İnternet kullanımının artması ve akıllı telefonların ortaya çıkışı ile birlikte dünyamız giderek daha fazla birbirine bağlandı ve tüm bunların bir sonucu olarak e-ihracat’ta oldukça popüler bir alan haline geldi.

Özellikle pandeminin etkisiyle e-ihracat ile internetten ürün satmak çok büyük bir potansiyeli ortaya çıkardı. Fiziksel mağazaların aksine e-ihracat, işletmelere uluslararası daha fazla satış imkanı yarattı.

Peki e-ihracat nedir ve işletmeler için sunduğu avantajlar nelerdir? Bu yazımızda size adım adım e-ihracat’ın tüm detaylarını anlatacağız.

İlgili İçerik: E-ticaret nedir?

E-ihracat Nedir?

Tanım olarak ihracat, ticaret veya satış için yabancı bir ülkeye mal veya hizmet satma sürecidir. E-ihracat ise tüm bu işlemleri çevrimiçi olarak yapma sürecini kapsar. Bir perakendecinin yalnızca menşe ülkesinde satış yaptığı yerel e-ticaret’le karşılaştırıldığında e-ihracat, yerel olmayan pazarlara genişlemeye ve yeni müşterilere ulaşmaya olanak tanır.

Çok sayıda e-ticaret platformu, pazaryeri ve dijital çözüm mevcut olduğundan, çevrimiçi satış yapmak isteyenler için neredeyse hiçbir sınır yoktur ve bu da işletmelerin küreselleşmesini her zamankinden daha kolay hale getirir.

E-ihracat ile diğer ülkelerde fiziksel bir varlık oluşturmanıza gerek kalmadan dünyanın dört bir yanından çok sayıda potansiyel müşteriye ulaşmakla kalmaz, aynı zamanda aşağıdakileri de elde edebilirsiniz:

  • Web sitenizde farklı pazarlar için özel bağlantılar sunarak (örneğin hedef pazarın dilinde ve para biriminde bilgi sağlamak) ürün veya hizmet tekliflerinizi müşterinin konumuna göre özelleştirebilirsiniz.
  • Maliyetli ve zaman alıcı ücretsiz bir numara kullanmak yerine, web sitenize bir sık ​​sorulan sorular (SSS) listesi ekleyerek veya e-posta yardımı aracılığıyla elektronik müşteri desteği sunabilirsiniz.
  • Ürün veya hizmetlerinizin özelliklerini ve faydalarını resimler, açıklamalar, teknik ayrıntılar, fiyatlandırma, nakliye ve iade politikalarını kullanarak anlatabilirsiniz. Ayrıca müşteri referansları ve video gösterimlerini ekleyebilirsiniz.
  • Potansiyel müşterilerinize şirketinizin geçmişi, personeli, konumu, ortakları vb. hakkında daha fazla bilgi vererek şirketinizi tanıtabilir ve markanızı ön plana çıkarabilirsiniz.
  • E-posta yoluyla uluslararası müşterilerle iletişim kurabilirsiniz. Sorulara anında yanıt verebilir, müşterilerinize ürün sevkiyat durumlarını bildirebilir ve onlara özel tekliflerle ilgili en son haber veya bilgileri gönderebilirsiniz.

E-ihracat Stratejisi Oluşturma

Küresel genişlemeye stratejisi uygulamadan önce, her ülkenin farklı olduğunu ve her bir ülke için benzersiz bir strateji oluşturmanız gerektirdiğini anlamanız önemlidir. Bunun dışında işletmenizin uluslararası genişlemeye hazır olup olmadığını belirlemeniz için değerlendirmeniz gereken birkaç önemli nokta vardır:

Operasyonlar: Tamamen yeni bir ekibe gerek olmasa da, mevcut kaynaklarınızın uluslararası genişlemeyi yönetecek donanıma sahip olduğundan emin olmanız gerekir. Bu yüzden ekip üyeleriniz ya uluslararası deneyime sahip olmalı ya da becerilerini genişletmeye istekli olmalıdır. Fakat en avantajlısı, yurtiçi ve global operasyonlar için ayrı ekipler ve ayrı bütçeler oluşturmaktır.

Ürün talebi ve uluslararası arz: İşletmeler, arama etkinliğini izlemek için SEO araçlarını kullanarak, yabancı müşterilerin sitelerini ne sıklıkta ziyaret ettiğini ve hedef müşterilerinin kendi ülkelerinde en sık hangi ürünleri satın aldığını ölçebilir.

Genişlemenin kapsamı: Genişlemenizin kapsamını açıkça belirtmek, başarıya yönelik somut adımlar atmayı kolaylaştırır. Yeni bir fiziksel mağaza açmanız mı yoksa web tasarımınızı veya ödeme yöntemlerinizi yeni pazarınızın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarlamanız mı gerektiği gibi iş ihtiyaçlarınızı tanımlayın.

E-ihracat Yapmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

İşletmenizi uluslararası bir pazarda genişletmek, her yeni pazara uygun temel pazarlama ve gelir büyüme stratejisi uygulamanız anlamına gelir.

Aşağıda geçişi daha yumuşak hale getirmek için yapmanız gerekenleri bulabilirsiniz:

1. E-ihracat potansiyelinizi değerlendirin

E-ihracat için çok fazla zaman, emek ve para harcamadan önce, mevcut operasyonlarınız ve ürün teklifleriniz üzerinde düşünmek için biraz zaman ayırın. Bu değerlendirme aşaması, daha sonra baş ağrılarından kaçınmanıza yardımcı olacak ve e-ihracat için hazırlanmanız için yapmanız gerekenler konusunda size yol gösterecektir.

2. Pazar araştırması yapın

İşletmeniz, genişlemek istediğiniz ülke veya bölgelerde pazar araştırması yapmalıdır. Ürün veya hizmetlerinize olan ilgiyi test etmenin yanı sıra, o pazarda hangi rakiplerin halihazırda aktif olduğunu keşfetmek, kilit odak noktanız olmalıdır. Araştırma, önemli kaynakları bu pazara aktarmaya başlamadan önce işletmenizin farklı bir pazarda başarılı olup olmayacağını bilmenizi sağlar.

3. Bir e-ihracat planı geliştirin

Proaktif davranıyorsanız ve ürünlerinizi dış pazarlarda aktif olarak pazarlamayı düşünüyorsanız, ihracat planı kesin bir zorunluluktur. Bir e-ihracat planı, ticaretin dijital yönlerini ele almanıza yardımcı olacaktır.

4. Stratejinizi yerelleştirin

Yerelleştirme, belirli bir yerel bölgeye uyması için bir ürün veya hizmeti o ülkeye göre özelleştirme sürecini ifade eder. E-ihracat için bu, bir ürünü veya hizmeti farklı bir dile, kültüre ve hatta bölgenin “görünüm ve hissine” uyacak şekilde optimize etmeyi içerebilir. Yerelleştirme, yeni potansiyel müşterileri çevreleyen engellerin sayısını azaltmayı amaçlar.

Stratejinizi yerelleştirmenin çeşitli yolları vardır. Örneğin Domino’s, yerel yemek tercihlerini yansıtmak için menülerini bu şekilde bölgeye göre günceller. Stratejinizi yerelleştirmenin başka bir yolu da web sitenizdeki veya uygulamanızdaki metni farklı dillere çevirmektir. İşletmenizi belirli bir ülke veya bölgeye genişletmeyi planlıyorsanız, orada hangi dillerin konuşulduğunu araştırmanız önemlidir.

5. Diğer kültürlere dikkat edin

E-ihracat yaparken diğer kültürlere dikkat etmek önemlidir. İş yeni pazarlar keşfetmek söz konusu olduğunda, işletmeler gerekli tüm araştırmalarını yapmalıdır. Bir ülkede veya bölgede uygun olabilecek görseller ve tasarımlar, başka bir ülkede rahatsız edici olabilir. Örneğin, elinizle bir barış işareti yapmak ABD’de yaygın olarak kullanılan bir jesttir. İngiltere, Avustralya ve diğer ülkelerde, avucunuz içe baktığında bu işaret saldırganlık ifadesi anlamına gelir.

6. E-ihracat ile ilgili yasal konuları araştırın

Yeni pazarınızı çevreleyen yerel yasalar hakkında araştırma yaptığınızdan emin olun. Ödemeler ve lojistikten gizlilik ve vergilere kadar her ülkenin perakendeciler için kendi düzenlemeleri vardır. Diğer ülkelerdeki marka imajınızı zedelememek için yerel yasalara uymanız çok önemlidir.

7. Yurtdışında satış yapmak için web sitenizden yararlanın

İnternet, sınırlı kaynaklara sahip KOBİ’ler için kritik bir satış aracıdır. Bu yüzden birden fazla dilde içerik sunan çok dilli bir web sitesi geliştirmeyi düşünün. Farklı dillerin kullanıldığı birden fazla ülkedeki müşterilere ulaşmayı hedefliyorsanız bu gerekli olacaktır.

Alternatif olarak küresel bir e-ticaret çözümü ile de çalışabilirsiniz. Daha küresel bir pazara açılmak, bunu yapmak için uygun araçları gerektirir. Örneğin, ölçeklenebilir e-ticaret platformları, küresel bir pazara genişlemeyle gelebilecek büyümenin üstesinden gelmek için gerekli olabilir.

8. Ürünlerinizi gönderin

Satış yaptıktan sonra ürünlerinizi müşterinize ulaştırmanız gerekir. Uluslararası nakliye süreci karmaşık olabilir. Yurtdışına ürün gönderme yükünü hafifletmek için nakliye ve gümrük şirketleriyle de çalışabilirsiniz.

E-ihracat’ın Avantajları Nelerdir?

blank

Herhangi bir ticari girişim gibi, e-ticaret de doğru pazarı bulmak, hedef pazarın güvenini kazanmak, satışları ve uzun vadeli büyümeyi artırmak da dahil olmak üzere birçok zorlukla başa çıkmaya çalışır. Bununla birlikte, e-ihracat, düşünceli ve stratejik bir şekilde yapıldığında, hem işletmeler hem de müşteriler için avantajlar sağlayabilir.

E-ihracatın işletmeler için avantajları nelerdir?

Artan marka görünürlüğü: Markanızı yabancı ülkelerde kurmak, daha fazla alıcının ürün veya hizmetlerinizi tanımasını sağlar. Bu da güven oluşturur, marka görünürlüğünü ve sonunda satışları artırır.

Genişletilmiş müşteri tabanı: Daha fazla pazara girmek ve marka görünürlüğünü artırmak, işletmenizin potansiyel müşteri tabanını büyütür.

Yeni pazarların test edilmesi: Bir e-ticaret mağazasının küresel bir kitleye ulaşmasının en büyük nedenlerinden biri, onu bir test alanı olarak kullanmaktır. İşletmenizi yabancı bir ülkeye açmak, orada fiziksel bir yer edinmeden önce belirli pazarların kazançlı olup olmayacağını görmenizi sağlayacaktır.

E-ihracatın müşteriler için avantajları nelerdir?

Daha fazla ürün çeşitliliği: Dünyanın farklı bölgelerindeki müşteriler, daha fazla ürün çeşitliliği alarak e-ihracat’tan yararlanır. Ürün veya hizmetler, bunları dahili olarak geliştirmeyen ülkelerde veya bölgelerde çok arzu edilebilir olabilir.

İşletme ve tüketici arasında artan temas: İyi düşünülmüş bir küresel e-ticaret stratejisi, işletme ile tüketicileri arasında daha fazla iletişim sağlar.

E-ihracat ile Satabileceğiniz Ürünler

blank

E-ihracat ile satabileceğiniz ürünleri aşağıdaki listede bulabilirsiniz:

  • Ev dekorasyonu ürünleri (halı, kilim, battaniye, yatak örtüsü takımları, yastık, şilte, saklama kapları, havlular, el bezleri vb.)
  • Sağlık ve güzellik ürünleri (tamamen doğal cilt bakım ürünleri, detoks çayı, peruk ve başörtüsü, yapay tırnak vb.)
  • Evcil hayvan ürünleri (mama kaseleri, evcil hayvan selfie araçları, elektronik kedi oyuncakları, evcil hayvan yatakları vb.)
  • Teknolojik ürünler (telefon tutucu, kablosuz şarj istasyonu, giyilebilir cihazlar vb.)
  • KIlıf ( telefon kılıfları, dizüstü bilgisayar kılıfları, dizüstü bilgisayar kaplamaları vb.)
  • Spor ürünleri (yüksek belli tayt, kişiye özel spor giyim, moda spor giyim vb.)

Özetle diyebiliriz ki, e-ihracat işletmeler için artık bir seçim değil, bir zorunluluktur. Şirketinizin büyümesinin geleceği, hatta belki de hayatta kalması buna bağlıdır. Bu nedenle, doğru şekilde küreselleşmek için yukarıda bahsettiğimiz tüm ipuçlarına adım adım uymanız gerekir.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster