Bugüne kadar CEO’lar ile birçok farklı röportaj yapıldı. CEO’lar tarafından yapılan belki de yüzlerce sunum, video paylaşım mecralarında yerini aldı. Fakat Harvard Business Review’den Nitin Nohria ve Michael Porter CEO’ların yaşamı ile ilgili birçok önemli bilgiyi bir araştırma sonucu daha derin biçimde ortaya koydu.

Başarılı bir iş insanı olma yoluna girmeyi düşünen herkesin CEO’ların hayatını merak etmesi oldukça olağan bir durum. “CEO’lar günde kaç saat uyur?” “Günde kaç saat çalışır?” ve “Sabah kaçta uyanır?” gibi sorular da bu meraklı zihinlerde her zaman yer alır. Nohria ve Porter, tüm bu soruları detaylı biçimde incelemek için ikili bu araştırmayı 3 ay boyunca 27 CEO’nun zamanlarını nasıl geçirdiklerini izleyerek yaptı. Araştırmanın sonucu ise CEO’ların hafta içi günde ortalama 9.7 saat, hafta sonu ise günde 4 saat çalıştığını ortaya koydu. Ayrıca CEO’lar tatilde bile günlerinin 2.5 saatini çalışmaya ayırmaya özen gösteriyor. Geriye kalan ve CEO’ların kendilerine ait zaman olarak tanımlayabileceğimiz vakitlerin yarısını da ortak, müşteri ve yatırımcı ile yapılan görüşmelere ayırıyorlar. Bu da tam zamanlı olarak çalışan ortalama bir insanın çalıştığı saatlerin %50 daha fazlası anlamına geliyor.

CEO’larla yapılan röportajlarda kaydedilebilecek içeriklere ek olarak araştırmada CEO’ların ajandaları, zamanlarını kiminle ve nasıl geçirdikleri, yönetici asistanları gibi farklı bilgiler de izlendi. Araştırmada yalnızca üst düzey yöneticilerin çalışma saatleri ile ilgili bilgiler de yer almıyor. CEO’lar yoğun çalışma saatleri sonucunda iş ortakları ve müşterilerine gereğinden daha az ilgi göstermek zorunda kalabiliyor. Yoğun toplantı programları ve farklı sorumluluklar sonucu CEO’lar zamanlarının sadece %6′sını çalışanların terfileri ile alakalı konulara ayırabiliyor. Bunun sonucunda da uzun vadeli bir şirket kültürünün oluşması gibi konular göz ardı edilebiliyor.

Araştırmanın olumsuz sonuçlar ortaya koyduğu bir başka konu ise CEO’ların zamanının sadece %3’ünü müşterilerine ayırabiliyor olması. Müşterilere az zamanın ayrıldığı bir ortamda müşterilerin bakış açısını anlamanın ve onların ihtiyaçlarına yönelik pozisyonlar almanın da oldukça güç olduğuna vurgu yapılıyor. Ayrıca CEO pozisyonunda çalışanlar telefon veya video konferans tarzı uzak iletişim biçimlerinin yerine yüz yüze görüşmeyi tercih ediyor. Bu yüzden de rutin çalışma düzenlerinin de %61’ini kişisel iletişimler oluşturuyor. CEO’ların yoğunluktan kurtulup yalıtılmış bir ortamdaki çalışmaları ise toplam mesailerinin %28’ini oluşturuyor.

Nitin Nohria ve Michael Porter’ın yaptığı araştırma sonucu ortaya çıkan gerçek şu ki başarıya ulaşmak için tek bir sır var o da çok çalışmak. İyi bir kariyer sahibi olmayı hedefleyen herkesi bekleyen zorluklar olduğunu da unutmamak gerekiyor. Peki siz başarılı bir iş insanı olmak için kişisel zamanınızdan feragat etmeye ve yorucu bir tempo ile çalışmaya hazır mısınız?

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster