Çalışma Masası Lambası Seçerken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Masa lambaları, adından da anlaşılacağı üzere masa üzerinde kullanılan aydınlatma ürünleridir. Elektrik ya da pil yardımıyla çalışan modelleri mevcutken hareket ettirilebilir olması ile sıklıkla tercih edilir. Farklı çalışma masası lambası modelleri ve tipleri olduğu için dekoratif ürün olarak da kullanılabilir. 

Bir çalışma masası lambasına ihtiyacınız varsa, öylesine bir seçim yapmak uzun vadede olumsuz sonuçlar doğurabilir. Tek amacınız dekorasyon değilse ve masa lambasını çalışmalarınız için kullanacaksanız, ince eleyip sık dokumanızda fayda vardır. Yanlış seçilen bir masa lambasının çalışmadaki verimliliği olumsuz etkilediği de bilinen bir gerçektir. Öyleyse ideal çalışma masası lambası nasıl olmalı?

çalışma masası lambası

Kullanım Amacı

Çalışma masası lambası seçerken, bu lambayı ne amaçla kullanacağınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Aksi halde lambadan verim alamayacağınız gibi kullanım amacınıza da ulaşamazsınız. Masa lambaları genellikle kitap okumak, ders çalışmak ile birlikte proje çizmek, rapor hazırlamak, evrak düzenlemek gibi işler için kullanılır.

Kitap okuma amaçlı bir lamba alacaksanız, lambanın sabitlenebilir olması önemlidir. Işığı doğrudan kitaba verirken gözünüzü rahatsız edecek bir parlaklıkta olmamalıdır. İşle ilgili çalışmalar için de hareket ettirilebilir ve daha güçlü ışığa sahip olan bir çalışma masası lambası gereklidir.

 

Ampul Türü ve Watt Seviyesi

Çalışma masası lambası modelleri, farklı ampul türlerine sahip olabilir. Bu da ampullerin gücünü değişken kılan bir detaydır. Masa lambalarında kullanılan ampul türleri şu şekildedir:

  • Akkor
  • Halojen
  • Floresan
  • LED

 

Bu ampul türleri farklı parlaklıkta ışıklar verdiği gibi gösterdikleri performans da farklıdır. Dolayısıyla kişiye göre değişebilen özelliklere sahiptirler ve özellikle yaş ve göz sağlığı faktörü bu noktada önemlidir. Seçim sırasında yaşınızı ve çalışma masası lambasını kullanacağınız ortamı göz önünde bulundurmalısınız. 

Yaş ve ampul türü faktörlerine göre ideal Watt seviyeleri şöyledir:

 

Yaş Aralığı Akkor Halojen Floresan LED
5 – 12 yaş 40 W 20 W 9 W 3 – 5 W
13 – 24 yaş 60 W 50 W 9 W 5 W
25 – 55 yaş 60 W 50 W veya IR 9 W 5 – 10 W
50 – 75 yaş 100 W 50 W veya IR 13 W 5 – 10 W

 

Işık Rengi ve Sıcaklığı

Çalışma masası lambası seçiminde lambanın vereceği ışığın renk sıcaklığı hem göz sağlığı hem de çalışma performansı konusunda önemlidir. Renk sıcaklığı Kelvin cinsi ile belirtilirken kırmızı ve mavi aralığında kalan sarı ve beyaz renkleri gösterir. 

Rengin sıcaklığını da kullanım amacınıza ve odanızın genişliğine göre belirleyebilirsiniz. Sıcak ışıklar hoş atmosfer yaratan yatıştırıcı tonlara sahipken soğuk ışıklar daha iyi bir görüş sağlar ve beyni uyararak üretkenliği artırır. Bu doğrultuda sık kullanılan ve ideal olan renk sıcaklıkları şöyle gösterilebilir:

  • 2700 K – 3000 K arası sarı – sıcak
  • 3500 K nötr
  • 4100 K – 5500 K arası soğuk – beyaz
  • 5600 K – 6500 K arası soğuk – gün ışığı (beyaz)

 

Model, Fiyat, Kalite ve Üretim Malzemesi

Çalışma masası lambası seçerken dikkat edilmesi gereken model, fiyat, kalite ve üretim malzemesi unsurları bir arada ele alındığında daha verimli sonuçlar elde edilebilir iken spesifik bir tercih yapılabilir.

Ürünün kalitesi genellikle üretim malzemesi ile doğru orantılıdır. Metal, ahşap, plastik gibi materyallerden üretilen modeller mevcuttur. Bu noktadaki seçiminiz ise model seçiminizle paraleldir. Çünkü dayanıklılık ile dekoratiflik her zaman bir arada olmayabilir. Söz konusu detayları bir araya getirdikten sonra bütçenizin karşılayabileceği fiyatta bir ürün alarak en ideal seçimi yapabilirsiniz.

Masa lambası

Çalışma Masası Lambası Fiyatları Ne Durumda? 

En doğru çalışma masası lambasını seçebilmek için birkaç detaya dikkat etmeniz yeterlidir. Fakat beğendiğiniz ürün bütçeniz dahilinde mümkün değilse, bu seçimi yapmak mantıksız olur. Dolayısıyla alışveriş öncesi iyi bir fiyat araştırması yapılması, hayal kırıklığı yaşamanın önüne geçer.

Çalışma masası lambası fiyatları onlarca farklı detay göz önüne alınarak belirlenir. Üretici firma fiyatı belirlerken başta üretim ve çalışma maliyetleri olmak üzere işçiliğin ve ürünün değerini karşılayan bir fiyat belirler. Fakat bu fiyat, raflardaki fiyat değildir.

Masa lambası fiyatlarının satış noktasına göre değişkenlik gösterdiğini görebilirsiniz. Satış noktasının da kendine özgü fiyat politikaları vardır ve buna göre ürünün satış fiyatı belirlenir. Tabii bu satış fiyatının belirlenmesindeki tek etken fiyat politikaları da değildir.

İhtiyaç duyduğunuz masa lambasının tüm özellikleri ürün fiyatını etkileyebilir. En basit örneği ürünün üretim malzemesi ve modelidir. Dayanıklı ürünlerin daha pahalı olması ihtimal dahilinde iken ortalama fiyat seviyelerine rast gelmek de mümkündür. 

Dekoratif özelliği ön planda olan ürünlerde görselliğe önem verildiği için yüksek performans beklenmez ve fiyat tasarıma göre belirlenir. Performansa göre belirlenen fiyatlara etki eden detay ise ampul kalitesi ve türüdür.

Fiyat araştırması yaparken bütçeniz ile birlikte dikkat etmeniz gereken nokta göz sağlığınızdır. Bu nedenle ekonomik özellikten ziyade gözlerinize uygun olmasına özen göstermeniz daha faydalıdır. İhtiyacınız olan kaliteli ve gözlerinize uygun olan çalışma masası lambasına uygun fiyatlarla sahip olmak isterseniz Avansas’a göz atabilirsiniz.

 

Evde ve Ofiste Masa Lambasının Önemi

Masa lambaları, çalışma masaları üzerinde son derece şık durur. Fakat bu şıklık, söz konusu lambanın sadece dekoratif bir parça olduğunu düşünmenize sebep olmamalıdır. Çalışma masanız için bir lamba alma konusunda kararsızsanız, masa lambasının önemi hakkında bilgi alarak kararınızı verebilirsiniz.

Öncelikle masa lambaları bölgesel aydınlatma yaparlar. Bu özellik ile okuma, yazma, çizme ya da herhangi bir çalışmayı tam verimli bir şekilde yapabilirsiniz. Özellikle ev ortamında odanızın tamamını aydınlatmanız, çalışma masanızın üzerine kendi gölgenizin düşmesine sebep olabilir. Bu da çalışmanızı imkânsız hale getirebilir.

Ofis ortamlarında da masa lambalarının önemi çok büyüktür. Ofisler genelde dekoratif bir iç tasarıma sahip olur ve mekân aydınlatmaları da dekorasyona uygun şekilde seçilir. Dekoratif tavan lambaları ise her zaman verimli ışık veremez. Bu noktada masanızdaki çalışma alanınızın ayrıca aydınlanması, çalışma performansınızı artırır.

 

Led Çalışma Masası Lambası Nedir? Diğerlerinden Farkı Var mı?

Son zamanların yükselen trendleri arasında led çalışma masası lambası modelleri de yer almakta. Peki, bu led masa lambaları dekoratif görüntülerinden dolayı mı trend oldular yoksa gerçekten daha mı verimliler?

Klasik ampullere sahip masa lambaları ile led ampullere sahip lambaların arasında çok ciddi farklar vardır. Led masa lambalarında renk ve sıcaklık seçeneği daha fazladır ve göz yorma oranı çok daha azdır. Led lamba seçiminin en önemli sebeplerinden birisi göz sağlığı için zararsız olmasıdır.

Led ampullerin bir diğer önemli faydası da enerji tasarrufu yapmasıdır. Daha az elektrik ile daha yüksek performans gösteren led masa lambaları, elektrik faturanıza olumsuz etkilerde bulunmaz. Ayrıca kullanım ömrü de oldukça uzundur.

Klasik ampullerin ortalama ömrü 2.000 saat civarındayken bu ömür uzunluğu led ampullerde yaklaşık 50.000 saattir. Patlaması çok mümkün olmayan bu küçük ampuller, ekstra bir gider kalemini de ortadan kaldırır.

Led ampule sahip masa lambalarını kullanışlı yapan bir detay daha vardır. Led ampuller çok fazla ısınmaz ve dışarıya sıcaklık vermez. Çalışma masanızda sürekli başucunuzda duracak olan lambanın sıcak olması, yanlışlıkla çarpmanız sonucunda canınızı yakabilir. Led çalışma masası lambasında böyle bir risk yoktur.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster