlık uzmanları, özellikle alerjik rinit veya KOAH gibi kötü iç mekan hava kalitesi ile daha da kötüleşebilecek altta yatan bir tıbbi durumunuz varsa, bunları kullanmanızı önermektedir. Alerjisi olanlar için araştırmalar, HEPA filtreli hava temizleyicilerin ilaç ihtiyacını önemli ölçüde azaltabileceğini ve alerjik hastalığı iyileştirebileceğini göstermektedir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster