Google, her gün en çok ziyaretçi alan web sitesidir. Web sitesi şu anda arama motoru pazarının %92’sinden fazlasını elinde tutmaktadır. Eski adı Google Benim İşletmem olan bir Google İşletme Profili oluşturmak, Google Arama ve Google Haritalar’ı kullanarak şirketinize yeni müşteriler kazandırmak için çok önemlidir.

Google İşletme Profili, yerel işletmenizin Haritalar ve Arama gibi Google ürünlerinde nasıl görüneceğini yönetmenizi sağlar. Müşterilerin sizinle iletişime geçmesini ve yerinizi bulmasını kolaylaştırır. Fiziksel bir işletmeniz olmasa bile bu profile sahip olmak, işletmenizin meşruiyetine ve güvenilirliğine önemli ölçüde yardımcı olabilir.

İlgili İçerik: Whatsapp İşletme Hesabı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Google İşletme Profili Nedir?

Google İşletme Profili, şirketinizin Google’ın web sitesinde sahip olabileceği ücretsiz bir listedir. Şirketinizin konumu, ürünleri ve hizmetleri gibi şirketiniz hakkında bilgi ve görseller sağlamanıza olanak tanır.

Google’ın ücretsiz profil oluşturucusunu kullanmak, Google’ın tüm hizmetlerinde görünürlüğünüzü artırmak için harika bir yöntemdir. Bir Google İşletme Profiliniz varsa şirketinizin bilgileri Google Arama, Google Haritalar ve Google Alışveriş’te görüntülenebilir.

Google İşletme Profiline yalnızca müşteriler ve potansiyel müşterilerle doğrudan etkileşim kuran şirketler erişebilir. Bu, restoran veya mağaza gibi fiziksel varlığı olan işletme, danışmanlık şirketleri veya tesisatçılar gibi müşterilerle başka yerlerde buluşarak hizmet veren işletmeleri içerir.

Kimler Google My Business’ta Şirketleri İçin Bir Profil Oluşturmalıdır?

Google Benim İşletmem profilleri, fiziksel mağazalar veya diğer perakende satış yerleri işleten şirketlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmıştır. Bu ücretsiz internet listesi, ister konaklama hizmetleri sağlayın, ister eczane işletin isterseniz de perakende ürünler satın, yerel müşterilerin mağazanızı bulmasını ve ziyaret etmesini kolaylaştırır.

Bununla birlikte, tüketicileri ve müşterileri yönlendirmek için fiziksel bir ofis alanına sahip olan işletmeler de bir GMB profili oluşturabilir.

Diğer sosyal medya ve dijital pazarlama faaliyetlerinizi tamamlamak için mükemmel ve ücretsiz bir araç olarak hizmet verebilecek bu Google listesinden yararlanırsanız, hizmet bölgenizdeki müşteriler markanızı daha kolay tanır.

İlgili İçerik: Instagram Kullanım Rehberi – İşletmeler Instagram’da Nasıl Reklam Vermeli?

Google My Business Hesabına Kaydolmanız İçin Nedenler

1. Google arama sonuçlarında ve Google Haritalar’da üst sıralarda yer alın

Google en iyi arama yönlendiricisidir. İster fiziksel mağazanıza ister web sitenize trafik sağlamak istiyor olun Google’ı kullanabilirsiniz. Bir Google İşletme Profili, insanların yakın çevrelerinde sunduğunuza benzer ürün ve hizmetler aradıklarında şirketinizi bulma olasılığını artırır.

Arama yapanlar, Google Benim İşletmem listelerinde sağlanan bilgileri kullanarak işletmenizin yol tarifini bulabilir. Bir Google İşletme Profiline sahip olmak, yerel arama motoru optimizasyonunuzu da artırır. Müşteriler yerel bir işletmeyi aramak için Google Haritalar’ı kullandığında, sonuçlarda yerel bir işletmeye ait bir listenin çıkması daha olasıdır.

2. Değerlendirmeleri kullanarak güvenilirlik oluşturun

İncelemeler, sosyal kanıt için çok önemlidir ve bir marka veya işletmeye güvenilirlik ve güven oluşturmanın önemli bir yoludur.

Müşteriler, Google’ın birleşik yıldız derecelendirmesi ve ayrıntılı değerlendirme alanını kullanarak şirketinizle yaşadıkları deneyim hakkında istedikleri kadar çok veya az bilgi gönderebilir. Tüm bu bilgiler, potansiyel müşterilerin hangi işletmeleri ziyaret edecekleri ve hangi ürünleri satın alacakları konusunda karar vermelerine yardımcı olur.

Google İşletme Profili Nasıl Açılır?

Benim İşletmem Google ürünlerinin önemli bir parçasıdır. Bu yüzden Google’da daha görünür olmak için Google işletme kaydınızı yapmanız gerekir.

Benim işletmem kayıt işlemi için atmanız gereken adımlar aşağıdaki şekildedir:

1. Linke tıklayarak Google İşletme Profili giriş sayfasını ziyaret edin. Henüz giriş yapmadıysanız; işletmenizle ilişkilendirmek istediğiniz Google hesabıyla giriş yapın.

blank

 

2. Mavi renkli “Şimdi Yönet” butonuna tıklayın.

3. Arama kutusuna işletmenizin adını girin. Birisi işletmenizi Google’ın işletme listesinde veya Google Haritalar’da zaten listelemişse, işletmenizin adını girdikten sonra görünebilir. Görünüyorsa işletmenizin adını seçin. Çıkmazsa, “Bu adla bir işletme oluşturun” yazan bağlantıya tıklayın.

blank

 

4. İşletmenizin türünü seçin.

blank

5. Online satış’ı seçtiyseniz, online mağazanızı ekleyin ve bir sonraki adımda işletmenizin kayıtlı olduğu ülkeyi seçin.

blank

6. Google Merchant Center’ı deneyerek devam edin.

blank7. Google Haritalar’ın işletmenizi nasıl görüntülemesini istediğinizi seçin.

blank

  • Adresinizi girin.
  • “İleri “ye tıklayın.
  • İşletmenizin fiziksel adresini gizlemek istiyorsanız, hayır seçeneğini tıklayın (Müşterilerinize resmi adresinizde hizmet vermiyorsanız bu seçeneği seçin).
  • Haritada işletmenizin yerini gösterin.

blank

8. “Ev ve ofis ziyareti veya teslimat hizmeti sunuyor musunuz?” bu soruyu cevaplayın.

  • “İleri “ye tıklayın.
  • İşletmenizin hizmet verdiği bölgeleri ekleyin.

blank

9. İşletmenizin telefon numarasını ve/veya web sitesi adresini belirtin.

blank

10. “İleri “yi seçin.

11. Doğrulama yönteminizi seçin.

blank

Google İşletme Profili Nasıl Kullanılır?

Google İşletme Profilini tam anlamıyla kullanmak için aşağıdaki özelliklerden faydalanmanız çok önemlidir.

  • Bilgi: Bu alan işletmenizin temel bilgilerini eklediğiniz yerdir. Ayrıca tatillerde değişen saatler, özel ürünler vb. gibi hızlı güncellemeleri de ekleyebileceğiniz alandır.
  • Fotoğraflar: Bu alan müşterilerin, sizin yüklemeyi seçtiklerinizin yanı sıra başkalarının gönderdiği resimleri de görüntüleyebileceği yerdir
  • Ürünler ve Hizmetler: Potansiyel müşterilere işletmeniz hakkında bilgi verebileceğiniz alan burasıdır. 
  • Aramalar ve Mesajlar: İşletmenize gelen aramaları ve mesajları Google üzerinden takip edebilirsiniz.
  • Analizler: Bu alan insanların işletmenizi nasıl bulduğunu görebileceğiniz yerdir.
  • Gönderiler: Müşterilerinizi güncel tutabileceğiniz ve alakalı ve tutarlı bilgilerle yenilerini kazanabileceğiniz yer burasıdır.
  • Yorumlar: Muhtemelen en önemli kısım, müşterilerin siz ve işletmeniz hakkında söylediklerini sergileyebileceğiniz yerdir.

İlgili İçerik: YouTube Kullanım Rehberi – İşletmeler YouTube’da Nasıl Reklam Verir?

Google İşletme Profili Özellikleri

Google, işletmenizi tanımlamanız için size 750 karakter ayırır. Bu yüzden karakter sınırlarınız içinde kalarak ürün veya hizmetlerinizi, benzersiz satış noktanızı, geçmişinizi ve işletmenize özgü diğer her şeyi bu alana eklediğinizden emin olun. Spam içerikten, bağlantılardan, HTML kodlarından veya satış duyurularından kaçının.

Ayrıca müşterilerinizin size e-posta adresiniz veya telefon numaranızın yanı sıra Google profilinizden de ulaşabilmesini istiyorsanız, bir mesajlaşma seçeneği de ekleyebilirsiniz. 

Google işletme hesabım, işletme fotoğrafları eklemenize de olanak tanır, bu sayede kitlenizin dikkatini çekebilir ve ürünlerinizi, hizmetlerinizi ve konumunuzu doğru bir şekilde temsil edebilirsiniz.

Google İşletme Hesabını Silme

Google Business hesap silme işlemi için profilin çalışır durumda olmasının üzerinden en az 7 gün geçmesi gerekir. Bu sürede sonra Google İşletme silme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Google İşletme Hesabı kapatma adımları:

  • Google İşletme Profili hesabınıza gidin.

blank

  • İşletme Profili Ayarlarınızda ”İşletme Profilini Kaldırın”yı seçin.

blank

  • Aşağıdaki görselde size uygun olan 3 opsiyondan birini seçin.

blank

  • ”Devam Et”i seçin.
  • ”Bitti”yi tıklayın.

İlgili İçerik: Facebook Kullanım Rehberi – İşletmeler Facebook’ta Nasıl Reklam Vermeli?

Google İşletme Profilinizi Optimize Etmek İçin İpuçları

Google İşletme Profili, işletmeniz için yerel ve küresel görünürlük kazanmada önemli bir varlık olabileceğinden, işletme bilgilerinizi mümkün olduğunca fazla ayrıntı içerecek şekilde güncel tutmanız önemlidir. Fotoğraflar, videolar ve gönderiler eklemek, markanızın güvenilirliğini artırabilir ve yorumlara yanıt vermek müşterilerinizin desteğini takdir ettiğinizi gösterir.

1. Çalışma saatlerinizi ekleyin

Google şirket ekleme işlemi sırasında çalışma saatlerinizi de ilgili alanlara ekleyin. Yerel bir mağazaysanız, müşterilerin mağazanızın ne zaman çalıştığını bilmesi için bunu eklemek son derece önemlidir. Çevrimiçi bir mağazanız varsa, müşterilerinizin ne zaman iletişime geçebileceğinizi bilmeleri için saatlerinizi eklemek de yararlı olabilir.

2. Sosyal profillerinizi bağlayın

Google’da işletme açma içerisinde artık sosyal medya profillerinizi de bağlayabilirsiniz. Sosyal profillerinize trafik çekmek ve etkileşiminizi artırmak için bu özellikten yararlanabilirsiniz. Bu, müşterilerin Google Haritalar ve aramanın ötesinde işletmenizle bağlantıda kalmasını sağlayabilir.

Bunu yapmak için “Profili düzenle” seçeneğine tıklayın ve “Sosyal medya profilleri” bölümünü bulun. Eklemek istediğiniz sosyal ağları seçin ve URL’yi yapıştırın.

blank

3. Google İşletme Profili performansını görüntüleyin

İşletme profilinize kaç kişinin baktığını görmek ister misiniz? Aracın içinde analizleri görüntülemek için GBP’nin “Performans” bölümüne erişebilirsiniz. Bu size kullanıcıların işletmenizi bulmak için hangi anahtar kelimeleri aradığı, profilinizi görüntüleyen kullanıcılar, rezervasyon tıklamaları, yönlendirme talepleri, web sitesi tıklamaları, mesajlar, aramalar ve daha fazlası hakkında bilgi verir.

blank

İlgili İçerik: Linkedin Nedir, Nasıl Kullanılır? İşletmeler İçin Linkedin Şirket Hesabı Oluşturma Rehberi

En Çok Sorulan Sorular

1. İşletme hesabı Google’da olmazsa ne olur?

Google şirket hesabı açmadıysanız; Google’da görünürlük, müşteri etkileşimi ve itibar yönetimi için çeşitli fırsatları kaçırabilirsiniz.

2. Google işletmem aramalarda görünmüyor?

Benim işletmem eğer Google aramalarında görünmüyorsa, durum aşağıdaki nedenlerden birinden kaynaklanabilir.

  • Doğrulanmamış Profil
  • Google İşletme Yönergesi İhlali
  • Yeni Google İşletme Profili
  • Profil Bilgilerindeki Değişiklikler
  • Benzer İşletme İsimleri
  • Düşük Profil Gücü

3. Google işyerim ne zaman görünür olur?

Doğrulama sürecinden geçtikten sonra, Google tarafından incelenmesi ve onaylanması 14 iş gününe kadar sürebilir.

4. Google Benim İşletmem ücretli mi?

Google firma ekleme ücretsiz bir işlemdir.

5. Google Benim İşletmem iletişim numarası kaçtır?

Google Benim İşletmem iletişim için herhangi bir telefon numarası yoktur. Herhangi bir sorun yaşadığınızda Google yönergelerini takip etmeniz gerekir.

6. Google Benim İşletmem paralı mı?

Google işletme ekleme işlemi ücretsizdir.

7. Google işletmem müşteri hizmetleri var mı?

Google Benim İşletmem üzerinden yardım almak istediğiniz zaman, Google yönergelerini takip etmeniz gerekir. Bu konuda yardım alabileceğiniz bir müşteri hizmetleri yoktur.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster