Tıpkı ataşlar ve zımbalar gibi, daksil de önemli ofis ihtiyaçlarındandır. Genellikle herhangi bir basılı hatayı örtbas etmek istediğinizde kullanılır.

Peki daksil tam olarak nedir ve nasıl kullanılır?

Daksil Nedir?

Daksil, kalem veya daktilo ile yapılan hataları kapatmak için kağıda uygulanabilen kimyasal bir sıvıdır. Sıvı, havaya maruz kaldığında çok hızlı kuruyacak şekilde tasarlanmıştır ve insanların uyguladıktan sonra bir dakika içinde hatalı yerin üzerine yazmasına olanak tanır.

Genel olarak, bir fırça kullanılarak kağıda uygulanır. Kuruduğunda, hatayı etkili bir şekilde kapatan ve üzerine doğru işaretin yazılmasını sağlayan sağlam bir film oluşturur. 

Daksilin en eski versiyonları, 1950’lerde bu ürünün popüler bir markası olan Liquid Paper’ın kurucuları tarafından geliştirilmiştir. 

Daksil İçindeki Maddeler Nelerdir?

Büyük ölçüde polimer teknolojisinin kullanıldığı 1950’lerde geliştirilen daksil, kağıda daha iyi yapışan, daha kolay yayılan ve kuruduğunda esnek kalan bir ürünün üretilmesini sağlamıştır. 

Evet, formülü yapmak için kullanılabilecek birçok farklı içerik türü vardır, fakat genel olarak, formüller bir opaklaştırıcı, bir polimerik film oluşturucu, bir çözücü ve diğer çeşitli bileşenlerden oluşur.

Opaklaştırıcı madde, daksil formülündeki önemli bir bileşendir ve hatalı işaretlemenin kapatılmasından sorumludur. En yaygın opaklaştırıcı titanyum dioksittir. Bu, çeşitli titanyumdan elde edilen inorganik ve görsel ışığı önemli ölçüde emmeyen opak bir malzemedir. Yüksek kırılma indeksine sahip olduğu için ağırlıklı olarak beyaz bir renk üretir. İşleme yöntemini değiştirerek ve titanyum dioksiti farklı malzemelerle karıştırarak, çeşitli başka renkler üretilebilir. Bunlar farklı renkteki daksiller için kullanılır. Genel olarak, opaklaştırıcı madde formülün yaklaşık %40-60’ını oluşturur.

Opaklaştırıcı aslında hatayı örtmesine rağmen, bunu kağıda yapıştırmak için polimerik bir malzeme kullanılır. Bu polimer, kuruduğunda veya sertleştiğinde kağıt liflerine güçlü bir şekilde bağlanan filmi oluşturur. Film, yerinde kalması için güçlü olacak şekilde tasarlanmıştır, ancak aynı zamanda normal koşullar altında çatlama, pullanma ve düşmeyecek şekilde de esnektir. Akrilik reçineler, petrol reçineleri, klorlu poliolefin reçineler ve hatta sentetik kauçuk gibi çeşitli polimerik reçineler kullanılabilir. Optimal filmi yapmak için genellikle bir kopolimer kullanılır. Bir tip kopolimer sistemi, bir lateks emülsiyonudur. Bu, etilen vinil asetat mevcudiyetinde bir nitrojen içeren monomer ile metakrilatın polimerize edilmesiyle yapılır. Tipik bir düzeltici sıvı formülünde, polimer reçinesi formülün %5-15’ini oluşturur.

Daksilin viskozitesini ve kuruma süresini kontrol etmek için bir çözücü gereklidir. Genel olarak, düzeltme sıvısı eşit ve pürüzsüz bir şekilde uygulanabilmesi için ince yapılır. Çözücü, formülü seyrelterek ve kuru bir film bırakmak için hızla buharlaştırarak çalışır. Ayrıca solvent stabiliteyi artırır ve formüldeki diğer malzemelerin birbirleriyle daha uyumlu hale gelmesine yardımcı olur. Bir daksil formülü geliştirirken çözücü dikkatli seçilmelidir. Bir yandan da, hızla üzerine yazılabilmesi için hızla buharlaşması gerekir. Öte yandan, çok hızlı buharlaşamaz veya polimer şişede katılaşabilir.

Su bazlı ve organik bazlı olmak üzere iki tip solvent kullanılmaktadır. Su bazlı solventler, yağ bazlı mürekkepleri kaplayacak düzeltme sıvıları için kullanılır. Genellikle su ve alkol karışımıdırlar. Organik bazlı çözücüler, uçucu organik bileşikler (VOC) kullanır ve genellikle sulu çözücülerden daha hızlı kurur. Su bazlı mürekkepleri kaplamak için daha iyidirler. Aseton, toluen, ksilen, etil asetat ve metil etil keton dahil olmak üzere çeşitli organik bileşikler kullanılabilir. Bazı yeni formüller her iki çözücü türünü de içerir. Bu “amfibi” tip formüller, tüm mürekkep türleri için kullanışlıdır. Son zamanlarda, çevresel kaygılar, çok az uçucu organik çözücü kullanan veya hiç içermeyen formüllerin geliştirilmesine yol açmıştır. Formül, %25-50 arasında herhangi bir çözücüden oluşabilir.

Kararlılığı ve performansı optimize etmek için daksil formülüne çeşitli başka bileşenler de eklenir. Titanyum dioksit genellikle çözücü içinde çözünmediği için zamanla çökelme eğilimi gösterir. Bu nedenle süspanse edici ajanlar ve dispersiyon ajanları eklenir. Süspanse edici ajan örnekleri arasında hidroksietilselüloz, ksan-tan sakızı veya guar sakızı bulunur. Dispersiyon ajan örnekleri arasında fosfat esterleri, etoksillenmiş alkol ve polisorbitanlar yer alır. Bazen titanyum dioksitin yeniden dağılmasına yardımcı olmak için kapta cam veya metal karıştırma boncukları bulunur. Bu durumda kullanıcının kullanmadan önce sallaması gerekir. Eklenen diğer bileşenler arasında aplikatördeki metal parçaların korunmasına yardımcı olan şelatlayıcı maddeler, aşırı kabarcıklanmayı önleyen köpük gidericiler ve biyolojik kontaminasyonu önleyen koruyucular bulunur.

Daksil Çeşitleri Nelerdir?

Farklı uygulamalar için çeşitli daksil türleri geliştirilmiştir. En yaygın türler, standart beyaz yazı kağıdında kullanılmak üzere tasarlanmış olanlardır. Bu formüller tipik olarak beyazdır ve nispeten çabuk kuruyacak şekilde tasarlanmıştır. Özel kağıt türleri için başka sıvılar da mevcuttur. Bond kağıt için kuruduğunda farklı bir doku veren daksil formülleri yapılır. Bu, düzeltmeyi daha az fark edilir hale getirir. Beyaz olmayan kağıt üzerindeki düzeltmeler için çeşitli renkli düzeltme daksilleri de mevcuttur. Ayrıca fotokopi uygulamaları için de ürünler vardır. 

Daksil Ne İşe Yarar? Daksil Nerelerde Kullanılır?

Daksil, kağıt üzerindeki metinlerdeki hataları maskelemek için kağıda uygulanan opak ve genellikle beyaz bir sıvıdır. Kuruduktan sonra elle yazılabilir veya üzerine daktilo edilebilir. Genel olarak, sıvıya daldırılan fırçalara bağlı kapakları olan küçük şişelerde paketlenir. Fırça sıvıyı kağıda uygular.

Daksil Nasıl Kullanılır?

Genellikle fırça aplikatörlü küçük bir kutuda satılır ve boya ile aynı şekilde çalışır. İlk olarak, sıvı hatalı işaretin üzerine kağıda uygulanır ve daha sonra kağıt liflerine bağlanan bir film oluşturur. 

Daksil uyguladığınız alanın üzerine yazmadan önce birkaç dakika beklemeniz gerekir, çünkü kağıt tamamen kuru olmalıdır. Kağıt hala ıslaksa, üzerine yazmaya çalıştığınızda yazı gereçlerinizi ve belgenizi lekeleyebilirsiniz.

Kurumuş Daksil Nasıl Yumuşatılır?

Daksiliniz kuruduysa, biraz daha kullanmak için yeniden sulandırabilirsiniz. Bu işlemi birkaç damla su ekleyip kapağı takıp şişeyi sallayarak deneyebilirsiniz. Hala çok kuruysa, 2-3 damla asetonsuz oje çıkarıcı ekleyerek çalkalamaya devam edebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster