İlk Kez Köpek Maması Alacaksanız Neleri Bilmelisiniz?

Dünyada insana en yakın canlılardan biri olan köpekler, artık şehir hayatımızın da bir parçası konumunda. Evimizde özenle baktığımız bu hayvanlar zaten insanın en yakın dostu değil mi? Bu sebeple, bizim için çok önemli olan köpeklerimizin beslenmesine de dikkat etmemiz gerekir. 

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerin de beslenme şekilleri farklıdır. Bu anlamda her köpek cinsi için farklı bir köpek maması bulunmaktadır. Eğer ilk kez köpek maması alacaksanız, öncelikle mamaların değil, köpeğinizin cinsini göz önünde bulundurmalısınız. Doğru yapılan mama tercihiyle daha sağlıklı bir beslenme şekli oluşturabilirsiniz. 

Köpeğinizin cinsinden emin olduktan sonra bakmanız gereken bir diğer nokta da hayvanın yaşı olacaktır. Bedensel işleyişine göre belli bir mama tercihinde bulunmak önemlidir. Bu bağlamda yavru köpekler ve kısır köpekler için farklı mamalar bulunmaktadır. 

köpek maması

Köpeğinizin Türüne ve İhtiyacına Göre Mama Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Besin çeşitliliği fazla olan köpek mamaları, hayvan sahipleri tarafından oldukça popülerdir. Bu sayede dengeli bir beslenme imkanı sağlayan bu ürünler, geliştirilmiş formülleri ile köpeğinizin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini vermektedir. Özellikle kuzu eti ve biftek gibi içeriklere sahip olan mamalar, protein açısından oldukça zengindir. 

Eğer köpeğinizin cinsi daha çok enerjik bir yapıdaysa enerji seviyesi yüksek bir köpek maması tercih edilmelidir. Benzer şekilde, küçük ve orta yaştaki köpekler için yüksek enerjili mamaların alınması daha doğru olacaktır. Üstelik bu mamalar antioksidan içerikler barındırdığı için hastalıklara karşı da koruma sağlamaktadır. 

Köpeklerin ırklarına ve yaşına göre seçilen mamaların dengeli beslenme desteği sayesinde evcil hayvanınıza gereken sağlıklı yaşamı verebilirsiniz. Ancak henüz çok küçük olan yavru köpekler için iki veya üç ayda bir, günlük öğün sayısının azaltılması önerilmektedir. Bu köpekleri günde dört öğünden üçe, ardından da ikiye düşürecek şekilde besleyebilirsiniz.

Köpek maması çeşitleri kendi arasında genel bir başlık altında ikiye ayrılmaktadır. Bunlar kuru ve yaş köpek mamalarıdır. Ancak günlük kullanımlar için ideal olan tür, kuru mamalardır. Yaş mamalar ise genelde yavru köpekler için olmakla beraber, ara sıra ödül anlamında da verilmektedir. Hatta bazen köpeğinizin de canı başka tatlar çekebilir veya sürekli yediği yemekten bıkabilir. Evet, aynı insanlar gibi! İşte böyle durumlarda onlara ıslak mama çeşitlerinden verebilirsiniz.

Kuru köpek maması seçerken köpeğiniz için bazı detayları göz önünde bulundurmanız gerekir. Bunların başında ise köpeğinizin yaşı gelmektedir. Bir yavru ile bir yetişkin köpeğin maması elbette aynı olmayacaktır. Çünkü iki köpeğin alması gereken vitamin ve mineraller farklıdır. 

Tüm bunlarla beraber bir köpek maması alırken uzman bir veterinerden yardım almak her zaman için en doğru tercih olacaktır. Üstelik veterinerler size köpeğinizin yaşı, fiziksel özellikleri ve cinsi hakkında daha detaylı bilgi verecektir. Ayrıca hepsinin kendine has nitelikleri olan bu hayvanlar, çok özel canlılardır. Bu anlamda kendi damak zevkleri de farklı olabilir. Unutmayın, onların da bir karakteri var!

Köpekler her ne kadar etçil hayvanlar gibi görünse de esasında otlara dayalı beslenme tarzını da sevmektedir. Bu nedenle minik dostunuzu beslerken dengeli bir beslenme düzeni oturtmanız gerekir. 

Yavru Köpek Maması ve Kısırlaştırılmış Köpek Maması Nasıl Olmalıdır?

Köpek maması ürünleri, evcil hayvanınızın duyduğu bütün besinleri içermektedir. Ancak, her ne kadar gerekli vitamin ve minareler bu ürünlerin içerisinde olsa da yavru köpekler için ayrı bir yemek listesi hazırlanmalıdır. 

Özellikle tadına bayıldıkları yaş mamalarda pek çok alternatifi bulunan köpek maması, henüz gelişme çağında olan yavru köpekler için idealdir. Üstelik bu mamalarda “1 aylık köpekler için” gibi ibareler de bulunmaktadır. Ne kadar hoş değil mi? Bu sayede köpeğiniz için doğru bir tercihte bulunurken ek olarak gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. 

İçeriği özel olarak düşünülen bu ürünler, yavru köpeklerin ağız yapısı için uygun üretimlerdir. Yumuşak yapısıyla da rahat çiğneme imkanı verir.

Kısırlaştırılan hayvanlar için kullanılması gereken köpek maması ise daha farklı olmaktadır. Sebebi ise kısırlaştırılmış hayvanların operasyon sonrası çok daha az hareket etmesidir. Üstelik daha tembel olmaya ve daha çok uyumaya başlarlar. 

Bu sebeple kısırlaştırdığınız köpekleriniz için kesinlikle yağlı mamalar tercih etmemelisiniz. Çünkü bu tip kalorisi yüksek mamaları çok zor yakacaklardır. Özel olarak üretilen kısırlaştırılmış köpek maması, köpeğiniz için en doğru beslenme şekli olacaktır. Operasyon sonrası hemen bu mamalara başlayabilirsiniz.

puppy

Köpek Maması Alırken En Fazla Yapılan Hatalar Nelerdir?

İnternet üzerinde köpeklerin nasıl beslendiğine dair pek çok kaynak bulunur. Ancak kötü haber; maalesef bunların hepsi güvenilir değil. Bu tür web sitelerinde hatalı bilgilere de ulaşmak mümkün olduğu için köpek maması araştırması yaparken güvenilir kaynaklar edinilmelidir. Bu anlamda köpeğinizin beslenme düzeniyle ilgili bir karar alırken mutlaka bir veterinere danışmak gerekir.

Köpek maması seçerken hayvan sahiplerinin yaptığı en büyük hatalardan biri de köpeğinizin herhangi bir besine alerjisi olup olmadığını bilmemektir. Örneğin tahıl alerjisi olan bir köpek için mutlaka tahılsız bir köpek maması seçilmedir. 

Benzer şekilde kilo problemi olan köpekler de daha bitki içerikli mamalara yönlendirilmelidir. Bu anlamda alacağınız mamanın bir kalite kontrol işleminden geçmesi gerekmektedir. Ürünün garanti analizlerini incelemeli, besin değerlerine bakmalı ve veteriner onaylı olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

En Popüler Köpek Maması Markaları Hangileridir?

Köpek maması markaları oldukça çeşitlidir. Bu sebeple bazen köpek sahipleri doğru mama seçiminde zorlanabilir. Ancak size güzel bir haberimiz var! E-ticaret alanında güvenilir alışverişin adresi olan Avansas ile siz de kaliteli köpek maması siparişi verebilirsiniz. 

Bu anlamda öne çıkan markalardan biri olan Reflex, avansas.com kalitelisiyle ayağınıza kadar getirilir. Üstelik sadece yetişkin değil yavru köpeğiniz de varsa istediğiniz ağırlıkta karar kılabilirsiniz. Pro Plan, Acana ve Hills gibi markalar da tercih edilen diğer mamalardır. Uzman onaylı bu ürünler sayesinde can dostunuz için sağlıklı bir beslenme alışkanlığı oluşturabilirsiniz.

Köpek Maması Çeşitleri Nelerdir?

Evimizi paylaştığımız sevimli dostlarımız için günlük ihtiyaçları olan besin miktarını belirlemek çok önemlidir. Doğru bir mama seçimiyle ek besine gerek kalmadan, gereken tüm vitamin ve mineralleri köpeğiniz almış olur. 

Köpek mamaları genel olarak kuru ve yaş mama olarak ikiye ayrılır. Ek olarak ödül mamaları ve günlük mama paketleri de mevcuttur. Kuru mamalar, köpeğinizin diş ve diş eti bakımına yardımcı olan besinlerdir. Tabii, her köpek ırkı için ayrı bir mama çeşidi üretilmiştir. Bir köpek maması, paketi açıldıktan sonra tazeliği kaybolmadan tüketilmelidir. Hatta bu anlamda tazelik koruyucu paketler bile bulunmaktadır.

Minik Dostunuzun Özel İhtiyaçlarına Göre Hazırlanan Özel Mama Çeşitleri Nelerdir?

Köpeklerin gün içinde enerji harcamak ve reflekslerini rahatça sergileyebilmek gibi özel ihtiyaçları vardır. Tam bu noktada öne çıkan köpek mamasının protein içerikli olan paketleri size yardımcı olacaktır. Ayrıca cilt sağlığını koruyucu maddeler içermesi sebebiyle bu mamalar, köpeklerinizin daha az kıl dökmesini de sağlar. Mineral bakımından da zengin oldukları için köpeğinizin daha güçlü kemikleri ve atletik bir yapısı olacaktır. 

Sağlıklı hareket edebilmeleri adına özel olarak üretilen Reflex mamalar, kaslar için özel olarak organize edilmiş formülleri sayesinde köpeğiniz için sağlıklı bir beslenme desteği yaratacaktır. Siz de minik dostunuz için uygun bir köpek maması arıyorsanız Avansas olarak firmamızın avantajlı fiyat tekliflerinden faydalanabilirsiniz!

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster