Evinizi ya da ofisinizi mop ile temizlemek, zeminlerin her an temiz tutulmasında büyük bir rol oynar. Güçlü bir yüzey temizleyici ile birlikte haftalık olarak yapılan kapsamlı bir paspaslama, zeminin temiz kalması için gereken tüm derin temizliği sağlar.

Mop Nedir?

Mop yani paspas, ev ve işyerlerinde zeminleri temizlemek için kullanılan bir temizlik aracıdır. Genellikle uzun bir sap, pamuk veya mikrofiber gibi emici malzemeden yapılmış bir paspas başlığı, temizleme mekanizması ve bir kovadan oluşur.

İlgili İçerik: En İyi Mop Temizlik Seti Hangisi?

Mop Türleri

Aşağıdaki listede en çok kullanılan mop türlerini bulabilirsiniz:

1. İpli Mop

İpli mop, insanların ”paspas” düşündüklerinde gözlerinde canlandırdıkları ilk tasarımdır. İpli mop bir kovayla birlikte gelir ve silme işlemini yapmadan önce fazla suyu sıkmak için özel bir bölmeye sahiptir. Kirli zeminlerde temizlik yapmada son derece verimli oldukları için hemen hemen tüm iş alanlarında ipli mop kullanılır.

2. Döner Başlıklı Mop

Döner başlıklı mop, ipli mop ailesine aittir ve aynı paspaslama konseptini takip eder. Bununla birlikte, bu mop sistemi daha moderndir, çünkü kova, mop kafasından fazla solüsyonu veya kirli suyu sıkmak için bir el veya ayak pedalıyla birlikte gelir.

Döner başlıklı mop, ipli mop kadar büyük değildir, dolayısıyla bunları büyük işyerlerinden ziyade ortalama büyüklükteki bir evi verimli bir şekilde temizlemek için kullanabilirsiniz. Kullanım kolaylığı, bu mop’u ev temizliğinde favori hale getirir.

3. Düz  Mop

Genellikle çok fazla kullanılmayan alanlardaki küçük lekeleri temizlemek için kullanılır. Kirli alanları temizlemek için ucuna takılı bir ped vardır. Pedler genellikle yıkanabilir olduğundan, çamaşır makinesinde temizlenip tekrar kullanılabilir.

4. Sünger Mop

Diğer ucunda ped/bez yerine sünger bulunması dışında düz mop’a benzer bir tasarıma sahiptir. Sünger, pede göre daha fazla kirli su emme kapasitesine sahip olduğu için daha büyük alanların temizliğinde kullanılabilir. Sünger aynı anda daha fazla emiş gücüne sahip olduğu için sıvı dökülmelerinde en iyi sonucu verir.

5. Buharlı Mop

Zemini temizlemek için bir yüzey temizleyici kullanan ipli ve şeritli paspasların aksine, buharlı mop ekstra ıslatma ve sıkma adımlarını işlemden çıkarır. İpli mop kadar büyük olmasa da, paspaslama solüsyonunu dağıtmak için kartuşlarla birlikte gelir.

Mop’un üzerinde bulunan düğmeye basıldığında, mop kafasına az miktarda solüsyon püskürtülür, böylece evin içinde bir kova veya sprey şişesiyle dolaşmanıza gerek kalmaz.

6. Mikrofiber Mop

Mikrofiber mop, sünger gibi sıvıyı emebilme yeteneklerinden dolayı oldukça popülerdir. Neredeyse sünger mop ile aynı şekilde tasarlanmalarına rağmen en büyük fark, mikrofiber malzemelerin kolaylıkla temizlenebilmesidir.

7. Zemin Mopu

Toz paspasına benzer şekilde zemin mopu da, yerdeki toz, çöp ve diğer parçacıkların temizlenmesine yardımcı olur. Mop gibi göründükleri ama uçlarında süpürge gibi kıllar olduğu için genellikle mağaza süpürgeleri olarak bilinirler. Zemin mopu, depolar ve otoparklar gibi tozlanan ve yere çok fazla çöp düşen ticari alanlarda en iyi şekilde verimin alınmasını sağlar.

8. Statik Mop

Statik mop, mağaza süpürgesine benzer bir tasarıma sahiptir, ancak kılların yerine mikrofiber bir bez bulunabilir. Mop başlığı mikrofiberden yapıldığından statik mop adını alır. Yabancı cisimleri yerden faraşa toplamak için yer veya toz paspasları ile aynı şekilde kullanılır.

9. Tek Kullanımlık Mop

Evinizin ya da ofisinizin zemini sık sık temizliğe ihtiyaç duymuyorsa, herhangi bir toz paspasına bağlanabilen tek kullanımlık bir mop almayı düşünebilirsiniz. Bu size, bir kullanımdan sonra temizleyip atabileceğiniz için paspas kafasını temizleme özgürlüğü verir.

Mop Kurulumu

blank

Klasik bir mop aşağıdaki parçalardan oluşur:

Mop Sapı: Mop sapı, diğer tüm bileşenleri bir arada tutar. Çeşitli malzemelerden (metal veya plastik gibi) yapılabilir. Sapta genellikle temizleme mekanizmasını etkinleştirmek için bir tutma yeri bulunur.

Mop Başlığı: Zeminle temas eden ve kirleri temizleyen şey mop başlığıdır. Başlık pamuk, mikrofiber veya sünger gibi farklı malzemelerden yapılabilir. Mop sapının ucuna takılır.

Temizleme Mekanizması: Mop başlığını etkinleştiren ve zemini temizlemesini sağlayan şey temizleme mekanizmasıdır. Bir tetik, sıkma mekanizması veya ayak pedalı olabilir.

Kova: Siz paspaslarken kirli suyu (veya yüzey temizleyiciyi) tutan şey kovadır. Kovanın genellikle kolay taşıma için bir sapı olacaktır.

Mop İle Temizlik Nasıl Yapılır?

blank

Aşağıdaki listede ev temizliğinde mop kullanmadan önce yapmanız gerekenleri ve mop kullanımı ile ilgili tüm detayları bulabilirsiniz:

1. Bir mop seçin

Öncelikle, temizleyeceğiniz zeminin türüne göre bir mop seçin. Eğer zeminde çok fazla doku varsa, o zaman ip veya şerit mop en iyi sonucu verecektir. Ancak, pürüzsüz bir zemine sahipseniz, süngerli bir mop yumuşak ve hızlı bir şekilde çalışacaktır.

2. Bir kova seçin

Zeminlerinizi temizlemek için süngerli mop kullanıyorsanız, saplı herhangi bir kova işinizi görecektir.

3. Bir yüzey temizleyici seçin

Döşeme türünüz için özel olarak üretilmiş bir yüzey temizleyici seçin.

4. Temizleyeceğiniz alanı temizleyin

Mop ile temizlik yapmaya başlamadan önce temizlik yapacağınız alan için hazırlık yapmanız gerekir. Bu yüzden öncelikle tüm mobilyaları kaldırın (masalar, sandalyeler, halılar, kanepeler).

Paspaslamadan önce zemindeki her noktanın boş olduğundan emin olun.

Mobilyaları taşırken, kalıntıları gidermek ve zeminlerin lekesiz olmasını sağlamak için iyice temizleyin.

Alanı önceden temizlemek, temizlik işlemi sırasında işlerin daha kolay olmasını sağlayacaktır.

5. Temizleyeceğiniz alanı süpürün

Mop’u zemine değdirmeden önce zemini iyice süpürün veya vakumlayın. Paspaslamadan önce temizlik yapmak, nihai sonucun parlak ve lekesiz olmasını sağlayacaktır.

6. Ilık su kullanın

Malzemelerinizi ve zemini paspaslayacağınız alanı hazırladıktan sonra yüzey temizleyiciyi ılık suyla karıştırın. Ardından, kovayı en az yarıya kadar suyla doldurun.

Bu işlem, temizlik yaparken mop’u daldırdığınızda paspasın kova suyuna tamamen daldırılabilmesini sağlar.

Eğer mop kurumuşsa, temizlemeye başlamadan önce en az 10 dakika ılık suda bekletmeniz gerekir.

7. Kovaları doldurun

Her bir kovayı, soğuk suya göre daha iyi ve daha hızlı temizleyecek olan ılık/sıcak suyla doldurun. Ardından, yüzey temizleyiciyi yıkama kovasına ekleyin.

Temizleme gücünü veya hızını iki katına çıkarmak için iki kat daha fazla yüzey temizleyici eklemediğinizden emin olun. Çünkü ekstra deterjan yıkama suyu temizliği iyileştirmez, aksine durulamayı daha da zorlaştırır.

Temizlik için doğru miktarda deterjan kullandığınızdan emin olmak için yüzey temizleyicinin etiketindeki talimatları izleyin.

8. Mop’u kovaya batırın

Mop’u kovaya batırın ve sıkın. Bir sıkma aparatı ile veya ellerinizle sıkabilirsiniz. Bu noktada, paspasın ıslak değil, nemli olması gerektiğini unutmayın. Eğer paspas çok ıslaksa, zemin zarar görebilir. Bu durum aynı zamanda zeminin kuruma süresini de uzatır.

9. Paspaslamaya başlayın

Geriye doğru hareket ederken zeminin bir ucundan diğer ucuna doğru hareket edin.

Geriye doğru hareket etmek, herhangi bir iz kalmasını önlemek için her zaman paspaslanmamış bir alan üzerinde durmanızı sağlar.

Eğer sünger mop kullanıyorsanız, düz çizgiler halinde paspaslamanız önerilir.

10. Bölümler halinde paspaslayın

Küçük bölümler halinde mop yapmak, biriken kirden kurtulmayı çok daha kolay hale getirir.

11. İnatçı lekelere basınç uygulayın

Sert veya yapışkan lekeler için aşağı doğru basınç uygulayarak lekenin üzerine kuvvetlice ileri hareket sağlayın. Ulaşılması zor alanlar için çömelin ve bir süngerle fırçalayın.

Ulaşılması zor alanlarda kağıt havluların da işinizi görebileceğini unutmayın.

12. Paspaslanan alanı durulayın

Yerdeki her alanı iyice temizledikten sonra mop’u durulama kovasında durulayın. Mop’u 3-4 kez durulama kovasına daldırın, ardından mop başlığındaki kirli suyu çıkarmak için sıkın.

13. İşlemi tekrarlayın

Tüm zemini mop’layana kadar paspaslama ve durulama işlemini tekrarlayın.

Yıkama veya durulama suyu gözle görülür şekilde gri veya kirli hale geldiğinde, kovaları boşaltın ve yeniden doldurun.

14. Son bir durulama yapın

Bu aşamada, zemininiz çok temiz olmalıdır. Zeminde çok az yüzey temizleyici kalıntısı kalmalı ya da hiç kalmamalıdır.

Temizliğinizden en iyi şekilde yararlandığınızdan emin olmak için tüm zemini sadece sıcak ya da ılık suyla 1 kez daha paspaslayın.

15. Her şeyin kurumasını bekleyin

Kapsamlı mop işleminden sonra evinizdeki ya da ofisteki kimsenin kuruyan zemine basmadığından emin olun.

Paspasınızı ve paspas kovanızı iyice durulayın ve kaldırmadan önce tamamen kurumasını bekleyin.

Temiz zeminde yürümeden önce tamamen kurumasını bekleyin.

16. Mobilyaları geri koyun

Zemin kuruduktan sonra tüm mobilyaları yerine koyun ve yeni ve taze temizlenmiş zeminin keyfini çıkarın.

Mop ile Duvar Silme

Kimse tüm gününü duvarlarını temizleyerek geçirmek istemez, çünkü bu kadar geniş bir alanı hızlı bir şekilde temizlemek zor olabilir. Duvarların nasıl temizleneceği kısmen duvarların yüzeyine bağlı olsa da, dokulu duvarlar ve çok sayıda raf, tablo ve diğer süslemelere sahip duvarların temizlenmesi daha uzun sürer. 

Fakat mop’la duvar silme, bu işi oldukça kısa sürede yapmanıza olanak tanır.

  • Tabloları, saatleri ve süslemeleri kaldırarak ve rafları boşaltarak duvarları temizleyin.
  • Duvarlarınız çok tozluysa, fazla tozları almak için tüylü bir toz bezi kullanın.
  • Duvarlara ince bir sis halinde çok amaçlı temizleyici uygulayın ve duvarları çok ıslatmamaya dikkat edin.
  • Duvarları temizlemek için mop kullanın.

Duvarlarınızı temizlemek için mop kullanmak, kulağa enteresan gelebilir, ancak gerçekten de bu iş için en iyi araçtır. Eğer işinizi daha hızlı bitirmek isterseniz, mikrofiber duvar mop’u satın almanız önerilir.

Her geçişte duvarın daha geniş bir alanını kaplayacağı için geleneksel ipli mop yerine düz bir mop kullanmanız önerilir.

Mop ile Cam Silme

Normal bir mop ile dış camları temizlemek oldukça kolaydır. Basit bir mop sizi dış pencereleri içeriden temizlemenin en iyi yolu konusunda dakikalarca araştırma yapmaktan kurtarabilir.

Mop’la cam silme

  • Küçük bir kovada bir ölçek su ve bir ölçek sirkeyi karıştırın.
  • Ardından, temiz bir mikrofiber bezi veya mop başlığını solüsyona batırdıktan sonra mop sapına takın. 
  • Dış camları temizlemek için mop’u kullanın. 
  • Kirlerin çoğu temizlenene kadar bir sonraki aşamaya geçmeyin.
  • Camı temiz bir mikrofiber bez veya iz bırakmayan bir cam temizleyicisi ile silin.
  • Camın kurumasını bekleyin. 
  • Çizgisiz bir parlaklık için kurumuş camı gazete kağıdı ile silin. Ancak, elleriniz cama değmiyorsa bu işlemi atlayabilirsiniz.

Robot Mop Nedir?

Robot mop, dünyanın her yerindeki tüketiciler tarafından kullanılan, piyasadaki en yeni mop türlerinden biridir. Siz uzaktayken zeminleri temizlemeye yardımcı olan ve pille çalışan bir cihazdır. İki tarafı vardır; biri süpürmek için, diğeri paspaslamak için. Robot ayrıca temizleme pedinin ıslatılmasına yardımcı olmak için doldurulabilen bir su deposuyla birlikte gelir.

Artıları

  • Sert yüzeyleri iyi temizler.
  • Zeminleri temiz ve kuru bırakır.
  • Meşgul olan tüketiciler için harikadır.

Eksileri

  • Normal paspaslara göre pahalıdır.

Mop İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Mop ucu nasıl çıkar?

Bir mop başlığını yıkayabilmek ve tekrar kullanabilmek için çıkarmak gerekir. Mop başlığının çıkarılması, sadece birkaç kolay adımda yapılabilecek basit ve anlaşılır bir işlemdir.

Mop başlığı nasıl takılır merak ediyorsanız, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Mop’u, paspas başlığı yukarı bakacak şekilde konumlandırarak başlayın.
  • Mop başlığını yerinde tutan çerçeveyi bulun.
  • Mop başlığını sıkıca kavrayın ve çerçeveden çıkarmak için yukarı doğru çekin. 
  • Bu işlem sonrası eski paspas başlığı kolayca ayrılmalıdır.
  • Mop başlığını değiştirirken ellerin ıslanmaması veya kirlenmemesi için başlığın ayakla çerçeveden çıkarılması önerilir.

2. Mop ile vileda farkı nedir?

Mop terimi, geniş bir kapsamda temizlik ekipmanlarını ifade ederken, Vileda, özellikle mop ve temizlik bezleri gibi ürünlerle tanınan bir markadır.

3. Zeminleri ne sıklıkta silmelisiniz?

Zeminlerinizi haftada bir kez paspaslamanız önerilir. Trafiğin yoğun olduğu alanlar (mutfak, banyo, koridorlar) her hafta 1 kez ıslak şekilde paspaslanmalıdır.

4. Bir profesyonel gibi mop yapmak için ihtiyacınız olanlar nelerdir?

  • Elektrikli süpürge/faraş
  • 2 mop kovası
  • Mop
  • Kuru bez
  • Temizlik solüsyonu
  • Sünger

5. Mop ne sıklıkta değiştirilmelidir?

Mop, ne sıklıkta kullanıldığına bağlı olarak her altı ay ila bir yılda bir değiştirilmelidir. Eğer mop sürekli kullanılıyorsa, sadece haftada bir kez kullanılmasına göre daha sık değiştirilmelidir.

6. Moplar ne kadar dayanır?

Mop’lar genellikle yaklaşık altı ila on iki ay dayanır, ancak bu süre ne sıklıkta kullanıldıklarına bağlı olarak da değişebilir. Mopların ne kadar dayanacağı mopun kalitesine bağlı olabilir, ancak doğru bilgiye sahipseniz çoğu gerektiğinde kolayca değiştirilebilir.

7. Mop’un ne zaman değiştirilmesi gerektiğini nasıl anlarsınız?

Mop’lar parçalanmaya ve kullanılamaz hale gelmeye başladığında veya altı ay ila bir yıl sonra değiştirilmelidir.

Paspasların ne sıklıkla değiştirilmesi gerektiği, paspasa ne kadar süredir sahip olduğunuza ve ne kadar iyi yapıldığına bağlı olabilir. Paspasınızın değiştirilmesi gerekip gerekmediğinden emin değilseniz, aşağıdaki ipuçlarına göz atabilirsiniz:

  • Mop başlığı çok kirlenirse, yerleri temizlemek zorlaşır. Mop ayrıca kötü kokmaya başlayabilir ve yerleri temizlemede daha az etkili hale gelebilir. Bu olduğunda, mop’u değiştirme zamanı gelmiş demektir.
  • Mop başlığında su birikirse, kolayca parçalanabilir ve kullanılamaz hale gelebilir. Bu durum, mop düzgün kullanılmadığında veya kuru bir yerde saklanmadığında da meydana gelebilir.

8. Hızlı temizlik için en iyi mop hangisidir?

Parke zeminleri hızlı bir şekilde temizlemek söz konusu olduğunda, çift taraflı mikrofiber mop başlığı kullanmanız önerilir.

Çift taraflı paspas başlığı, zeminlerinizi hızlı bir şekilde temizlemenizi sağlar, böylece geride hiçbir dağınıklık kalmaz. Ayrıca mikrofiber, bakterilerin %99’unu sadece suyla temizler ve temizlik solüsyonuna gerek kalmaz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster