Tüketici Fiyat Endeksi, herhangi bir ekonomideki toplam fiyat seviyesinin önemli bir ölçüsüdür ve satın alınabilecek mal ve hizmetleri kapsar.

Hükümetler tarafından yaygın olarak kullanılan enflasyon ve deflasyon ölçütlerindendir. Bu endeks ile tüm fiyatlar hesaplanabilir ve karşılaştırılabilir. Uzmanlar buna dayanarak geçmişe dönük analizler ve ileriye dönük tahminler yapabilir. Enflasyon takip edilir ve daha sonra bu takibin sonuçlarına göre istatistik kurumları tarafından raporlar oluşturulur. Aynı zamanda endeks kayıtları tutulur ve arşivlerde saklanır. Kayıtlar ileride gerektiğinde yeni raporlar oluşturmak için kullanılabilir. Tüketici Fiyat Endeksi genellikle aylık, üç aylık ve yıllık olarak hesaplanır.

TÜFE Nedir ve Nasıl Çalışır?

TÜFE yani Tüketici Fiyat Endeksi, bir ürün ve hizmet sepetinin maliyetinde belirli bir süre içinde meydana gelen değişiklikleri izler ve Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hesaplanır. Tüketicilerin çoğunluğunun harcama alışkanlıklarını temsil eden bu sepet, gıda ve tıbbi bakımdan ulaşım hizmetlerine kadar çok çeşitli kalemleri içerir.

TÜFE, bu sepetteki her bir kalem için fiyat değişikliklerini yakalayarak enflasyon veya deflasyonun güvenilir bir ölçüsü olarak hizmet verir. Başka bir deyişle, tüketicilerin yaşam standartlarını korumalarının ne kadara mal olduğunun anlık bir görüntüsünü sağlar ve ekonomik enflasyon veya deflasyon dönemlerini belirlemek için önemli bir araç görevi görür.

Aylık TÜFE raporu iki önemli enflasyon rakamı içerir:

  • Aydan aya fiyat değişiklikleri: Bu rakam, fiyatların bir önceki ayın fiyatlarına göre nasıl değiştiğini gösterir. Dolayısıyla raporun bu bölümü, örneğin Mart ayı fiyatlarının Şubat ayı fiyatlarına göre nasıl değiştiğini gösterir.
  • Yıldan yıla fiyat değişiklikleri: Bu rakam, fiyatların bir önceki yılın aynı ayına göre nasıl değiştiğini gösterir. Örneğin, bir rapor Haziran 2024 fiyatlarının Haziran 2023 fiyatlarına kıyasla nasıl değiştiğini gösterebilir.

Genel olarak, enflasyondan bahsederken çoğu insanın kullandığı rakam yıldan yıla rakamdır. Bu yıllık rakam, fiyatlar hakkında düşünürken daha fazla bağlam sağlar ve daha fazla kafa karışıklığı yaratan aydan aya karşılaştırmanın aksine tam bir yıl karşılaştırma sunar.

TÜFE Piyasa Sepeti Nasıl Belirlenir?

Detaylı harcama bilgileri toplanarak bir piyasa sepeti oluşturulur. Hükümetler harcama verilerini mümkün olduğunca doğru bir şekilde ölçmek için önemli miktarda para ve zaman harcar. Bireyleri, işletmeleri ve hane halklarını mümkün olduğunca kapsayan anketler ve araştırmalar yapmak için kaynaklar ayrılır.

Tüketici Fiyat Endeksinin Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Ekonomik Gösterge
  • Fiyat Değişimlerine Dayalı Ekonomik Seriler
  • Sosyal Güvenlik Maliyetleri
  • Ekonomik Gösterge

Tüketici Fiyat Endeksi, halkın karşı karşıya kaldığı enflasyon ve deflasyonun doğal bir ölçüsüdür. Endeksteki istikrarlı bir artış ekonomide genel bir büyüme anlamına gelir.

Fiyat Değişimlerine Dayalı Ekonomik Seriler

Milli gelir bileşenlerinin de bir başka kullanım alanı olduğu söylenebilir. Tüketici Fiyat Endeksi de benzer ekonomik hesaplamalar için kullanılmaktadır.

Sosyal Güvenlik Maliyetleri

Tüketici Fiyat Endeksi, sosyal güvenlik ve yaşam maliyetlerini hesaplamak için de kullanılmaktadır.

Tüketici Fiyat Endeksinin Sınırlamaları Nelerdir?

  • Tüketici Fiyat Endeksi bazı ülkelerde belirli nüfus kesimleri için geçerli olmayabilir.
  • Tüketici Fiyat Endeksi nüfusun alt grupları için resmi tahminler geliştiremez.
  • Tüketici Fiyat Endeksi, maliyetin koşullu bir ölçüsü olarak, yaşam standartlarını etkileyen her şeyi ölçemez.
  • İçerdiği iki alan karşılaştırılamaz.
  • Sosyal ve çevresel faktörler endeksin kapsamı dışındadır.

TÜFE Hesaplama

Tüketici Fiyat Endeksi, ülkedeki tüm vatandaşların harcama kalıplarına göre hesaplanır. Her yaştan ve her kesimden insan bu hesaplamaya dahil edilir. İşletmeler, müşteri tabanlarının bir profilini oluşturmak için bu endeksi hedef pazarları için kullanabilir.

Yıllık TÜFE, mal sepetinin bugünkü değerinin bir yıl önceki değerine bölünmesi ve 100 ile çarpılmasıyla hesaplanır. Bu formül, belirli bir zaman aralığında TÜFE’deki yüzde değişim olan genel enflasyon oranını belirler.

Yıllara Göre TÜFE Oranları

Aşağıdaki tabloda son 10 yılın TÜFE oranlarını bulabilirsiniz:

Yıl Oran (12 aylık TÜFE ortalaması)
TÜFE 2023 %64,77
TÜFE 2022 %64,27
TÜFE 2021 %36,08
TÜFE 2020 %14,60
TÜFE 2019 %11,84
TÜFE 2018 %20,30
TÜFE 2017 %11,92
TÜFE 2016 %8,53
TÜFE 2015 %8,81
TÜFE 2014 %8,17
TÜFE 2013 %7,40

En Çok Sorulan Sorular

1. TÜFE ve ÜFE arasındaki fark nedir?

TÜFE, tüketici fiyatları üzerindeki değişiklikleri ölçen bir endek, ÜFE ise üreticilerin ürettikleri mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişiklikleri ölçen bir endekstir. 

TÜFE, tüketicilerin nihai olarak satın aldığı mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimleri takip eder. Örneğin, gıda, giyim, konut, ulaşım gibi tüketici ürün ve hizmetlerinin fiyatlarındaki değişiklikleri içerir.

ÜFE, üreticilerin nihai ürünlerini satışa sunduğu fiyatlardaki değişiklikleri takip eder ve hammaddeden nihai ürüne kadar olan süreçteki fiyat değişimlerini içerir.

2. TÜFE ne zaman açıklanır?

Türkiye’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ayın başında açıklanır. Genellikle, bir önceki aya ait TÜFE verileri her ayın 3’ünde, eğer 3’ü hafta sonuna ya da resmi tatile denk gelirse takip eden ilk iş günü açıklanır. 

3. Kirada tüfe nasıl hesaplanır?

Kirada TÜFE’yi hesaplamak için sözleşmeniz bitmeden önceki ayı dikkate alarak 12 aylık TÜFE ortalamasını almanız gerekir.

4. Kirada ÜFE mi TÜFE mi kullanılır?

Kira artışı 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster