Çocukların hem zihinsel hem de fiziksel gelişimlerinin daha sağlıklı olması için eğitici oyun ve etkinliklerin önemi büyüktür. Birleşmiş Milletler, oyun hakkını evrensel bir çocuk hakkı olarak kabul eder ve oyun oynayan çocukların daha kolay öğrendiklerini belirtir. Çocuklar, özellikle ebeveynleriyle birlikte yaptıkları aktiviteler neticesinde kendi yeteneklerini keşfeder ve sosyal ortama daha kolay adapte olurlar.

Özellikle yaşanılan pandemi döneminde evde çalışmak zorunda kalan ebeveynlerin en büyük sorunlarından biri kendileri çalışırken çocuklarını oyalamaktır. Uzun süredir evde kapalı kalan çocuklar bu durumdan çok sıkıldıkları için evde eğlenceli aktivitelere ihtiyaç duyarlar. Bu süreci çocuklarınızla daha verimli geçirmek ve onların sağlıklı gelişim süreçlerini desteklemek için hem eğlenceli hem de eğitici aktiviteler yapabilirsiniz. Üstelik evde kaldığınız her anı evinizden çıkmadan keyifli ve üretken zamanlara da çevirebilmeniz mümkün.

Eğlenceli Oyun ve Etkinliklere Zamanı Lehinize Çevirin!

Çocukların deneyimleyerek kendi kendilerine öğrenmelerini sağlayan eğlenceli aktiviteler topluluğu olan oyunlar, bazen kuralları belirlenmiş, bazen de kendiliğinden gelişen coşkulu, eğlenceli ve heyecanlı duyguları içinde barındırır. Çocukların eğlenerek öğrenebilecekleri etkinliklerin ve oyunların onların gelişimine katkı sağlayabilmesi için ise bazı kriterleri taşıması gerekir. Bu kriterler ise şunlardır:

  • Eğlenceli ve zevkli olmalı.
  • Oyun ya da etkinliğin belirlenmiş bir hedefi olmalı.
  • Çocukların isteyerek ve gönüllü olarak katılabileceği formatta olmalı.
  • Aktif olarak katılmaya açık olan oyun ve etkinlik olmalı.
  • En önemlisi de çocukların eğlenerek öğrenmelerine ve yaratıcılıklarını ortaya çıkarabilmelerine destek olmalı.

Bu özellikleri taşıyan, çocuklar kadar sizin de yapmaktan zevk alacağınız, evde yapılabilecek oyun ve etkinlikleri şöyle sıraladık:

1. Slime Yaparak Keyifli Vakit Geçirin

Son yıllarda oldukça popüler olan aktivitelerden biri evde slime yapmak. Evdeki herkesin yüzünü güldürecek ve keyifli vakitler geçirmesine yardımcı olacak slime yapma tekniklerini öğrenebilirsiniz. Böylece çocuklarınız deneylerle dolu bir gün geçirme imkanı bulabilirler. Bu aktivite ile çocuklarınızın oyun dünyalarının bir parçası olduğunuzu hissettirmek ise onların ruhsal gelişimlerine çok iyi gelecek.

2. Oyun Hamuru ile Yaratıcılığınızı Geliştirin

Oyun hamuruyla oynamak hemen hemen her çocuğun en çok sevdiği aktivitelerden biri. Oyun hamuru ile oynayan çocukların ince motor becerileri, yaratıcılık ve el-göz koordinasyonları da gelişir. İnce motor egzersizi için en ideal oyun araçlarından biri olan oyun hamurları ile çocuklarınızla birlikte hem eğlenebilir hem de yarattığınız renkli dünyanın keyfini çıkarabilirsiniz.

3. Boyama ve Çizim Etkinlikleri Yapın

Çocuklar, boyalar ve çizim araçlarıyla gün içerisinde keyifli vakit geçirebilirler. Kendi duygusal dünyalarını deneyimlemelerine ve kendilerini ifade etme becerilerini geliştirmelerine destek olan boyama ve çizim kitapları, rengarenk boya kalemleriyle birlikte kullanıldığında ise çocuklarınızın kendilerini daha özgür hissetmelerini sağlar. Çocuklarınızın ev konforunda eğlenerek öğrenmesini istiyorsanız Avansas’ın çocuklar için hazırladığı Çocuk Hobi Paketi seçeneklerini değerlendirebilir, onların hem zihinsel hem de fiziksel gelişimlerine destek olabilirsiniz.

4. Yeni Yemek Menülerini Keşfedin

Çocuklarla evde geçirilen bir günün en keyifli aktivitelerinden biri de onlarla birlikte yemek yapmaktır. Eğer çocuğunuzun en sevdiği yemeğin hazırlanış aşamasına onu da dahil ederseniz kendisine olan güvenini arttırabilirsiniz. Çocuğunuzun yemek yapabileceğini öğrenmesi öz güvenini arttıracağı gibi aynı zamanda ona el becerisi, planlama ve kontrol kabiliyeti de kazandırır. Hazırladığınız yemeği eğlenceli bir sunumla aile bireylerinizle paylaşabilir ve keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz eğlenceli ve lezzetli tariflere bu yazımızdan ulaşabilir, Evdeki Şef Paketi ile tariflerinizde kullanacağınız ürünlere kolaylıkla sahip olabilirsiniz.

5. Eğlenceli Maskeler Yapın

Özellikle maceraperest çocukların yaratıcılıklarını geliştirecek en keyifli ev aktivitelerinden biri olan maske yapımı, çocuklarınızın vazgeçemeyeceği etkinliklerden biri olacak. Her boy ve her renkten tasarlayacağınız maskeler ile çocuğunuzla birlikte sonsuz bir maceranın kapılarını aralayabilirsiniz. Fon kartonundan kestiğiniz parçaları üst üste yapıştırın ve çocuğunuz sevdiği kahramanların resimlerini çizerek uygun şekilde boyayın. Çocukların severek takip ettiği süper kahramanların, çizgi film karakterlerinin ya da hayvan desenlerinin yer aldığı maskelerle fantastik hikayeleri canlandırabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan sadece kartonları kesip yapıştırmak ve hemen oyuna başlamak!

6. Stop Motion Filmler Hazırlayın

Oyun hamurundan, kağıttan hazırladığınız figürleri ya da çocuklarınızın en sevdiği oyuncakları ile kurduğu mizansenleri canlandırmak için stop motion animasyon filmleri hazırlayabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan şeyler; telefonunuz, kurgunuza göre uygun bir arka fon ve bir adet tripod. Filminizi çektikten sonra bilgisayarınızda son düzenlemeleri yapın ve ailece stop motion filminizin keyfini çıkarın. Bu etkinlik ile hem çocuğunuz hem de tüm aile bireyleri zamanın nasıl geçtiğini anlamayacak.

7. Parmak Kuklaları Tasarlayın

Çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirecek ve yaparken çok eğleneceği diğer bir aktivite ise parmak kukla yapımıdır. Evinizde bulunan kumaşlardan ya da kartondan yapabileceğiniz sevimli parmak kuklaları çocuklarınız çok sevecek. Tasarladığınız kuklaları, evde bulabileceğiniz düğme, boncuk, ip ya da renkli boya kalemleri ile süsleyebilir, çeşit çeşit karakterler hazırlayabilirsiniz. Kendi hayal ettikleri karakterleri hayata geçirebildiklerini gören çocuklar hem bu etkinlikten büyük keyif alacak hem de ortaya yeni bir tasarım çıkarmanın mutluluğunu yaşayacak. Evde çocuklarınızla birlikte yapacağınız yaratıcı etkinliklerinizde Avansas Çocuk Oyun Paketi Büyük Boy seti işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Üstelik bu set içerisinde bulunan oyun hamurunu, rengârenk boya kalemlerini ve defteri farklı etkinlikleriniz için de kullanabilirsiniz.

8. Masal Gecesi Düzenleyin

Evinizde tüm aile bireylerinin katılım göstereceği bir gece yarısı masal kulübü kurabilirsiniz. Gün geçtikçe bir rutine dönüşecek bu aktivite ile hem siz hem de çocuklarınız çok eğlenecek. Bu etkinlik için ilk önce masalınızı seçin, yatakta veya belki evinizin uygun bir bölümüne kurduğunuz çadırın içinde el feneri ile kitabınızı okumaya başlayın. Loş bir atmosferde gerçekleştireceğiniz masal gecesini daha da fantastik hale getirmek isterseniz, seçtiğiniz masalın konusuna uygun korsan şapkaları, pelerinler ya da farklı aksesuarlar da kullanabilirsiniz. Hatta bu fikirlerin büyük bir kısmını çocuklarınızın bulmasını isteyebilir ve onların yeni fikirler üretmesine destek olabilirsiniz. Daha sonraları kendi masallarını anlatmaları yönünde çocuklarınızı teşvik ederseniz yaratıcılık güçlerini ortaya çıkarmalarını da sağlayabilirsiniz. Böylece hem güzel bir kurgu hem de eğitici bir zihinsel egzersiz ile çocuklarınızı tanıştırmış olursunuz.

9. Müzik Eşliğinde Farklı Dansları Öğrenin

Uzun süre evde kalan çocuklarınızı psikolojik olarak motive etmenin en etkili yollarından biri de şarkı söylemek ve dans etmektir. Müzikle dinleme becerileri gelişen çocukların, farklı koreografilerle süslenmiş dansları deneyimlemeleri ise güç, koordinasyon ve esneklik becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Çocuğunuzun tercih edeceği yerel ya da yabancı dans figürlerini hep birlikte öğrenin ve kendinizi müziğin büyülü dünyasına bırakın. Bu etkinliğin bitmesini ne siz ne de çocuğunuz isteyecek. Günün belirli vakitlerinde düzenleyeceğiniz dans organizasyonunu daha da geliştirebilir ve dünyaca ünlü dansları öğrenebilirsiniz.

10. Yaratıcı Oyunları Tercih Edin

Çocuklarınızla birlikte evde yapacağınız oyun ve etkinliklerin öncelikle onların yaratıcılıklarına katkı sağlaması önemlidir. Rastgele ve sadece zaman geçirmek için yapılabilecek etkinliklerden ziyade çocuklarınızın eğlenerek öğrenmelerine yardımcı olacak aktiviteleri tercih edebilirsiniz. Çocuğunuza yaratıcı oyun için zaman verdiğinizde, okuryazarlık becerilerinin ve entelektüel akıl yürütme yeteneklerinin de geliştiğini göreceksiniz. Bu etkinliklerle zaman geçiren çocukların benlik bilinçleri ve benlik saygıları da artar. Ayrıca, yaratıcı aktivitelerle meşgul olan çocuklar, yaşadıkları dünyayı daha iyi algılayabilir ve can sıkıntısıyla başa çıkma formülünü daha çabuk bulabilir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster